Keuze Beenhakker viel ondanks alles op Ajax: 'Houding sprak me aan'

BadembaBarrie, 02-08-2020 om 21:40, 6951 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Leo Beenhakker was tussen 1978 en 1981 trainer bij Ajax. In het vervolg van zijn carrière keerde hij nog tweemaal terug in Amsterdam, eenmaal als trainer van 1989 tot 1991 en eenmaal als technisch directeur van 2000-2003. Voorafgaand aan zijn tweede periode bij Ajax, ging Voetbal International bij Beenhakker langs in Spanje, waar hij destijds trainer was van Real Madrid.

In dat interview ging Beenhakker onder andere in op datgene wat hem motiveerde om terug te keren bij Ajax. De overstap was opmerkelijk, gezien hij in Madrid in drie jaar tijd zes prijzen in de wacht sleepte, waaronder drie landstitels. Bovendien gidste hij Los Blancos naar drie Europa Cup I halve finales op rij, een toernooi waar Ajax al enige tijd geen hoofdrol meer in had weten te vertolken. 

Toch keerde Beenhakker terug. De reden daarvoor is tweedelig, zo gaf hij in 1989 aan, in gesprek met VI. Het eerste deel van het antwoord ligt in Madrid, waar Beenhakker in zijn laatste jaar met een verouderde selectie werkte die in zijn eigen woorden 'al over zijn hoogte punt heen was'. Er was veel werk nodig en ondanks het winnen van de dubbel, hield Beenhakker de eer voor het volgende seizoen aan zichzelf. 'Eind februari heb ik voor mezelf dus de beslissing genomen om te vertrekken.'

De houding van Ajax

Ajax ging intussen gebukt onder de druk van het vierde jaar op rij waarin geen landstitel was gewonnen, evenals financiële kwesties die rond de club speelden. Bovendien was het eerste huwelijk tussen Beenhakker en de Amsterdammers geen onverdeeld succes gebleken. Het grootste verschil zat hem volgens Beenhakker echter in het feit dat Ajax hem nu veel meer ruimte bood om zelf invulling te geven aan de technische staf.

Bovendien kon Ajax' reactie op het zware weer waarin het verkeerde, Beenhakker wel bekoren. 'Men staat op het standpunt dat Ajax niet kapot zal gaan. Zo is het mij ook verteld. ... Die houding heeft me aangesproken', aldus Beenhakker. Ajax had in die tijd wat problemen met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. 'Er zijn ook clubs die na een dergelijke affaire wegzakken in de grauwe middenmoot en er nooit meer uitkomen. Dat is bij Ajax niet het geval, zo is mij verzekerd en dat is voor mij genoeg.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hans Kraay Jr.
Vind Beenhakker een van de betere TD die Ajax heeft gehad.

De enige die ik kan bedenken die het beter doet is Marc Overmars.
3 0
Ajax4proud
Overmars doet het zeker goed, er zijn altijd weer mensen die moeten zeuren over miskopen. We zijn toch wel ver gekomen in de CL, had niemand gedacht. Dat lukt tot op heden nog geen enkele andere Nederlandse club.
0 0
Duif63
Het eerste ben ik met je eens, het tweede absoluut niet.
0 -1
Schip
Toch speelde Ajax onder Beenhakker erg leuk voetbal. Al had Ajax ook echte Ajax spelers toen, grootste deel uit de jeugd. Maar wat Van Gaal met dezelfde groep presteerde, was gelijk van een andere orde. Zeg maar andere dimensie. Die man is een excentrieke mafkees, maar een geniale tacticus.
1 0
MosesD
Nou, van Gaal ging pas echt oogsten toen hij zijn eigen team had gebouwd. Er was weinig over van het team van Beenhakker.
1 0
MPAjax
De ploeg boog een 1-3 achterstand om in een 5-3 overwinning. Hoe groot was de rol van Johan Cruijff, die van de tribune afdaalde om naast trainer Leo Beenhakker te gaan zitten.

https://www.youtube.com/watch?v=ezJDgvZZ_A0
0 0
Duif63
Het was vooral Tscheu La Ling die er ineens zin in kreeg en de wedstrijd deed kantelen.
1 0
Frederiksperwer
Geen rol, is broodje aap. En hij had Cruijff een schop onder zijn kont moeten geven, terug de tribune op.
1 0