Ajax eert sc Heerenveen voor hulp in Hongerwinter

BartVeenstra, 10-07-2020 om 07:50, 20387 views, Leeuwarder Courant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De directie van Ajax gaat iets terugdoen voor de hulp die vv Heerenveen (inmiddels sc Heerenveen) in de Hongerwinter aan Amsterdamse jeugdvoetballers heeft gegeven, zo meldt de Leeuwarder Courant. Op initiatief van de Friese voetbalclub werden in de winter van 1944/1945 86 jonge Amsterdamse voetballers (12-14 jaar) van Ajax, DWS, De Volewijckers en Blauw Wit naar Heerenveen overgebracht om aan te sterken.

Ajax wil nu, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, een blijvend aandenken schenken aan sc Heerenveen. Dit zou bij de ingang van het Abe Lenstra Stadion of elders kunnen worden geplaatst. Ajax, dat alles zal betalen, wil de drie andere Amsterdamse clubs bij het initiatief betrekken. De club wil het eerstvolgende bezoek aan sc Heerenveen aangrijpen om bij deze periode stil te staan.

Algemeen directeur Edwin van der Sar zou het verhaal niet gekend hebben. Hij werd op de hoogte gebracht door auteur Jaap Visser van Kick Uitgevers. Van der Sar raakte onder de indruk van de gebeurtenissen. In het officiële jubileumboek van vv en sc Heerenveen - geschreven door Visser - wordt de kwestie beschreven. Het boek wordt vrijdagmiddag in het Abe Lenstra Stadion gepresenteerd.

De Amsterdamse jeugdvoetballers werden in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij pleeggezinnen. Ook Abe Lenstra en zijn vrouw Hiltje namen twee jongens in huis. Janneke Lenstra, dochter van Abe, doet in het boek een oproep om de belangstelling voor de humanitaire oorlogsoperatie levend te houden voor de kinderen van nu. 'Ik ben geweldig trots op mijn vader om wat hij heeft gepresteerd op het voetbalveld, maar ook om zijn rol als pleegvader in de oorlog', zegt ze.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
De mooiste manier om deze relatie jaarlijks te eren lijkt me om elk seizoen een talent wat in de jeugdopleiding van Ajax is opgeleid aan Heerenveen te verhuren.
2 -1
LangeTermijn
Een echte blijvende herinnering!
0 0
Illegaal
'Ja heel goed
1 0
Marcao
Mooi gebaar van de ene mooie club naar een andere mooie club. Top!
3 0
Duif63
Prachtig initiatief, maar ik ben bang dat AZ het er niet mee is. En als we volgend seizoen 2x van Heerenveen winnen zullen ze in Brabant wel een vermoeden, let wel ik zeg een vermoeden, van matchfixing hebben.
7 0
DeWijsneus
Hehe lekker bezig Duif!
1 0
mgtow
Toen AZ dit hoorde ging bij hen het dak eraf. Maar dat schijnt wel vaker te gebeuren.
3 -1
Schip
Vooral dat ze een blijvend aandenken willen aanbieden vind ik sterk. De oorlog en de impact moet je niet met een bloemetje of geldbedrag herdenken. Prima zaak dit.
2 0
ghouleseddik
Kille arrogante club.
6 -2
Illegaal
Wie Heerenveen?
1 -1
PierreHeno
Hij bedoelt het meer cynisch...in de zin dat Ajaxhaters onze club altijd een kille arrogante club noemen.....
0 0
Van Reenen
Zo zie je maar dat de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog op plaatselijk niveau niet bij iedereen bekend zijn. Echter, het is een goede zaak, zoals in dit geval, dat de herinnering eraan blijven moet. Ook een geweldig initiatief van Edwin van der Sar dat er een blijvende herinnering moet komen. Dit is zijn 2e groot initiatief. Het eerste was om de wedstrijden in de competitie tussen de 4 topclubs vanaf januari 2021 te spelen met het oog op de mogelijkheid om weer (meer) publiek toe te laten. Wij mogen trots zijn op zo'n directeur bij Ajax.
10 0
Bjorn
Nooit geweten. Mooi om te doen hoor.
6 0
JCr14
Klinkt als een veel interessanter boek dan dat van Wesley Sneijder.
Mooi gebaar.
24 0
Afca85meer
Klagen dat we niet teveel geld moeten uitgeven op de transfermarkt. Daarnaast de supporters en spelers korten. Maar wel geld blijven uitgeven aan dit soort niet noodzakelijke initiatieven. Goed initiatief hoor maar een beroerde timing voor iemands hobby project.
0 -61
ram
Wow... Dit is echt een wereldrecord duimpjes omlaag. Mooi man!
7 0
Ferd
Die 85, is dat je IQ op een goede dag? Mijn god, wat ben jij een enorme hork.
5 0
ram
Afca85meer doet z'n naam eer aan. Hij staat momenteel op 37 duimpjes omlaag maar wil er meer. Op naar de 85!
5 0
Oeroeboeroe
Door stomheid geslagen
5 0
RuffRhythim
Ja, WOII was echt een hobbyproject van NL, hebben ze ook echt om gevraagd.....
7 0
Pantheon
Ja, was vast lachen en een hoop lol ;)
2 0
Pantheon
Ik schaam me dat je mede Ajacied bent.
3 -1
godlike
Hoe oud ben jij? Duidelijk geen besef waar het nu uiteindelijk echt om draait in het leven..
4 -1
DrFootball
Jij bent het levende bewijs dat er echt, maar dan ook echt, hele domme mensen in deze wereld worden geboren. Ik heb gewoon medelijden met je.
5 -1
D4nny
Je bent een eng, naar mannetje als je hier ook al op weet te zeiken.

7 -1
MisterAFCA
Poephoofd
4 -1
DT10
Je klinkt nu als iemand uit Eindhoven of Alkmaar!
10 0
JCr14
Een aandenken hoeft geen bergen geld te kosten.
Maar een mooi gebaar in zware tijden om de moed erin te houden is mooi.
14 0