Veiligheidsexpert: 'Heel lang zonder publiek zou kunnen'

BartVeenstra, 03-06-2020 om 15:10, 3784 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Frank Wijnveld - UEFA security officer en expert in publieksveiligheid bij evenementen - vreest dat het nog lang kan duren voordat er weer met publiek gevoetbald gaat worden, zo vertelt hij tegenover FOX Sports. Op dit moment onderzoekt men wat er mogelijk is binnen een anderhalvemetersamenleving, maar het lijkt erop dat die plannen 'bij gebrek aan beter' zijn.

Als men nu stadions wil vullen - met daarbij de anderhalvemetermaatregelen in acht genomen - komt de capaciteit op twintig procent. In dat geval zullen mensen op anderhalve meter kunnen zitten, maar moeten zij elkaar wel passeren bij een bezoek aan de catering of het toilet. 'Buiten is de kans op besmetting kleiner dan binnen - althans dat is de mening op dit moment, maar het is nog niet onomstotelijk wetenschappelijk bewezen - maar als je naar de catering wil, moet je iemand passeren binnen anderhalve meter.'

Wijnveld geeft aan dat er elke dag weer nieuwe onderzoeken worden gedaan en deze onderzoeken worden vol spanning afgewacht. Daarbij is het de vraag of voetballen met een beperkt aantal toeschouwers een optie is. 'Moeten we het willen? Ja, voetbal moet gespeeld worden met publiek. Is het mogelijk? Als we vasthouden aan anderhalve meter is het niet mogelijk.'

Richting volgend seizoen hoopt Wijnveld dat er snel een vaccin gevonden kan worden. 'Maar het vinden is één, iedereen vaccineren is twee. Dat gaat een tijd duren', aldus de veiligheidsexpert, die benadrukt dat studies naar de besmettingsgraad in de buitenlucht erg belangrijk zijn. 'Het kan zijn dat we heel lang zonder publiek spelen.'

En wat als er straks gevoetbald wordt met een beperkt aantal toeschouwers? 'Dat is een lastige vraag, want wie zijn de lucky ones die dan naar binnen mogen? Wie ga je toelaten en wie ga je teleurstellen? Dat is een duivels dilemma', aldus Wijnveld, die tot slot aangeeft dat voetbal met publiek niet alleen in een stadion problemen geeft. Hij benadrukt dat mensen ook naar het stadion moeten komen. 'Het vervoer moet ook georganiseerd worden. De vraag ligt niet alleen binnen het stadion, maar ook daarbuiten.'

Denk jij dat Klaassen scoort en Werder Bremen wint van Frankfurt? Zet in en krijg 5,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Inkop(p)ertje
Wat een onzinnig bericht. Laten we elkaar niet gek maken en rustig afwachten wat er staat te gebeuren de komende maanden. Onrustzaaiers
1 0
Aspers73
Allemaal erg voorbarig dit. Ik zou eerst eens kijken hoeveel besmettingen die protestactie op de Dam oplevert. En dan kijken hoeveel mensen gisteren in dat stadion in Hongarije zijn besmet. denk niet dat het in het stadion onveilig is, maar in de bussen / trams en treinen is het wel onveiliger.
2 0
trainerdv
Ben eerder bang dat na een paar steriele jaren iedereen zo vatbaar is geworden voor allerlei andere ziektes dat wanneer stadion weer vollopen, iedereen ziek wordt.
1 0
Illegaal
Onzin... op de Dam staan ze tegen elkaar, in de parken, op het strand, in de supermarkt loop je vlak langs elkaar sinds maart al, in de bouwmarkt en daar is het ook nog eens binnen in slecht geventileerde ruimtes..etc.


En het is wel bewezen dat in de buitenlucht de besmettingskans veel kleiner is.

Ze blijven proberen het erger te maken dan het is

Veiligheid experts??????
Laat ook anderen experts hun mening ventileren want alles komt vanaf een kant... van de kant die baat hebben bij Corona!!
Altijd maar dezelfde experts van dezelfde groep aanhoren is niet democratisch... in een democratie krijgen voor en tegenstanders evenveel plek of tijd in de media of op tv en dat is nog nooit geweest in Nederland
Nu met corona komen er helemaal geen experts die andere feiten hebben als die van het RIVM in de media... die worden afgehouden... want de mensen zouden eens achter de echte waarheid kunnen komen.

Nederland is een corrupte bananenrepubliek geworden, ze zijn hier niet eerlijker dan in bijv.. bekend staande corrupte landen als Somalie of Afghanistan etc.
4 -6
Bijgoochem
Anderhalve meter blijkt een onzinmaatregel, dat wijzen steeds meer onderzoeken uit. Jammer dat de 'experts' die het in Nederland voor het zeggen hebben maanden achter de feiten aanlopen (of corrupt zijn inderdaad).
Of het virus in het stadion verspreidt moet worden onderzocht. Mensen zijn wel aan het schreeuwen en zingen, wat de kans op verspreiding groter maakt. En zit je in een stadion buiten, of moet je dit toch als binnen beschouwen. Hoe goed is de ventilatie? Hoe lang blijven de aerosols hangen en hoe ver zweven ze?
2 -1
Aspers73
Zou niet weten waarom ze dit nog zouden moeten uitzoeken....luchtweginfectie ziekten zoals Corona of griep bestaan al heel lang en zijn al lang onderzocht hoe het verspreid etc.
0 0
Libero
Best een leuke typo, overigens: "voetbalen met een beperkt aantal toeschouwers".
1 -1
Libero
Als het oké is om met z'n allen hutje mutje in de metro te staan met een mondkapje op ....
1 -1
MK77
Wordt er in de metro ook uitbundig gejuicht?
0 0
mgtow
Begin Ajax eens in 4k uit te zenden dan. Frissie en sjippie erbij kijken naar hoe ons mooie Ajax al die prutsclubs met dikke cijfers over de knie legt.
1 0