'Kans heel groot dat Timber ook ná Heerenveen had gespeeld'

BartVeenstra, 03-08-2020 om 11:30, 10831 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-trainer Erik ten Hag denkt voldoende opties te hebben om Joël Veltman, die vorige week zijn transfer maakte naar Brighton & Hove Albion, te vervangen. Eén van die opties is Jurriën Timber. De talentvolle verdediger had een basisplaats in het laatste duel van het vorige seizoen.

Op bezoek bij sc Heerenveen - afgelopen 7 maart - koos Ten Hag niet voor Edson Álvarez of Perr Schuurs, maar voor Timber. Het is niet zo dat Timber, nu het nieuwe seizoen begint, weer achteraan in de rij staat. 'Nee, de kans was heel groot geweest dat Jurriën de wedstrijd ná Heerenveen ook had gespeeld. Dan kun je in een serie wedstrijden ­terechtkomen en een vaste plek afdwingen', aldus de trainer van Ajax tegenover Het Parool.

Die kans werd Timber vanwege de uitbraak van het coronavirus met alle gevolgen van dien ontnomen. 'Maar hij moet het vooral positief benaderen. Hij heeft zijn kans gekregen en het goed gedaan. Dat is gezien, ook door mij, ik neem het mee het nieuwe seizoen in. Dat moet hij ook doen.'

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Ik ben er echt van overtuigd dat Schuurs het gaat redden. Deze jongen mist echt het vertrouwen, laat hem maar eens een wedstrijd of 6 achter elkaar staan. En spreek vertrouwen uit naar hem. Dat gaat hij terug betalen. Is kwa voetballer niet minder dan de Ligt. Beter schot ook. Verdedigend is De Ligt natuurlijk sterker, maar die heeft ook zijn fouten mogen maken. Ten Hag moet dit overlaten aan Bogarde, daar heb je een technische staf voor. Niet Ten Hag zijn sterkste kant mensen die twijfelen er door een slepen
1 0
Ozymandias
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Schuurs maar Jurriën heeft als voormalig jeugdspeler van Ajax de grootste fun factor voor mij. Als Jurriën een vaste basisplaats veroverd zou ik dat daarom ook prachtig vinden. Daarbij zou ik het een goed teken vinden als Ten Hag niet bang is om twee relatief kleine centrale verdedigers naast elkaar te zetten (iets wat hij afgelopen seizoen ook met Blind en Veltman aandurfte) en niet meegaat in de fetish die sommige met de lengte van spelers hebben.

Ik denk persoonlijk dat Jurriën het meest complimentair aan Blind is. Blind kan ver van zijn doel af verdedigen door zijn geweldige positionering en Jurriën kan door zijn atletisch vermogen met veel ruimte in zijn rug verdedigen. Jurriën kan in de rol spelen waarin Mascherano bij Barca onder Guardiola speelde. Hij kan namelijk dicht op een spits verdedigen doordat hij daar voldoende wendbaarheid en explosiviteit voor heeft relatief aan de wendbaarheid en explosiviteit van de spits.

Daarbij heeft hij een redelijke inspeelpass en wanneer de tegenstander hem te veel ruimte geeft straft hij dat met enige regelmaat af met een rush over het middenveld. Hetzelfde geld voor Blind en doordat beide die kwaliteit hebben voegt dat een extra onvoorspelbaarheid toe aan het opbouwspel van Ajax. Hetzelfde geld trouwen voor Schuurs die als hij te veel ruimte krijgt dat ook met zo'n rush naar voren af kan straffen. In dat opzicht zijn beide spelers een vooruitgang ten opzichte van Veltman.
1 -1
altijdwelwat
Ik zie dat atletische dus helemaal niet , vind hem juist enorm stijf en zwaar overkomen. Kijk de eerste goal van Almere nog eens terug , dat ziet er gewoon echt niet atletisch en soepel uit.
0 -2
Ozymandias
Je beoordeel hem op de eerste wedstrijd na een zomerstop (met Coronavirus). Hij is duidelijk nog verre van fit maar dat is dan ook logisch in deze fase van de voorbereiding. Ik begrijp totaal niet waarom je denkt dat je van dese wedstrijd iets kan leren.
1 0
altijdwelwat
Gaat mij helemaal niet om deze wedstrijd , ik vond hem voor die tijd ook al verre van soepel en atletisch. Op CL niveau kan je hier ( vooralsnog) niet mee aaan komen in mijn optiek. Maar goed dat geldt helaas voor al onze centrale verdedigers.
0 -1
altijdwelwat
Timber zojuist ff gezien vs Almere City in de samenvatting maar dat valt niet mee. Oogt minimaal 5 kilo te zwaar en komt lengte en souplesse tekort in mijn optiek.
0 -2
Rogrando
Ik zie hem of schuurs 10x liever als Veltman/alvarez
2 0
Ar
De Ligt-Schuurs zou volgens mij een geweldige combi zijn.
Maar Timber-Blind is denk ik een beter centraal duo dan Schuurs-Blind.
Timber-Schuurs-Blind lijkt mij een serieuze optie als Nico vertrekt. Op papier is dan Blind linkermiddenvelder die net als De Jong zich vaak laat vallen in de linksback zone. In praktijk speel je dan afwisselend 4-3-3 en 3-4-3, waarbij in de laatste de backs de buitenste middenvelders zijn. Met dan Dest, Mazraoui, Martinez als opties aan de zijkanten. En wie weet kan een Lang dat op links ook wel invullen.
0 0
Ar
Ik snap de keuze voor Timber naast Blind heel goed.
Alvarez heeft te weinig snelheid en is niet gewend met ruimte in zijn rug te spelen.
Schuurs is behalve een jaar Jong Ajax feitelijk ook niet gewend geweest met ruimte in zijn rug te spelen (bij Fortuna had ie altijd een laatste man in zijn rug en kon ie als een soort libero vrij opkomen), is ondanks zijn lengte verdedigend een mindere kopper dan Timber en ondanks zijn fysiek geen keiharde mandekker. Hij zou volgens mij prima gedijen naast een De Ligt, maar naast Blind zit er een risico aan. Daarom snapte ik ook afgelopen seizoen waarom TH onvoorwaardelijk koos voor Veltman.
2 0
ram
Hij was ook echt bizar goed die wedstrijd. Ik ben erg benieuwd wie er komend jaar naast Blind komt te staan hoor!
1 0
Jornnn
Ook hier in de comments komen we tot de conclusie dat we zo snel mogelijk afscheid moeten nemen van Alvarez. Overal is hij namelijk 3e keus.
Wellicht kan Marc het aankoop bedrag nog terug krijgen.
1 -1
MankeNelis
Ik zou Alvarez niet zo snel afschrijven. Niet vergeten dat hij uit een hele andere omgeving kont.
1 0
AlexIbarra
Opmerkelijke uitspraak dit van TenHag.
Niet omdat het niet waar kan zijn maar tov Schuurs en Alvarez, en hun perspectief.

Moet Timber nog bijtekenen of zo?
2 0
Schwalbino
Hij kijkt van wedstrijd tot wedstrijd. Deed hij ook vorig seizoen. Beviel hem een optreden niet dan stond iemand er ook zo weer naast.
1 0
Van Reenen
Misschien wordt Schuurs wel beter nu Winston Bogarde aan de staff is toegevoegd. Hetzelfde had je met De Ligt en Barry Hulshoff. De Ligt heeft heel veel aan Barry gehad en misschien zegt Schuurs dat straks over Winston.
6 0
Ozymandias
Volgens Alderweireld was Bogarde (samen met Simeone) de trainerd die het meest invloed heeft gehad op zijn verdedigende ontwikkeling.
0 0
Schip
Beste zou zijn als Schuurs eens een glaasje Bogarde Deze Neger Buigt Voor Niemand Juice drinkt bij het ontbijt. Hij kan voetballen, indribbelen, opbouwen en is lang.

Timber vind ik een prima verdediger, maar in combinatie met Blind heb je 0 lengte. Alvarez is een onbekende. Heeft de Mexicaanse hardheid, maar positioneel achterin is hij onduidelijk en hoe goed kan hij mandekken. Liefst Schuurs maar de kans geven en Timber achter de hand houden voor centraal en rechtsback. Dest vind ik bijna nog liever dan Schuurs in duels namelijk.
4 0
Schwalbino
In zijn eerste seizoenen was Veltman ook nog wat soft. Nu is zijn harde, zuigende manier van spelen zijn handelsmerk geworden. Dus Schuurs kan daar zeker nog stappen in zetten. Voor Veltman was die ontwikkeling de enige weg om waardevol voor Ajax te worden. Schuurs heeft meer kwaliteiten.
1 0
Babangida83
Daar kun je zeker in ontwikkelen. De transfer naar Engeland heeft Blind juist om die reden heel veel goeds gedaan.
1 0
trodat4030
Lastig, alle 3 hebben hun pro's en hun cons. Timber is idd wat klein, maar sterk en snel, daarnaast opbouwend prima, al niet uitzonderlijk. Schuurs heeft de lengte, maar mist weer doortastendheid bij het verdedigen, een beetje te lief en is wat minder wendbaar. Opbouwend wel de beste van de 3 en als hij eenmaal 2-3 stappen heeft genomen met die lange benen, kan hij vast een prima snelheid ontwikkelen. Alvarez lijkt overal een beetje tussenin te zitten, fysiek gezien. Langer dan Timber, maar kleiner dan Schuurs, wel ietsje wendbaarder dan Schuurs, maar legt het op dat vlak weer flink af tov Timber, opbouwend vind ik hem niet bijzonder en vind hem ook niet erg rap. Wel het meest ervaren van de 3..

Ik weet niet wat het beste is, ik denk dat de basisplaats bij mij tussen Schuurs en Timber zou gaan, Alvarez vind ik in alles een beetje net niet top. Maar naast Blind kunnen ze eigenlijk alle 3 op hun eigen manier zijn tekortkomingen compenseren. Wordt interessante strijd op die positie.
3 0
geDaante
Als Schuurs qua (mentale) hardheid niet doorontwikkelt, zie ik Timber die plaats bemachtigen. Schuurs heeft als CV denk ik meer potentie, maar twijfel en ondoortastendheid is als CV vaak funest.

Eiting dan op 6, concurrerend met de andere Timber. Eiting zie ik het fysiek niet alle wedstrijden trekken, dus zullen de gebroederes Timber in dat geval regelmatig samenspelen. Tweelingen voelen elkaar vaak enorm goed aan, misschien gaat dat hier ook wel op.
2 0
MosesD
Ik hoop wel dat Schuurs het gaat redden. Veel potentie. Timber verraste me tegen Hveen. Hij kan ook rechtsback, dat is een voordeel, want ik zie Dest nog wel vertrekken.
Qua controleur aan de recherkant (als je weer met punt naar voren gaat spelen) heb je eigenlijk niemand. Van overal een dubbele bezetting, waar ten Hag over sprak, is dus geen sprake. Oké, van de Beek kan er spelen, maar die is beter als 10, maar vertrekt zeer waarschijnlijk. Hou je niemand over. Ik opteer al een tijdje voor Eduard Altuesta. Een typische Ajax speler. Bij (de prachtige naam) Fausto Vera zie ik dat vooral alles in één tempo gaat en krijg ik Magallan visioenen......
0 0
diamanti
Daar sla je de spijker op z'n kop. Als Schuurs niet wat meer in zichzelf gaat geloven heb ik er een hard hoofd in.
0 0
trodat4030
Vind Quinten niet een echte controleur. Dan zou ik eerder aan Taylor denken dan aan Q Timber eigenlijk. Timber is meer een box2box, iets verder vooruit geschoven.
2 0
nuff-said
I wasnt too impressed with timber in de paar wedstrijden die ik van em zag. Maar miss gaat ie positief indruk maken dit seizoen. Ik hoop et. Elke jaar is er wel een nieuwe speler dat opstaat uit jong ajax. Leta see who that is this year
0 -11
036AFCA97
Ik vind het vaak awkward als guys random engels woorden in hun zinnen gebruiken, you know..
5 0
off
Timber heeft zich echt heel goed gedevelopped. Voor z'n lengte is hij echt hele Goode defender.
11 0
Westerpark1982
Gebrek aan lengte compenseert hij met snelheid. Geen overbodige luxe met Blind naast je.
1 0
Godenzoon24
Lengte ook niet met Blind naast je.
1 0
DeMeervanweleer
Technisch en tactisch een goede speler, maar er had voor een verdediger wel wat lengte bij gemogen.
2 -1
Babangida83
Dat zeiden ze bij FdB ook. Verloor geen enkel kopduel.
1 0
blessure
Als Schuurs niet opgesteld wordt, dan kom je lengte tekort , in de verdediging.
Dan is het bij elke corner van de tegenstander, billenknijpen.
3 -5
AFCA-B93
Meen dat Veltman een pittig hoog percentage gewonnen kopduels heeft. Maar dat zal vooral in open spel zijn geweest en niet bij dode spelmomenten. Voor het open spel hoef je niet persee een lange CV erbij te hebben dus.
4 0
DeMeervanweleer
Als je tegen een tegenstander speelt met een flinke kapstok, dan wordt het spelbeeld wel heel voorspelbaar en Ajax kwetsbaar.
Ik vind een verdediging met Dest, Timber, Blind en Tagliafico, te veel uitnodiging voor tegenstanders om de lange bal op een kopsterke spits te spelen, corners e.d. nog niet eens meegenomen.
0 -1
AFCA-B93
Maar ook De Ligt verloor veel kopduels van Llorente tegen Spurs in beide wedstrijden. Dus lengte hoeft niet altijd te betekenen dat je alles wint. Het is zeker een pre, maar geen must imo
2 0
Joseph
Lengte wordt zo wel erg gekoppeld aan koppen. Lengte heeft meer voordelen dan alleen koppen.

Bij lengte verwacht je ook snel meer massa en volume, elke aanvaller weet dat je dat minder makkelijk opzij zet. Over een stilstaande Schuur heen koppen zal lastiger zijn dan een stilstaande Tagliafico en het blok van de Ligt heeft een groter bereik dan het blok van Tagliafico. Natuurlijk speelt techniek daar ook een rol bij, maar de combinatie met lengte is het ideale plaatje voor een verdediger. Zo ver ik weet is er nooit een succesvol centraal duo geweest waarbij 1 van de 2 centrale verdedigers niet boven de 1,85 was. Voor Blind wil je liefst hetzelfde.
0 0
Babangida83
Daar heb je een belangrijk punt, denk ik, inderdaad. Dan Timber misschien ook nog rechtsback om een beetje pit te hebben in die verdediging, mocht je voor Schuurs kiezen. Anders wordt t allemaal wel heel flegmatiek. Zeker als Nico straks ook nog weggaat.
0 0
geDaante
Naast Blind is atletisch vermogen en snelheid belangrijker dan kopkracht. Je speelt met veel ruimte in de rug, over het algemeen.
2 0
geDaante
Timing en sprongkracht zijn net zo bepalend.

Daarbij, als Timber met zijn snelheid meer corners kan voorkomen, hoef je minder vaak je billen te knijpen ;)
1 0
Joseph
Zie bij een alles of niet spelende tegenstander, of bij vrije trap momenten waarbij spelers naar voren staan, toch liever lengte dan snelheid. Daarom liever Schuurs, die ook een behoorlijke timing heeft.

Maar goed, misschien is de wisselwerking wel ideaal. Beginnen met zo veel mogelijk voetbal met Timber en Schuurs inzetten als de tegenstander opportunistisch gaat spelen.
0 0
Ozymandias
Schuurs toont juist aan dat "lengte" en "kopkwaliteiten" geen synoniemen van elkaar zijn. Schuurs is relatief aan zijn lengte geen dramatische kopper (zoals Dijks was) maar ondanks die lengte is hij niet meer dan een matige kopper. Ajax heeft meerdere spelers van onder de 1,85 meter die betere koppers zijn (zoals Tagliafico, Vd Beek en Martínez).
3 -1
migilo
Mooi voorbeeld, Tagliafico, dat is echt een beest in de lucht inderdaad. Die heeft de kwaliteit om "in een tegenstander te klimmen".
1 0
Soccerskins
Schuurs is ondanks zijn lengte echt niet zo sterk in de lucht. Tagliafico en Martinez zijn de beste koppers van Ajax op dit moment .
2 -1