Van Gaal blikt terug: 'Waarom deed Johan dat?'

FinnDekker, 26-05-2020 om 15:10, 6176 views, VI |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Dat Johan Cruijff en Louis van Gaal door de jaren heen niet de grootste vrienden waren, heeft Louis van Gaal andermaal bevestigd in een interview met Voetbal International. De trainer voelde zich in zijn periode bij FC Barcelona geplaagd door de legendarische nummer veertien.

'Wie destijds in de Spaanse kranten heeft gelezen wat hij over mij zei, zal dat begrijpen', aldus de oud-trainer. 'Waarom deed Johan dat? Hoe kan het zijn dat een landgenoot in het buitenland je zo bejegent in de media en waarom gebeurde precies het tegenovergestelde toen Frank Rijkaard daar trainer was?'

'Cruijff heeft het mij heel moeilijk gemaakt.' Van Gaal zegt dan ook weinig te hebben geleerd van het icoon. Hij vindt het dan ook niet jammer dat beiden nooit samen hebben gewerkt. 'Dat ik als coach tot mijn 65ste ben doorgegaan, heb ik niet aan Cruijff te danken. Dat heb ik aan mezelf te danken.' 

Denk jij dat Borussia Dortmund en Bayern München met 2-2 gelijkspelen? Zet in en krijg 9,70 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Freddy Al
Johan heeft veel successen in zijn carrière te danken aan de conflicten die hij soms zelf creëerde.
In sommige gevallen haalde hij daardoor ook uit spelers het beste wat er in zat.
Johan was niet een mens die een hoge aaibaarheids factor had ,nog nastreefde.
Hij had altijd wel kritiek op mensen om hem heen,wat niet meteen wil zeggen dat hij er dan ook maar een hekel aan had.
Deze vechtmentaliteit bracht hem veel maar helaas ook wel veel moeilijkheden met name met mensen die respect van hem verwachtten op basis van hun status of functie; hij had niet zoveel met autoriteit.

Michels en van Gaal hadden overeenkomsten als het gaat om een hoge disciplinaire standaard, waarop zij hun plan bouwden, en waarmee ze zich vereenzelvigd hadden.
Johan was een vrijbuiter die sterker werd van het ondersteboven gooien van structuren en daarmee een echte 'out of the box ' denker was,handelend vanuit een sterke intuïtie vertrouwend op zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Als je kijkt naar het spel en de spelers die bij beiden coaches belangrijk waren zie je dat ook een beetje terug.
Het voordeel van de stijl van Johan is dat een tegenstander nooit zeker weet hoe hij een strijdplan het beste kan bestrijden; er is geen in beton gegoten blauwdruk.

Het voordeel van de MIchels-van Gaal aanpak is dat de tegenstander dat wel meende te weten maar dat relatief kleine veranderingen het beeld geheel konden laten kantelen.

Cruijff, van Gaal, Michels zijn de beste coaches die het Nederlands voetbal ooit hebben voortgebracht .
Sympathie heb ik het meeste voor Johan vanwege zijn eerlijke'uit de grond van mijn hart' benadering, een man die structuur en organisatie hooguit als middel zag en niet als doel en daarbinnen zijn spelers veel vrijheid en verantwoordelijkheid gaf maar dan ook eiste dat ze die oppakten.

Van Gaal en Michels waren veel meer sturend en steunden veel meer op taakverdelingen in een strak georganiseerd plan,daarmee ont-zorgden ze de spelers maar was er wel minder ruimte voor individualiteit op tactisch gebied.

Het kan allebei en hoewel er verschillen zijn ,zijn er ook heel veel overeenkomsten.
De schreeuw partijen van Louis op marktpleinen vol publiek waarin hij als een volksmenner overkwam,stuitte mij altijd tegen de borst en deden geen goed aan de beleving van het succes.

Toch kunnen we niet ontkennen dat hij, vanuit de gedachte om ook daar het maximale uit te halen ,probeerde om goed te doen.
De spelers die met hem gewerkt hebben beschrijven hem allemaal als een warm mens die oprechte interesse toonde dat zegt genoeg.

Misschien is het dan wel ons gebrek om verschillen te kunnen waarderen waardoor we partij willen kiezen en er pas een duidelijk beeld ontstaat als we verschillen benadrukken.
Ons binaire denken. Goed of fout, zwart of wit,links of rechts,nuances zijn ingewikkeld.
0 0
Babangida83
Queridos amigos de la prensa... Felicidades! Me foy. In samenvatting: Siempre negatiefoo! Noenca positiefoo!
1 0
insectenverdelg
Zelfs na zijn dood blijft Johan Louis izjn grootste plaaggeest. Dat je nu nog steeda niet verwerkt hebt wat er 20 jaar geleden is gebeurd. Blijft ook moeite rhebben dat Johan in de historoe van het Nederlandse voetbal altijd de GOAT zal zijn.

Geweldige coach, alleen het verwerken van kritiek heeft hij nooit geleerd.
0 0
MichelAngelo66
Verrassend.... de Johan- Lowie discussie wordt hier weer door enkele vol gespamd.
"Ik heb hem tegen GVAV zien spelen" Lekker belangrijk. Alsof je dan meer recht spreken hebt. "Hij had ook wat tegen Michels" Pfff ontfermde zich over Cruijff in het begin, maar later zag hij wel dat Cruijff hem volkomen ontgroeid was. had hem later ook weer nodig bij Barca. Als trainer heeft hij hem gewoon dwars gezeten, geen twijfel. Cruijff is daarentegen toch altijd respectvol gebleven. uit respect voor het verleden.
Lowie moet zelfs nu Cruijff overleden is nog zeuren. Hij stak zelf zijn voorganger bij Barca een mes in z'n rug en nu lopen janken. Dat was hem trouwens niet vreemd want jaren later probeerde hij het ook weer bij Cruijff, Jonk en Bergkamp tegelijk. Kwam ie z'n vriendje en ja knikker Blind helpen. Nou ja, hij kwam ook even 400k opstrijken, maar hij deed het voor de club. Lowie doet zijn historie eer aan. Zelfs als iemand niet maar kan reageren kan ie zich niet inhouden. Trieste kerel.
En voor al die gasten hier inmiddels weer met hem dwepen..... van Gaal kan niet in de schaduw staan van Cruijff. In geen miljoen jaar. Jammer voor hem, maar helaas. Cruijff was de grootste en zal dat altijd blijven. Al geeft ie nog 30 boeken uit met zelfbevlekking.
3 -5
Web
Ben je er weer, mag gewoon namen noemen hoor. Zeg maar gewoon Web
Zet die blinddoek eens af
Het beste Ajax was onder van Gaal, en of je het nu een lul vind, doet niets ten zake
1995 speelde Ajax voetbal van een andere planeet. Heeft Johan dwars gezeten, kon hij niet verkroppen
Ook jij was ( hoop ik ) enorm enthousiast van dat Ajax in die tijd
Zowel Johan als Louis hebben zwakke punten
Piet Keizer kon er over mee praten
Enorm zwart wit ben je, zo gouw er maar een klein beetje kritiek komt op Johan, loop jij rood aan
Nee van Gaal vind ik ook niet aardig
Maar de hele selectie uit 1995 was enorm enthousiast over van Gaal
Tot de reserves toe, ook jij weet/ wist dat
En hij heeft Ajax gewon het best laten voetballen en dat telt
3 0
Biss
Het zat Cruijff dwars dat (zijn) Ajax voetbal van een andere planeet speelde en daarmee de CL wonnen? Lijkt me toch sterk ouwe.
Kon hij niet verkroppen? Dat heeft hij je verteld of trek je nu zelf ook vreemde conslusies die beide partijen alleen maar verder uit elkaar drijven.
Cruijff had altijd kritiek, op alles en iedereen. En zéker als het over Ajax of Barcelona ging. Kritisch kijken om uit te dagen, om beter te maken. Dat Louis daarbij op zn pikkie werd getrapt is verder natuurlijk erg sneu voor de beste man.

En het (beste) voetbal en de visie van Ajax is toch echt in de tijd van Cruijff en Michels ontstaan. Daar is Louis heel goed mee door gegaan en zijn successen mee behaald.
0 0
Deepblue
Als je zo stellig gelooft in je eigen gelijk heb je geen discussie-platform meer nodig.
7 0
MosesD
En ook een boel kolder wederom.
2 0
je
Brother louitje laat Johan The Almachtige Cruijff RIP
1 -2
Web
Johan had het ook niet op Michels
Jammer Johan kan heel moeilijk tegen mensen die het als trainer ook goede deden bij Ajax
Toch een minpuntje van Johan
6 -2
RusselWestbrook
Van Basten liet Oranje fantastisch voetballen op het EK, Johan Cruijff zat op tv alleen maar te zeiken dat het allemaal niet goed was.

Geniale voetballer, visonair als trainer, maar ook een vreselijk moeilijk mens die zich soms veel te veel liet leiden door rancune en zijn eigen ego. Vooral in die laatste twee dingen lijkt ie erg op LvG.
4 -2
Web
Klopt
Misschien speelde Oranje wel het beste ooit toen? Tot dat ze Rusland met Hiddink tegen kwamen
Johan en Louis hebben een veel te groot ego, zullen nooit water bij de wijn doen
Ik vond het bizar dat Johan nog kritiek had op het Ajax van 1995, nooit een keer een compliment naar Ajax toen
1 -1
insectenverdelg
Johan heeft Marco nooit persoonlijk afgevallen hoor. Qel had hij kritiej op het spe rn dat was ook gewoon terecht. Eigenlijk was alleen de pot tegen Italie echt goed. In Frankrijk leef jlje puur op momentum, maar Frankrijk was voetballend gewoon de betere die pot.

Roemenie telt niet, Was t B team dat speelde terwijl Oranje al eerste was.

Rusland ia tactische fout naxtactosche fout, daar ben je tactisch door Hiddink op elk front afgetroefd. Want Oranje had veel meer kwaliteit.

En als je analyst bent, mag je daar wat van vinden lijkt me. Daarvoor zit je daar. Doet Marco ook als hij analyst is bij anderen. Maar zeg maar is waar Johan persoonlijk is geworden naar Marco toe.
2 0
Babangida83
Echt onzin wat je hier verkondigt. Hij loofde Van Basten juist. Hij was ook één van de krachten achter de aanstelling van Van Basten, die nog niet veel ervaring had op dat moment.
2 0
Mbaku
Johan heeft zich ondanks dat hij daar alle reden toe had ( wk 1990 ) nooit kritisch uitgelaten over Michels. Klopt gewoon niet wat je zegt.
3 -4
Jornnn
Volgens mij was Johan niet de enige met kritiek. Van Gaal had ruzie met alle kranten.
2 -1
Sterspeler
Ik vraag me af met wie hij geen ruzie heeft. Degene met wie die dat niet heeft zijn iig ook geen vrienden van hem.
0 -2
Ajaxxxisdebeste
Heel sjiek...
1 -1
Cruijffthebest
Kan die idioot niet gewoon zijn kop houden?
Hij blijft Cruijff maar afzeiken en de man kan zich niet meer verdedigen, helaas.
Laag bij de grond is dat, Loetje!!!!!!
5 -7
Web
Was dat niet wederzijds?
1 -2
MichelAngelo66
Was van Gaal dood dan?
1 -2
Web
Wat een opmerking weer
Het Ajax van LouIs staat in de belangstelling omdat het 25 jaar geleden is, omdat het zo bijzonder goed was. Dan komen er dingen langs waar over je het praat
Of snap je dit ook al niet?
Rood aan lopen als iemand iets kritiek heeft op Johan, want die was volgens jou volmaakt?
Ik heb net zo genoten van Johan als jij, maar zag ( gelukkig) ook zijn min puntjes
1 -1
MosesD
Precies.
0 -2
Mozzer
Louis was als coach van Ajax veel succesvoller dan Johan. Ik denk dat Johan dat maar moeilijk kon verkroppen. Daarnaast had Johan het nooit zo op trainers die zelf nooit op het hoogste niveau gevoetbald hebben. Dus zijn antipathie tegen Louis begrijp ik wel. Neemt niet weg dat het jammer is, net zoals de verzuurde Michels-Johan-relatie ook jammer was. Het liefst zie je clubiconen zij aan zij staan.
4 -3
Babangida83
Succesvol zijn is één ding. De beste trainer zijn is iets anders natuurlijk. Cruijff heeft tig meer invloed op het voetbal gehad als trainer. Kijk alleen al hoeveel van zijn pupillen nu trainer zijn geworden.

Cruijff kwam bij Barca binnen in een ander tijdsbeeld. Daarnaast is hij vanwege gezondheidsredenen vrij vroeg gestopt als trainer. En heeft ook tot zijn eigen grote spijt nooit bondscoach kunnen zijn. Dus ja, beetje lastig om te vergelijken.
1 0
Web
Maar een feit is dat Johan ondanks vele vedetten als van Basten , Rijkaard enz bij Ajax, niet het niveaus haalde van 1995

Pep heeft ook heel veel lof over van Gaal hoor. Die ziet dus ook zijn klasse
En alle spelers liepen weg in 1995 , tot de reserves toe
van Persies en Robben ook niets dan lof
Robben heeft het beste uit zich zelf gehaast onder van Gaal
Het is bizar dat deze twee trainers elkaar niet waarderen
0 0
Babangida83
Iedere keer dat Pep iets goed zegt over Van Gaal, dan moet ik lachen. Typische Spaanse beleefdheid. Die zeggen niet zo snel publiekelijk iets slechts over iemand. Zullen iemand altijd loven. Dus als hij twee woordjes over heeft voor Van Gaal zegt dat precies niks.

Overigens vind ik Van Gaal helemaal geen slechte trainer. Vind alleen de discussie erover een beetje overbodig. Volgens mij zijn er maar weinigen die dat vinden, namelijk. Dat kun je moeilijk ontkennen.

Het is alleen dat ik Van Gaal niet zo bijzonder vind als Van Gaal zelf vind dat hij is. En dat ligt meer aan Van Gaal dan aan mij.

Was hij een betere trainer dan Cruijff, het zal er om spannen. Ze hebben beiden een andere aanpak, en ik vind de aanpak van Cruijff beter op de lange termijn. Als Van Gaal weg was, dan viel het zwikkie in, puur omdat de grote man die aan alle touwtjes trok en waarna iedereen luisterde wegviel.

Als Van Gaal goed gemanged wordt, zoals bij AZ, dan heb je een hele goede aan hem, ook voor de lange termijn als organisatie. Ik zoek het meer in die hoek. Ze zijn alle twee anders en hebben ook echt andere kwaliteiten. Ze hebben en op elkaar lijkende voetbalstijl, echter zitten daar wel twee essentiële verschillen in. En ook daar volg ik Cruijff 100%. Die heeft daar meer verstand van. Maar als docent en didacticus, inspirator en nog een hoop van dat soort zaken, is Van Gaal weer heel sterk. Als Van Gaal de tactiek aan Johan zou overlaten, dan hadden ze met z'n tweeën alles gewonnen wat er te winnen zou vallen. Alleen daar is het ego van Van Gaal te groot voor, niet die van Cruijff.
1 0
insectenverdelg
Louis heeft alles aan Johan te danken. Zonder het juiste materiaal zou hij nergens geweest zijn. Raad is wie de hervorming bij de jeugd had doorgevoerd die al die talenten afleverden. Precies Johan.

En let ook is op de lichting die er nu gaat aankomen. Dat via Jonk eindelijk weer de hand van Johan. Wordt een gouden generatie.
1 -1
MosesD
Wat een totale waanzin. LvG heeft niets aan JC te danken. Het team van 95 heeft LvG helemaal zelf opgebouwd. Toen Ajax aan de wereldtop stond halverwege de jaren 90 had JC louter kritiek. Jammer. En toen JC trainer van Ajax werd had hij fantastische talenten tot zijn beschikking. Dat had hij zeker ook aan zichzelf te danken? Pfff, Jonk is al 5 jaar weg, die heeft niets met de huidige talenten te maken.
0 -1
Cruijffthebest
Geloof je hetzelf?
Louis veel succesvoller dan Cruijff, ja bij Ajax, maar niet als clubtrainer, vraag dat maar eens aan de Barcafans!
4 -4
MosesD
LvG is vele malen succesvoller geweest als trainer. Alsjeblieft check gewoon de feiten. JC als voetballer de beste ooit (van ons en van de wereld), als trainer echter is LvG veel succesvoller geweest. JC beweerde altijd dat ex-voetballers de beste trainers zijn. Dat is keer op keer gelogenstraft. Laatste voorbeeld is wel weer Jaap Stam. CIOS mensen als Michels, van Gaal en Adriaanse daar moest JC niets van hebben. Pure kortzichtigheid en afgunst.
3 -2
Babangida83
Volgens mij heeft hij altijd gezegd dat het een sterke pre is. Het is maar net hoe je het wilt framen, natuurlijk.

Hij wilde juist die voetballers belangrijker maken. Bekijk even het tijdsbeeld. Nu is het gewoon dat spelers als Van Basten, Koeman en Guardiola trainers zijn. Maar dat was toen niet zo.

Ik geloof ook niet dat dit de reden is dat hij Van Gaal niet mocht. Dat heeft hij althans nooit beweerd, dat ik weet. Heeft naar dat ik weet altijd veel krediet gegeven aan Michels en veel dank aan hem verschuldigd. Nooit een onvertogen woord gehoord. Als je het over zijn jongere jaren hebt, praat me bij alsjeblieft.
1 0
insectenverdelg
Vsn Gaal heeft een prachtige carrière gehad. ( is ook langer trainer geweest) Misschien als trainer wel mooier dan Cruijff ( ook langer trainer geweest) Cruijff heeft idd niet in alles gelijk. Niet goede voetballers kunnen ook hele goede trainers worden. Echter kan je niet zeggen dat Cruijff als trainer niet succesvol was. Je moet ook zien toen hij bij Ajax trainer kwam, waar Ajax vandaan moest komen.
1 0
Babangida83
Als je twee bekers wint en een EC II, en twee keer tweede wordt achter een PSV dat op dat moment Internationale top was, heb je het gewoon goed gedaan, lijkt mij. Zeker ook die EC II en de staat waarin het elftal en de organisatie Ajax verkeerde.
1 0
Mbaku
Oh en Hyballa, Reinders, Maaskant, enz zijn wel voorbeelden van succes ? Je hebt aan beide kanten voorbeelden van succes en van falen. Cruijff was bijvoorbeeld helemaal niet tegen Adriaanse zeker niet nadat Jordi met hem had gewerkt.
0 -2
MosesD
Wat wil je hiermee zeggen? Dat ik alleen maar CIOS mensen propagandeer? Nee. Ik zeg alleen dat JC daar niets van moest hebben. Gelukkig zag Jordi eea iets genuanceerder.
0 -1
Web
Wie liet Ajax het beste voetballen?
Is dit nu zo moeilijk om dit uit te spreken?
Gewoon een feit hoor
Van Gaal
Hoe groot fan wij ook van Cruijff zijn, maar dit is wel waarheid
Johan heeft het Ajax van 1995 nooit een compliment gegeven, vond ik heel vreemd toen
5 -3
Mozzer
Dat zeg ik toch, bij Ajax.
2 0
Mbaku
Johan was hard op de inhoud en zacht in de relatie. Van Gaal heeft er niet de persoonlijkheid naar om die 2 dingen te kunnen scheiden.

Het voetbal onder van Gaal bij Barça was ook gewoon ruk met een elftal met 8 Nederlanders. De eigen jeugd filosofie die Cruijff gecreëerd had bij Barça werd volledig overboord gegeooid en daar ageerde Johan tegen. Puur op feiten gestoeld en nooit persoonlijk. Echter nogmaals, wanneer Louis feedback krijgt dan is meneer meteen op zn pik getrapt en probeert dan met emotionele stemverheffingen zijn gelijk te halen.

Voorbeelden te over, ook buiten Cruijff om.

Zeer goede coach maar Cruijff is toch echt van een andere orde.
6 -3
heinp
Hij ging naar Barca en roofde de hele ajax selctie leeg en dat was tegen het zere ajx been van cruijf en dat is nou net Louis ,ik ik ik en Ajax stik .
Cruijf werkte en woonde in Barcelona maar je mocht niet aan Ajax komen .
0 0
Web
Daar denken de spelers van 1995 anders over
Allemaal zeer postief en ook de menselijke kant werd enorm in van Gaal waardeert
Dat kunnen wij ons zowat niet voorstellen
4 0
Mbaku
Het team van Ajax destijds bestond voornamelijk uit jeugdspelers en " ja knikkers " als Danny Blind. Van Gaal kwam altijd in de problemen wanneer hij met echte persoonlijkheden in aanraking kwam. Ook zij namen niet klakkeloos over wat hij blerde en daar kon hij niet mee omgaan. Vraag dat anders maar eens Rivaldo en Guardiola. Of de voltallige selectie van Bayern.

Ik beaam dat van Gaal een menselijke kant heeft, dat geloof ik meteen. Maar om te stellen dat van Gaal openstaat voor ( negatieve) feedback is ronduit ridicuul.
3 -2
MosesD
Nou, het team bestond juist uit enkele jeugdspelers en aankopen. Een prima balans. Ja-knikkers, ach ja, het zal wel maar het was een fantastisch team. En bijna elke speler die met LvG heeft gewerkt is lyrisch over hem. Dat zal toch geen toeval zijn? Juist Pep Guardiola is lyrisch over LG. Niet voor niets mocht die het voorwoord schrijven in diens biografie. Pep was fan van LvG en JC. Precies zoals het hoort. Pep zegt (net als de voltallige directie van Bayern) dat eea is begonnen met LvG. De enige die niet met LvG overweg kon was Ribery. Moet je Robben eens horen over LvG. Pure adoratie en respect. Je roept maar wat. Natuurlijk waren er spelers die moeite hadden met LvG (vooral de gearriveerde spelers), maar hé dat kan toch? Over het algemeen vind elke speler van Gaal een topper. Is dat allemaal omkoperij in jouw ogen?
1 -1
Babangida83
Alsof je de schrijver van de biografie van Van Gaal bent. Jij bent wel heel erg roze-bril-Van Gaal.
1 0
MosesD
Alles wat hierboven zegt is gewoon objectief, heeft niets met een zogenaamde roze bril te maken. LvG heeft ook zeker zijn zwakke punten. Sterker nog, je kan je vrij snel je helemaal groen en geel ergeren aan die man. Neemt niet weg dat het een ongelofelijk vakman is.
0 -1
Babangida83
Geen roze bril inderdaad, meer een bord voor je kop.
1 0
Mbaku
Ik heb het eigenlijk in heel deze discussie niet over zijn relaties met spelers, ook Guardiola heeft zich wel degelijk negatief uitgelaten over van Gaal echter is het ook een gentleman.

Bij Bayern werd hij toch echt door de voltallige selectie uitgekotst.

Maar dat is nog steeds niet de aard van de discussie; de discussie is dat van Gaal niet met kritiek om kan gaan. En het klopt dat Cruijff idd ( en terecht ) kritiek op het spel van Barcelona had. Eigenlijk heeft van Gaal na 3 geweldige jaren bij Ajax vanaf 1997 gewoon grotendeels saai voetbal gespeeld, met het ned elftal op het wk als dieptepunt.

Je kunt veel van Johan zeggen maar hij liet tenminste altijd hyper aanvallend voetbal zien, no matter wat zijn materiaal was. Hij had niets met trainers die vanuit de verdedigende controle opereerden en hij ageerde daar tegen. Dat deed hij ook tegen van Marwijk maar heb je die ooit zo zien janken als een klein kind daarover? Wat een non argument ook dat het landgenoten zijn en dat hij daarom niets over het spel van Barça mocht zeggen.

Normaals ; de discussie daar over het feit dat van Gaal een zeer naar persoon wordt wanneer hij kritiek krijgt en dat was niet alleen Cruijff. Eigenlijk heeft die man met al zijn criticasters ruzie en dat is een zeer bare karaktereigenschap van een verder prima trainer.
3 -2
MosesD
Waar heeft Guardiola zich precies negatief uitgelaten over JC?
De voltallige selectie? Totale onzin. Kijk de uitspraken van spelers en management van Bayern er maar op na.
LvG bij Barca was een wisselend succes, zoals ook JC dat was.
Hyper aanvallend is leuk, als je er niets mee wint vind ik er geen reet aan.
JC had kritiek op het Ajax van LvG. Waarom? En onder van Marwijk haalde Nederland de finale op het WK. Een niet onaanzienlijke prestatie. JC (die nooit bondscoach wilde worden) vond het allemaal maar te defensief. Nou, met aanvallend voetbal hadden we vermoedelijk nooit de finale gehaald. Tja, het is maar waar je voor kiest........
LvG heeft nare eigenschappen, zoals JC die ook heeft. Beide eigenzinnig en ook wel geniaal op hun vakgebied. Dat zijn vaak niet de leukste mensen, in welke branche ook....
3 -1
Chesterson93
Hahahahahahahaha
1 -2
Deepblue
Ach, de kritiek (vaak van een afstand) van JC heeft velen parten gespeeld. Ajax, Oranje, Barcelona, etc. Toch hoorde dat ook een beetje bij zijn rol als de beterwetende genie op een afstandje.
Ik acht LvG completer en meer gericht op de organisatie als trainer / manager. Het is heel jammer dat hij hier niet overeen kan stappen. Zo heeft iedereen zijn gebrek, zelfs twee grootheden als LvG en JC.
4 -1
Sunny
Ik heb Johan zien debuteren en uiteindelijk de wereld zien veroveren. Heb zelf een keer met hem mogen lunchen in Barcelona waarbij hij zeer sympathiek overkwam en alle tijd nam.
Als voetballer en later trainer was Johan in meerdere opzichten een genie en zijn nalatenschap aan het voetbal blijft onverminderd groots en uniek.
Dat gezegd hebbende moeten we niet vergeten dat Johan ook minder leuke kanten kende (is menselijk). Zo was rancune hem niet vreemd met als voorbeeld de pijnlijke overstap naar aartsvijand Feyenoord. Het is hem vergeven want hij heeft meer gegeven dan genomen.
Wat van Gaal hier zegt is echter wel gewoon een feit. Johan had veel macht en lijntjes en zijn opmerkingen waren vaak vijandig, onder de gordel en maakten de positie van Luis in Barca moeilijk (understatement). Johan is voor mij en velen heilig maar de waarheid mag (ja, ook als het om Johan gaat) gezegd worden.
10 -4
Babangida83
Ik begrijp nooit waarom mensen dat 'rancune' noemen. Dat is gewoon mensen een lesje leren. Als je ergens mee dreigt, dan moet je het ook waarmaken. Was in mijn ogen pas raar als hij niet naar een andere grote club was gegaan. En laten we eerlijk zijn, hij heeft gewoon op een sportieve manier zijn gelijk gehaald. Was gewoon een slechte inschatting van de toenmalige Ajax-directie. (of blunder) Maar daar hoor je niemand over.
1 0
Web
Ik ben het met je eens
Heb Johan ook zien debuteren tegen GVAV in Groningen
Had zeker zijn mindere kanten, maar dat mag je hier schijnbaar niet zeggen?
3 0
Juichtoon
Je suggereert dat Johan er inhoudelijk naast zat. Johan wilde Barca juist ervoor behoeden dat van Gaal zou afbreken wat Johan in 25 jaar had opgebouwd.
1 -3
Web
Johan was bang dat Van Gaal het beter zou doen, dat was het
Dat van Gaal het als trainer beter deed dan Cruijff bij Ajax. Deed hem zeer
3 -1
Cruijffthebest
Van Gaal bakte er niets van bij Barca en het spel werd steeds minder, dus was de kritiek meer dan terecht!
4 -4
MosesD
Bakte er niks van? Twee keer kampioen geworden in 4 jaar en de eerste dubbel in bijna 40 jaar. JC werd 4 kampioen in 8 jaar in Barcelona. En van die vier werd hij drie keer met onvoorstelbaar veel mazzel kampioen op de laatste speeldag omdat de concurrentie het liet liggen (Real en Depor).
2 -1
Web
Heb je ook de spelers vergeleken?
Veel mindere spelers hoor
1 0
DeHardeWaarheid
In de 10 seizoenen van 1994/95 tot en met 2003/04 is Barcelona maar 2x kampioen geworden.
1 -1
Cruijffthebest
Barca is onder Cruijff 4 keer achter elkaar kampioen geworden, de EC-2 en de CL gewonnen.
2 -2
DeHardeWaarheid
Je denkt net zo zwart wit als sommige anderen hier.

Jij schreef dat LvG er niks van bakte. De enige twee landstitels van Barca in die 10 jaar zijn behaald in de ruim 3 seizoenen met LvG.
2 0
MosesD
En zo is het precies. Ook JC was gewoon een mens met mindere kanten (zoals ook LvG), maar sommigen, vooral de jongere generatie wil dit niet horen. Opvallend toch.
6 -3
Web
Zo is het
1 0
Bjorn
Als voetballer, trainer maar bovenal als mens staat Johan Crujff verder boven Van Gaal.

Neemt niet weg dat Van Gaal geweldige dingen voor Ajax heeft gedaan waarvoor niets dan lof.
3 0
Juichtoon
Omdat Johan inzag dat Van Gaal's visie Barca niet verder zou brengen.
2 -1