De toekomst van Van de Beek: Madrid of Manchester?

JesseTH, 02-08-2020 om 16:55, 15987 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De transfergeruchten omtrent Donny van de Beek zijn nog altijd in gang, terwijl de kans op een langer verblijf bij Ajax ook nog niet uit te sluiten valt. De meest genoemde clubs waarbij hij zijn carrière zou kunnen vervolgen zijn zonder twijfel Real Madrid en Manchester United en zijn slagingskansen aldaar worden dan ook al volop besproken. Tal van analyses worden erop losgelaten, maar hoe denken de fans van die clubs er eigenlijk over? De gunfactor vanuit de aanhang vormt een belangrijk deel van de slagingskans en daarom is het tijd voor de meningen vanuit Madrid en Manchester.

We spreken met Carlos Espinosa en JP McIvor, een geboren Spanjaard en een geboren Ier die inmiddels al vijftien jaar in Engeland woont. De twee zijn groot fan van respectievelijk Real Madrid en Manchester United en volgen hun clubs dan ook op de voet. ‘Ik ben al dertig jaar fan van United en tijdens deze jaren heb ik het geluk gehad om historische teams aan het werk te zien’, spreekt McIvor over zijn band met The Red Devils. Als seizoenkaarthouder zag hij Cristiano Ronaldo zijn weg naar de top inzetten, maar ook keek hij naar een stukje Ajax-DNA. ‘Van der Sar behoorde tot dat team en was cruciaal in ons succes. Ik run samen met een vriend ook een wekelijkse podcast (Mad For United, red.) waarin we praten over alles wat met United te maken heeft. De afleveringen verschijnen zeer binnenkort.’

Espinosa houdt zich iets minder intensief met zijn club bezig, maar mist geen duel van De Koninklijke. De 23-jarige Spanjaard kijkt al sinds kleins af aan naar Real Madrid en bezocht het Santiago Bernabeu al meerdere malen. ‘Ik kijk ook regelmatig wedstrijden van United en ik heb het gevoel dat zíj een speler als Van de Beek heel goed zouden kunnen gebruiken’, valt hij al snel met de deur in huis. Het is een voorteken voor zijn gedachten over een overgang van Van de Beek naar Real Madrid. Hij is welkom, maar de noodzaak lijkt afwezig.

‘Van de Beek was voor het afgelopen seizoen een goede optie, toen er twijfels waren over de prestaties van Modric en Kroos’, vertelt hij erover. ‘Wanneer Real Madrid hem nu alsnog zou kopen, denk ik dat we hem zouden supporten omdat hij een goede middenvelder is, maar ik denk niet dat we hem op dit moment nodig hebben. Modric en Kroos zijn beter gaan presteren en Valverde is doorgebroken. Ik denk dat de meeste Real Madrid-fans Ødegaard liever zouden zien komen dan Van de Beek. Ødegaard speelde al voor Madrid en speelt al in La Liga.’

In Manchester lijkt Van de Beek een warmer welkom te kunnen verwachten. Volgens McIvor zou hij momenteel perfect passen bij de club. De Ajacied zou diepte kunnen toevoegen aan het spel en zorgen voor meer opties op het middenveld. Of een basisplek ook meteen realistisch zou zijn, weet McIvor niet. Hij ziet in eerste instantie een rotatiespeler of invaller in Van de Beek. ‘We hebben een betrouwbare speler nodig om ons team te verbreden. Ik denk dat Van de Beek beter is dan elke optie die we nu hebben buiten onze eerste elf.’

'Twijfel er niet over of United-fans blij zouden zijn met Van de Beek'

‘Van de Beek is een briljante speler die zich tijdens de voorbije jaren erg heeft ontwikkeld en alleen nog maar beter zal worden’, vervolgt de trouwe fan van United zijn verhaal. ‘Hij lijkt een solide middenvelder met erg veel intelligentie op het veld. Ook kan hij een listige pass geven. Hij zou zelfs in plaats van Matic (als verdedigende middenvelder, red.) kunnen spelen, maar ik denk dat hij beter zou zijn als back-up voor Pogba (als dynamische middenvelder, red.). We hebben iemand met intelligentie nodig. Ik twijfel er niet over of de United-fans blij zouden zijn met het aantrekken van Van de Beek.’
 
Dat het middenveld in Madrid behoorlijk bezet lijkt, betekent overigens niet dat Van de Beek geen kwaliteiten bezit die een toevoeging kunnen zijn voor de landskampioen van Spanje. ‘Van de Beek zou fysiek werk kunnen leveren op het middenveld, zeker met het drukzetten’, zo denkt Espinosa. ‘Tegelijkertijd kan hij het ritme van het spel bepalen en een bepaalde intensiteit in de ploeg brengen, iets wat nog weleens mist bij Real Madrid.’

'Real Madrid-fans zien Ajax als een soort FC Barcelona'

Tot slot is het tijd om te peilen hoe Ajax erop staat in Engeland en Spanje. In Spanje wordt Ajax geregeld vergeleken met de grootste rivaal van Real Madrid, al ziet Espinosa wel een groot niveauverschil tussen de competities waarin zij spelen. ‘Voor mijn gevoel zien de Real Madrid-fans Ajax als een soort FC Barcelona. Ze hebben dezelfde speelstijl en ook de filosofie ligt erg dicht bij elkaar. Misschien komt het wel door de relatie die Cruijff had met zowel Ajax als FC Barcelona’, deelt de Spanjaard zijn visie op Ajax.
 
Vanuit Engeland komt niets anders dan respect voor de recordkampioen van de Nederlandse Eredivisie. Er komt geen negatief woord aan te pas, al weet McIvor wel dat het aanpoten zal worden om te slagen in de Premier League. Met name het fysieke gedeelte en de handelingssnelheid kunnen een probleem vormen. Toch heeft hij daar vertrouwen in, zeker ook door de statuur en reputatie van Ajax. ‘Ajax wordt gezien als een geweldige Europese club met een even zo geweldige historie. Ook de jeugdopleiding is indrukwekkend. De club heeft door de jaren heen veel topspelers geproduceerd. We hebben het over de club die Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank de Boer, Edgar Davids en ook Zlatan Ibrahimovic deels voortbracht. Volledig respect daarvoor!’

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Henkjanklaas
Worden jullie ook zo moe van dit constante gespeculeer waar vd Beek heen gaat ?
Ik hoop tegen beter weten in dat hij blijft.
0 0
Ajax27
Bij Man U als backup van Pogba fungeren, of bij Real op de bank zitten totdat Modric en/of Kroos een keer stoppen... ik wist het wel Donny. Gewoon nog een jaartje shinen in het wit-rood-wit, nog een titel pakken en Europees je stempel drukken in een nieuwe CL campagne om vervolgens wel naar een prachtige club te gaan waar ze je als basisspeler voor 60 miljoen halen.
3 0
Ajax68
Ik word stront ziek van Real Madrid, ik zou er al niet meer héén willen als ze me zolang aan dat lijntje houden !
Of dat hún alleen maar uitmaken hoe Ajax zich maar moet opstellen tov die club.
BLIJF of maak een keuze voor Engeland, maar laat dat RM stikken.
0 0
Schwalbino
Na Ajax zou ik Bayern een prima ploeg voor hem vinden. Dat is in mijn ogen toch de meest stabiele club in Europa. Ze denken vaker lange termijn dan de clubs in Engeland, Spanje of Italie.
0 0
Ajax27
En wie gaat ie daar uit de basis spelen komend seizoen? Goretzka (25 jaar)? Kimmich (25 jaar) of Muller (30 jaar)? Qua leeftijd heeft ie bij laatstgenoemde het meeste de kans... maar Bayern geeft zn spelers van dienst niet zomaar op. Dus die kan er ook zomaar nog 3-4 jaar spelen als ie fit blijft. Donny is goed, maar Muller zomaar vervangen is denk ik wel erg hoog gegrepen.
0 0
Schwalbino
Ik zeg ook niet dat ze hem halen maar het zou een goede, stabiele club voor hem zijn.
0 0
Ar
Mmm, blijf een beetje twijfel hebben rondom Donny.
Van der Vaart, Sneijder konden het ook net niet aan in Madrid. En in Engeland is eigenlijk alleen Wijnaldum als middenvelder geslaagd in de top.
Ook twijfel ik nog steeds een beetje wat zijn beste positie is.
2 0
Schwalbino
Die twee hadden net wat meer talent maar Donny legt meer ijver en inzet aan de dag. Wesley en Raf hadden behoefte aan glamour. Donny lijkt me wat minder gevoelig daarvoor. Als hij zo doorgaat kan hij bij elke club slagen.
0 0
Schip
Voor ijver trekt Real geen spelers aan. Ze moeten allemaal die X factor hebben daar. Misschien in een controleur die ijzersterk is, stellen ze inzet op prijs.

Donny moet het trouwens niet zozeer van inzet hebben, maar van loopacties zonder bal. Ik denk dat het een pure paniekimpuls van Real was. Zo van: onze oren zijn gewassen, we worden geen kampioen, uitgeschakeld in alle toernooien, Barca zit nog in de CL en pakt de titel en die hebben alweer een Ajax talent binnen. Nu wij.

Daarna is Zidane gekomen en die wil Pogba. Die eerlijk gezegd ook beter op zijn plaats is daar denk ik.
0 0
Schwalbino
In dit verband: Bayern huurt James en Couthinho. Geen koop maar eerst zien wat ze brengen. Real en Barca daarentegen: kopen die gasten.
0 0
Schwalbino
Loopacties zonder bal is voor mij ook ijver/inzet (werken, je best doen).

Klopt wat je zegt over Real. Ze kopen het liefst spelers met een grote naam. Pogba, wereldkampioen. Daarom zie ik hem beter passen bij Bayern. Die club is wat minder hype gevoelig.
0 0
NotForSale
Amsterdam!
1 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Donny nog een jaar nog een jaar. Donnnnnyyyyy nog een jaar jalalalalalalalala
0 0
4xEC1
Enbde grootste Nederlandse speler ooit in de Engelse competitie noemt McIvor niet: Dennis Bergkamp. Misschien bewust als oud Gunner? ;-)
0 -1
Aspers73
Tsja, er waren tijden dat niemand onze middenvelders kende. Nu kunnen Real Madrid fans onze spelers uit hun hoofd opnoemen.
2 -1
Ajaxxxisdebeste
Madrid wil hem helemaal niet, dus streep er doorheen. Blijf gewoon nog een jaar, volgend jaar als echt binkie Ajax nog wat extra poen gunnen. Het is nou niet dat hij op een houtje moet bijten.
1 0
EKS
Ik zou hem graag zien blijven maar kan me zo goed voorstellen dat je toe bent aan een zwaardere competitie.

Niks komt in de Eredivisie in de buurt van Ajax en binnen Ajax steekt hij er al bovenuit. Zijn ontwikkeling loopt vertraging op door te blijven omdat de meeste anderen zijn niveau niet kunnen halen en de tegenstand te gering is.

Daarbij is hij ook al 23, vergelijkbaar met 35 in een normale carrière. Dat is de leeftijd dat je de stap moet zetten als je de ambitie hebt.
0 0
Ajax114
Hoezo hoor ik altijd dat de tegenstand te gering is. Ja, Ajax is lekker makkelijk kampioen geworden de laatste 10 jaar. Niet dus ! Wij verliezen elk jaar van Heracles en Utrecht en hebben het in bijna elke uitwedstrijd lastig dus laten die spelers eens stoppen met dat ze zijn uitgeleerd. In Frankrijk , Italie en Duitsland is de tegenstand pas gering voor de clubs die daar al 10 jaar achter elkaar kampioen worden. ALs Ajax dat ook lukt heeft men pas recht van spreken dat het hier te makkelijk is voor ze.
0 0
ajaxxcied4life
Zuiver! Niets aan toe te voegen. "Uitgeleerd" hou op hoor.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Filosofie die jullie van ons hebben ja niet andersom, eerst van Michels en toen Cruijff, Van Gaal, Rijkaard. Zonder Ajax geen huidige Barca en niet andersom.
0 0
Sampaoli
Ajax.
2 0
RuffRhythim
Lijkt mij de beste toekomst ja
1 0
MPAjax
die foto xD
0 0
Raoul14
Het is wel een beetje komkommertijd.
0 0
AlexIbarra
Madrid, Manchester of Masterdam?

Donny nog een jaar, olé olé...
2 0
altijdwelwat
Het word zo onderhand een beetje zielig hoe de pers een transfer voor van de Beek in leven wil houden. Volgens mij is het al sinds september 2019 bekend dat Real Donny niet wil hebben , en ook het Manchester verhaal is gebaseerd op wishful thinking. Er is geen club ter Wereld die +50 miljoen aftikt voor Donny van de Beek, dat is hij simpelweg niet waard.
7 -2
Bjorn
Geen 50 miljoen waard terwijl een linksback voor 60 miljoen naar City gaat? Betwijfel het. Volgens mij is Donny het waard en heeft hij dat aangetoond op het hoogste niveau.
2 -1
AlexIbarra
Laten we het hopen..
2 0
echteajacied
Fijn dat de beroemde heren Espinoza en McIvor deze open deuren ook nog even voor ons ingetrapt hebben. Who's next.
0 -1