'Vroeg aan Promes of hij het weleens meemaakt, hij zei nee'

BartVeenstra, 02-07-2020 om 14:30, 11748 views, De Volkskrant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajacied Wesley Sneijder is van mening dat het in Nederland wel meevalt met het racisme. De laatste weken is racisme het onderwerp van gesprek en na de uitspraak van voetbalanalist Johan Derksen in Veronica Inside over rapper Akwasi is de discussie flink opgelaaid.

'Derksen heeft soms verkeerde momenten', zegt Sneijder, die eigenlijk afgelopen maandag te gast zou zijn geweest bij Veronica Inside, tegenover de Volkskrant. 'Als je kwetsende dingen zegt, kun je een reactie verwachten. Zijn oprechtheid is mooi. Recht is recht, krom is krom. Zo staat hij in het leven. In de huidige tijd worden uitspraken snel uitvergroot.'

'Racisme? Ik kan me niet voorstellen dat het er nog steeds is in Nederland', geeft Sneijder zijn mening over het racisme in Nederland. 'Ik heb Turkse, Marokkaanse en Surinaamse vrienden. Ik maak alle kleuren mee en heb met alle kleuren gevoetbald. Vorige week zat ik ergens met Quincy Promes van Ajax en vroeg hem: maak jij het weleens mee? Hij zei nee. Racisme valt absoluut niet goed te praten, maar we moeten niet doorslaan. Volgens mij is Nederland het meest multiculturele land ter wereld. Alles kan en mag. Laten we het peaceful houden met elkaar.'

Dansen op een auto

In het interview spreekt Sneijder ook over een zeer vreemd incident van een jaar geleden. Er doken filmpjes op van een dronken persoon die aan het dansen was op een auto. Inderdaad, het was Sneijder. De man die tien jaar geleden nog de Champions League won en met Oranje de finale op het WK bereikte. 'Bij dat incident waarbij ik op een auto danste, een jaar geleden, wist ik de volgende dag niet wat ik had gedaan. Het is in een moment van verstandsverbijstering gebeurd.'

Sneijder geeft aan dat hij voor zijn gevoel niet zoveel gedronken had, waarna hij eraan toevoegt dat een drankje verkeerd kan vallen. 'Als je bekend bent en er wordt net een foto of filmpje gemaakt, hang je. Het mooiste was dat ik ’s ochtends wakker werd in het politiebureau. Er stond een agent in mijn celletje. Ik vroeg: wat heb ik gedaan? Vandalisme. Ik was blij toe. Hij vraagt: hoezo ben je blij? Ik zeg: voor hetzelfde geld had ik iemand doodgeschoten.’

Denk jij dat Real Madrid met 2-0 wint van Getafe? Zet in en krijg 5,15 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JOHANisGOD
Ik wilde bij de overheid solliciteren.

Ik eerst bellen.
Zei die dame aan de telefoon, dat het voor mij geen zin had om te solliciteren.
Ik vroeg waarom niet.

Ze zei, ik denk dat je een Hollandse man bent.
Allochtonen en vrouwen gaan voor.

Dat schijnt dus positieve discriminatie te zijn.
Maar hoe kan discriminatie positief zijn?
Voor mij was het niet positief.
Door mijn afkomst had ik totaal geen kans.
4 -3
Koekepeer
Lulverhaal natuurlijk, maar het gebeurt wel
2 -3
Sterspeler
Bij de politie gaat de voorkeur uit naar niet Nederlanders op het moment vanwege de culturele geschillen. Ze willen daarmee een brug maken. Weet jij veel waar die solliciteert?
1 0
JOHANisGOD
Waarom lulverhaal?
0 0
Cello
Ik vroeg een manager van een Döner-zaak vaneen bekende keten (Nederlander van Turkse afkomst overigens), hoe het komt dat ik nooit een Blanke Nederlander of Nederlanders van Surinaamse of Antilliaanse afkomst zie werken bij hem.
Zijn antwoord: zij passen niet binnen het team dat we voor ogen hebben hier.
Dat is dus ook gewoon discriminatie!. Ik zei hem, dat wanneer zijn bedrijf een zgn. Blank bedrijf was geweest en hij hetzelfde had gezegd, dat dan de rapen gaar zouden zijn en hij minimaal van discriminatie beschuldigd zou worden.
Hij deed er als reaktie een beetje lacherig over......maar hij wist precies wat ik bedoelde,
Zo ook ken ik een hindoestaanse eigenaar van een bedrijf, dat geen negroide mensen in dienst neemt vanwege het vooroordeel dat ze niet alleen lui zijn, maar zij volgens hem ook normaal gesproken eerder diefstal plegen.

Hoezo dat discriminatie, maar ook racisme, een voorrecht is van Blanken, die dat uitoefenen??.

Kortom.... discriminatie komt overal voor en gaat alle kanten op.
5 0
JanBiesbos
Op dit moment is het sentiment juist dat een schreeuwende minderheid de zwijgende meerderheid en dus ondemocratisch zijn wil aan het opleggen is , aangevoerd door oa de witte goe gemeente die zichzelf notabene superieur vind ten opzichte van hen die niet dezelfde menig hebben (als de Arie Boomsma’s , Peter r de vries, etc van deze wereld) en dus per definitief slecht en dus in hun ogen rechts, populist en racisten zijn. Deze “slechte” mensen zijn in de ogen van de “goe gemeente” verantwoordelijk gemaakt voor alle problemen. Een heel gevaarlijk iets namelijk , dat is in de jaren 30 ook met de joden gebeurd , die kregen ook de schuld van alle sociale problemen. Wellicht moet iedereen de film “the wave” nog maar eens (terug) kijken!
3 0
JOHANisGOD
Positieve discriminatie is een "overheid-ding".

Het is gewoon pure discriminatie.
1 0
Schwalbino
Niet zeuren. Gebeurt ook in Zuid-Afrika.
0 -1
JOHANisGOD
Schwalbinootje.

Waarom is je idiote andere reactie nou weg?
0 0
Lars93
Mijn buurman vertelde van de week dat er bij hem nog nooit was ingebroken. Ik geloof dan ook niet dat er woninginbraken zijn in Nederland.

Wat is dit nou voor redenatie....?
6 -5
Godenzoon24
Gaan we daar ook voor demonstreren dan? Of rellen?
0 0
Dolberg25
Promes net op zijn Instagram:
Of ik het mee maak persoonlijk? Nee.
Maar die man (Derksen) is wel een racist.
1 -1
7172AFCA7395
Ik vind Derksen geen racist.
Nog even en je mag hier niets meer zeggen.
7 -1
RusselWestbrook
Je mag alles zeggen. De gevolgen zijn voor jezelf. Want anderen mogen ook iets vinden van wat jij vindt.

Vrijheid van meningsuiting enzo. Iedereen mag daar gebruik van maken. Vreselijk hè?
2 -6
7172AFCA7395
Ja die discussies waren er vroeger ook al.alleen zijn er nu opeens bedrijven die allerlei sancties gaan afkondigen, om een statement te maken, om zelf te scoren. Zielig.
4 -2
AFCAMM
Waarom zouden ze dat dan niet mogen doen?

Alles moet geroepen mogen worden, maar er mag niet op gereageerd worden?
0 -2
7172AFCA7395
Derksen is niet veranderd hoor. Al die jaren hebben die sponsors hem gepruimd en nu opeens niet meer ?
3 -1
ram
Precies dit. Derksen is al 22 jaar op tv en is niet veranderd... De samenleving ontwikkelt zich wel en dan gaat het scheeflopen. Ik vind Derksen niet per se een racist maar hij weet zelf niet dat ie wel degelijk zeer gedateerde/racistische denkbeelden heeft. En als je dat dan ook uitspreekt, dan krijg je problemen als je dingen zegt.
0 -1
Godenzoon24
Onzin als er een plaatje van sinterklaas was getoond en iemand vroeg is dat Sneijder niet, had iedereen het een slechte grap gevonden. Maar niet racistisch. Terwijl ook daar de enige overeenkomst hun huidskleur zou zijn geweest!
0 0
JanBiesbos
Tss de AH boycot inside? Wel eens gekeken bij de AH en de jumbo naar de samenstelling van het personeel? Bij de jumbo is de samenstelling veeeeel diverser dan bij de AH, mag bijna wel zeggen wit bij de AH , discriminatie ?
0 -2
Cello
@JanBiesbos..... dan ben je nog niet bij onze AH geweest. Daar is de samenstelling heel divers, misschien zelfs dat de Blanke medewerkersin de minderheid zijn. Niets mis mee overigens.
Veelal heeft het ook te maken met de samenstelling van de wijk waarin de supermarkt ligt èn de zin en bereidheid van mensen om in een supermarkt te gaan en willen werken.
2 0
AFCAMM
Het is natuurlijk enigszins hypocriet als ze het enkel doen vanwege de publieke opinie, maar tegelijkertijd logisch, toch? Zo gaat dat met heel veel dingen.. tijden veranderen.
0 -2
Aeter
Ik ken iemand die daar werkt in dat cellencomplex en volgens hem ging het er heel anders aan toe. Hij liep schijnbaar in de cel stennis te schoppen en te luidkeels te roepen of ze wel wisten wie hij was en loze dreigementen eruit te flatsen. Maar goed, dat zou ik ook niet zeggen als ik zijn faam had.
2 0
ram
Ik heb eens aan een jood gevraagd of ie wel eens vergast was, hij zei "nee"...
0 -9
InOost
Ik heb op pleken gewerkt waar ze openlijk zijden dat ze geen Marokkanen of Donkeren aan zouden nemen. Ik denk niet dat het de enige plekken in NL zijn die zo denken.
5 -3
Godenzoon24
Zijden ze dat?
0 0
Ajacied33
Ik heb het als Marokkaan zijnde zelf ook meegemaakt. Ik heb het met een woning meegemaakt, een vrije sector. Met mijn echte gegevens kreeg ik de woning niet, met een aangemaakte en neppe "Hollandse" naam werd ik uitgenodigd om de woning te mogen bekijken. Ach, racisme is er overal helaas. Ook in Marokko ben ik "die Hollander" en is er racisme, net zoals dat in NL ook zo is. Het is heel erg, maar voel me verder uitstekend hier. Maar mensen die zeggen dat er geen racisme is in NL, die zijn stekeblind
5 -2
Godenzoon24
Waar en het is overal. Van blank naar zwart en bruin , andersom, naar Homo's ,joden , moslims etc etc. Maar waarom is de discussie dan nu blanken zijn de racisten en de rest is slachtoffer.
Waarom heet het blm en niet all lifes matter bv ???
0 0
JanBiesbos
Is dat racisme of is dat wellicht angst van die “witte”? Nu ga jij een huis verhuren en er komt een “witte” en een “zwarte” langs, aan wie geef jij dan de sleutel?
Zal ik je vertellen wat ik zie? Bij die “donkere” zie ik dan rappers zwaaien met pistolen , rondrijden in bling bling , grove straattaal , lekker sAmenscholen en popiejopie doen, neerbuigend over vrouwen praten. Ik zie gedrag geen kleur, bij die witte zie ik “ doe maar normaal dan die je al gek genoeg” en ga maar lekker sparen en leren ipv rondhangen en blingbling kopen (tenzij je in Bloemendaal woont.)
1 -2
Ajacied33
Ik ga er behalve met deze zin niet eens op in als je het niet erg vind. Man man....
0 0
AFCAMM
Toch knap dat je hier compleet achterlijke stereotypes over ‘witten’ en ‘zwarten’ neerkwakt terwijl je zogenaamd geen kleur ziet. Maar wel nèt genoeg om hele bevolkingsgroepen op basis van hun kleur weg te zetten...

Er zitten hier genoeg mensen die dingen zeggen waar ik het niet mee eens ben, of die op het randje zitten, maar jij klinkt als een echte ‘goeie ouwe racist’.
2 -2
Godenzoon24
In de huidige discussie zijn toch ook alle blanke bevoorrecht, slavendrijvers en of racisten??
0 0
Hans Kraay Jr.
Zo das een lekker stereotype wat je daar neerzet.

Ik als verhuurder zou kijken naar wat voor persoon het is, wat voor baan heeft hij/zij. Wat is zijn maandelijks inkomen. Kan je allemaal gewoon vragen aan de eventuele huurders.

En also er niet genoeg blanke/witte tokkies rondlopen die een woning volledig uitwonen en huurschulden hebben van 3 maanden.
2 -1
insectenverdelg
Eris zeker racsme. Dat is er altjd overal geweest en zal helaas ook altijd blijven beataan. Misschien niet in de huidiige vorm. Dit betekent niet dat je er niet tegen moet vechten en het moet accepteren dat het gerbeurt

Vraag is wel of je altijd direct de slqchtofderrol aan moet trekken bij elk incident. De"grap" van Derks4n was op het randje 4n misschien erover heen, maar zeker niet zoveel ophef waard er is daarna een programma aan hewijd, een interview in nog ene programma waarna Ekziz de bolle laag kreeg omdat sehet woord NSB praktijken zei. ( dat ging over Arie Boonsma en ik moet eerlijk bekennen als mij Opa NSBer was, dat ondanks zijn slechte praktijken die hij had uitgevoerd, het toch echt een stap te ver is om hem met Arie Boonsma te vergelijken, maar dat terzijde)

Alles lijdt af van de discussie. Dat is hoe we racisme in de maatschappij verbeteren. V4aag is of we dit zometeen ook voor dikke en lelijke mensen gaan doen. Die hebben ook echt nadeel op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Het gaat om gelijkheid, maar helaas niet iedereen wordt gelijk geboren.
1 0
HulshofD
Maar als alle Marokkanen schatjes waren geweest was er niks loos toch? Aziaten hebben nooit problemen hier, Polen ook niet. Er is nou eenmaal veel gedonder over het aglemeen met Marokkanen, moet je dat dan die man van de vrije sector die een woning verhuurt verwijten of?
3 -2
Ajacied33
Ik ken tig nette Marokkanen, die worden dus als zeer nette burgers ook benadeeld door mensen met gedachtes die jij nu ook hanteert. Je kunt mij of de goedwillenden niet kwalijk nemen wat anderen gedaan hebben
0 0
insectenverdelg
ook polen en chinezen wordt gediscrimineerd. Daarnaast kan jij een individu nooit aanrekenen wat andere met een bepaald geloof, huidskleur, nationaliteit of cultuur fout heeft gedaan, aanrekenen. Daar gaat het steeds verkeerd.
0 0
Deepblue
Aziaten worden dan vooral weer gediscrimineerd door 'mensen met migratie-achtergrond' (eufemisme voor marokkanen?), en zo is het cirkeltje weer rond.

https://www.telegraaf.nl/entertainment/559126264/mijn-hele-leven-al-uitgescholden-vooral-door-mensen-met-migratie-achtergrond
0 0
Joseph
Plekken waar ze statistieken gebruiken voor de selectie?

Dat ze zeggen dat ze geen donkeren willen, lijkt me onzin. Al kan ik me voorstellen dat een reclame voor bruinspray zonnebrand wat lastig wordt.
2 -2
Lazell
Op het overgrote gedeelte van de plekken gebeurt dit ook niet. En het is ook zo moeilijk te geloven dat het onzin lijkt, maar het gebeurt simpelweg. Er zijn gedegen onderzoeken naar gedaan.

2 minuten googlen:

Woningmarkt: https://www.woonbond.nl/nieuws/bewijs-discriminatie-woningmarkt

Arbeidsmarkt: http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/kans-dat-sollicitant-met-niet-westerse-achtergrond-wordt-benaderd-is-40-kleiner
2 -2
AjaxYahudi
Ik zou ook geen Marokkanen aannemen als ik een eigen zaak had gehad, maar in plaats van dat je er eens over nadenkt waarom veel mensen zo denken wordt er alleen maar gewezen op het feit dat het ''discriminatie'' is.
3 -6
AFCAMM
Het is gewoon discriminatie.

Je zou ook gewoon kunnen nadenken over iedere kandidaat als individu.
Dat er zoveel reizen naar Thailand gaan betekent ook niet dat alle Nederlanders aan kindjes zitten.
0 -2
JanBiesbos
Oh? Daarvoor hoef je niet naar Thailand hoor je kunt ook gewoon naar de katholieke kerk ;-)
1 0
RusselWestbrook
Ja, we moeten begrip hebben voor racisten.

Hahaha. Toe nou even.
4 -2
Ajacied33
Tuurlijk, scheer lekker een hele bevolking over 1 kam. Kom je heel ver mee.
3 -2
Fredschuit1
Haha, die laatste zinnen. Wat een droppie!
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Zolang donkere mensen apen worden genoemd is er racisme....en geloof mij, zulke mensen heb je in veel straten in NL wonen. Of ze negers noemen maar alleen niet als er donkere mensen in de buurt zijn, dat dan weer niet...En de mensen die zeggen Ja maar neger mag gewoon.Ok, ga dan nu op straat aan een donker persoon of iemand die een wat lichtere huidskleur heeft en zeg Hey neger hoe laat is het? Doe je ook niet als je fatsoen hebt, je gaat niet naar een surinaamse vrouw van 70 en zegt Hey neger alles goed. De pussies noemen negers negers als ze niet in de buurt zijn.En er zijn zat donkere mensen die er geen probleem mee hebben want dat kan in deze tijd. Maar als je een jongere neger kan noemen dan moet je een oudere ook zo kunnen noemen, en ik vind het vrij respectloos.
1 -11
Aeter
Ik vind dat de context in deze belangrijker is. Als je elkaar goed kent is het een heel ander verhaal als dat je het doet bij een wildvreemde. Maar goed, ik denk dat als ik tegen een wildvreemde Nederlander Hey blanke/bleekscheet/kaaskop oid zeg dat ze ook vreemd opkijken of boos reageren. Er is hier gewoonweg niet veel racisme vergeleken met andere landen. Voor racisme moet je eens naar Oost-Europa gaan zijn. Daar zul je ook weinig multiculturele figuren zien, want die mensen weten dat ze daar heel anders behandeld worden als hier. Afijn, ben volkomen klaar met al dit nutteloze gezeik, wat voornamelijk door de MSM aangewakkerd is. Fuck kleur, ben gewoon aardig tegen elkaar, doe gezellig en beoordeel iemand enkel op zijn acties/daden.
3 0
insectenverdelg
MSM gaat niet vrij uit, maar de huidige polarisatie komt juist meer door social media. Op twitter wordt alleen geschreeuwd, maar amper gediscussieerd. Zo kom je echt niet nader tot elkaar. Wel besteed de MSM aan al dat geschreeuw veels teveel aandacht.
1 0
Hans Kraay Jr.
Doe je dat wel bij een wit/blank persoon die je niet kent? Of bij iemand met een Arabisch uiterlijK?

Geen enkel individu vind het leuk om aangesproken te worden met zijn uiterlijke kenmerken. Zegt tegen een gezet persoon die je niet kent toch ook niet hè bolle hoe laat is het?

Je vraagt toch gewoon aan iemand meneer/mevrouw hoelaat is het?

Heeft gewoon met fatsoen te maken niet met de woordjes witte/zwarte/neger/bolle/dwerg of wat dan ook.

Wat een kul verhaal dit zeg.
3 0
Joseph
Er zal altijd racisme zijn, net als dat er altijd extremisme zal zijn. Maar je kan Nederland toch ook geen extremistisch land noemen?

Wat betreft het hele neger verhaal, een blanke die het niet mag zeggen en een zwarte die het wel mag zeggen, is natuurlijk pure discriminatie. We gaan pas stappen maken met racisme, als we elkaar gelijk behandelen en dat komt van 2 kanten.
2 0
Ferd
Moah, zeg ‘islam’ of ‘moslim’ en 30% van Nederland staat met het schuim op de lippen..
0 -2
Dolberg25
Sorry, maar ik snap je laatste zinnen niet. Ik noem me vrienden toch ook wellis gewoon simpel gast of bro? Ik zeg dat dan niet tegen een oudere omdat dat niet respect vol is. T is vrij logisch om sommige dingen niet tegen ouderen te zeggen.

Daarnaast word t ook wel heel lastig om overal aan te denken. Zelf zeg ik geen neger meer. Als ik daar mee mensen blij maak is dat alleen maar mooi. Echter mag je tegenwoordig ook geen donker meer zeggen en is het zwart. We moeten niet te ver doorslaan.
1 0
insectenverdelg
Dacht tijd dat vd Vaart de kamper was, maar begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen.
1 0
Joseph
Ik denk dat hij redelijk gelijk heeft wat betreft het racisme in Nederland. Dit is alleen wel het verkeerde moment voor dit soort uitspraken, op dit moment durf ik al geen zwarte sokken meer te dragen.

Voor de rest wordt het steeds gekker met deze jongen..
5 -3
Hans Kraay Jr.
Die jonge doet zijn naam wel eer aan zeg.
0 0
apeldoorner
Maar goed dat hij talent in die benen had,want in z'n bovenkamer zit bar weinig
3 -1
Schip
Godskolere, dit wordt echt een geval Gazza.
1 0
Mikee
Dood schieten? Had hij ook nog een pistool op zak dan?
3 0
Hans Kraay Jr.
Had een pijl en boog bij zich.
0 0
AjaciedRK
Was Andy er ook bij dan?
0 0
Hans Kraay Jr.
Dacht dat die altijd rond reed met de schaar van Mido.
0 0
mvdk
Was Mido er ook dan?
0 0
Hans Kraay Jr.
Nee die kon niet komen, had zijn Ferrari aan Zlatan uitgeleend.
0 0