'Ajax had Di Maria voor zes miljoen kunnen hebben'

BartVeenstra, 04-06-2020 om 08:00, 13189 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajax-scout Patrick Busby heeft in een interview met Voetbal International verklaard dat Ajax in het verleden op goedkope wijze Ángel Di Maria had kunnen strikken. De Amsterdammers kozen destijds voor andere spelers, mede door de keuze van trainers.

'Ajax zocht in 2007 een linksbuiten', vertelt Busby. 'Via mij kwam Ángel Di María op de radar. Scouts Mühren en Arroyo gaven een positief advies aan de technisch directeur. De trainer (Henk ten Cate, red.) kende hem niet en gaf de voorkeur aan een speler die hij kende: Albert Luque. Luque kwam, maar die deed het niet voor Ajax', vervolgt Busby, die daarna aanhaalt dat een jaar later Miralem Sulejmani voor zestien miljoen euro werd gekocht. 'Wat er met Di María is gebeurd, weet iedereen, Ajax had hem voor zes miljoen euro kunnen hebben.’

Busby vindt dat er tijdens de cursus Coach Betaald Voetbal een vak scouting moet komen. Tien jaar geleden stelde hij die vraag al. Inmiddels is het vak scouting nog altijd geen onderdeel van de cursus. 'Maar een trainer zit wél aan tafel als het aankomt op het aankoopbeleid. De KNVB stelt heel hoge eisen aan het vak van trainer. En iedere coach vraagt in de transferperiode om betere spelers, bij voorkeur kant-en-klaar-spelers. Dan is scouting dus een van de belangrijkste aspecten in voetbal. In mijn ogen moet in de toekomst een directeur scouting met zijn team van gekwalificeerde scouts het aankoopbeleid mede gaan bepalen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ferd
Maradona werd ooit aangeboden maar was 'te klein' vonden ze in de bestuurskamer.
0 0
DS
Ze hebben ook Mike vd Hoorn boven van Dijk verkozen... je kan niet altijd 6 gooien.
1 0
Redrum
Absoluut. Ze hebben een paar hele goede keuzes gemaakt en een paar hele slechte. Het hoort er allemaal bij.
0 0
Schwalbino
Hoort er allemaal bij? Kom op zeg, Als ik het spel online speel zit ik op een veel hoger niveau.
0 0
Redrum
Je gaat de realiteit serieus met een voetbalspelletje vergelijken? Ga je maar even een paar uurtjes in de hoek zitten schamen.
0 0
Sterspeler
Precies. Het spel. Dit is geen spelletje.
0 0
sv
Ja je kan zeggen wat een onzin, maar wel vrij dom van Ten Cate (als het klopt). Anders hadden we 2 landstitels meer gehad.
0 -2
milan-jantje
Als mijn moeder een piemel zou hebben was zij nu mijn vader geweest.
2 -1
Schwalbino
Heb je haar al eens naakt gezien?
0 0
Ferd
nee, maar de jouwe wel.
1 0
DarkChild
Je weet dat mannen, ook van elkaar, geen kinderen kunnen krijgen he ;)
1 0
noppenkoning
Achteraf is mooi wonen. Graag nu een lijstje van spelers die over 3 jaar bij PSG of Real Madrid spelen.
1 0
Tiemen_S
Als hadden geweest is, is hebben te laat.
3 0
Simon1
Ze konden mijn oma een paar jaar geleden ook aan zich binden...
0 0
Ajacied33
Wat een onzin dit altijd. Aan had en als heb je geen moer
4 -3
geDaante
Je gaat voorbij aan et punt van het verhaal, dat trainers teveel inbreng hebben, terwijl ze vaak helemaal geen oog voor talent hebben, of te weinig.

En zeker nu, nu Ajax nog steeds de vreemdste miskopen doet, en nu ook weer met geld loopt te smijten nu er geld is.

Als je spelers als Magallan, Kristensen, Orejuela, Alvarez, Marin, Bandé (voor dat bedrag), Promes (voor dat bedrag), etc., en daarvoor spelers als Van der Hoorn, Sigthorsson, Zimling, Gudelj, en heel veel meer pure middelmaat en minder, en ook types die speltechnisch helemaal niet bij Ajax passen,
dan zit het goed fout in de scouting en vooral in het selectie-/aankoopbeleid.

Voor een voetbalclub die zich met relatief heel weinig financiele middelen wil gaan meten met de Europese (sub)top, moet dat vele, vele malen beter.

En dat gaat helaas niet lukken met de almachtige Overmars aan het roer, want die heeft er dus blijkbaar geen enkele kijk op. Een standaardreactie is dan altijd 'maar kijk ook eens naar die voltreffers'. Die PAAR voltreffers, en een paar bruikbare goede aankopen, maar die Ajax niet naar een hoger plan tillen. Als je lukraak maar wat aankoopt, gewoon dat dat wordt aangedragen door derden, dan zit er altijd wel een voltreffer tussen. Het verschil in niveau én het verschil in de mate waarin de ene speler wél bij Ajax past en op die positie, en de ander TOTAAL niet, is veel te groot, en geeft aan dat er geen enkel idee achter zit.

Neem iemand als Magallan. Wat moet een Ajax CV sowieso kunnen? Met ruimte in de rug verdedigen, door kunnen dekken, vooruit durven verdedigen, goed op buitenspelval kunnen spelen, minimaal redelijk op kunnen bouwen en onder druk uit kunnen voetballen met medespelers.
Dat vraagt dus om (Start)snelheid, wendbaarheid, handelingssnelheid, wat techniek en balgevoel, en een strakke (inspeel)pass.

Aan werkelijk niks voldoet Magallan. Hoe krijg je het dan in godsnaam voor elkaar daar miljoenen voor neer te leggen, een hoog salaris voor te betalen, en een plek in je selectie te laten bezetten door een speler waar je niks aan hebt? Zelfde geldt voor Kristensen, ook zo'n goed voorbeeld. Het enige wat ze dachten was 'we hebben een back nodig die over de flank op en neer gaat. Hebben dus daaropvolgend alleen naar fysiek en loopvermogen gekeken, en naar een strakke voorzet. En verder niet. Ze hebben totaal niet gekeken naar zijn techniek, zijn balgevoel, zijn handelingssnelheid, zijn startsnelheid, zijn beweeglijkheid (vlot wenden en keren), etc.

Marin, gehaald voor de Frenkie rol. Totaal ander, druistig type met een matige techniek. Aannames en passing zijn niet strak, alsof hij geen enkele kracht in zijn benen heeft, maar dat is vooral gebrek aan techniek. Mist ook dat overzicht en die creativiteit. Kwam dan ook niet op die positie te spelen, in plaats daarvan een speler gehaald voor de verdediging... Met ook nog eens Alvarez ernaast, de meest onlogische keuze, alleen logisch voor een of andere cattenacio tactiek.
Schöne die dus ook niet goed opgevangen is, zeer slecht zelfs.

Het aankoopbeleid, en de laffe keuzes van de trainer (Martinez én Alvarez op het middenveld tegen Chelsea thuis in de Arena), maakten dat Ajax uit de CL is gevlogen. Iedereen heeft het over Chelsea uit, maar THUIS heeft Ajax het laten liggen. Had je daar gewoon gewonnen met gewoon Ziyech Martinez en Van de Beek op het middenveld én gewoon aanvallend spel, had je met gemak gewonnen.

Door dat vele aankopen en al die middelmaat op de bank, heb je nu gedoe met de talenten die niet happig zijn te tekenen, en dat begrijp ik. Aan de ene kant moeten ze beseffen dat ze nog steeds meer kansen zullen krijgen bij Ajax dan bij een andere club van hetzelfde caliber of hoger, maar ik vind het wel goed, laat ze Ajax maar aan het denken zet, even terug naar de eigen kernwaarden brengen.

Zo zie je hoe snel een club die zegt de jeugd voorop te hebben staan, dat meer loslaat zodra er veel geld is, en het toch makkelijker en veiliger lijkt dan maar aankopen te doen, omdat die er meteen staan, om het niveau vast te houden. En dat is dus een misvatting. Ajax heeft zijn hoogste niveaus gehaald met veel eigen jeugd. Dat beseft men blijkbaar niet. Het waren vooral De Ligt, Frenkie en Van de Beek (en daarbij ook Mazraoui, Dolberg en meer) die de laatste jaren voor succes hebben gezorgd. Dat was kwaliteit gekoppeld aan gretigheid, en spelers opgeleid in het Ajaxspelletje.
En de meeste van die aankopen stonden er sowieso niet meteen, als ze er al kwamen te staan.
1 -6
3sterren
Niet zo zeer dat trainers teveel invloed hebben, maar dat ze te weinig tot geen verstand hebben van scouting. Het is (te) vaak voorgekomen dat op voorspraak van een trainer een speler wordt gehaald en de trainer al is opgestapt of ontslagen, voordat hij de weg naar de kleedkamer kent ...
0 0
johnnyheitinga
Jij denkt toch niet dat ik dat hele verhaal ga lezen
1 -1
DarkChild
Magallan = puur Essel Sports (Lerby). Die gebruiken wij heel vaak bij Zuid-Amerikaanse spelers. Iedere club heeft van die lievelingszaakwaarnemers waar voor kortere of langere tijd mee wordt 'samengewerkt'. Onze Rotterdamse vrienden zijn nu in de greep van Rob Janssen, PSV was het eerder van Lemic en schurkt nu graag aan tegen Raiola.
0 0
Ajax4proud
Toen ik de onzin las van een hele betoog, "Overmars heeft er geen kijk op" op die lijn ben ik gestopt met verder lezen maar dan weet je niet meer waar je over praat. Door hem is er veel geld binnen gekomen en zijn we Europees zeker wel omhoog geklommen. Er zullen altijd wel miskopen zijn, het is soms ook gokken met een aankoop. Maar ik vind en vele andere Ajacieden denk ik ook dat Overmars tot nu toe goed werk heeft verricht en wij als Ajacieden onze handjes mogen dicht knijpen dat hij nog voor Ajax werkt.
1 0
afcas
Dus omdat iemand iets negatiefs zegt over overmars kun je de rest niet meer serieus nemen? Overigens heeft hij het helemaal niet over veel geld binnen komen. Hij heeft het over de binnenkomende spelers. Waar hij behoorlijk goede argumenten voor heeft ook. En dat is ook het probleem wanneer je maar 1 iemand hebt die het uiteindelijk bepaalt. Als die besluit niet naar anderen te luisteren heb je een probleem. Een magallan bijvoorbeeld is totaal geen logische aankoop voor een club als ajax. Ik zie het wat betreft overmars ook niet zo zwart wit als jullie doen. Hij heeft een hoop goede dingen gedaan, maar ik zie nog genoeg ruimte voor verbetering, vooral in het samenwerken wat bij hem toch ook wel een probleem is gebleken. Dit seizoen zijn er bijvoorbeeld ook teveel miskopen gedaan waarbij ik niet kan geloven dat iedereen binnen ajax het eens was dat die speler gehaald moest worden. Bijvoorbeeld een marin. De rol waarvoor hij gehaald werd is niet geschikt voor iemand met zijn kwaliteiten. Bepaalde basiseigenschappen bezit hij wel, maar andere ook essentiële eigenschappen voor die rol mist hij. Dat moet toch wel iemand hebben gezien binnen de scouting?
1 -1
Ajax4proud
De topic begint offtopic te worden want het gaat in het artikel om Henk ten Cate iets wilde maar niet Di Maria en dat de voormalige scout van Ajax Di Maria aanraadde maar het advies in de wind geslagen wordt. Gewoon een dolk steek in de rug omdat hij daar geen scout meer is.

Jij verdraaid onzin in negatief, dat is ook een kunst!
Als iemand over een gerespecteerde Ajacied zegt "dat die persoon er geen kijk op heeft", dan ja mag ik vinden dat het onzin is en dan hoef ik het ook niet verder meer te lezen.

Er is altijd wel plaats voor verbetering. Maar volgens mij stonden een heleboel Ajacieden wel bij de huldiging voor de 34 landstitel en we hadden die dit jaar ook weer naar binnen kunnen halen met de overige wedstrijden.

Als Overmars het zo slecht zou doen, dan zouden we er slechter voor staan met de tijd.

Maar de kassa rinkelt en er staan op dit moment goede Ajacieden in veld zoals Onana, Ziyech, Tagliafico. En goede Ajacieden worden ook weer snel verkocht helaas.

Ik begrijp jouw standpunt, maar niets in het voetballerij is zeker, Kijk naar hoe goed Philippe Coutinho was bij Liverpool en hoe het doet bij andere clubs. Arjen Robben bijvoorbeeld. Hoe snel moesten alle Nederlanders weg bij Real Madrid.

Ik kan zelf niet geloven dat een Veltman bijvoorbeeld nog bij Ajax speelt. Alhoewel ik wel een verklaring heb en dat is dat hij in de etalage moet om nog wat te kunnen vangen. Met Dolberg hetzelfde. Heeft goede dingen laten zien maar kon er daarna geen pepernoot van. Maar is dat de schuld van Overmars?!

Ik denk dat iedere trainer zijn ding / zegje wil doen, Labyad is geen goede aankoop hoewel de trainer dacht dat hij het niveau aankon.

Niemand van de Ajacieden op dit fora is bij het gesprek geweest of wie wat te zeggen heeft over de aankopen. Het zijn vele aannames. Journalisten die zich maar al te graag inmengen om maar ook clickbaits of populairieit en vooral geld te kunnen krijgen.

Slechte aankopen zul je altijd houden, maar het belangrijkste is dat Ajax mooi voetbal laat zien en de Europese prijs probeert te pakken. Op dit moment vind ik structuur van Ajax prima. En vooral dat Overmars over Algemeen erg goed werk verricht!
0 0
Lagasj
Zodra ze de naam geDaante zien komt er een rooie waas voor de ogen. Dat de man domweg in de meeste gevallen gelijk heeft deert dan niet meer. Heel kortzichtig.
De miskopen van Overmars en Ten Hag zijn niet zomaar miskopen.
Ze laten een ongelooflijk gebrek aan inzicht zien. En dat zien de jonkies die de toekomst moeten vormen natuurlijk ook.
Die hebben die waas voor ogen niet.
Helaas hebben we hier met pluche plakkers te maken. Het blijven zitten is belangrijker dan toegeven dat je de job niet aan kan en de ene na de andere blunder begaat. Dit geld voor zowel Overmars als Ten Hag.
0 0
wendoo9
Als mijn tante een L#l had, was hij mijn oom !! En wie betaald zijn salaris ??? Degenen die dit onzin uitkramen !!
2 -4
ram
We spreken over 2007... Hij was een jong pikkie van Rosario dus dat salaris was geen enkel probleem geweest.

Misschien lezen/nadenken voordat je domme dingen schreeuwt.
1 -2
Van Reenen
Hadden is verleden tijd. Als hij werkelijk zo goed was in 2007 dan was hij het jaar erna weggekocht. Dus hadden we er nog niets aan gehad. Tja, achteraf he en waarom pas na 13 jaar zeuren?
4 -1
Kingoffdatoilet
Jawel hoor. Dan hadden we er aan verdiend
0 0
Jornnn
Idd. Terwijl spelers als Luque Ajax bijna de nek om gedraaid hebben.
0 -1
ram
Tsja... achteraf makkelijk praten. Luque was geweldig in Spanje. Dat het er bij ons niet uitkwam, is een ander verhaal.
0 0
Deepblue
Ik had heel goedkoop aandelen apple kunnen kopen
3 -1
Jordaanwals
Ik had theoretisch bitcoin miljardair kunnen zijn.
3 -1
Simon1
en theoretisch ook een lid op ajaxshowtime.
0 -1
AFCAPolarBear
In die tijd werden wel meer verkeerde beslissingen genomen. En ben het wel hem eens dat er meer aandacht voor scouts mag komen. Ze worden (hopelijk) aangetrokken vanwege hun goede kijk op toekomstige ontwikkeling van spelers. Dus als hij/zij zegt dat een speler goed zou passen in een team en/of veel potentie heeft, moet je dat advies zwaar laten meewegen.
0 0
Drukwerk1968
Lekker makkelijk. Je had ook niet de garantie dat hij het goed had gedaan.
0 0
echteajacied
Foutje bedankt
0 0
echteajacied
Foutje bedankt.
0 0
Sluk
You win some you lose some. Zo hebben PSV en Barcelona Litmanen destijds laten lopen.
1 0
ghouleseddik
En zelfs Roda wilde hem niet :')
0 0
mgtow
Worden we nu door de rest van de eredivisie gecompenseerd hiervoor? Zo werkt dat toch?
1 0
Bounce77
Wat een onzin weer, scouting is toch goed gedaan in dit geval, er zijn goede spelers in kaart gebracht voor de wens die er was. Vervolgens moet er gekozen worden en uiteraard is het dan onmogelijk om altijd de juiste keus te maken.
0 0
Benleiden
Hoezo is dit onzin dan? Scouting wordt te vaak overruled door een trainer oid. Die halen dan hun eigen vriendjes binnen.

Dat er een opleiding moet komen gaat wat ver, maar een goede structuur in de club is van essentieel belang.
0 0
Hans Kraay Jr.
Daarom moet een trainer ook niet kunnen beslissen welke speler er precies gekocht wordt.

Een trainer kan uitspreken op welke posities hij denk spelers nodig te hebben en wat voor type speler dat moet zijn.

De technisch directeur en de scouts gaan dan opzoek. De scouts geven dan advies over spelers waarbij de technisch directeur de knoop doorhakt.

Dan heb je een prima structuur binnen de club.
1 -1
ram
In principe zou het zo moeten gaan. Het ligt er wel een beetje aan hoor... Sommige clubs maken er een zooitje van en aan de andere kant heb je ook trainers die wel goed weten welke speler goed is en wie bij het team past.

Wel moet er ook overleg zijn met de trainer; je ziet vaak genoeg dat clubs een speler kopen waar hun trainer helemaal niets van moet hebben. Dan komt de speler amper aan spelen toe.
0 0
Dubbelvla
Dat lijkt mij de enige juiste manier. Een trainer is, net als spelers, een tijdelijke kracht — die zouden nooit het eindoordeel mogen hebben over waar het geld van de club naartoe gaat.
0 0