Europese topclubs minder afhankelijk van inkomsten thuisduels

BartVeenstra, 28-05-2020 om 13:40, 2237 views, KPMG |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Europese topclubs zijn in de afgelopen jaren steeds minder afhankelijk geworden van de inkomsten uit thuiswedstrijden. Dit blijkt uit de Football Benchmark van KPMG naar de ondernemingswaarde die de 32 belangrijkste clubs in Europa vertegenwoordigen.

Paul Adriani van KPMG's Sports Advisory Practice vertelt dat sinds 2016 de gezamenlijke waarde van de 32 topclubs met 51 procent is toegenomen. Vooral de inkomsten uit de verkoop van televisierechten zijn sinds 2016 explosief toegenomen, met 65 procent. De inkomsten uit wedstrijden stegen in de afgelopen vijf jaar met 22 procent, terwijl de commerciële inkomsten - sponsoring en merchandising - stegen met 39 procent.

'Het is opvallend dat 25 van de 32 clubs laten zien dat zij de afgelopen jaren minder afhankelijk zijn geworden van de inkomsten uit thuiswedstrijden', zegt Adriani. 'Dat is een positieve ontwikkeling gezien het feit dat deze bron van inkomsten het meest getroffen wordt door de coronacrisis.'

Voor een club als Ajax zijn wedstrijden met publiek juist wel een enorm belangrijke inkomstenbron. Wanneer Ajax in het komende seizoen niet met publiek speelt, kan dat de club zo'n 55 miljoen euro aan inkomsten schelen. Aan tv-gelden haalt Ajax per seizoen acht tot negen miljoen euro op en dat is een bedrag dat een club als pakweg Everton per maand ophaalt. Meer lezen over de verschillen aan inkomstenbronnen tussen Ajax en Europese topclubs? Dat kan hier.

Liquiditeit onder grote druk

Adriani ziet in dat de Europese voetbalindustrie als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus onder grote druk staat. 'Nu de clubs niet in staat zijn te spelen, lopen zij alle vormen van inkomsten mis, uit wedstrijden, uit merchandising en uit verkoop van televisierechten. En de verwachte daling van de inkomsten uit de transfers van spelers gaat ook gevolgen hebben voor de financiële prestaties van de clubs. Juist deze inkomsten waren de afgelopen jaren bepalend voor de groei en het succes van veel clubs in Europa.'

Waar de inkomsten dalen, geldt dat niet automatisch voor de salarissen van de spelers. 'De winstgevendheid staat dus enorm onder druk en leidt bij veel clubs tot liquiditeitsproblemen. En de onzekerheid over een mogelijke hervatting van de competitie en de gevolgen die het niet uitspelen van de verschillende competities heeft voor de financiële positie baart veel clubs zorgen. De waarde van de clubs zal er vanaf nu dan ook heel anders uitzien, ook al hebben veel clubs de spelerssalarissen en andere kosten naar beneden bijgesteld.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jornnn
Tijd dat er een solidairiteit fonds komt voor landen met lage televisiegelden.
1 0
RusselWestbrook
Het wordt tijd dat die landen in zien dat hun nationale competities hun topclubs hopeloos limiteren.

Clubs als Ajax, Benfica, Porto, Rode Ster, Celtic, Rangers, maar ook Feyenoord en PSV zitten toch hopeloos gevangen, of niet dan? Vaak veel te groot voor eigen land, maar omdat ze uit dat land komen nooit zoveel geld zullen kunnen verdienen als de clubs uit de grote vier.

Laat die clubs gewoon lekker gaan. Laat ze hun eigen competitie opzetten ofzo, maar kap alsjeblieft met hopeloze competities zoals de eredivisie.
0 0
Kingoffdatoilet
Ik ben nogal nationalistisch ingesteld blijkbaar. Het is in mijn ogen juist een belachelijk idee om topclubs in hun eigen competitie te laten voetballen. Dit zal een enorme klap zijn voor het achterland en op termijn in mijn ogen tenminste erg slecht zijn voor het voetbal. Ik denk dat er dan steeds minder Nederlands talent zal doorbreken.

Ajax moet internationaal zijn eigen televisierechten gaan verkopen. Daar is in mijn ogen erg veel te halen. Na een aantal keer goed presteren in Europa en mensen gaan speciaal weer naar Ajax kijken.

Denk groter. Nederland moet gewoon België annexeren ;)
0 0
RusselWestbrook
Ik vind het prima hoor, dat mensen vast willen houden aan de eredivisie e.d. Maar dan moet je ook gewoon accepteren dat je vrijwel altijd veroordeelt zult zijn tot een rol in de marge.
0 0