'Toen hebben ze hem toch maar genomen'

FinnDekker, 02-07-2020 om 23:45, 9278 views, Langs de Lijn |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Dat Jari Litmanen een succesverhaal werd bij Ajax heeft men deels te danken aan Pim van Dord. De fysio, die onlangs afscheid nam en met pensioen ging, heeft bij Langs de Lijn een anekdote verteld over de begindagen van de Fin bij Ajax. Na een slecht proefduel wilden de Amsterdammers Litmanen eigenlijk wegsturen, maar Van Dord stak daar een stokje voor. 

'Jari kwam op een maandag aan, met een lichte blessure. Dinsdagavond zou hij spelen, maar het ging niet echt geweldig. Dat kon komen omdat hij net was overgekomen of misschien had hij nog hinder van dat bovenbeen', herinnert de 66-jarige. De staf besloot vervolgens af te zien van de koop van Litmanen. 'Hij zou de volgende dag naar huis gaan.'

Dennis Bergkamp had echter een blessure, hetgeen Van Dord zorgen baarde. 'Ik zei: kan je Litmanen niet een dag langer houden? Dan speelt hij voor Dennis, dan heeft Dennis rust.' En zo geschiedde. 'Ze vonden het wel een goed idee. Dennis was iets belangrijker dan Jari. Dan zouden ze hem (Litmanen, red.) een dag later op het vliegtuig zetten.'  

'Die woensdag stond hij op de plek van Dennis, wat zijn favoriete plek bleek. Toen scoorde hij er drie en legde hij er drie klaar. Toen hebben ze hem toch maar genomen. Hij kostte maar honderdduizend euro, dat was ook een koopje', grinnikt Van Dord, die zijn bemoeienis goed zag uitpakken. 'We weten hoe zijn carrière is gelopen. Soms moet je geluk hebben.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
driesterren***
En wie houd nu niet van Jari? Geweldige speler en persoonlijkheid zo zie je er niet veel!
0 0
JCr14
Louis van Gaal zag het in eerste instantie niet zitten in Litmanen.
Uiteindelijk heeft Litmanen zijn carrière grotendeels gemaakt
1 -1
Professor
V Gaal wilde Dan Petersen op die plek hebben. Was echt een goede speler maar veel geblesseerd
0 0
Salamis
Nee nu doe je Van Gaal echt te kort.
0 0
Ferd
Euro? In die tijd betaalden we nog met guldens
0 0
OuweDibbes
Jari is mijn held, maar dit verhaal is complete onzin. Jari is er doorheen gedrukt door Tonnie Pronk. En Jari stond eerst op de zogenoemde nummer 4 positie en niet op de 10. Daar heb ik hem tegen Sparta uit ook zien debuteren.
Ooit kreeg Dan Petersen de kans op de 10 nadat Bergkamp was vertrokken. Petersen schitterende voetballer maar vaak geblesseerd, supercup mocht Jari starten tegen Feyenoord omdat Petersen weer geblesseerd was en Jari scoorde 2 keer. De rest is geschiedenis, de finse held is nooit meer uit de basis geweest.
0 0
Ferd
Dit verhaal is geen onzin. Jij hebt het nu over de periode na dit verhaal
0 0
SfeervakZuid2
Ik ben van ‘85. Mijn held en favoriete speler......
3 0
AFCAMM
De enige voetballer waar ik echt idolaat van was. Ook voor een groot deel vanwege zijn persoonlijkheid.
0 0
FlyingDutchMan
Idem '85 en Jari fan voor altijd!! Het is dat mijn vrouw nog iets te zeggen heeft, anders had ik mijn zoon ernaar vernoemd!
0 0
Gouda
Haha hier ook '85 en super fan, mijn vrouw stemde gelukkig wel gelijk in met Jari voor onze oudste zoon. ;-)
2 0
DT10
Geboren in 85 en Jari-fan!!
0 0
RememberLitmanen
Hier is het de hond geworden die Jari heet...fan sinds ik hem in die lelijke eend zag rijden, 100x beter als die Bentley’s en Lamborghini’s van tegenwoordig.
0 0
JariJari
Hier nog 1
0 0
Matzet
Een club als Ajax heeft een hele lange lijst met legendes en culthelden. Ik ben opgegroeid met Jari Litmanen en hij is misschien wel de belangrijkste reden dat ik Ajacied ben geworden.
0 0