Van Gaal: 'Ik ben een innovatieve trainer'

JesseTH, 24-05-2020 om 17:30, 3079 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Louis van Gaal is van mening dat zijn innovatieve manier van denken de door hem getrainde clubs succes heeft gebracht. De oefenmeester verdiepte zich in de selectie, keek naar de jeugd en stond open voor kennis van buitenaf, zo vertelt hij op Ajax.nl.

Vandaag de dag is het internet te gebruiken als grote informatiebron, maar in de tijd dat Van Gaal Ajax-trainer was, lag dat nog anders. Zijn keuzes kwamen vanuit hemzelf en daarom ziet hij zichzelf als een 'innovatieve' trainer. 'Daardoor hebben mijn teams gewonnen. Althans, ik denk dat het zo is.'

Als trainer van Ajax was Van Gaal verantwoordelijk voor de uiteindelijke beslissingen, maar die kwamen niet zomaar tot stand. Hij greep de kennis van experts op andere gebieden aan. 'Toen ik met ze begon samen te werken, waren hun specialismen nieuw in het voetbal. Ik stond voor hun expertise open. Kijk, dan loop je als trainer dus over het algemeen voor op je collega’s. Over voetbal kun je me weinig leren, maar als het om andere specialismen gaat, luister ik.'

Ook het oog voor de jeugd is ruimschoots aanwezig bij Van Gaal en dat bewijst hij nog maar eens. 'Omdat we wisten dat Rijkaard in 1995 zou stoppen, hebben we een seizoen eerder Winston Bogarde al gehaald. Een linksbuiten van Sparta die we linksback zetten, zodat Frank de Boer naar het centrum kon. Dat is dus allemaal van tevoren bedacht. Net als dat ik Clarence Seedorf op zijn 16e uit de A1 haalde. Welke coach doet dat? Als je zegt dat het "geluk" is, haal je een kwaliteit bij een coach weg. Dat vind ik niet terecht.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ar
Het is en blijft een beetje een Trumpje, maar ik denk dat ie gelijk heeft hierin.
Het oog van de meester hebben er maar weinigen. Het omturnen van middenvelder Reiziger en aanvaller Bogarde tot backs was meesterlijk. Het omzetten van het elftal toen hij het overnam van Beenhakker was nog meesterlijker. Blind van rechtsback naar libero centraal, Jonk ervoor, de durf de populaire Jantje Wouters door te selecteren. Petersson van spits naar rechtshalf (na het vertrek van Bergkamp, Jonk), het vertrouwen dat ie gaf aan Kluivert en Kanu. Het bijna mechanische elftal dat uiteindelijk de cup won (en er nog eentje had moeten winnen).
Maar ook 3-4-2-1 durven spelen op een WK, en daar met niet het beste materiaal toch derde worden. Innovatief en gedurfd, zijn zeker woorden die toepassing hebben op de trainer Van Gaal.
0 0
MichelAngelo66
Kunnen we niet gaan voetballen? Dan kunnen we hier stoppen met al die onzin stukjes. Al die veren die hij zelf in zijn achterste steekt passen niet meer. Hele geschiedenisboeken worden hier herschreven alsof het niks is.
3 -2
Mozzer
Na Michels de allerbeste trainer die we ooit gehad hebben. Innovatief, dat zeker!
0 -4
Ozymandias
Als ik de verhalen van mensen die ik vertrouw mag geloven was Kovács de beste hoofdtrainer die Ajax ooit heeft gehad en laten we ook Buckingham niet vergeten aangezien die het totaalvoetbal bij Ajax heeft geïntroduceerd.
1 0
Babangida83
Hij is blijkbaar zo innovatief dat hij anderen er zelf steeds weer aan moet herinneren. Waarin hij ook heel innovatief was, was clubs achterlaten in zo'n staat, dat ze daarna nooit meer iets wonnen.

Daar wil ik niet mee zeggen dat het een slechte trainer was, integendeel. Maar een beetje bescheidenheid siert de (totale) mens.
5 -2
Joseph
Van Gaal heeft bij Ajax Cruijff gekopieerd en bij Oranje Koeman, innovatief is hij zeker niet. Het is wel een zeldzaam gedreven man en als de spelers daarin meegaan, kan hij teams tot grote hoogte brengen.
7 -5
Ozymandias
De manier waarop het Ajax van mid jaren '90 de ruimtes bespeelde was zeker innovatief en is nu een essentieel aspect van de speelstijl van elke club ter wereld. Litmanen was één van de voorlopers van de manier waarop de moderne '10' speelt.
4 -2
Schip
Eens, als op één trainer nou het predikaat innovatief mag, is het van Gaal wel. Met zijn positiegebonden spel, met de backs als mandekkers en inschuivende centrum, met Litmanen als 'sluik 10', met soms Davids als 4, met al die waanzinnige spelerstransformaties - Bogarde van linksbuiten naar back, Reiziger als rechtsbuiten naar back, Schweinsteiger van rechtsbuiten naar controlerende middenvelder, Ronald de Boer van 9 naar rechtshalf (zie je al helemaal zelden), zijn soort circulatievoetbal en extreme balvastheid van de middenvelders en vleugelspelers...

Bij AZ weer totaal ander concept gespeeld, bij oranje idem. Nou waren dat aanpassingen bij gebrek aan kwaliteit en bij Ajax was het een aanpassing om minder kwetsbaar te worden en meer dominant. Xavi noemde niet alleen Cruijff, maar ook Van Gaal als invloedrijke trainer.

Hoe dan ook, liever een trainer die achteraf terecht zichzelf dit predikaat toe-eigent, dan eentje die met dat soort teksten binnenkomt.
5 -2
Babangida83
Wat je schetst over Ajax, dat is precies hoe het Barca van Cruijff de eerste Europa cup 1 uit die clubs geschiedenis won. Met Bakero in de Litmanen-rol. Die stond geregeld dieper dan Laudrup of wie er ook in de spits stond. Koeman en Guardiola (ik denk de twee langzaamste spelers op het veld) stonden in het centrum van de verdediging. Maar in het echt stonden ze super hoog op het veld, nog op de helft van de tegenstander, om daar de counter er al uit te halen. De backs waren dan de mandekkers van de spitsen, want die waren snel. Koeman en Pep waren meesters in het verdedigen van de ruimten om tegenaanvallen ter voorkomen. Dus Cruijff speelde iets aanvallender nog dan Van Gaal, die altijd wel een centrum verdediger achterin wilde houden, maar het principe is het zelfde. Daarom moet ik altijd lachen over dat hele verhaal van Van Gaal over de balans. Ik vind dat zo'n onzin. En het is niet voor niets dat Van Gaal ons dat nu nog keer op keer door de strot duwt. Dat is zijn 'innovatie'. Cruijff onderschepte de bal echter eerder op het veld en daarmee heel veel counters. Bij Van Gaal ging het spel daardoor veel meer op en neer.

De buitenspelers als backs, is iets dat was tijdens Michels al was 'uitgevonden'. Belangrijk onderdeel van het totaalvoetbal met Krol als exponent.

Dingen als het veld sproeien voor de wedstrijd omdat dit de ploeg in balbezit bevoordeelde, komen ook van Cruijff. Zijn dingen die Cruijff in ieder geval in Barcelona introduceerde. Misschien dat Michels dit soort dingen ook al deed, dat weet ik niet, eerlijk gezegd.

De innovatie van Van Gaal zit hem in het feit dat hij horizontaler speelde. Dat zie je in het extreme terug in het voetbal van Frank de Boer, maar ook grappig genoeg in de aanval die ons de CL-winst opleverde. Die bouwt niet te veel door het midden op, maar met name in moeilijke fases, via de zijkanten. Dat is in zekere zin wat Van Gaal ook deed. Van Gaal noemde dit de tegenstander kapot spelen. Maar in de realiteit is het gewoon vrij gevaarlijk, kansloos en oersaai (zie FdB-voetbal). Het is niet voor niets dat hij bij Barca Europees niets won. Hij had het geluk bij Ajax dat de jeugd goed was opgeleid, zeer getalenteerd was en een centrum had, dat direct uit de Cruijff-school kwam. Hij heeft overigens zelf ook echt wel invloed gehad nog op die jeugd, maar in een later stadium, van wat ik weet. Die combinatie met het feit dat Van Gaal als geen ander een team kan smeden, teamgeist kan creëren en jonge jongens in hunzelf kan doen geloven, hebben, althans in mijn ogen, ons die CL opgeleverd, Zijn narcistische trekjes waren daar een voorwaarde voor en hij was tactisch en didactisch echt niet gek. Heel sterke analyticus ook.

Tactisch is Van Gaal echt erg goed, maar innovatief is echt gelul. Je kunt het eerder noemen dat hij Cruijff en Michels gewoon niet helemaal kon doorgronden. Hij vond Cruijff ook te risicovol en bouwde zelf ietsjes meer zekerheden in. Tot irritatie van Cruijff natuurlijk, om vervolgens die CL te pakken, haha.
3 -1
Ozymandias
Barcelona speelde in die periode voornamelijk in een 3-5-2 (3-3-2-2) formatie waarbij Bakero één van de twee aanvallende middenvelders waren. Daarbij wisselde Laudrup en Bakero elkaar af als diepste van de twee middenvelders maar van de twee ging Laudrup vaker zonder de bal diep dan Bakero (en beide gingen samen minder vaak zonder de bal diep dan Litmanen in z'n eentje deed). Ik vind het dus nogal vreemd om te stellen dat Bakero in de "Litmanen-rol" speelde.

Trouwens is dat opbouwenen aan de flanken door Guardiola in zijn speelstijl opgenomen tot een kunst verheven. Zijn ploegen staan vaak met veel mannen aan één kant van het veld, laten daar de bal snel rondgaan om de tegenstander die kant op te trekken en zoeken vervolgens via enkele snelle passes de vrije man aan de andere kant van het veld. Dat is iets wat Ajax onder Van Gaal deed maar wat behoorlijk risicovol is aangezien de opbouw aan de zijlijn makkelijk onder druk gezet kan worden tenzij een team daar middels snel combinatievoetbal onderuit kan spelen. Daarom zijn het eigenlijk alleen de beste teams (zoals het Ajax onder Van Gaal en het Barcelona onder Guardiola) die dat zonder risico kunnen doen. Daarom vond ik het ook onverstandig dat De Boer die speelstijl over wilde nemen terwijl hij daar de spelers niet voor had en de bal daardoo negen op de tien keer van de zijlijn terug naar een centrale verdediger wordt gespeeld.
1 0
Babangida83
Interessant antwoord.
Deel 1)
Dat is gewoon een 4-3-3. Met de cv's heel hoog. En de twee aanvallende middenvelders die de spitspositie over kunnen nemen. De crux is dat je beweging uitlokt. Het is beter dit door twee spelers te laten doen. Echter Barça deed dat ook wel eens met één speler, afhankelijk van de tegenstander. Bakero was in ieder geval de meest aanvallende, naar wat ik weet. Daarom vind ik t niks nieuws en zeker niks speciaals.

Deel 2)
Dat deed Guardiola bij Barça niet. Bij City weet ik dat hij anders speelt. Maar ik heb (nog) niet geanalyseerd hoe.

Zo kun je dat ook verwoorden, wbt Van Gaal. In principe hebben we t over t zelfde.
0 0
MichelAngelo66
Suurbier was ook eerst een voorhoedespeler en daarna de beste rechtsback van Ajax ooit geworden. Van Gaal heeft dat niet uitgevonden. Mocht ie willen. Innovatief me hoela.
2 0
Joseph
Van Gaal als grondlegger van het totaalvoetbal, zo zou hij het graag horen.
3 -2
BokkieBokstra
Ha ha ha, toptrainer en schaamteloos.
5 -1
AjaxDordt
Ik ik ik ik ik ik ik........
6 -4
Cruijffthebest
Van Gaal een innovator?
Jaja, en dan over Cruijff zeggen dat die niets nieuws toevoegde aan het voetbal als trainer, wat een malloot.
Die Van Gaal wordt steeds gekker.
Zal altijd blij blijven met de CL winst van 1995, maar Van Gaal begint me de strot uit te hangen met zijn uitspraken alsof hij God is.
8 -3
Deepblue
Vanmorgen nog CL van 1995 nagekeken. Wat heeft Louis toch een stempel op dat elftal weten te drukken. Zo`n geoliede machine gemaakt van fantastische voetballers. Beste elftal van de laatste 40 jaar - ben hem nog steeds dankbaar voor het mooie voetbal en de prijzen van toen. En ook dat de mensen die hij toen heeft opgeleid nu zelf aan het roer staan.
3 -1
Sunny
van Gaal heeft ons het beste Ajax ever gebracht. Wat een team, wat een machine, uit of thuis, binnen- of buitenland ... we waren onoverwinnelijk en deden dat met prachtig voetbal en zeer attractieve voetbal.
Een machine die onoverwinnelijk was en de man die dat voor elkaar kreeg was van Gaal en niemand anders.
In dit artikel zegt hij niets wat niet waar is maar het is in Nederland helaas zo dat als je kop boven het maaiveld komt die eraf moet en er en passant karaktermoord gepleegd wordt.
We zouden deze man moeten eren voor hetgeen hij bereikt heeft en zijn rechtlijnigheid moeten koesteren net zoals vrijwel alle spelers onder hem met hem weglopen.
Genieën zijn meestal een beetje apart en krijgen vaak pas de waardering na hun dood.
3 -4
MichelAngelo66
Whahaha. Je hebt Het belangrijkste deel van de Ajax historie gemist geloof ik.
1 0
Illegaal
Het beste Ajax was ZEKER niet het Ajax onder van Gaal, dat was het Ajax van de begin jaren 70, die waren een klasse beter dan die van 95.
3 -2
Cruijffthebest
Jouw laatste zin is bijna dat wat Cruijff heeft gezegd, maar dat terzijde!
1 0
Cruijffthebest
Beste Ajax?
Nee, dat was het team van 1971 t/m 1973 met de beste aller tijden ter wereld...Cruijff!!!
5 -1
Amp
Alleen bij ajax en az en bayern dan zeker, en tweede fase oranje. Vraag me af wat voor innovaties hij gebruikte in zn 1e periode bij oranje, 2e periode bij barca en bij man u... Geweldige trainer geweest voor ajax en dankbaar voor t voetbal en de prijzen, maar vooral louis vind louis van gaal een wereldtrainer en innovator
3 -6
Beer
Louis is heel erg, enorm, buitengewoon, mateloos, in hoge mate, bovenmatig en extreem vooral met zichzelf ingenomen.
7 -4
Santiago
Ben een grote fan van LvG, maar zo kan ie wel weer hoor. Ik lees het ene na het andere artikel over van Gaal.
2 0
mvdk
Omdat het o.a precies 25 jaar geleden is dat Ajax de Champions League won!
5 0
Jornnn
Alle prijzen die Louis van Gaal heeft gewonnen zijn louter gewonnen door Louis van Gaal. Aldus Louis van Gaal.
1 -4
GvanderK
Louis leest ze zelf ook.
3 0