Youth League: Onverwachte achilleshiel breekt Ajax O19 op

BvdPloeg, 23-08-2020 om 16:45, 15703 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Het zat er geen moment in voor Ajax O19 in de halve finale van de Youth League tegen Benfica. Na een goede overwinning op FC Midtjylland (1-3) mocht er best wat verwacht worden, maar die verwachtingen kwamen nooit uit. Een slordig Ajax werd uiteindelijk met 3-0 naar de slachtbank geleid. Deze drie dingen vielen op tijdens de verloren halve finale.

Ervaren defensie blijkt achilleshiel

Tegen Midtjylland was het gebrek aan ritme nog een legitiem argument, maar tegen Benfica was de verdediging opnieuw de zwakke schakel van het elftal. Dat is opvallend, want met Steven van der Sloot, Neraysho Kasanwirjo, Nordin Musampa en Terrence Douglas stonden er vier spelers uit Jong Ajax in de basis. Zij brachten niet wat coach John Heitinga er ongetwijfeld van gehoopt en verwacht had.

Benfica was goed. Het zette hoog druk en het was fel in de duels. Maar Ajax deed toch vooral zichzelf pijn, door de bal in de opbouw van achteruit ontzettend vaak te verliezen. Benfica maakte er uiteindelijk drie, maar het kreeg nog enkele flinke kansen zo in de schoot geworpen. Het was aan doelman Calvin Raatsie te danken dat er niet meer goals vielen.

Opvallend was dat Heitinga niets veranderde aan zijn defensie. Douglas werd in de slotfase nog wel gewisseld met al geel op zak, maar zijn vervanger Olivier Aertssen had misschien wel eerder gebracht kunnen worden. De piepjonge, maar sterke verdediger had met zijn voetballende kwaliteiten ongetwijfeld iets kunnen toevoegen aan het elftal.

Timber vindt geen medestanders

Tegen Midtjylland kwam Ajax uiteindelijk bovendrijven dankzij een sterke as. Quinten Timber stond op op het middenveld en de tandem Sontje Hansen - Christian Rasmussen bleek te werken. Tegen Benfica kwam juist die as geen moment uit de verf. Vooral Rasmussen had last van elektrische voetjes en was niet zo sterk aan de bal als in de kwartfinale.

Hansen kwam in een vrije rol ook nog wel centraal te spelen, maar als de bal al een keer voorin kwam, waren de voorhoedespelers de bal doorgaans snel weer kwijt. Na rust deed Timber er wel een schepje bovenop. Hij nam meer risico met zijn dribbels en sloot vaker aan in de zestien als komende acht. Het had weinig effect, want veel medestanders had Timber niet. De vorm ontbrak simpelweg bij de rest om samen iets op poten te zetten.

In dat opzicht deed het gemis van Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar en Brian Brobbey zich tegen Benfica heel erg voelen. De rust aan de bal van Taylor en de creativiteit tussen de linies van Ünüvar werden gemist, net als de balvaste Brobbey. Hun vervangers werden tegen Benfica te licht bevonden.

Halve finale beste resultaat, tijd voor een nieuwe groep

De wedstrijd tegen Benfica was zeker niet de beste van Ajax in deze Youth League-campagne, maar daarmee gaan we wel te makkelijk voorbij aan een verder uiterst succesvol Europees seizoen voor het vlaggenschip van de opleiding.

Die campagne begon begon met een klinkende 4-0 overwinning tegen Lille en kreeg vervolg met een prachtige 3-5 zege in Valencia. Zonder acht sterkhouders, vanwege het WK O17 in Brazilië, werd in twee duels met Chelsea knap een punt gepakt. Op volle sterkte werd in de laatste twee wedstrijden groepswinst veiliggesteld.

In de achtste finale werd het penaltysyndroom uit de Youth League uitgewist met winst na strafschoppen tegen Atlético Madrid en zo kwam Ajax na een lange coronaperiode in Nyon terecht. Het halen van de halve finale is de beste prestatie uit de clubhistorie voor Ajax en iets wat de spelers weer een stap verder heeft gebracht in hun ontwikkeling.

De huidige groep zal nu echter de stap maken naar Jong Ajax, waarna het tijd is voor een nieuwe lichting. Wat kan Aertssen op het hoogste niveau, wat krijgen we te zien van middenvelders zoals Jenno Campagne en Kristian Hlynsson en hoe gaan Jeppe Kjær en Eskild Dall zich ontwikkelen? Ook met deze groep, aangevuld met jonge gasten uit Jong Ajax, zal de ambitie ongetwijfeld hoog zijn als altijd.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LammertAlbertus
Opstelling deugde niet

zo hadden ze wel goed en leuk kunnen spelen en serieus partij kunnen bieden .


Raatsie
Warmendam Regeer Musampa
Dirksen
Fitz-Jim Baas
Sontje
Ineho Rasmussen Martha
0 0
MPAjax
was slimmer om de youth league spelers ervaring op te laten doen in het eerste
0 0
Minsc
Ja die speelden sterk tegen Salzburg, hebben ze vast veel van geleerd.
0 0
trodat4030
Rensch speelde vrij behoorlijk, scoorde zelfs en dat op een positie die absoluut niet de zijne is. Gravenberch en Taylor speelden zelfs ontzettend sterk. Maar goed, dat was vast niet hoe jij het bedoelt...
2 0
Joseph
Unuvar en Brobbey had je er zeker bij kunnen hebben, zaten nu onnodig op de bank.
0 0
wolterx
Als je niet fit bent kan je niet spelen, al helemaal niet in wedstrijd die ergens om gaat. Brobbey heeft door blessure en erna quarantaine een trainingsachterstand en Ünüvar lichte blessure. Allebei waren op trainingskamp naar fitheid voor nieuwe seizoen toe aan het werken.
0 0
geDaante
Ja de CV's waren onrustig, speelden heel snel de lang bal, naar voren of naar de flank, er werd weinig getracht over de grond op te bouwen centraal, maar dat lijkt al meer bij de nieuwe, tijdelijke visie van Ajax te horen.

De veldbezetting was ook niet goed, middenvelders liepen zich niet goed vrij.

En Heitinga die na afloop doodleuk zegt dat ze teveel door centraal hebben gespeeld, terwijl de ruimte op de flanken lag.
Ze speelden juist veelvuldig die lange bal naar de flank, en Regeer, een diepere as-speler, heeft vrijwel geen balcontacten gehad. Dat zegt genoeg, en dus is er niet centraal aangevallen.

Sowieso zie je wat voor effect zo'n lopende 10 op je elftal heeft, als je een beetje onder druk wordt gezet. Zo'n type helpt niet bij de opbouw, en bij het onder druk uit voetballen, en heb je eigenlijk altijd een mannetje te weinig in je belangrijkste fase. En dan is de bal een keer bij een buitenspeler, en zie je Regeer in de spits, anticiperend op de voorzet, die niet komt.

Wat heb je er dan aan? Helemaal niks, en je haalt je elftal en je voetbal er juist totaal mee onderuit.

Heel leuk, een 10 die diepgang zonder bal heeft, maar dat moet ie pas toepassen als de bal in de laatste fase is, niet al diep lopen hangen in de opbouwfase.

Eerst helpen in de opbouwen door in te zakken, aanspeelbaar te zijn, en zodra de bal hoger op het middenveld komt, kan je gedoseerd diep gaan zonder bal. Gedoseerd, dus niet alleen maar, dat wordt nogal voorspelbaar.

Sowieso lokt zo'n type veel hoge voorzetten uit, die statistisch gezien kansloos zijn, gokwerk. Liever zie ik uitgespeelde kansen door combinatiespel en steekpassing bijvoorbeeld.
0 -1
Ozymandias
"Ja de CV's waren onrustig, speelden heel snel de lang bal, naar voren of naar de flank, er werd weinig getracht over de grond op te bouwen centraal, maar dat lijkt al meer bij de nieuwe, tijdelijke visie van Ajax te horen."

Dat heeft helemaal niets bij de nieuwe/tijdelijke visie van Ajax te maken. Je verwart intentie met onkunde. De o19 speelde met een totaal niet op elkaar ingespeeld team en daar leidt de opbouw altijd het meest onder. Als er dan achterin spelers staan die individueel niet geweldige opbouwers zijn gaat het al snel mis. Zeker als aan het begin een paar inspeelpasses fout gingen (zoals deze wedstrijd het geval was) en ze daardoor zonder vertrouwen verder spelen (waardoor ze onzeker zijn aan de bal en vaak voor de lange bal te kiezen uit angst om een ietwat moeilijkere inspeelpass te geven). Heitinga heeft zijn verdedigers echt niet opgedragen om vaker de lange bal te spelen.
2 -1
geDaante
Het is een algehele tendens bij Ajax, men speelt niet meer met de punt naar achter, maar met een 10. En deze 10 is tegenwoordig meestal een type loper, die zich onttrekt van de opbouw. Het gat wat hij openlaat, wordt geen gebruik van gemaakt, geen buitenspelers die in die halfspaces duiken bijvoorbeeld. Gevolg is dat je opbouw heel moeizaam wordt, er sneller de lange/hoge bal gespeeld, en er minder sprake is van combinatiespel.

Het spel is zo enorm veranderd sinds vertrek Jonk, en niet ten goede.
0 0
Knalpot
Inderdaad heeft helemaal niks met tijdelijke visie te maken, onder Cruijff en Jonk hadden dit soort verdedigers ook gewoon dezelfde oplossingen (fouten) bedacht, heeft alles te maken met druk, voetbalgogme en het missen van spelritme door 5 maanden lang bijna geen wedstrijden te spelen.
0 0
geDaante
Ik heb het over de algehele opbouw. Onder Cruijff/Jonk was dat directer, met meer durf, en meer beweging op het middenveld, en betere aanspeelbaarheid door twee halven, in plaats van één diepe 10, die tegenwoordig bij Ajax vaak een type loper is (Regeer/Klaassen/Ekkelenkamp).

Dat type onttrekt zich veelal aan de opbouw, waardoor je een afspeelmogelijkheid minder hebt. Een idee daarachter kan zijn dat de buitenspelers in die half spaces komen om aanspeelbaar te zijn van achteruit, maar dat gebeurt nooit.

Dat is een totaal andere benadering en visie dan die onder Jonk/Cruijff.
0 0
Knalpot
Nogal logisch he, toendertijd werd er nauwelijks druk gezet op de verdedigers daarom ook ze hadden precies hetzelfde gedaan als nu onder druk.
0 0
Knalpot
Zo onverwacht is die achilleshiel niet, Kasanwirjo, Douglas en Musampa missen gewoon wat voetbalgogme, een beetje druk erop en ze leveren bijna alle ballen in. Met de positioneel slimme Taylor en Regeer ervoor hadden ze die balletjes veel makkelijker kwijt gekund en had het niet zo'n foutenfestival geweest.
0 0
geDaante
Ik heb ze ook veelvulig de lange bal zien hanteren, terwijl Timber prima aanspeelbaar was. Toch ook een soort van angst of paniekerig handelen.
0 -1
Knalpot
Is toch ook een gevolg van het missen van voetbalintelligentie, ze zien de oplossingen dichtbij niet als het kan, en als het niet kan spelen ze dan weer een middenvelder in die kort gedekt staat.
0 0
geDaante
Ja, dat zal ook meespelen, en inderdaad, als het niet kan wél ;),

Maar soms zie je gewoon contact tussen CV en middenvelder, middenvelder die in de bal komt, maar hem niet krijgt. Bepaalde twijfel.
0 0
Pheadrus
Een club als Red Bull Salzburg ziet de Youth League als een echte prijs blijkbaar en stuurt "de besten" er heen inclusief dispensatie spelers. Daarom hebben ze die Cup al eens gewonnen en staan ze nu weer in de Finale. Het contrast is nog groter als het eerste van Red Bull het opneemt tegen Taylor, J Timber, Rensch en Gravenberch en dan met 1-4 worden weggespeeld. Unuvar en Brobbey aan de zijlijn. Allemaal spelers die in Zwitserland mee hadden kunnen doen. Rationeel heeft Ajax de juiste benadering; gebruik de Youth League om spelers op te leiden. Het gaat om individuele ontwikkeling.

En toch baal ik omdat verliezen zo kut is.
9 0
Lagasj
Bogarde is weg.
Wat overblijft is een Dafje zonde motor, stuur en banden.
Waneer ziet men in dat Heitinga een waardeloze trainer is die er ingefietst is door vriendjes politiek.
En maar blijven volhouden dat belangrijke wedstrijden winnen niet het hoofddoel is.
Opleiden zonder succesbeleving is jonge spelers afbreken.
Daar worden ze alleen maar slechter van.
Hou daar mee op en stuur die man weg.
0 -6
geDaante
Met je eens dat Heitinga het niet is, maar van succesbeleving word je niet beter denk ik.

Bij Ajax ging het pre-revolutie puur om als team winnen. Daar werd ook op gescout en geselecteerd. Fysiek sterke en snelle en rijpe talenten die als team andere teams oprolden. Niet alleen houd je zo uiteindelijk zeer middelmatige talenten over, die wanneer ze fysiek zijn ingehaald niks meer voorstellen, maar ook wordt winnen zo gewenning, stelt dan niks meer voor.

Als je alles maar wint, wordt het normaal, niks bijzonders aan, je hoeft er voor je gevoel ook weinig aan te doen, want je team wint wel weer. Maar wat als je een keer achterkomt, en dat ben je niet gewend? Heb je dan veerkracht kunnen kweken al die tijd? Denk het niet. En wat als je een keer verliest? Als je alles wint leer je niet met tegenslag om te gaan, en krijg je niet het besef dat je alles moet geven, omdat het te makkelijk gaat.

Voor de talenten moet winnen uiteindelijk het hoofddoel zijn, altijd, maar het gaat erom dat jeugdtrainers niet per se als team willen winnen, en rijpere, fysiek sterkere spelers erin gaan zetten, of de tactiek aanpassen om maar als team te winnen.

Je moet die weerstanden juist opzoeken, en uitdagingen creëren, het ook juist moeilijk maken voor de talenten om te winnen, en dat aan de hand van de eigen visie en speelwijze.
3 0
Knalpot
Een halve finale YL is nu ook weer niet het platform om de nog jongere talenten de mogelijkheid te geven terwijl je rijpere fysieke talenten heb die al jaren samen in een/het team spelen.
1 0
geDaante
Is toch juist mooie weerstand? Klopt, te moeilijke tegenstander is demotiverend, en daartegen kom je te weinig in je spel om technische facetten goed te trainen. Maar dit was prima weerstand in mijn ogen.
0 0
Knalpot
Het verschil is dan gewoon bijna 3 jaar en dat is voor jeugdvoetbal gewoon heel erg groot. En ja het is ook wel een prijs die je bij wil schrijven als je ambieert de beste jeugdopleiding ter wereld te willen worden of zijn. Ik snap daarom wel dat je dan niet even Aertsen voor de leeuwen gooit, En Kasanwirjo is ook best wel een getalenteerde verdediger waar het misschien nog wel wat mee kan worden maar hij heeft vooral iemand nodig naast hem die het overzicht kan bewaren en die het opbouwend gedeelte overneemt. Dus als ik Heitinga had geweest ga je daar dit seizoen wel werk van maken: of Llansana een linie terug of Aertsen er naast. De andere onzekere Musampa moet iig koppetje met hem gaan vormen.
0 0
geDaante
Maar op het veld vond ik Ajax niet veel minder, konden qua tempo goed mee.

Dat laatste klinkt goed inderdaad, een CV erbij met rust en overzicht.
0 0
Lagasj
Het gaat mij niet om het steeds maar weer winnen, geDaante. Dat zou jij kunnen weten.
Het gaat mij om een balans tussen winnen en leren verliezen/Incasseren.
Om Heitinga als onderdeel van een cultuur.
Dat hij daarin ook nog eens negatief opvalt zegt mij genoeg.
De hele cultuur binnen de club bevalt mij niet, ondanks de successen.
Dus winnen is belangrijk maar de speelwijze en logische opstellingen zijn voor mij belangrijker dan namelijk komt het winnen vanzelf.
En met de hedendaagse clubcultuur is iets grondig mis.
Van de scouting, medische staf, trainers tot aan de directie toe.
Het is aftellen voordat het echt mis gaat, en dan moet je eens zien hoe men hier tekeer gaat.
Te laat dus.
0 -1
geDaante
Dat weet ik, het triggerde een bijdehand verhaal wat ik blijkbaar per se wilde delen ;).

Ik heb zoals je weet ook mijn flinke vraagtekens bij de nieuwe organisatiestructuur en visie. Het is nu allemaal heel kwetsbaar, en kan met een paar verkeerde beslissingen helemaal de verkeerde kant op gaan.

Hopelijk worden er goede keuzes gemaakt, nu en in de toekomst ;).
1 0
Knalpot
Er is helemaal niks mis met de clubcultuur, als je het stuur weghaalt van een maserati dan kun je er ook niet veel mee.Heitinga zal heus geen wereldtrainer worden dat geloof ik niet maar als jij de 4 banden onder je dafje mist kom je ook niet vooruit en die 4 banden die zijn zoals het plan vooropstaat al doorgeschoven naar een hoger niveau.
0 -1
trodat4030
Met Bogarde haalden ze nimmer de halve finale, dus maar goed dat Bogie pleite is. Zo kan je het ook bekijken.
0 -2
Pheadrus
Ik ben ook teleurgesteld en had graag gezien dat Ajax eens de Youth League wint. Met deze groep spelers had dat ook zeker gekund maar Ajax kiest er voor om de beste jeugd spelers met Ajax1 mee te nemen en tegen het eerste van Red Bull te laten winnen. Ik denk terecht.

Veel mensen op dit forum hebben een "schuldige" nodig om hun frustratie op af te wenden. Dat vind ik jammer en siert de schrijver niet. Ik kan bijvoorbeeld niet opmaken uit jouw tekst waarom Heitinga geen goede trainer is. Het is Ten Hag die beslist om de 6 beste Youth League spelers niet te laten meedoen, niet Heitinga.
1 0
Lagasj
Ten eerste ben ik niet gefrustreerd want ik zeg dit al jaren.
Ik kijk niet naar een wedstrijd en ook verliezen hoort erbij.
Ik houd er ook rekening mee dat er spelers weggehaald zijn.
Mijn mening is gebaseerd op jaren lang kijken en beoordelen van de groep waar Heitinga verantwoordelijk voor is en de spelers die hij krijgt en wat hij er vervolgens mee doet. En dat is niet in verhouding met de talenten waar hij mee werkt en aflevert.
Dat ik de jeugd van Ajax al 50 jaar volg hoeft niet zoveel te betekenen, ik kan het ook al 50 jaar mis hebben. Maar het hebben van enig vergelijkingsmateriaal kun je me niet ontzeggen.
En mag ik dan tot een conclusie komen?
Dat ik niet alles onderbouw heeft meer met het grootste deel van de "bevolking" van deze site te maken dan met onwil.
0 0
AlexIbarra
Ik heb zelf niet echt het idee dat Heitinga een geweldige trainer is.
Maar hoe kom ik op dat idee?

Puur gebaseerd op onderbuikgevoel, en zijn uitstraling in interviews.
Zelfs op basis van vriendjespolitiek zou men ook 20 andere oud-spelers trainer van de o19 kunnen maken. Dus misschien zit ik er helemaal naast, en zien de mensen die erover gaan bij Ajax het toch goed.

Hoe kom jij op jouw idee dat Heitinga een waardeloze trainer is?
Je roept heel veel maar ik zie geen een argument.
1 0
Lagasj
Zie bovenstaand, Axelbarra.
0 0
Pheadrus
Ik lees dit nadat ik mijn eigen stuk heb gepost. We hebben dezelfde gedachtenlijn.
0 0
D4nny
Je kunt niet alles winnen en dit zal een goede les voor de zijn. Verder heb ik niet genoeg zicht om Heitinga te beoordelen. Zijner anderen die dit ook denken?
0 0