Haan: 'Daar werd ik melancholisch van'

GinoHaverkamp, 02-06-2020 om 18:55, 2367 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Arie Haan kijkt met weemoed terug op de tijd die hij als speler bij Ajax doorbracht, begin zeventiger jaren. De 71-jarige ex-Ajacied heeft het er moeilijk mee dat veel van zijn teamgenoten overleden zijn. Toch kijkt hij ook met een goed gevoel op die tijd.

Recentelijk zond de NOS de door Ajax gewonnen Europa Cup 1-finales van begin jaren zeventig uit. 'Daar werd ik melancholisch van. Helemaal als je bedenkt dat er zoveel spelers van de finale niet meer zijn', geeft Haan, die in 1971 de winnende goal maakte tegen Panathinaikos, te kennen aan het Algemeen Dagblad. 'En niet alleen de spelers, ook de trainers en de bestuursleden. Dan zie je die koppen van die jongens voor de camera. Poeh, denk je dan. Die is er ook al niet meer. Nu is Wim Suurbier weer ernstig ziek. Heel triest. En we hebben de afgelopen jaren al zoveel jongens moeten begraven.'

Van de Ajacieden die in 1971 beslag legden op de Europa Cup 1 leven alleen Heinz Stuy, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Horst Blankenburg, Suurbier en Haan zelf nog. Erg volgens de voormalig middenvelder. 'Als je dan de beelden ziet van die jongens is dat toch een harde constatering', concludeert hij.

'Al die jongens sprongen op me'

Haan mocht dan wel de winnende goal gemaakt hebben in 1971, hij begon het duel op de bank en kwam na de rust binnen de lijnen. 'Mijn goal net voor tijd was de beslissing', herrinnert hij zich. 'Al die jongens sprongen op me na de goal. Dat was een schitterend moment. Ik was in de jaren ervoor wel al vaak meegegaan naar Europacupwedstrijden, dus ik wist hoe het was zo rond die duels.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AlexIbarra
Ik snap wat 'eind zeventiger jaren' een rekbaar begrip is maar als je mei 1971 er ook toe rekent, neem je het wel heel ruim.. ;)
1 0
Juichtoon
Wist niet een 2-0 een winnende goal was....
0 0
JSF
Kan iemand mij uitleggen waarom vaak de term ex-Ajacied wordt gebruikt? Volgens mij is het: eenmaal Ajacied, altijd Ajacied. Kunnen er daar aan vast houden?
1 0
Schwalbino
Oud-speler of oud-middenvelder was mooier geweest.
0 0