'Dat zijn er één op de zeven en dat is best veel'

BartVeenstra, 05-08-2020 om 14:20, 5089 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Dat er bij Ajax dertien van de negentig geteste werknemers anti-stoffen hebben aangemaakt tegen het coronavirus is volgens Bert Niesters - hoofd klinische virologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen - best veel. Dat vertelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad

'Dat zijn er ongeveer één op de zeven en dat is best veel', zegt Niesters. 'Dan praat je over een percentage van veertien procent, waar we toch uitgaan van gemiddeld vier procent aan besmettingen. Voordeel is wel dat dit diegene die antistoffen hebben aangemaakt, het in principe niet meer zullen overdragen. Daarom is het voor voetbalclubs ook goed om twee keer per week te testen.'

Zoals bekend hoeft iemand die besmet is met het coronavirus niet per se ziek te zijn. 'Dat gebeurt in principe ook weinig als je jonger bent. Je kunt het alleen wel overdragen als je nog geen antistoffen tegen het virus hebt aangemaakt. Dat is bij Ajax waarschijnlijk gebeurd', zegt Niesters. De viroloog legt uit dat mensen die antistoffen hebben aangemaakt van het virus af zijn en het virus ook niet meer kunnen overdragen. Daarbij is het wel de vraag of mensen die antistoffen behouden of mogelijk kwijtraken.

Dat de besmette personen bij Ajax niet of nauwelijks symptomen hadden van het coronavirus heeft volgens Niesters vooral met leeftijd te maken. 'Als niemand echt ziek is geworden, dan houdt hij er daarna hoogstwaarschijnlijk ook geen blijvende klachten aan over. Dat is eerder geluk dan dat dat met het topsportlichaam te maken heeft', zegt de viroloog, die mensen kent die heel fit waren, maar desondanks wel heel ziek werden van corona.

Het virus zou een enorme stoorzender kunnen zijn wanneer de Eredivisie begint. Om die reden is het belangrijk dat er met minder publiek wordt gespeeld, stelt Niesters. 'Ik begrijp dat heel goed. Het virus zal nog wel meer om zich heen grijpen. Voor veel sporten is het moeilijk. Er gaat veel geld in om en dan moet je extra alert zijn. De meeste clubs hebben goede medici. Hoe zij alert moeten zijn? Door heel veel te testen dus.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
bazza25
En dat is weer de zoveelste viroloog die een mening heeft of een feitje heeft.. covid 19 is echt een nare aandoening maar dan wel voor een vrij gelokaliseerde groep met hier en daar een uitschieter naar een jonger iemand, wat uiteindelijk bij elke infectie kan voorkomen..
Ik vind dus dat de media er in elk geval vol op duikt als het op covid 19 gaat en een bepaalde angstcultuur in stand houdt die ook echt mega ongezond is voor het immuunsysteem..
2 -2
Web
Virologen mogen geen mening hebben maar jij wel?
Weet je wat een viroloog is? Wat voor werk hij doet
Komt je niet goed uit, zegt dit nu gewoon
Je bent het zat, daar gaat het om
Het zit eens een jaar tegen, wij moeten rekening houden met elkaar
Dat valt schijnbaar niet op te brengen?
0 0
bazza25
19:16Besef jij wel wat de neven effecten zijn van alle maatregelen? Je mag verdomme geen grijntje kritiek of feedback hebben op het beleid of je wordt neergezet als rebel of extremist ofzo.. ik werk in de zorg dus ik weet goed wat rekening houden met elkaar is..
Ik heb geen kritiek op een viroloog ansich maar wel op degene die zich te pas en te onpas laten lenen voor stemmingmakerij in de media..
Ik ben het niet zat, ik ben al kritisch vanaf april/mei..
Er is in de media 0,0 nuance en dat kan toch niet
1 0
DonAdam
Je mag in dit land overal een mening over hebben, gelukkig maar. Maar je moet je bij ernstige zaken altijd afvragen of het klopt wat je denkt.

Ten eerste is dit geen stemmingmakerij en daarnaast is dit het hoofd van een universitair ziekenhuis, hij is niet lulletje lampenkatoen(of Maurice de Hond). Deze beste man wordt gebeld door een journalist en geeft daarop antwoord. Dat is alles. Mensen hebben behoefte aan informatie en hij geeft, wat mij betreft, nuttige informatie, namelijk dat mensen met antistoffen in hun lichaam het virus niet meer kunnen overdragen; dit weten de meeste mensen niet.

Volgens mij kan je beter afvragen waarom jij zo geirriteerd raakt, dan dat je gaat uitleggen hoe het zit. Ik denk dat je daar meer aan hebt dan dat je als leek je kritiek op internet gaat uiten.
0 0
Jornnn
Je moet er toch niet aan denken dat Sjaak tijdens het drinken van een kop koffie aangestoken was. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen tot nu toe.
Wees voorzichtig iedereen en blijf je handen wassen!
1 0
Bky
Inderdaad, daarom moet die groep extra voorzichtig zijn en dan kan de rest van de bevolking rustig immuniteit opbouwen en de economie draaiende houden.
0 0
Lazell
"Zijn toch alleen de ouderen en zwakkeren, dus we hoeven ons nergens aan te houden."

Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel beseffen dat deze groep er nog steeds toe doet.
1 0
JKBEATS
Zieke gedachtengang.. helaas teveel mensen die er zo over lijken te denken. Verwende bende.
0 0