Ajax tweede bij eindstand volgens wiskundigen

StijnDoornhof, 27-05-2020 om 10:05, 16846 views, De Telegraaf |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Volgens wiskundigen Frits Spieksma en Roel Lambers in De Telegraaf moet er een wiskundig en objectieve methode komen voor het vroegtijdig beëindigen van de voetbalcompetities. Aan de hand van deze methode zou Ajax in het huidige voetbalseizoen eindigen als nummer twee.

Een methode moeten rekening moeten houden met de zwaarte van het resterende programma. Volgens wiskundigen Spieksma en Lambers bestaat er al een relatief eenvoudige methode die voor het bepalen van de eindstand zou kunnen worden toegepast. Er wordt hierbij gekeken naar de gespeelde wedstrijden en de zwaarte van de tegenstanders waar tegen gespeeld is. Er wordt niet gekeken naar het nog te resteren programma.

Het zou niet ten gunste van Ajax zijn geweest als deze wiskundige methode op het huidige Eredivisie seizoen zou zijn losgelaten. AZ zou hierbij namelijk tot nummer één worden benoemd. Ajax, Feyenoord en PSV volgen. ADO Den Haag en RKC Waalwijk zouden degraderen en het Europese ticket zou, net als momenteel het geval is, aan Willem II worden toegekend. 

Denk jij dat Hertha BSC na exact 20 minuten op voorsprong staat in Leipzig? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanBiesbos
Die wiskundige komen uit Alkmaar zeker, laten we aub de competitie afmaken .....
0 0
Joseph
Wat is een sterke tegenstander? ADO en Utrecht die de armpjes en beentjes al in de lucht gooien voor een wedstrijd tegen AZ, of ADO en Utrecht die de armpjes en beentjes van de tegenstander er nog liever af trekken dan dat ze verliezen van de club uit Amsterdam..
0 0
Simon1
Vroeger denk ik te weinig aan de tiet gehangen.
0 0
debarbaar
Blijkbaar zijn deze twee wiskundigen behoorlijk gefrustreerd dat ze al een maan hun verhaal moeten rondbazuinen. De echte wiskundigen die werken met big data en die van gerenommeerde universiteiten komen of werken bij top onderzoekbureaus zijn duidelijk. Als de competitie zou zijn uitgespeeld zou Ajax 6 punten voor AZ zijn geëindigd. Maar ja het is natuurlijk vele leuker om met je eigen algoritme te komen die overigens niet peer reviewed is.
0 0
MankeNelis
Dat doet de toto elke week, gek genoeg is het al vrij lastig 3 wedstrijden goed te voorspellen. Wat is dit weer voor gelul van twee nerds..
1 0
apeldoorner
Wiskundig gezien had Ajax binna geen kans in Madrid, en mocht dat toch lukken in Turijn niet...beide winnen kon niet.....Voetbal is toch geen wiskunde?
4 -1
AjaxPassion
Dat is hetzelfde als zeggen dat Corona geen economie is.
0 0
MPAjax
Volgens wetenschappers had chelsea van ajax gewonnen in de CL zonder de corrupte scheids
0 0
trainerdv
Ik snap het wel hoor. Ik ben namelijk ook van de berekeningen, statistiek en wiskunde. Stel er zou maar 1 wedstrijd maar gespeeld worden en wij winnen thuis 2-0 van de Graafschap en AZ wint uit met 1-2 van PSV. Tsja, dan zou ik ook zeggen dat AZ sterker was. Het feit is alleen dat die relatieve zwaarte nou precies niet wordt meegerekend in onze voetbalcompetitie. Een loodzware overwinning op een sterke tegenstander is evenveel waard als een matige overwinning tegen de nummer laatst. Dat is nou precies ook de manier waarop je kampioen wordt door constantheid, vooral tegen de relatief mindere tegenstanders. Verder geldt in Nederland doelsaldo. Dus ook een wereldgoal telt even zwaar als een onterecht penalties. Het heeft geen nut daar extra gewichten aan te hangen. In feite maakt alles wat met wegen te maken heeft het voetbal tot een jurysport zoals turnen, of schoonspringen en dat is het gewoon niet. Je zou beter historische data kunnen bekijken als je zou willen 'voorspellen' wie er kampioen geworden zou zijn, de topclub of de uitdager, wanneer ze beiden 10 wedstrijden voor het eind (min of meer) gelijk staan. Voor mijn gevoel trekt de topclub meestal aan het langste eind vanwege breedheid van de selectie etc, maar daar heb ik de gegevens niet van. Je zou ook van alle bookies kunnen bekijken wat de quotes waren op het moment van de laatste wedstrijd. Hun modellen zijn immers bewezen effectief. Je zou ook voor educated guess kunnen gaan. Laat een expert panel kijken wie zij denken dat kampioen geworden zou zijn (daar zijn we nju al te laat voor overigens). In het kort: Ik kan geen model verzinnen wat recht zou doen aan het toekennen van een kampioen anders dan gewoon de huidige ranglijst volgen. Verder weet ik ook 100% zeker dat Ajax kampioen was geworden.
0 0
JCr14
De Eindhovense fritsje en Roel. Zijn grappig. Door de blessures van Blind Ziyech en Neres enz. Is AZ in kunnen lopen. Door de zeer onterechte uitschakeling erboven op. Is het vertrouwen even weg geweest. Fitte selectie was in April kampioen geweest.
0 0
JanBiesbos
Precies een selectie vermoeid door de CL strijd voor de vakantie en de voorronde Cl nieuw start competitie en daarbij alle interlands van de internationals niet te vergeten.
0 0
Caparzo
Spieksma & Lambers is dat een cabaretduo? Kende ze nog niet, maar ze zijn echt heel vreselijk grappig, zat te schuddebuiken van het lachen, tranen in m'n ogen ook gewoon zo hard als ik moest gieren, zo komisch als Spieksma & Lambers heb je ze zelden! Na de corona ga ik zeker naar hun voorstelling!
0 0
LeoLoco
Volgens mijn tante wordt Ajax gewoon eerste en Cambuur tweede.
Zij heeft namelijk altijd een hekel aan alle andere clubs uit de Eredivisie, wie dit ook mogen zijn en die worden dan automatisch uit de uitslagen geschrapt. Zo is het Frits en Roel. Anders nog iets?
1 0
Meerkoet
Wat een onzin weer, gaat het ooit stoppen?
What's next?
De opinies van de boerinnen bond, de voorzitter van de kaas smelterij?
Kom op zeg.
1 0
Lagasj
Het zou mooi zijn als jullie wiskundig berekenden waneer we weer naar de Arena kunnen.
Alsof je alles kunt berekenen.
De onvoorspelbaarheid (niet te berekenen dus) is nou net waarom voetbal zo mooi is.
1 0
TontoKarnaggel
Prima methode, Ajax heeft de sterkste selectie dus gaat wiskundig gezien volgend seizoen de meeste punten halen en is dus nu al kampioen 2020-2021. Ook van seizoen 2021-2022 trouwens, enz,enz.
3 0
Oliveira
Dan mogen ze wel eens hun bevindingen publiceren. Ik ben wel benieuwd naar de berekeningen en de factoren die hun hebben gebruikt en dus denken relevant te zijn. Als je het mij vraagt is het onmogelijk om dit "makkelijk" te kunnen berekenen. Voetbal is namelijk een spel gebaseerd op kans maar ook geluk. Zeker geluk is zo goed als onmogelijk om mee te nemen. Ajax had net zo goed alle resterende wedstrijden kunnen winnen, gelijkspelen of verliezen. Daar komen we nooit meer achter wat Ajax daadwerkelijk zou hebben gedaan.
1 0
Kuningast
Ze proberen echt van alles he. Maar jammer jongens hahahaha
0 0
WinstonBogarde
Er ik zie niet wat er eerlijker aan is.. Ik heb het artikel wat hij zelf geschreven heeft op 30 april doorgekeken maar er staat geen daadwerkelijke bereking bij..

https://wetenschap.nu/dit-is-de-echte-eindstand-van-de-eredivisie/

Er staat in feite alleen dat er naast wedstrijdpunten ook punten zijn toegekend aan de relatieve sterkte van de tegenstander.. Wat ik daaruit opmaak is dat je voor een tegenstander die sterker is dan jijzelf meer punten krijgt, en voor een zwakker team dan je eigen team krijg je minder punten.. En dat betekend dat het onderlinge resultaat heel zwaar meetelt en daar komt nog bij dat AZ voor winst op Ajax meer punten krijgt dan Ajax zou krijgen bij winst op AZ..

Leuk geprobeerd maar hier trappen we natuurlijk niet in.. Ajax blijft gewoon eerste..
0 0
JanBiesbos
Ik heb gekeken naar de programma’s van psv az fey en Ajax en daarvan de gemiddelde stand in de competitie berekend daar blijkt uit dat alle vier de clubs wedstrijden moestvafleggen waarvan de gem stand in de competitie ongeveer de 10,5de plek was. Dus imo even zwaar.
0 0
Sunny
Gelukkig zijn de aarde en de bal nog altijd rond, wiskundig of niet.
1 0
Amp
"er wordt gekeken naar de gespeelde wedstrijden en de zwaarte van de tegenstander, en niet naar het resterende programma". Ja wtf is dat dan. De gespeelde wedstrijden hebben ertoe geleid dat ajax op 1 staat... Ajax had alleen feyenoord nog voor de boeg als zware tegenstander. Deze shit wordt met de dag grappiger
1 0
waayop
Wat een onzin. Voetbal is geen wiskunde.
0 0
TurboUrby
Ajax speelt alleen nog tegen Feyenoord. AZ nog tegen Feyenoord en PSV.

Dus dat zal wel weer een fijn en flinterdun rekensommetje zijn.

Als AZ, Feyenoord of fucking Willem II op 1 had gestaan hadden we deze discussie niet gehad en had de desbetreffende club een schaal gekregen.
1 0
Ajax27
Wiskundigen de stand laten bepalen.... Hahaha. Voetbal is niet met wiskunde te bepalen. Zoveel interne en externe factoren die kunnen bepalen of een team in een bepaalde flow komt. Als je een wiskundige vorig seizoen voor Madrid thuis had laten rekenen, dan was daar zeker niet uitgekomen dat Ajax kampioen zou worden en mogelijk de finale van een CL zou spelen. En zie daar... Een magisch resterende seizoenshelft volgde.
2 0
WinstonBogarde
Je zult wel moeten als je persé een manier wilt hebben om Ajax hun plek af te nemen..

Het enige waar het op zou kunnen is op onderling resultaat.. Dus in die berekening (die ze er in het originele artikel niet bij hebben gezet) zal dit een zwaar wegende factor zijn..

En zoals ik het lees gaven ze punten voor resultaat en daarnaast voor de relatieve sterkte van de tegenstander, dit betekend volgens mij dat je extra punten krijgt voor het verslaan van een sterkere team dan dat jezelf bent.. Maar Ajax was op papier het sterkste team (dat was ook te zien tot aan zo'n beetje de thuiswedstrijd tegen Valencia) wat dus inhoud dat Ajax relatief tot zichzelf gezien geen sterkere tegenstander treft.. AZ daarentegen zal vast als subtopper beschouwd worden en krijgt voor bijv. de onderlinge wedstrijden meer punten dan dat Ajax zou hebben gekregen als ze beide wedstrijden hadden gewonnen.. Daarnaast weegt puntverlies voor Ajax zwaarder mee dan voor AZ..

Misschien zit het anders hoor, maar dan moeten ze die zogenaamde berekening er ook bij zetten..

Want dit komt op mij over als "een wiskundige heeft berekend, dus dat klopt en jullie begrijpen het toch niet, dus hoeft er ook bij te staan"..

Nou probeer maar eens op die maniet Wiskunde-toetsen maken, als daarbij alles antwoorden juist hebt, maar de berekening er niet bij zet, krijg een dikke onvoldoende
0 -1
Ajax34
Hadden ze in hun berekeningen ook de blessures van Ajax meegenomen?
0 0
kade88
Laat deze wiskundigen hun theorie maar bewijzen met de toto. Wat een grap weer.
0 0
Radie125
Onze hadden allebei al een zwaar onvoldoende voor wiskunde.
0 0
Redrum
Andere moddelen wezen allemaal Ajax aan als uiteindelijke winnaar. Het is maar net wat voor variabelen je erin gooit en of je überhaupt enig verstand van zaken hebt als het om voetbal gaat. Kijk je naar de sterkte van de selecties, uitgaande van 18 fitte selecties, dan zou Ajax in elk model als nummer 1 naar boven moeten komen. De eerste seizoenshelft heeft duidelijk bewezen hoe de krachtsverhoudingen zijn in Nederland.
0 0
EuforischeRealist
Sinds wanneer wordt voetbal volgens een wiskundig model gespeeld?
0 0
Pheadrus
De eerste uitkomst van de wiskundige was dat Ajax kampioen was. Maar ja, dat leidde niet tot heftige reacties en veel click's op internet. Toen is de wiskundige opnieuw aan de slag gegaan en heeft hij zijn model aangepast waardoor ineens AZ kampioen was. Dat had het gewenste effect en ben ik en iedereen die dit leest er weer in getrapt!
1 0
NotForSale
En enkele weken geleden zeiden enkele andere wiskundigen nog dat Ajax kampioen zou geworden zijn met 6 punten los. Die wiskundigen lullen dus ook maar wat
2 0
ProfessorX
Kunnen deze deskundigen ook even dat seizoen van 2016 bereken met dat ene doelpunt verschil met PSV ?
0 0
ProfessorX
Door een Natuurkundige is berekend dmv natte vingerwerk ,dat toch PSV kampioen wordt .

Mijn hemel tenenkrommend en dat dit nog geplaatst wordt pfff .
0 0
WZAWZDB14
Ok laten voorop stellen dat ik dit echt pure waanzin vind, maar ok:
Stel dat je het wiskundig gaat voorspellen, dan zijn er zoveel verschillende methodes die je kunt gebruiken, met elk hun eigen onderbouwing. Er bestaat niet 1 algemeen model waarmee het beste voorspeld kan worden. Er zijn daarnaast zo ontelbaar veel parameters, wat neem je wel en wat neem je niet mee?

Dus ik weet niet wat voor 'wiskundigen' dit zijn, maar beweren dat dit objectief is, zegt genoeg over hun kennis.
3 -1
Benleiden
Tuurlijk, laten we voorspellingen (subjectief) ook als waarheid gaan bestempelen en de ranglijst (objectief) als contra.

Kus m’n reet maar. Wat word je af en toe schijtziek van dit bemoeizuchtig landje. Iedereen wil op de voorgrond treden met zijn/haar mening. In China slaan ze door, maar soms zou het ook weleens goed uitkomen hier.

Ik ga in de tussentijd met terugwerkende kracht Piet Paulusma dagen, want het ‘weerbericht’ klopte van geen kant.
1 0
Van Reenen
Ik heb berekend dat de treinen afgelopen weekend bomvol zouden zijn geweest met reizigers naar de kust. Helaas is dit verhinderd door de corona crisis.
Misschien kan dit door ontwikkeld worden tot een nieuw Nederlands spel.....Ik heb berekend dat........Ouwehoeren is ook een vak.
0 0
Frank1978
Ach, hebben de heren iets te doen nu ze geen les mogen geven op school, moeten we hen maar gunnen...
0 0
CruijffiaansNouriaans
Woonplaats Alkmaar zeker haha
1 0
Bartos
Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Er staat dat er niet wordt gekeken naar het resterende programma maar alleen naar de gespeelde wedstrijden en de zwaarte van die tegenstanders. Daar is al een ranglijst voor, namelijk diegene waar Ajax eerste staat en AZ tweede. Waarom zou je in godsnaam de huidige ranglijst opnieuw gaan indelen? Bovendien heeft AZ twee keer tegen Ajax gespeeld en kan Ajax niet tegen zichzelf spelen, dus ook daarom lijkt me dat totaal onzinnig.

Een voorspelling maken voor het resterende programma zou daarom veel logischer zijn, maar is uiteraard ook totaal niet betrouwbaar. Er komen zoveel factoren kijken bij het voetbal die je niet mee kunt nemen in modellen om één wedstrijd met zekerheid goed te voorspellen, laat staan een hele competitie over verschillende speelrondes.

Overigens in de modellen die ik ben tegengekomen waarin de eindstand werd voorspeld aan de hand van het resterende programma staat Ajax bovenaan. Voor de geïnteresseerden:

https://cqm.nl/nl/nieuws/spoiler-alert-cqm-voorspelt-einduitslag-eredivisie

Hier is het restand van de competitie gesimuleerd, waar Ajax uiteindelijk bovenaan staat. Leuk feitje is dat PSV nog boven Feyenoord is geëindigd.

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/promotie-cambuur-was-voor-99-5-procent-zeker-degradatie-rkc-nog-duidelijker~accfb377/

Hier is ook het restand van de competitie gesimuleerd en op basis van die simulaties zijn er kansen toegekend. Ajax maakte 83 procent kans en AZ 14 procent op het kampioenschap.
0 0
PJSM
Zo kun je er 100 modellen op los laten. Onzin allemaal. Laat de Europese successen meewegen van de afgelopen 5 jaar en AZ eindigt wellicht op plek 5. Totale bullshit dus allemaal.
0 0
Murtagh
Moet wel kloppen klimaatmodellen gelooft ook iedereen in. Daarom er sinds 2008 ook al geen ijs meer op de noordpool
0 -1
BrandjeXL
Simpele vraag! Waarom ga je in vredesnaam een rekenenmodel maken op iets wat al geweest is? Dit model is gebasseerd op de gespeelde wedstrijden.
3 0
AFCAPolarBear
Wat dacht je van kampioenstress? Dat is nog veel meer van invloed op het einde van een seizoen dan wat je tegen Heracles deed in oktober. Er leiden meer wegen naar Rome. Zo had de scheidsrechter wiskundig gezien niet zoveel minuten mogen bijtellen tijdens Ajax-Spurs. En wiskundig gezien was het een overtreding op Blind vlak voor zijn rode kaart. Had Ajax wiskundig gezien recht op 15 van de 20 titels deze eeuw. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Feit is dat Ajax op doelsaldo 1e staat en dat is wat telt.
1 0
JariHeijden
Slaat natuurlijk nergens op. Zo kun je nooit een eindstand bekijken. Dit is zo vaak gedaan, maar nooit zijn dit soort voorspellingen uitgekomen. Veel hangt af van wel of geen blessures, wel of geen vorm. De bal op de paal of er net in. Etc. Echt knullig om te denken dat je in deze unieke situatie kunt stellen dat je nu wel een eindstand kunt uitrekenen.

Gelukkig is sport veel minder voorspelbaar dan deze wiskundigen denken. Want daardoor is het zo leuk. Geen enkel wiskundig model heeft Ajax kampioen laten worden na zo'n 25 wedstrijden in het seizoen 2010/11. Ajax stond toen derde en moest nog in ieder geval een wedstrijd tegen de op dat moment nr. 2, Twente. Op basis van statistische berekeningen met de eerste 25 wedstrijden van dat seizoen als rekenmodel zou Ajax echt geen kampioen geworden zijn.

Echt stupide van deze academici dat ze geloven dat je op basis hiervan een kampioen kunt aanwijzen.
2 0
KingJames23
Als die gasten het allemaal goed kunnen voorspellen laat ze dan lekker de toto invullen. Kunnen ze nu met pensioen.
7 -1
OpaVerteld
Hahaha....da's een hele goeie!
Ooit eens iemand horen verzuchten: "Als ik zo slim ben als ik denk, waarom ben ik dan geen miljonair?""
0 0
atalantanio
Degene die bovenaan staat is de terechte nummer 1, maar blijkbaar is 1+1 geen 2 maar 3 volgens dit stel wiskundigen.
1 0
ProfessorX
misschien wel PI aangezien dit maar door gaat .
0 0
Boer Gijs
Als ze aan het begin van het seizoen de berekening hadden gedaan, was Ajax met Kerst al kampioen geweest. Man wat een simpele zielen. Hebben nu ook hun moment van aandacht. Er is maar één ding wat telt: de stand op de ranglijst. Die liegt nooit. Zo is het altijd en nu ook. En ja, zoals ongeveer het hele seizoen, staat Ajax aan het eind bovenaan op die ranglijst, in dit geval (ruim) op doelsaldo.
0 0
Rujar
Tja even goed is het geen wetenschap en zijn er nog veel variabele die niet zijn meegenomen in de berekening.

Je zou ook alle gespeelde wedstrijden die zowel Ajax als AZ tegen dezelfde tegenstanders hebben gespeeld (uit en thuis) alleen moeten meetellen de rest wegstrepen. Dan staat Ajax op punten ook boven AZ.
0 0
Raoul14
Dan hoeven we helemaal niet meer te voetballen en kunnen we de volgende seizoenen ook wiskundig afhandelen. Uitslagen zijn vaak heel onlogisch en zouden ze dat ook hebben meegewogen? Net als het wel of niet hebben van blessures?
0 0
Ajaxxxisdebeste
Vast geen Ajax supporter, maar even serieus Ajax staat eerste en is kampioen dat is het enige wiskundige rekenmodel dat klopt. De rest is giswerk en gebaseerd op anti-Ajax sentimenten.
1 0
VoorOnzePloeg
Sinds wanneer is voetbal een grote wiskundeles geworden
2 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
De laatste keer dat ik keek werden wedstrijden beslist op goals en niet expected goals.
0 0
Deepblue
Toch niet heel gek?
We baseren onze keuzen ook op rekenmodellen over het klimaat, het verloop van virussen, economie, etc. etc.

Alleen die modellen kloppen ook nooit en lijken misbruikt te worden voor eigen doeleinden.
3 -7
Wout1988
Voetbal heeft is het minst voorspelbaar
0 -1
Raoul14
Het verloop van het klimaat zal niet opeens anders zijn, een wedstrijd voorspellen is moeilijker, anders is de toto niet zo ingewikkeld.
2 -2
Deepblue
Ik zie nooit klimaatvoorspellingen die wel zijn uitgekomen.
0 -1
Libero
Oké dus de aarde warmt niet op, de waarden van o.a. CO2 nemen niet toe, de polenkappen smelten niet en daardoor rijst het zeewaterniveau niet en is er geen toename van het aantal orkanen of is dat wel zo, maar volgens jou allemaal nooit voorspeld?
1 0
iammike
Kunnen ze die wetenschappers zoals die Diederik jekel niet isoleren op Ameland.
0 -1
AFCAMM
Zozo. Hoeveel hebben de heren al gewonnen met sport weddenschappen dan?
3 -1
Toon meer reacties