Van Gaal: 'Dat is de reden waarom de ArenA er kon komen'

BartVeenstra, 27-05-2020 om 11:25, 10357 views, Voetbal International |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Voormalig Ajax-trainer Louis van Gaal weet nog goed dat Ajax amper iets te besteden had toen hij hoofdtrainer werd van de Amsterdamse club. Mede dankzij het op creatieve wijze binnenhalen van spelers en de daarbij behorende sportieve successen kon Ajax uiteindelijk een financiële groei maken.

'Toen ik hoofdtrainer werd, was Ajax failliet', zegt Van Gaal in een interview met Voetbal International. 'We konden geen dubbeltje besteden. Ondanks dat Cruijff daar zo lang had gespeeld en trainer was geweest. Het is toch gek dat Ajax failliet kan raken na zo’n gouden periode? Waarom speelde de club zo lang in De Meer en pas vanaf 1997 in De Arena? Hoe kan dat?', vraagt Van Gaal zich af.

De toenmalig trainer van Ajax legt uit hoe hij toch successen kon boeken. 'Wij hebben van de nood een deugd gemaakt. Mede door de financiële situatie hebben we heel veel getalenteerde jeugdspelers laten doorstromen en onze scouting gericht op goedkope voetballanden, zoals Nederland, Nigeria, Denemarken, Finland en Zweden.'

Van Gaal legt uit dat hij Winston Bogarde ophaalde bij zijn oude club Sparta Rotterdam, terwijl Edwin van der Sar gratis overkwam van VV Noordwijk na een tip van zijn vriend Ruud Bröring. 'Finidi kostte 150 duizend gulden, Kanu 250 duizend gulden en Litmanen ook. Alleen voor Overmars hebben we een relatief hoog bedrag moeten betalen, ik dacht één miljoen gulden. En vervolgens kwam Rijkaard nog, die transfervrij was.'

Met die spelers ging Van Gaal vervolgens aan de slag. 'Ik ben spelers op andere posities gaan neerzetten en zij hebben Ajax uiteindelijk heel veel geld opgeleverd', zegt de oefenmeester. 'In mijn periode is er voor 62,5 miljoen verkocht, voor 25 miljoen gekocht en daarnaast ging het toeschouwersgemiddelde met vijfduizend per wedstrijd omhoog. Dat is de reden waarom De Arena er kon komen. We moeten niet denken dat geld allesbepalend is. Ik had ook niet zo veel te besteden toen AZ landskampioen werd', besluit Van Gaal.

Denk jij dat Schreuder met TSG Hoffenheim wint van 1. FC Köln? Zet in en krijg 2,37 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jariiii
Hij heeft gewoon gelijk.
Toen hij begon was je nog altijd blij als er tienduizend man in De Meer zaten. Dat was al tientallen jaren zo bij Ajax. Zo na de UEFA-Cup-winst zijn de toeschouwersaantallen toegenomen en zat het stadion op een gegeven moment altijd vol. En later zelfs de Arena. De toeschouwersaantallen zijn bij de meeste clubs in die periode toegenomen en het zal wat Ajax betreft heus niet alleen Van Gaal gelegen hebben, maar dat hij een heel belangrijke rol in het proces heeft gespeeld (namelijk dankzij het winnen van prijzen en het spelen van prachtig voetbal), is ontegenzeglijk waar.
0 0
geDaante
Wat moet deze man extreem onzeker zijn, om eeuwig zichzelf op de borst te kloppen en zichzelf zowat te aanbidden, en zijn 'falen' (Manchester United periode) zijn sterkste klus te noemen, zodat het een nog grotere prestatie lijkt dan de CL winst met Ajax in '95.

Haha, er zullen mensen zijn die erin trappen, maar ik vind het alleen maar grappig en ook heel sneu om te horen en lezen allemaal. Toch wel een beetje medelijden met deze man.
2 -2
Web
Van Gaal heeft een enorme band met zijn spelers gehad in 1995 tot aan de wissels toe
Hij heeft Ajax het beste spel OOIT laten spelen. En hij had niet van Basten, Koeman en Rijkaard
Robben speelde zijn beste wedstrijden onder van Gaal. Van Persie is lovend over van Gaal
In het bizarre sterke seizoen van 1995 had Cruijff nog steeds aanmerkingen op Ajax
Hij kon nooit eens over zijn hart strijken en zeggen. Wat doet van Gaal het uitstekend
Ik ben een groot Cruijff aanhanger, maar zie ook zijn minpuntjes goed.
Van Gaal is ook niet mijn persoon, dat ikke gedrag vind ik ook storend Maar feiten blijven dat niet Johan maar Louis het beste Ajax heeft voortgebracht
Dat kon Johan niet verkroppen
Geld ook voor heel veel mensen op AS
Zo gouw het over Johan begint, kan blijkbaar? Niemand meer kritisch zijn

Probeer eens van Gaal als persoon en trainer te scheiden

Nee bij Man United heeft hij het slecht gedaan
Maar noem eens een trainer die het overal goed heeft gedaan
1 -1
MosesD
Helaas bestaat er geen tijdmachine, maar stel je voor dat we konden teruggaan naar 1983. JC tekent bij Fnoord. Moet je eens even nagaan....het was hier ontploft als nooit te voren. JC was de grootste verrader ooit. En nu, grappig genoeg wordt die stap begrepen en krijgt het bestuur de schuld. Voornamelijk door mensen die JC zelfs nooit hebben zien spelen. Heel, heel wonderlijk to put it mildly.
LvG is verre van perfect. Heeft nare trekjes. Maar JC is ook niet perfect. Tja, het lijken net mensen. Maar iets, ook al is het maar een klein beetje terecht, kritiek op JC, nee dat kan niet. Wonderlijk wederom......
1 -1
MosesD
Het schijnt een hele warme man te zijn. Zelfs met humor.... Bijna elke speler is heel enthousiast over hem. Ik denk idd dat hij tamelijk onzeker is, deep down. Als hij een Fnoord achtergrond had en uit Rdam zou komen, had ik vermoedelijk een grondige hekel aan hem gehad. :-) Nu ben ik hem toch ook dankbaar, hoewel ik hem nooit om m'n verjaardag zou uitnodigen.
0 0
Web
De juiste woorden, het zal nooit je vriend
zijn. Maar voorlopig heeft hij ons in 1995 en 96 enorm laten genieten van ons Ajax
En dat kan ik gescheiden houden
1 0
JCr14
Doordat Cruijff bij Ajax voetbalde, en de successen wilde alle kinderen die op straat voetbalden Cruijff zijn. (Net als nu Messi)
Kinderen droomden om in Ajax 1 te spelen.
Daardoor kon Ajax de beste talenten aantrekken of boden zich aan. Ouders wilden hun kinderen in de tientallen jaren erna hun kinderen bij Ajax zien.
Dus Cruijff en het Ajax uit de 70er jaren heeft een enorme impact gehad op de successen in de jaren 90
2 0
Web
Hier heb je helemaal gelijk in
Natuurlijk is Cruijff een icoon
Wat kon die kerel allemachtig goed voetballen, en wat kon hij als speler al een team coachen in het veld, met hele kleine aanwijzingen. Maar dat Johan ook niet altijd even makkelijk was moet je de ogen ook niet voor sluiten, hij kan absoluut niet hebben dat een andere trainer ook goed presteert bij Ajax. Sterker nog ik denk dat hij van Gaal liever op zijn bek zag gaan in 1995 want dat is ook Cruijff, krijgt hij niet zijn zin, gaat hij over lijken. Wat deed het mij zeer dat hij in Rotterdam ging spelen. Puur uit rancune
0 0
MosesD
De impact van Ajax en JC in de jaren 70 heeft Ajax en het Nederlandse voetbal voor altijd aanzien gegeven. Geen misverstand daarover. Je mag hier echter niet zeggen dat LvG als trainer succesvoller is, terwijl dat toch echt zo is. Maar een prima verdeling zo: JC de beste voetballer ooit (in top 3 aller tijden van de wereld) LvG de beste trainer.
3 0
JCr14
Louis is een dictator. Die door maar blijven herhalen dat hij de beste is. De mensen ook echt wil laten geloven dat dat echt waar is.
4 -2
Web
Hij heeft ons Ajax het beste ooit laten spelen, en daar kun jij ook niet om een
Gewoon een feit
Dat hij niet makkelijk is, en een enorm slecht zelf beeld heeft, is waar
Maar ik kan dit gescheiden houden, omdat hij mij heel veel goeds als trainer in 1995 gebracht heeft
1 -1
je
Brother Louitje zonder jou bestond Ajax niet meer.
0 -1
MichelAngelo66
Die man heeft psychisch probleem.
3 -3
Web
En jij hebt een trauma van iedereen die ook maar een klein beetje kritiek heeft op Johan
En als je Johan gevolgd heb, weet je donders goed dat hij over lijken ging als iemand hem tegensprak. Dat je dit niet ziet, is best erg

Ook jij zat met rode Ajax oortjes op de tribune in 1995. Maar jij kan dit niet gescheiden houden

Zowel Louis als Johan gunnen elkaar het licht niet in de ogen, best triest, maar van beide kanten
0 0
MankeNelis
Pathetisch, begint een beetje op 'one flew over the cuckoos nest' te lijken.
Cruijff wist ook dat er geen poen was. Hij had juist daarom de jeugdopleiding nieuw leven ingeblazen. Daar kwam een lichting toptalenten uit voort waar Lowie alle mazzel mee had wat dat betreft.
4 -5
Web
Weet je wel hoe het zat in die tijd?
Of denk je net als velen hier
Het is van Gaal, kan nooit goed wezen?
0 0
MosesD
Jeugdopleiding nieuw leven ingeblazen? Wat een flagrante onzin. JC kreeg als trainer van Ajax geweldige talenten in zijn schoot geworpen. De opleiding was dus prima. Daarnaast bemoeide hij zich nauwelijks met de opleiding. Hij kwam kijken bij Jordi that's it. En het team van 95 was een combi van aankopen en enkele eigen talenten, maar daar had JC niet mee van doen. JC is veruit onze beste voetballer geweest (imo in de top 3 van de wereld aller tijden), maar LvG is als trainer wat succesvoller geweest. Prima verdeeld. Beide grote Ajacieden, met ook beide nare karaktertrekken. Het lijken net mensen.
2 -3
Vak M
Sorry Louis maar dit is gelul. Het idee voor de Arena was in 1991 begonnen en het slimme van Van Praag was dat Ajax er bijna geen geld in hoefde te stoppen omdat er founders gezocht werden zoals Philips, KPN en Grolsch en de grond in Oost duur verkocht werd. Heeft dus niks met de winst op spelers te maken in periode na 1995. Hoop dat je rectificeert want zoals gezegd : dit is onzin
1 0
Bensco
Ben helemaal klaar met dat ego gestreel van Van Gaal en die vieze sneren naar Cruijff toe. Waar haalt die het gore lef vandaan om iemand die niet meer leeft helemaal de grond in te trappen?
3 -3
ovdw
Deze borstklopperij wordt een beetje vermoeiend. Respect voor zijn werk voor Ajax, maar dit is een selectieve herinnering. 300 miljoen bij Man Utd heeft hem namelijk weinig geholpen.
2 -1
Schip
Van Gaal heeft magistraal werk geleverd met de spelers. Geen enkele speld tussen te krijgen.

Maar toen Beenhakker werd aangesteld, had Ajax evenmin wat te besteden. En Cruijff had geen donder te maken met de financiële situatie. Dat was onder meer Harmsen, die de club de das om heeft gedaan.

Van Gaal moet niet vergeten dat de Uefa cup werd gewonnen door toptalenten die allemaal uit de school van Cruijff kwamen: Winter, Bergkamp, Schip, Roy etc. En Bergkamp ging ook weg voor een destijds erg hoog bedrag. Protegé van Cruijff geweest.
2 -1
Web
De spelers die Johan ter beschikking hadden waren beter dan de spelers in 1995
Dat mag ook wel eens gezegd worden
0 0
heinp
Wim Jonk en Bergkamp verkocht voor kleine 40 miljoen gulden destijds een enorm bedrag .
Beiden door JC ingezet en ook Jan Wouters door JC binnen gehaald en door Ajax aan Bayern verkocht .En nog steeds had Ajax geen geld .
Laat van Gaal aub zijn mond houden .
3 -3
Web
En Vanenburgh als een kleinkind behandelen, zeg dit er ook even bij
Want dat was ook Johan
Die jongen heeft hij enorm beschadigd
0 0
DeHardeWaarheid
Was LvG niet de trainer van de A1 en Ajax 2 in de 2 seizoenen voor 1990/91?
1 -1
Web
Ja dat klopt
Ik heb hem meerdere malen training zien geven in die tijd
Toen Beenhakker weggestuurd werd, was ik blij dat Ajax hem voor de groep zette
Enorme goede trainer in die tijd, met veel bezieling ook
Spelers stonden vaak met open monden naar hem te luisteren
0 0
Aspers73
Kijktipje vanavond. Sporza Retro met Atletico - Ajax om 21.25 (op Sporza Belgie). Eens kijken waarom de Belgen deze willen terugzien.
1 0
Duif63
Voor de schandalige overtredingen van Simeone en Esnaider waarschijnlijk. En voor die fantastische goal van Dani natuurlijk.
2 0
Frank1978
Bedankt voor de tip! Zenuwslopende wedstrijd was dat, vond het prachtig dat uitgerekend Babangida daar de uiteindelijk winnende treffer maakte met die racistische voorzitter van Atletico toen.
0 -1
wladimir
Louis haalde Ronald de Boer terug van Twente. Hij haalde Reiziger terug van Volendam en maakte een rechtsback van hem. Bogarde speelde linksbuiten bij Sparta en werd bij Ajax linksback.

Bergkamp en Jonk vertrokken voor een hoop geld en werden vervangen door Litmanen en Rijkaard. Winter en Kreek werden vervangen door Seedorf en Davids.

Mathijs en Frenkie zijn vervangen door Alvarez en Marin die voor heel veel geld zijn gekomen. Dit seizoen is gebleken dat Veltman, Timber, Eiting en Gravenberch beter zijn.

Jong Ajax biedt Ajax de mogelijkheid om realtief veel jonge jongens te laten rijpen. Dat verschil met de van Gaal tijd weet Ajax onvoldoende in voordeel om te zetten.
4 -2
Minsc
Eiting is beter dan Alvarez en Marin? Slechte grap, vriend.
2 -1
CruijffiaansNouriaans
De arena kon er ook komen omdat de erfpacht van de grond van de meer omhoog ging door woningen te plaatsen. En de 40 miljoen winst speelt natuurlijk mee maar niet zo veel als hij hier roeptoetert
2 0
Mozzer
Mooi om dit soort verhalen te lezen.
Cruijff had inderdaad geen gelukkige hand in aankopen, van Gasselich tot Hennie Meijer...
Onder Louis waren de aankopen gerichter en bijna allemaal voltreffers. Al komt daar ook wat geluk bij kijken uiteraard.
1 -2
Duif63
Gasselich was geen aankoop van Cruijff. Hennie Meijer, Frank Stapleton en Petri Tiainen wel.
0 0
MosesD
JC had een paar goede aankopen en een paar miskleunen. Zo gaat dat altijd.
1 0
heinp
Wouters , Larson , Jonk ( Ruil met Volendam ) .
Cruijf bracht Bergkamp , van Basten ( ajax liet hem gratis weglopen naar ac Milan ).
0 -1
Ferd
Van Basten ging niet gratis weg.
1 0
MosesD
JC bracht van Basten helemaal niet, sterker nog Bassie heeft nog met JC samen in één elftal gespeeld en was bij zijn debuut zelfs de vervanger van JC. En van Basten werd voor 2.7 mio gulden verkocht een schijntje vergeleken met wat Gullit opbracht. Maar Gullit had nog een langdurige verbintenis bij Psv.
0 0
hartvoorajax1
Alistair Dick was ook zo’n gouden greep van de meester
1 0
Mozzer
Haha what’s in a name!
0 0
Biss
‘We moeten niet denken dat geld alles bepalend is’ zegt Louis. Maar wat Louis eigenlijk ook zegt is dat Louis daarentegen wél alles bepalend is, want Louis doet dingen die alleen Louis kan. Hij is zelfs nog zo vriendelijk geweest om de rotzooi van Johan op te ruimen, wat een legende. Om te kotsen
7 -7
rogerbandit
Heb de afgelopen weken genoeg Van Gaal gezien en gehoord via internet en tv! Klaar met die kwijlebal en dan ook ons aller Johan nu te lopen schofferen....... Wil niets meer van hem zien of horen........
6 -5
AlexIbarra
Haha, 1 miljoen gulden voor je duurste aankoop!
Wat een tijden..

Denk dat je daar nu een jongen van 17 een jaar of 2 van kan betalen.
1 0
Simon1
Hij heeft een punt, maar deze man hoeft zichzelf toch niet zo te pijpen in de media. Hij doet met dit gedrag alleen af aan zijn eigen grootheid.
4 -1
noppenkoning
Welke scout was dat eigenlijk van Finidi en Kanu, leeft die nog?
2 0
Ozymandias
Ik vind het jammer dat Ajax het opzetten van een groot scoutingsnetwerk in Sub-Saharisch Afrika niet als één van de prioriteiten van de club maakt. Als je ziet hoeveel Afrikaanse spelers de Europese top halen via nietszeggende clubs uit België, Portugal en Oost Europa lijkt het me dat Ajax daar niet genoeg mee doet. Zeker aangezien ze met het Lambda Institute de perfecte tussenstap hebben voor jonge talenten uit Sub-Saharisch Afrika.
2 0
MosesD
Eens. En ze mogen ook veel meer gaan scouten in Frankrijk.
0 0
Amp
Was dat niet wijlen Ton Pronk? Dacht dat ik dat ergens had gelezen in een van de andere artikelen over god Louis
2 0
heinp
Clemens Westerhof was de toenmalige bondscoach die tips tegen betaling doorgaf .
0 0
Ozymandias
Pronk was de hoofdscout maar was hij ook degene die deze spelers "ontdekte". In ieder geval heeft hij het fantastisch gedaan als hoofd scout.
0 0
noppenkoning
Je hebt gelijk, op wikipedia staat dat hij ook scout was van Litmanen. Fantatisch scoutingswerk dus drie top aanvallers voor weinig geld binnengehaald.
2 0
heinp
Bij PSV werd litmanen eerst gescout en niet goed bevonden .
0 0
Dapperestrijders81
Geen speld tussen te krijgen
1 -1
MisterAFCA
Ik zat al te wachten op het eerste stuk van deze zelfpijpende profeet vandaag. Die het overigens weer niet kan laten om het over Cruijff te hebben. Wat een obsessie is dat toch voor deze narcist. Louis, bedankt voor de jaren 90. Daarna ben je alleen maar gekker geworden. Hou gewoon weer eens je smoel en ga naar Truus...
12 -11
Aspers73
Ja echt he. Op VI staat nu een stukje waarin juist Cruijff ervoor zorgt dat Barcelona veel te veel voor Witschge betaald, zodat Ajax miljoenen meer kreeg. Om Ajax te helpen.
13 0
heinp
14 miljoen de achterstallige belasting schuld van Ajax was ook precies 14 , dus zo is het toch via cruijf opgelost .
1 0
Ajaxmax
Johan!
1 0