'Kreeg doodsbedreigingen omdat ik te veel donkere jongens opstelde'

BartVeenstra, 27-05-2020 om 11:40, 10692 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Louis van Gaal heeft in zijn periode als trainer van Ajax doodsbedreigingen ontvangen omdat hij te veel donkere spelers zou hebben opgesteld. Dat verklaart de oud-trainer van de Amsterdamse club woensdag in een interview met Voetbal International.

Rond het EK 1996 sprak men over 'de kabel' toen er een breuk zou zijn ontstaan tussen een vijftal donker gekleurde spelers - allen spelers van Ajax - en de rest van de Oranje-selectie. Van Gaal krijgt in Voetbal International voorgeschoteld dat het lastig moet zijn geweest om bij Ajax diverse culturen bijeen te brengen. ‘Ik heb in die tijd doodsbedreigingen gehad, omdat ik te veel donkere jongens had opgesteld. Ik heb dat nooit aan de grote klok gehangen en het heeft mijn werk niet beïnvloed', zegt Van Gaal nu.

'De chemie in de kleedkamer is al die jaren heel goed geweest en die jongens kenden mij en de club natuurlijk ook', geeft Van Gaal aan, waarna hij vertelt dat dat het proces is geweest. 'Met zo’n jonge groep van gemiddeld 23 jaar die enorme prijs winnen, blijft een heel bijzonder hoogtepunt. Zeker als je ziet dat er nauwelijks geld was. Nu wordt er al jaren geroepen dat het nooit meer mogelijk is dat een Nederlandse club de Champions League kan winnen. Daar heb ik altijd om gelachen. Ajax heeft vorig jaar toch bewezen dat het had gekund? En in mijn periode hadden AC Milan, Barcelona en Real Madrid toch ook veel meer geld?’

Volgens Van Gaal is het voetbal van nu moeilijker dan in de periode toen hij trainer was van Ajax. 'Veel teams zijn erg verdedigend gaan spelen, waardoor je zelf ruimtes moet creëren. Daarvoor heb je creatieve spelers nodig, zoals Ajax vorig seizoen met Ziyech, Tadić, Neres, Van de Beek en De Jong', aldus Van Gaal, die vindt dat bij Ajax de balans ontbreekt bij balverlies. 'Als zij (Erik ten Hag, maar ook Peter Bosz, red.) meer oog krijgen voor de teambalans in de omschakeling naar balbezit tegenstander of meer de provocerende pressing zouden toepassen, denk ik dat ze nog meer succes zouden kunnen hebben.’

Denk jij dat Hertha BSC na exact 20 minuten op voorsprong staat in Leipzig? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Meer pressing dan onder Bosz? Haha, Lowietje toch... Nu ben je een béétje aan t raaskallen. Zo'n druk als hij zette, heb jij nog nooit gedaan..
0 0
Web
Knap om er een minpuntje uit te halen hier
Van Gaal zegt hier van de eerste tot de laatste regel allemaal verstandige en vooral kundige dingen
Drukzetten kan op verschillende manieren hoor. Lous liet Ajax in 1995 heel goed
gedoseerd tegen standers vast zetten
Van de keeper tot aan de spits. Ze wisten allemaal wat er gedaan moest worden
Hij liet het over aan Blind en Rijkaard, die hadden het sein, maar soms als spelers open staan, kun je beter in zakken. Dat deed dus het Ajax in 1995. Deed Bosz dat maar eens, liep hij niet tegen de zeperd op. Bij Bosz is het veel meer opjagen, dan een plan met pressing.
1 0
Sunny
"provocerende pressing"
2 0
Joseph
Het voetbal is inderdaad moeilijker geworden, dat is wel te zien aan zijn prestaties bij United. Bijzonder dat hij dan kritiek heeft op 2 coaches die het wel lukt om te presteren.

Grootste reden voor het niet winnen van een Europese prijs door Bosz en ten Hag, zijn de spelers. Bosz had geen Bergkamp, had een elftal broekjes. Ten Hag zou een finale gespeeld hebben als hij Neres had om het aanvallende spel af te straffen. Wat zou van Gaal hebben als hij Robben niet had? Ik denk dat hij zich 2 keer niet geplaatst zou hebben.
2 -6
Jorehn
De reden dat Bosz niet wint is niet de spelers. De reden dat Bosz niet wint is omdat hij de schoonheid van het spel voorop laat gaan en geen compromis wil sluiten voor een resultaat.

Dat verklaart ook de prijzenkast van Peter Bosz. Die is leeg...
0 0
Web
Hij heeft hier wel degelijk een punt
Wat zegt hij nu verkeerd?
Stond het team met de tegen doelpunten goed tegen Spurs?
En dat zie je bij Bosz nog vaker
Met van Gaal had je nooit verloren van de Spurs. En had ook In EL tegen United zekerheid ingebouwd
2 0
f.m.d.
Het is terechte kritiek. Spurs overrompende Ajax comcpleet in 2de helft van de return. Ze maakten er 3, maar hadden er ook 5 kunnen maken. Meer dan Neres miste Ajax juist een type die zorgde voor de defensieve zekerheid.
6 -1
Juichtoon
Defensieve zekerheid heeft met manier van spelen te maken, niet zo zeer met typen.
Ik snap ook dat je met koekenbakkers niet kunt verdedigen.
Ajax hield veld in 2e helft veel te lang zelfs nog in de slotminuten. Bekijk die laatste minuut nog eens. Dolberg ver over de middenlijn en Matthijs rand 16. Daar ligt kern van het probleem. We moesten hierdoor 20 x 50 is 1000m2 meer verdedigen dan nodig.
1 0
afcas
Nee, de achterhoede van Tottenham kon 20 meter naar voren spelen om zo de druk te behouden. Met neres hadden ze dat nooit gekund en als Tottenham zo had blijven spelen had ajax met neres erbij ook 2 goals meer gemaakt. Er lag zo gigantisch veel ruimte voor ajax dat was niet normaal. Zelfs zonder neres en dus zonder snelheid voorin had ajax er minimaal 1 bij moeten maken...
2 0
Freddy Al
Helaas is racisme van alle tijden ,ook nu steekt het steeds meer de kop op onder invloed van de alt -right bewegingen uit het Trumpiaanse Amerika.
Op allerlei fora en social-media worden er onverhulde fascistische uitspraken gedaan,
De op dit moment steeds meer opdringende berichten vanuit met name het Q-anon. kamp verspreiden bewust haat,leugens gebaseerd op o.a. racistische en anti-semitische grond gemengd met allerlei idiote komplot verhalen.
19 -12
Bky
"If you have a problem figuring out whether you're for me or Trump, then you ain't black"
2 -4
DaleBlind
Ik kan er sowieso met mijn verstand al niet bij dat mensen een president supporten die in zijn persconferenties nota bene bleekmiddel als een goed medicijn voor corona aanschrijft. Maar ja, nou juist dat gezonde verstand is waar het bij deze mensen vaak helaas aan ontbreekt.
10 -4
Daveajax1976
Oké dhr j van dissel
0 -3
BokkieBokstra
Wat wil je met een land wat voor de helft uit een soort Robert Jensens bestaat. Gekkigheid met een president die grosiert in complotten en onzin verkoopt. Maar het gaat erin als koek. Gevaarlijk land.
5 -3
Daveajax1976
Oké dhr. Pechtold
0 -3
ram
Je bent wel lekker bezig hoor! Op ieder beschaafd/verstandig bericht iets heel doms en flauws zeggen.

Je bent echt de weg kwijt als je liever in de Jensen/Pegida/Wilders/Baudet-hoek zit, dan in de midden/linkse hoek.
2 0
Ferd
Dave was waarschijnlijk één van de hersenlozen die de doodsbedreigingen naar Louis stuurde
2 0
ram
Haha, zou zomaar kunnen.
0 0
ram
En nog minnetjes ook, haha. Maar logisch ook! In Nederland zitten net zoveel gekkies en debielen die fan zijn van die ranzige Jensen.

Ik zou de VS trouwens geen gevaarlijk land noemen. Trump is dat wel maar in de praktijk valt het ook wel mee (so far...). De VS blijft een land dat ontzettend belangrijk voor ons is; ook qua veiligheid.
3 -1
AFCAMM
Ach, vreemd vind ik het niet eens. Eigenlijk past het toch best goed bij de Amerikanen, zoals wij ze zien? Mensen roepen dat The Rock president moet worden. Dat Oprah president moet worden. Dat die president moet worden, of die ander. En daar (die ‘kandidaten’) zullen vast aardige mensen met gezonde ideeën tussen zitten, maar het geeft wel aan hoe serieus men het presidentschap neemt.

Het probleem is véél groter dan alleen Trump en zijn aanhang... Het is gewoon een wedstrijdje tussen de Republikeinen en de Democraten en het enige dat telt is de winst.
4 -1
ram
Het aantal duimpjes omlaag zegt, wederom, genoeg over de extreem rechtse overtuigingen op deze site...
12 -6
Daveajax1976
Rammetje is een klimaat gekkie
1 -3
ram
Haha, dat je die terminologie gebruikt is al lachwekkend. Wat een schrikbarend laag niveau, haha.

Iedereen met een IQ boven de 50 neemt de klimaatproblemen serieus.
1 0
Ferd
Davey is een bruinhemd gekkie.
2 -1
mgtow
Niet iedereen over een kam scheren, Ram.
2 -3
DUDE92
Welk stukje ga je niet lekker op? Racisme is slecht, of extreem rechts is slecht? Of racisme is extreem rechts?
2 0
ram
Huh? Waar heb je het over? Iedereen die hem een minnetje geeft zal aan de extreem rechtse kant zitten, denk je niet?!
3 -4