NB: 'Martínez kan ontbreken van Tagliafico prima invullen’

JesseTH, 21-09-2020 om 18:20, 11184 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de eerste thuiswedstrijd sinds maart. Ditmaal met redacteur Bademba Barrie. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Wat vond je het meest opvallend aan de wedstrijd?
'Wat ik het meest opvallend vond, is dat Ajax een stuk beter voor de dag kwam dan tegen Sparta. Toch lag er bij vlagen achterin enorm veel ruimte. Het is inherent aan het aanvallende spel, maar de organisatie leek op momenten weg. Dat zijn dingen waarmee je tegen - met alle respect voor RKC - grotere tegenstanders problemen kan krijgen. Het grootste verbeterpunt is dus het zorgen dat het bij counters wat minder openligt.'

Wie was jouw Man of the Match?
'Mohammed Kudus, zonder enige twijfel. Hij heeft een fantastische wedstrijd gespeeld op het middenveld. Hij was zowel aanvallend als verdedigend goed. Er zat pit en drive in, hij nam risico in zijn spel, was goed in de passing en hij was constant dreigend. Hij bracht datgeen wat er vorige week misschien wel miste op het middenveld bij Ajax. Natuurlijk stond je toen ruim een uur met tien man, dus dan is het een stuk moeilijker om echt kansen te creëren, maar uit bij Sparta gebeurde er op het middenveld veel te weinig. Als er een ding is wat Kudus duidelijk veranderd heeft, dan is het wel het voetbal op het middenveld en het brengen van drive naar voren. Jammer dat hij geen doelpunt heeft gemaakt om zijn optreden te bekronen.'

Jij was aanwezig in de Johan Cruijff ArenA tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Hoe was de beleving in het stadion?
'De beleving in het stadion was niet heel geweldig. Het was gewoon leuk en je kon in ieder geval praten met de mensen met wie je naar de wedstrijd toe was, maar het was uiteraard nogal sfeerloos. De F-Side was er niet en dan boet je enorm in aan sfeer. Er zijn altijd een paar lolbroeken die dingen gaan schreeuwen en heel hard "sssst" gaan roepen. Over het algemeen was het niet meer dan een beetje praten met de mensen om je heen en zoveel mogelijk genieten van wat Ajax liet zien. Dat ging bij vlagen heel goed, dus er viel genoeg te genieten in het stadion.'

Waaraan lag het volgens jou dat Ajax 'slechts' met 3-0 won en verzuimde uit te lopen tegen RKC Waalwijk?
'Ik denk dat het een typische tachtig procent wedstrijd geweest is. Behalve Kudus, die er echt goed in leek te zitten, waren er weinig spelers die tot op het bot gemotiveerd waren om deze wedstrijd te spelen. Dat is niet omdat er een gebrek aan motivatie is omdat het ze allemaal niet zo veel interesseert, maar omdat Ajax qua niveau met kop en schouders boven het overgrote deel van de Eredivisie uitstijgt. Bovendien zijn er ook twee doelpunten afgekeurd, dus valt dat net even anders, dan staat het 5-0 en heeft niemand het erover. Ik denk dat het een zakelijke overwinning is en je tevreden moet zijn met wat je hebt.'

Begreep je de keuze voor Lisandro Martínez als vervanger van Nicolás Tagliafico?
'Ik denk dat hij de meest logische keuze was. Ten Hag heeft in de voorbereiding meermaals aangegeven dat Martínez in principe de eerste optie is om de linksbackpositie over te nemen bij een eventueel vertrek van Tagliafico. Ik denk dat Martínez in de afgelopen keren dat hij er gespeeld heeft - en ook tegen RKC weer - heeft laten zien dat hij die positie prima kan invullen. Qua vechtlust en karakter is hij vergelijkbaar met Nico. Wat dat betreft is het eenzelfde soort speler. Tagliafico is meer een linksback en Martínez meer een centrale speler, zij het op het middenveld of in de verdediging. Met de huidige selectie, bij de afwezigheid van Tagliafico, is Martínez gewoon je beste optie. Hij heeft een prima wedstrijd gespeeld op linksback en dat beloond met een doelpunt. Als Nico vaker zou ontbreken dit seizoen, kan hij dat prima invullen.'

Zakaria Labyad speelde in tegenstelling tot het duel met Sparta nu wel langere tijd in de spits. Hoe vond je hem dit invullen? En verwacht je dat hij basisspeler kan blijven dit seizoen?
'Ik vond hem prima spelen. Wel vond ik het jammer dat Tadic naar links moest uitwijken, omdat Labyad in de spits begon. Ik denk dat het vooral is omdat Neres fysiek nog niet toe is aan een basisplaats. Dat is ook de reden waarom ik denk dat Labyad niet écht een basisspeler zal worden. Ik hoop wel voor hem dat hij meer minuten gaat maken dan in de afgelopen twee seizoenen bij Ajax en dat denk ik ook wel. Maar als Promes, Neres, Tadic, Antony en Labyad fit zijn, denk ik dat Labyad toch de minste is. Ik verwacht dus dat hij niet heel lang basisspeler zal zijn, ervan uitgaande dat iedereen fit blijft dit seizoen.'

De begeerde Sergiño Dest zat opnieuw op de bank, maar viel later wel in. Wat raad jij hem aan in zijn situatie?
'Ik persoonlijk zou hem aanraden om lekker bij Ajax te blijven. Als het niet dit seizoen is, dan zie ik in hem volgend seizoen de vaste rechtsback van Ajax. Ik vind hem in potentie beter dan Mazraoui, hoewel ik het op dit moment om het even vind. Als Dest bij Ajax blijft en zich op dezelfde manier blijft ontwikkelen als vorig seizoen, dan denk ik dat hij vanzelf in de basis gaat komen. Clubs als Bayern, FC Barcelona en Real Madrid zullen dan in de rij staan om hem alsnog vast te leggen. Als hij nu gaat, loopt hij een veel te groot risico. Hij is pas negentien jaar en dan is het vrij realistisch dat je ergens dit seizoen eventjes uit vorm zal zijn. Dan kun je er zomaar naast komen te staan en dan krijg je het zoveelste toptalent dat het niet gehaald heeft. Ik zou hem aanraden om lekker in Amsterdam te blijven.'

Voor het eerst sinds het seizoen 2015/2016 wint Ajax de eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen. Wat voor een gevoel geeft deze start jou richting het verdere seizoen?
'Het was misschien geen hele leuke wedstrijd, maar dat vind ik niet heel veelzeggend. Als je de selectie van Ajax en de rest van de Eredivisie naast elkaar legt, is Ajax het aan zijn stand verplicht om kampioen te worden. Als ik dan kijk naar hoe er in de afgelopen twee wedstrijden gespeeld is, heeft Ajax in geen van beide wedstrijden een verpletterende indruk achtergelaten. Toch zijn ze vorige week tegen Sparta met tien man eigenlijk nooit echt in de problemen gekomen, zonder dat ze goed gespeeld hebben. Tegen RKC won het - ogenschijnlijk - eenvoudig op zeventig of tachtig procent. Ik denk dat het veel zegt over waar Ajax staat ten opzichte van de Eredivisie. Als ze gewoon hun niveau aantikken en iedereen fit blijft, moet Ajax kampioen kunnen worden zonder al te veel inspanning. De echte uitdaging nu Ziyech en Van de Beek weg zijn, is hoe Ajax zich staande gaat houden tegen de grotere ploegen in Europa. Ik ben dus vooral benieuwd hoe Ajax het op Europees niveau gaat doen. Ik denk niet dat potjes tegen Sparta en RKC Waalwijk heel veel zeggen over wat we dit seizoen van Ajax mogen verwachten.'

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Bestel de FIFA 21 Limited Ajax Edition nu!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mark10
Lisandro, moet gewoon zich richten op LDM positie.
Erik moet Lisandro gewoon een jaar lang op 1 positie opstellen.

Door dat schuiven, krijgt de speler niet de juiste ontwikkeling.
Daarnaast verbloem je de zwakte(positie invullingen) in je selectie. Je moet gewoon nog een linksbenige verdediger binnenhalen.
0 0
Henkjanklaas
Eens. Maar wel voor dat geld van nico een controlerende pijlsnelle middenvelder en bij voorkeur een opsterke CV. Echt nodig om een goed figuur te slaan in de CL. Eigenwijs ten Hag moet nog steeds om lijkt het wel.
0 0
JanBiesbos
Denk eerder dest weg is
0 0
ETM
Toch is dat 'aan de stand verplicht zijn' juist een enorme valkuil. Zonder al te veel inspanning kampioen worden bestaat haast gewoon niet.
Ajax gaat vrolijk voetballen zolang ze in Europa goed meedoen. Vorig seizoen heeft teleurstelling in Europa Ajax bijna genekt in de eredivisie. Mentale factoren zijn enorme factoren. Die dynamiek wordt veel te weinig belicht.
Ook is Ajax weldegelijk enorm verzwakt. Daar lijkt menig analist aan voorbij te gaan. Het team dat Europa aan gort speelde is bijna geheel verdwenen. Antony, Kudus, Gravenberch.. hoopgevend zijn ze zeker, maar veel te vroeg om te weten wat de kwaliteit over een seizoen genomen is.
Ik vind Tadic nogsteeds veruit de beste valse spits. Echt met afstand. Daar moet hij snel terugkeren als Ajax weer iets bijzonders wilt doen. Het niveau dat Frenkie en Schone gaven aan het cruciale verbindings spel mbt tot opbouw en controle is nooit maar enigzins meer gehaald. En daar valt of staat een hoop bij. Vorig seizoen was de dynamiek in de voorhoede de reden dat Ajax bijna weer wist te stunten. Daarbij waren Donny en een in vorm verkeerde Neres van levensbelang. En die klik tussen de vertrokken Ziyech en Promes stond haast op zichzelf.

Mooi in dit prille seizoen vind ik Perr Schuurs. Daar geniet ik van en met hem en Blind heb je weer heel veel kracht om van achteruit mee te voetballen. Ook is Antony alleen al met het oog op vermaak heel prettig. Zijn flair aan de bal, haast als van een andere tijd ;)
Opvallend is uiteraard de basisplaats van Alvarez. Opvallend maar ook logisch. Erik wil een echt verdedigend middenvelder te midden al die frivole aanvallende spelers. Martinez wordt klaar gestoomd voor andere postities.
Dest weg jammer, maar is wmb bepaald nog geen sterkhouder. Voor het 'Ajax-spel' verkies ik bovendien sowieso Mazraoui.

Ik denk dat je door het ontbreken van een vol energiek vol stadion sowieso meer wedstrijden gaat zien zoals tegen RKC. Dan doel ik op de halfslachtigheid toen de wedstrijd al lang en breed gewonnen was.
Hier moet Ten Hag ook mee aan de slag.
0 0
Schwalbino
Mee eens. Je hebt nu een stel spelers met veel potentie maar kunnen ze een seizoen lang op heel hoog niveau spelen? In de ploeg van de halve finale had je een stuk of 8 spelers die dat deden. Daardoor werd je in de loop van dat seizoen een voetbalmachine. Vorig jaar zag je die machine af en toe terug maar zag je ook telkens weer dat spelers door hun ondergrens zakten.
0 0
Whazzza
Mooie analyse. Mentaal is belangrijk. Echter kan het ook zijn dat Ajax juist door Europees voetbal op hoog niveau mentaal op is. Je zit vaak dat vooral na, maar ook wel voor, een C.L. duel de spelers niet scherp zijn en er punten verloren worden. Op 3 fronten meedoen is altijd lastiger, ongeacht winst of verlies.
0 0
ram
Ja, dat kan ie ook wel. Maar ik zie hem toch liever op het middenveld. Ik vind hem daar beter en daarbij betekent het dat je dan Alvarez niet op hoeft te stellen. Win-win.

Ik wil Alvarez hiermee niet afvallen want ik vind dat hij het redelijk doet en groeit. Maar ik vind Martinez veel beter.
2 -2
wendoo9
Nico gewoon behouden !! Hij is onze trein en beul op links !!
0 -1
Hollister
In tegenstelling tot heel veel andere clubs was het RKc dat zelfs Ajax durfde op te jagen en regelmatig aan pressing deed. We zullen toch heel vaak gaan zien dat clubs met 10 in de 16 m gaan kruipen en proberen met een counter eruit te komen... Komen de 2 wedstrijden zijn voor mij al een betere indicatie war dit elftal staat... Vitesse heeft een leuke nieuwe frisse ploeg en dus voor ons weer zaak om te volgende stap te maken.
Of Topic... Ik hoop wel dat Ajax goed in kaart heeft wat de potentie is van een Veerman.... zou toch zonde zijn als deze jongen straks voor 7 miljoen vertrekt naar PSV. Dit soort jongens net als Micky van der Ven zou ik misschien wel liever zien dan een Stengs , Boadu of Koopmeiders.
dan liever nu kopen en nog een jaartje laten rijpen bij de club waar ze nu spelen
1 -2
PeterVKV
Veerman = Taylor
Vd Ven = Rensch
Opleidingsclub weet je nog?
1 -1
Ajax4life16
Vd Ven moet nog wel kunnen, kost ook geen drol. Rensch is 17 en heeft net pas zijn debuut in Jong gemaakt. Kan daarnaast ook prima op linksback.
0 -1
Huntelaar020
Van boekel tegen vitesse:(
0 -5
ram
Niet zo Calimero doen joh. Dat past totaal niet bij een Ajacied. Ik heb mij werkelijk nog nooit 1 seconde afgevraagd welke scheids Ajax fluit.
3 -1
de-Ajacied
Tijd om je daarin te verdiepen? Of om jezelf te transformeren van Ajax-klant naar Ajax-supporter?
0 -5
ram
Waarom zou ik me erin verdiepen? Wat boeit het? Heeft het toegevoegde waarde om vooraf al te janken om een scheids die zogenaamd anti-Ajax zou zijn (wat echt nooit zo is)?

Als Ajax goed is, winnen we. Als de scheids duidelijk slecht is, mag je hem daarop aanpakken. Vooraf janken is bizar, zielig en debiel.
2 -1
Huntelaar020
Van boek tegen vitesse:(
0 -5
Schip
Het is niet zozeer dat omdat Ajax aanvallend speelt, dat er zoveel ruimte komt achterin. Het is omdat TH veel minder in posities denkt en minder positiegebonden speelt, dat de organisatie minder vaststaat om een counter op te vangen.

Zo'n systeem vraagt enorm veel inzicht of discipline van de spelers. Daar is deze ploeg nog te jong voor met te weinig automatismen. Je hebt ook een zes nodig die precies begrijpt hoe hij moet staan. Eigenlijk ging dat enkel met Frenkie goed en die moest best veel corrigeren. Vorig seizoen was het gatenkaas en kwamen we vooral in de eerste seizoenshelft goed weg in de CL tegen Nantes, Valencia uit etc.

Hoop dat de staf Martinez bij kan brengen hoe hij moet staan, inzakken, op de goede afstand kan blijven staan van de laatste lijn etc. Hij is nog jong, zou moeten kunnen. En de backs mogen ook beter afstemmen wie er gaat. Nico is vaak genoeg helemaal voorin.

Voetballend vermogen is er genoeg. Ligt nu echt aan de spelerskeuzen van TH en de tactiek. Zou ook niet klagen als er toch nog een echt goede, ervaren 6 wordt gehaald.
2 -3
Schwalbino
Hij werkt met profielen. Voor de wedstrijd het profiel doornemen en klaar. Het is vervolgens aan de speler. Die moet zich aan de taken houden die in het profiel staan en 90 minuten vol het gas erop. Als Ten Hag niet tevreden is over de uitvoering dan schakelt hij de volgende wedstrijd door naar een andere speler.

Er zijn maar een beperkt aantal spelers die onder Ten Hag een basisplek zeker hebben en dat zijn voornamelijk de spelers die voor de defensieve organisatie moeten zorgen. Hij rouleert graag met creatieve spelers. Enerzijds om tactisch te kunnen verrassen, anderszijds omdat hij nooit tevreden genoeg is.
0 -1
Joseph
Ik denk dat Martinez die rol las 6 prima kan invullen, het hangt er alleen vanaf wie hij om zich heen heeft. Hij moet behendige spelers met loopvermogen om zich heen hebben. Toen hij met Donny en Ziyech op het middenveld stond, was het echt genieten. Ik denk dat het een enorme sprong zou zijn als ten Hag voor Gravenberch en Kudus zou kiezen naast Martinez. Ik mis eigenlijk meer een verbindingsspeler tussen de aanval en het middenveld dan een 6.
0 -2
Schip
Qua duelkracht, felheid, behendigheid en voortzetting op zich prima, maar positioneel is hij niet bijzonder. Zie je ook als hij op 4 staat. Dan heb je een vrij statische verdediger die niet aanstuurt.

Kan je hem niet aanrekenen, hij is niet opgegroeid in het Ajax spel, Blind is het met de paplepel ingegoten. Maar in een aanvallend team, waar zoveel verantwoordelijkheid wordt gegeven aan de speler zelf, zou ik een meer organiserende 6 de voorkeur geven boven eentje die zonder angst duels in gaat. Maar veel liever Martinez dan Alvarez iig.
1 -3
Joseph
Martinez kan die positie natuurlijk wel overnemen van Tagliafico, maar ik denk dat hij het team meer zou helpen als hij de positie van Alvarez zou overnemen.

Ik kan me voorstellen dat je Alvarez brengt als je met je aanvallende intenties met je rug tegen de muur staat in de Champions League. Ik kan er alleen niet bij dat je tegen RKC en Sparta denkt dat je een speler nodig hebt die aan de bal zo zwak is. Ik hoop echt dat Martinez snel naast Gravenberch en Kudus op het middenveld staat. Je kan je toch niet voorstellen dat Martinez straks op de bank zit..?!
4 -4
wendoo9
Men kan wel zeggen: Het was maar RKC en toch vond ik Alvarez gisteren weer goed spelen. Hij schoof vaak in en was ook goed in de combinaties. Zijn verdedigende taak had hij ook goed onder controle en was ook regelmatig voorin de vinden dussssss
2 -2
Joseph
Het was maar RKC. We hebben vorig seizoen al gezien dat hij niet geschikt is. Typische Feyenoord speler die een gigantisch anker aan het been is aan deze selectie.
0 0
Robbie en de Kock
Dat laatste daar zou ik ook heel vedrietig van worden...
1 -2
PJK54
Duidelijk toch helemaal mee eens nu wachten tot Ajax echt de gaspedaal in gaat trappen en vol gaat voor iedere overwinning dan kan met de winterstop de vlag bijna uit!!!
2 -2
ajax2004
Ben bang dat de eredivisie daar te zwak voor is en dat voor de kerst de verschillen boven in nog niet zo groot zullen zijn
0 -1
Schip
Dat zou al zo lekker zijn, om een buffer op te bouwen voor de terugslag die Ajax standaard krijgt onder TH in de 2e seizoenshelft.
1 -4