Ajax - Liverpool in cijfers: Klaassen passt uiterst nauwkeurig

JesseTH, 22-10-2020 om 23:30, 9270 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen echter tal van statistieken, die vaak meer zeggen over individuele prestaties dan over het geheel. Zo vielen er ook tijdens Ajax - Liverpool een aantal interessante zaken op. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens een helft speelden.

Kijken we naar het geheel, dan valt op dat het balbezit nagenoeg gelijk was. Ajax had 48 procent van de tijd de bal, tegenover 52 procent voor Liverpool. Uit dat balbezit wist echter alleen Ajax twee echte honderd procent kansen te creëren. Wat verder direct zichtbaar is, is dat Liverpool het geven van de lange bal een stuk beter onder de knie heeft dan Ajax. Maar liefst 44 van de 87 (51%) lange ballen van Liverpool kwamen aan, tegenover 22 van de 71 (31%) lange ballen van Ajax. 

Sowieso waren beide ploegen erg onzorgvuldig aan de bal. Zowel de Amsterdammers als de Liverpudlians behaalden een slagingspercentage van 75 in hun passing. Ter vergelijking: tegen sc Heerenveen lag dit bij Ajax nog op 88 procent. Bij Liverpool was dit een wedstrijd eerder, uit bij Everton, 83 procent.

De passingaccuraatheid

Sprekend over de lage accuraatheid in de passing, is het interessant om te bekijken welke Ajacied uit de basis hierin grossierde. Of onttrok een speler van Ajax zich misschien aan de malaise? Het antwoord op de laatste vraag is 'ja'. De recent teruggekeerde Davy Klaassen was, samen met Lisandro Martínez en Quincy Promes, de enige Ajacied die meer dan tachtig procent van zijn passes aan zag komen. Maar liefst 29 van zijn 33 passes bereikten een medespeler, een overtuigend percentage van 88. Splijtende passes zaten daar echter niet bepaald tussen, want de middenvelder wist geen enkele zogeheten key pass te geven. Martínez kreeg precies tachtig procent van zijn passes bij een teamgenoot, terwijl Promes 24 van zijn 27 (86%) passes succesvol verstuurde. De veldspeler van Ajax met het laagste percentage van aangekomen passes, is Noussair Mazraoui. Zeventig procent van zijn passes bereikte een speler in het rood-wit. Wel wist hij één key pass te geven.

De uitgevochten duels

James Milner, tegenstander van woensdagavond, noemde Ajax - Liverpool een soort ouderwetse Engelse wedstrijd. Hieruit kan geconcludeerd worden dat er veel duels uit worden gevochten en het spel veel heen en weer ging. Het ligt buiten de natuur van Ajax, maar er was een aantal Ajacieden dat zijn onderlinge duels veelal wist te winnen. Martínez scoort opnieuw hoog. Hij ging tien duels aan en wist zevenmaal (70%) als winnaar uit de strijd te komen. Alleen Daley Blind behaalde hierin een hoger percentage, want hij won er acht van de tien (80%). Een speler die een slechte beurt maakte in het uitvechten van zijn duels, was Dusan Tadic. Hij ging acht duels aan, verspreid over grond- en luchtduels, en won er geen.

Hoe vaak verloren de Ajacieden de bal?

Het laatste interessante detail dat opvalt, is de zuinigheid van de Ajacieden aan de bal. Er zit een groot verschil in het aantal keren dat er balverlies geleden werd en dat heeft niet direct te maken met de positie van de betreffende speler. Het is namelijk Klaassen die zich de Ajax-speler mag noemen die het minst vaak de bal inleverde bij Liverpool. Hem gebeurde dit slechts vijf keer, terwijl Daley Blind de bal twintig keer verloor. Toch is hij niet de speler van Ajax die de bal het vaakst verloor. Die twijfelachtige eer is ditmaal aan Noussair Mazraoui. De rechtsback was voorin en achterin te vinden, maar leverde de bal maar liefst 24 keer in bij de tegenstander uit Engeland. Om de knappe prestatie van Klaassen nog wat meer kracht bij te zetten: Promes was de Ajacied die na de middenvelder de bal het minst vaak verloor. Hij deed dit twaalf keer.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Klaassen scoort en Ajax wint van VVV Venlo? Zet dan in en krijg 3,30 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DrFootball
Hebben jullie ook de richting van de passes van Promes bekeken. Echt schrijnend!!!!!! Alles is terug of opzij. 1 pass is echt vooruit en die mislukt. Zou haalt mij oma ook 86%.
1 -1
Sterspeler
Het is zoals de meesten al zeiden: Klaassen past bij Ajax als hij niet op 10 speelt. Dat gezegd hebbende had ik niet verwacht dat hij zo extreem goed zou starten.
2 0
Bky
Ik vond hem heerlijk spelen. Vaak alles in één keer een heel functioneel.
3 0
BlueDuke
Geen key pass? Wat is die bal op Promes dan?
2 0
Ajax95Duivendrecht
Wordt niet als key pass gezien omdat Promes het vertikt om meteen te schieten. Anders was het wel een key pass geweest.

De definitie van key pass is nogal misleidend in dit geval dus.
3 0
AFCA1510
Credits ook aan Gravenberch, die jongen heeft na Milner het meeste meters gemaakt van iedereen.
1 0
Sterspeler
Ik mag hopen dat die dat blijft doen. Ik vind hem in de ED erg lui ogen.
2 0
PetrosQ
Gisteren na de wedstijd vond ik Gravenberch, Neres en Mazraoui de dissidenten. Kijkend naar de passzuiverheid moet ik mijn woorden over die laatste terugnemen. Met 76% aangekomen passes, staat hij vierde van de Ajacieden, net zoveel als Tadic.

Kijkend naar het aantal keren balverlies, doet hij het wel minder. Net als Tadic had hij er 17, maar Blind staat daarin nog hoger. Dus dat kan je ook wijten aan het risico dat je in je spel legt. Wel valt het op dat hij de helft van zijn duels verloor en verdedigend geen uitblinkende statistieken heeft. Dat hoeft ook niet per sé op zijn positie, maar het kan wel.

Het enige wat mij af en toe stoort is dat hij soms té veel risico in zijn spel legt. I.p.v. een simpele bal, zoekt hij een moeilijke oplossing. Hij heeft een grote techniek en als 18 jarige is hij enorm veelzijdig, maar hij moet die nog efficiënter leren inzetten. Halverwege de eerste helft stond hij op een gegeven moment aan de zijlijn een paar kapbewegingen te maken (wat op zich goed was), maar vervolgens opent hij opeens naar de andere kant van het spel. Die bal was veel te lang onderweg en kon makkelijk onderschept worden.

Maar goed. Ik neem mijn eerdere woorden terug. Hij speelde redelijk tot goed. Wat heel knap is als 18 jarige tegen een Europese topploeg. Hij is een groot talent en ik heb veel vertrouwen in hem. Wellicht dat ik daarom wat kritisch ben.
0 -1
Schwalbino
Af en toe heeft hij nog een KKD moment. Dan doet hij iets waar hij op dit hogere niveau niet mee weg komt. Hoort bij het leerproces. Overall vind ik hem geweldige progressie maken.
1 0
suarezdepitbull
Weer een nederlaag te wijten aan Erik ten Hag. Wanneer gaan mensen met een hoge functie binnen Ajax inzien dat Ten Hag zijn beleid niet alleen sportief ondermijnend is voor de progessie van de club ajax maar ook financieel de boel onderuit haalt? Welke debiel haalt zijn beste aanvallende spelers er uit als je achter staat? Wie bedenkt dit?
0 -7
BlueDuke
Vind het veel interessanter te horen wie je dan wel als trainer ziet ipv wat niet deugd of op zijn minst na het ene het andere. Misschien persoonlijk, maar vind dat mensen soms te makkelijk zeggen dat iets niet deugd maar dan geen oplossing noemen. Wie zou het beter doen en is haalbaar?
3 -1
suarezdepitbull
Letterlijk nog liever fraser dan ten hag. Wenger zou imo de ideale man zijn. Als die niet haalbaar is dan een alfred schreuder bijvoorbeeld.
0 -2
Lane 8
Fraser doet het echt goed nu met sparta inderdaad, verdient het echt om trainer van ajax te worden. Alfred Schreuder is letterlijk net begonnen bij Barcelona, is niet haalbaar.. Hoop dat je inziet dat de beste stuurlui aan wall staan (alla geert wilders).
0 0
DonQ
Fraser, ben je helemaal gek? Dat is een resultaat trainer pur sang, die nog nooit een ploeg behoorlijk heeft laten voetballen. Ook zijn resultaten zijn echt niet zo goed als sommige doen geloven. Nee die mag lekker dickie opvolgen bij de kakkies.
1 0
Lane 8
Haha sorry, bedoelde het uiteraard sarcastisch omdat hij nu laatste staat :), vond het ook een superdomme opmerking, maar vergeet soms dat het op internet niet aankomt
1 0
vdhaas
Ajax speelde duidelijk op de lange bal gisteren. Als liverpool hoog stond dan werd er vaak gekozen voor een directe bal. Helaas kwam die bal te weinig aan. Ik kan me eigenlijk alleen de kans van Tadic herinneren waar het echt gevaar opleverde.

Een hoog percentage geslaagde passes voor Klaassen is niet per se een goed teken, want hij moet juist veel risico is zijn passing leggen. Al stond hij gisteren wel verder naar achter dan normaal.

Als we het toch over statistieken hebben, ik zag elders dat Ajax 0.5 punt verschil had tussen xG en niet schot gerelateerd xG. Komt wel een beetje overeen met mijn gedachte dat Ajax wat vaker direct had mogen schieten.
0 0
Schip
Compliment aan Klaassen. Ik vond de wedstrijd tegen H'veen geen serieuze graadmeter, maar die van gisteren natuurlijk wel. Prima aanjager, zeker een meerwaarde. Ik had een ander soort speler gehaald, maar Klaassen laat zien dat dat niet nodig was.
5 0
trooop
Klaassen liet juist zien dat dat wel nodig was. Wat mij goed bevalt is dat er meer kalmte in zijn spel is gekomen. Hij lijkt inderdaad een betere speler te zijn geworden, en hij is een grote vooruitgang tov alvarez. Maar kennelijk zorgt dat voor zand in de ogen met betrekking tot wat we echt nodig hadden op die positie: een speler wiens passing onder druk wél nauwkeurig blijft, eentje die open en weg kan draaien en de ploeg bij de hand neemt als er opgebouwd moet worden. Blij zijn met een speler omdat hij niet tegenvalt; ik hoop dat ze binnen Ajax ambitieuzer zijn.
2 -1
Schwalbino
Sportieve reactie. Ik was positief verrast door het optreden van Gravenberch. Dat hij een groot talent is weet iedereen maar ik had niet verwacht dat hij zich zo goed staande kon houden.
2 0
Meerkoet
Mazraoui moest vaak een bal wegroeien, dat telt als een pass die niet aankomt .....pfff
1 0
Simon1
Is dat echt zo, want dat haalt direct het belang van deze cijfers onderuit. Er zit natuurlijk een verschil tussen een pass willen sturen of de bal willen wegschoppen.
0 0
Ozymandias
Een bal wegschoppen wordt normaliter niet als statistische pass gezien. Alleen is er natuurlijk wel een grijs gebied tussen een bal wegschoppen en een pass geven en ik weet niet hoe ze dat soort momenten statistisch categoriseren.
0 0
behangdelul
Wederom een bevestiging hoe droevig het gesteld was met
mazroaui gisterenavond. Maar nee het lag allemaal aan Schuurs. Wat een onzin. Laat Nous in topwedstrijden maar buiten de basis. Keer op keer aangetoond niet mee te kunnen. Voor de verandering eens een keer geen domme gele of rode kaart, dat wel.
2 -2
Ozymandias
Mazraoui speelde slecht maar Tagliafico speelt al het gehele seizoen slecht en speelde gisteren ook weer slecht maar daar hoor je niemand over. Het blijkt weer eens dat AS lievelingetjes en pispaaltjes heeft.
7 -1
Soccerskins
Dat AS lievelingetjes en pispaaltjes heeft is geen nieuws.
3 0
MichelBoerebach
Die magistrale pot uit tegen Real Madrid vergeten? Is alweer een poosje geleden, maar hij kan het wel, hoor!
1 0
Simon1
Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
1 0
Sterspeler
Zet dan maar gelijk de halve selectie op de bank en laat Jong Ajax maar het werk doen.
0 0
Joseph
Ik vind dit een nietszeggende statistiek om de conclusie te trekken dat Mazraoui geen goede wedstrijd speelde. Ik was helemaal niet negatief over zijn optreden.

Het feit dat Klaassen zo weinig de bal verliest en Mazraoui zo veel, zegt vooral iets over het risico. Klaassen speelt eigenlijk in de rol van Alvarez, hij moet de bal zo snel mogelijk aan creatieve spelers geven. Mazraoui is een speler met een actie en een pass, ik heb ook graag dat hij dat blijft doen. Mazraoui op 88% zou ik erg zorgelijk vinden tegen Liverpool.
0 0
Turbo
Hij heeft in de wedstrijden tegen Bayern, Real, Benfica, Spurs en Chelsea wat mij betreft laten zien prima mee te kunnen op dit niveau. Dat is nogal een rijtje. Kritiek op Mazraoui op basis van gisteren is volledig terecht, maar gelijk weer roepen dat we hem nooit meer op moeten stellen en dat hij altijd slecht is op dit niveau is toch aantoonbaar onzin?
6 0
ArthurG
Tja sommige mensen hè. Na één goede wedstrijd is een speler absolute wereldtop op zijn positie, en na één slechte kan hij er niks van en is hij Ajax onwaardig. Zo gaat dat.
2 0
RuffRhythim
En die wissel je..., net zoals je Blind en Neres wisselde.
Dat waren je beste drie spelers gisteren.
Is er al verteld waarom dat precies zo noodzakelijk was?
0 0
LANS
Vermoeidheid
2 -1
Kingoffdatoilet
Dat was gewoon een beetje dom
1 -1
AFCA-B93
Viel mij vooral op dat Klaassen gewoon ballen met links durft in te spelen, in plaats van eerst naar de rechter voet te draaien. Houdt wel de snelheid in vooral de counters van ons
1 0
SjaakWolfs
Klaassen is niet goed genoeg, en eigenlijk niet meer dan een domme draver. Het Ajax van nu moet zich op een heel andere categorie spelers richten. Ajax streeft anno 2020 namelijk een veel hoger niveau na.

Aldus 70% van Ajax Showtime nog geen maand geleden...
9 -9
Turbo
Die 70% wilden vooral een wat meer creatieve speler aangezien we met spelers als Martinez, Mazraoui en Ekkelenkamp al spelers hadden die eventueel een defensieve of atletische nuance kunnen brengen op het middenveld. Klaassen is een aardige speler en een leuke gozer. Maar ook een speler die het moeilijk krijgt als het tempo omhoog gaat en aan de bal nogal safe is.
3 -4
LANS
Klaassen was gister Uitblinker !
5 0
Turbo
Speelde prima. Maar speelde imo wel te vaak in een te laag tempo en had moeite in de dynamische duels te komen.
0 -5
Ozymandias
In welk opzicht speelde hij in een te laag tempo? Als je kijkt naar hoelang hij aan de bal was in relatie tot hoe vaak hij aan de bal was speelde hij in balbezit (van hem) juist in een hoog tempo.
5 0
Turbo
Traag uitzakken. Kaatsen als ie open kan draaien. In de opbouw kiezen voor het veilige driehoekje of een kaats ipv open draaien waardoor we niet onder de druk uitkomen. Inhouden met een pass vooruit of tussendoor.

Er was een mooi voorbeeld in de eerste helft waar Klaassen te traag uitzakt, vervolgens toch maar open draait na een paar seconden, druk voelt en vervolgens een blinde onnauwkeurige bal richting Neres geeft die over de zijlijn stuitert. Dat had ie een paar keer, en Blind idemdito. Opbouw was daardoor angstig en stroperig.
1 -2
Ozymandias
Ik vond dat Klaassen zich (voor een rechtshalf) juist veel en behoorlijk snel liet uitzakken. Dat hij vaak kaatste klopt maar bijna altijd als hij een man in zijn rug had. Klaassen is geen goede opendraaier (hij staat meestal wel al goed opengedraaid). Dat is ook niet per se nodig als het positiespel goed is.
1 0
Turbo
Maar dat was het dus niet. En dan is het wel nodig en houdt hij het spel op. Dat is waarop ik doelde. Hij speelde verder prima, maar de opbouw was gewoon niet goed. Te safe, te traag, en te snel een diepe bal op goed geluk. En daar speelde Klaassen een rol in.
1 -3
Knalpot
Bijna alles in 1 x door, en dan een te laag tempo verwijten. Okay!
4 -1
Turbo
je snapt dat een bal onnodig terug kaatsen 1x raken is maar tegelijkertijd ook het tempo uit je opbouw haalt?
0 -2
Ozymandias
Niet als je de bal kaatst op een speler die vervolgens een open passlijn heeft (iets wat Klaassen tegen Liverpool veelvuldig deed door de bal op Blind te kaatsen).
1 0
Turbo
"Onnodig terug kaatsen"
1 -1
Ozymandias
Ik ben het niet met je eens dat het onnodig was. Klaassen heeft wanneer hij de bal krijgt een open passlijn nodig en Liverpool stond tactisch goed waardoor ze vaak alle passlijnen voor hem hebben gesloten. Op het moment dat Klaassen opendraait zal Liverpool op hem jagen aangezien ze weten dat als Klaassen de bal niet snel kwijt kan hij kwetsbaar is. Dat is de manier waarop Liverpool drukzet.
0 0
Ozymandias
Blind leed vooral veel balverlies doordat zijn lange pass gisteren dramatisch was (terwijl het normaliter zijn grootste wapen is). Minder dan 30% van zijn lange passes kwam aan en minder dan de helft van zijn "chip passes" kwam aan.
4 0