Johan Cruijff ArenA in problemen vanwege lege tribunes

BartVeenstra, 27-07-2020 om 07:10, 9840 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De Johan Cruijff ArenA is het eerste voetbalstadion dat officieel op zoek is naar miljoenen om de coronacrisis te overleven, zo meldt De Telegraaf maandagochtend. De ochtendkrant schrijft dat aandeelhouder Ajax niet wil meewerken aan de strenge eisen die ABN Amro stelt aan de benodigde zes miljoen euro om één of meerdere seizoenen zonder publiek te voetballen.

De ABN Amro eist dat Ajax een al lopend krediet verandert in een achtergestelde lening. Dit betreft een vorig jaar door Ajax verstrekte lening van ongeveer tien miljoen euro voor een verbouwing van het stadion. Henk Markerink, algemeen directeur van de Johan Cruijff ArenA, zegt het volgende: 'Ajax wil zijn handtekening niet onder deze voorwaarde zetten. En daarom gaat de aanvraag bij de bank niet door.'

Markerink laat weten dat men de extra voorwaarde voor de liquiditeitsaanvraag onder de door de overheid gedekte Garantie Ondernemersfinanciering-Corona (de GO-C-regeling) niet zag aankomen. 'Eerst was hier geen sprake van. We gaan weer in gesprek, met de bank, met Ajax, de gemeente Amsterdam. Er zijn nog meer wegen die naar Rome leiden.'

Wanneer er komend seizoen met geen tot beperkt publiek gevoetbald wordt, kijkt de Johan Cruijff ArenA tegen een tekort van tweeënhalf miljoen euro aan. Als het nog langer duurt, kan dat tekort oplopen tot zes miljoen euro. 'Hopelijk ziet de wereld er volgend jaar iets gunstiger uit. Maar we houden ernstig rekening met dit worst case scenario.'

Reactie vanuit Ajax

Via een woordvoerder laat Ajax weten mee te willen denken aan een andere manier om het begrotingsgat van het stadion te dichten. 'We zijn aandeelhouder én partner. Maar de club is ook geraakt door de coronacrisis', luidt de reactie vanuit Ajax. De Amsterdamse club zou anders voor de eigen begroting aflossingen en rentebetalingen mislopen. 'Van spelers, directie, sponsoren en supporters zijn offers gevraagd. We hebben bijgedragen aan een noodfonds voor de Eredivisie. Dan kun je niet zomaar afzien van een lening aan de ArenA', aldus de woordvoerder van Ajax, die laat weten dat Ajax bereid is om de Johan Cruijff ArenA van extra krediet te voorzien.

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Meerkoet
Laat ze maar aandelen aan Ajax verkopen.
Dan hebben beide partijen voordeel.
2 0
mvdk
Tijd om meer aandelen te kopen ;-).
3 0
Ozymandias
Zou dit het moment kunnen zijn waarop Ajax voor relatief weinig geld de Stadion Amsterdam N.V. geheel in handen kan nemen?
3 0
Kingoffdatoilet
Als ze geen lening kunnen krijgen zou dat heel goed kunnen. Moet Ajax dit wel als nummer 1 oplossing gaan aankaarten.
0 0
Bjorn
Ze zullen de Arena NV nooit failliet laten gaan, zowel gemeente, banken, Ajax en overige partners. Belangen te groot.

Zet de lening van 10 miljoen maar om in aandelen/certificaten, dan worden we er op lange termijn beter van.
2 0
insectenverdelg
Klinkt leuk, maar voor andere partijen zitten daar ook haken en ogen aan. Het belang van Ajax in de NV wordt dan groter. Daar zit ook niet iedereen op te wachten.

Maar wat je daarboven al zei klopt. Belangen zijn te groot om er niet uit te komen. Alleen nu is iedereen even moeilijk aan het doen omdat ze niet als eerste willen toegeven.
0 0
Bjorn
Gemeente Amsterdam wil al jaren van hun belang af. Wellicht is er op die manier wat te realiseren qua overname aandelen door Ajax waarmee de gemeente een deel van de lening overneemt of wat dan ook.
2 0
insectenverdelg
Klopt maar volgens mij houdt de ArenA nv dat regen omdat bang zijn dat Ajax een te grote stem krijgen.
0 0
JanBiesbos
Ook die schijt Telegraaf draait de zaak weer om, nu wil Ajax niet meewerken volgens de Telegraaf terwijl de bank niet mee wil werken aan achterlijke eisen!
3 -3
JanBiesbos
achtergestelde lening: is een krediet waarbij de ontlener in het geval van faillissement van de lener wordt achtergesteld in zijn positie als schuldeiser: de achtergestelde schuldeiser komt in een faillissement in de volgorde van schuldeisers dus achter de concurrente schuldeisers zoals de werknemers en de banken.
-
Ajax is al aandeelhouder Arena dus die staat al helemaal qachteraan bij een faillissement van de Arena laat staan als men het krediet nog eens omzet.
0 -1
JanBiesbos
Wat een gezeik van de ABNAMRO Bank weer, weg met je rekening daar!
3 -3
Danos
Tja het is maar 1 van je sponsors voor een goed bedrag.
Abn is zelfs business partner en een van de oorspronkelijke founders van de JCA.
1 0
JanBiesbos
Dan niet zo zeiken terwijl de overheid voor groot gedeelte garant staat!
0 0
Afca85meer
Failliet laten gaan. Overkopen. Verbouwen en er een echt voetbalstadion van maken.
5 -9
036AFCA97
Droevige vent.
0 0
trainerdv
Yep... Slotgracht dicht, rolstoel plekken op een terras, Noord achter het doel volbouwen net zoals bij de Kuip is gebeurd.
0 0
Koekepeer
Dat volbouwen van de gracht bij Noord als in de kuip zie ik niet zo voor me. Die ruimte is veel kleiner daar toch?
0 0
TontoKarnaggel
Ja, en Frenkie en Matthijs terug halen, Messi en Salah kopen, Pep als coach nemen, Cl winnen en wereldkampioen worden. Het is allemaal zo simpel, ik snap niet dat niemand bij Ajax hier aan denkt....
6 -3
KingJames23
Ik weet of je wel eens in de JCA bent geweest maar het is inmiddels het mooiste stadion van Nederland.
8 0
Puurvoetbal
Ik ben heel regelmatig in de JCA, maar dat is niet het mooiste voetbalstadium van Nederland. Dat is toch echt de Kuip. En dat gaan ze plat gooien dus misschien krijg je later toch gelijk.
0 -1
Ajaxxxisdebeste
Want het is nu een schaatsbaan?
3 -1
trodat4030
Zullen we dat eens aan Dolberg vragen? ;-)
1 0
insectenverdelg
Logisch verhaal van Ajax. verder komen ze er uiteindelijk wel uit na een wedstrijdje ver pissen. Geen enkele partij is gebaat bij een faillissement van de JC ArenA.
0 0
Vak M
Ik kan mij wel voorstellen dat Ajax de ArenA uit de brand wil helpen met veel veranderingseisen. Beetje als Rutte naar Zuid Europa. Misschien heeft er wel een eentweetje plaats gevonden tussen Ajax en abnamro om in deze situatie te komen. Er kan zeker veel bespaard worden bij Arena en dat kan Ajax nu afdwingen. Goede ontwikkeling dit
2 0