Osterhaus: 'Verwacht dat andere sectoren voor zullen gaan'

BartVeenstra, 09-04-2020 om 09:20, 10706 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ab Osterhaus, een van de bekendste virologen in Nederland, verwacht dat voetballen met publiek op dit moment geen prioriteit geniet. De Ajax-fan zou zijn club graag weer zien spelen met publiek, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, zo spreekt hij zijn verwachting uit in De Telegraaf.

'Ik ben van kinds af aan Ajax-fan en de voetbalsamenvattingen op zondagavond om 19.00 uur zijn wel heilig voor me', zegt Osterhaus, die dan steevast voor de tv zit. 'Een van de weinige momenten in de week dat ik tv kijk. Maar ondanks mijn interesse in het voetbal, moet ik toch zeggen, dat het hervatten van wedstrijden met publiek naar mijn inschatting een lage prioriteit zal hebben.'

Net als de Duitse viroloog Alexander Kekulé en de Belgische viroloog Marc van Ranst wijst Osterhaus erop dat massabijeenkomsten vanuit virologisch oogpunt een enorm risico vormen. 'Als je heel grote groepen mensen bij elkaar laat komen, dan heb je de kans dat daar geduvel van komt. De kans is groot, dat je dat niet onder controle houdt. Stel dat de huidige maatregelen teruggeschroefd kunnen worden en je laat het toe, dat de ArenA volloopt met 50.000 man. Als daar twintig mensen bij zitten die het virus hebben, dan heb je alweer een flinke uitbraak te pakken. En kun je zomaar weer terug bij af zijn.'

Osterhaus trekt de vergelijking met het carnavalsfeest van afgelopen februari. 'Een wedstrijd in een stadion lijkt een beetje op carnaval met veel mensen die dicht op elkaar zitten, schreeuwen en bier drinken met elkaar. In Brabant is zichtbaar geworden wat zo’n situatie kan doen met de verspreiding van een virus.'

In Italië en Spanje wordt het in Milaan gespeelde Champions League-duel tussen Atalanta Bergamo en Valencia gezien als een belangrijke aanjager van de uitbraak van het coronavirus. 'Er zijn rondom zo’n wedstrijd heel veel mensen die met elkaar in contact komen. Niet alleen in het stadion, maar ook in de stad, waar fans gaan eten en bier gaan drinken', zegt Osterhaus. De viroloog wijst erop dat sport een belangrijke bijzaak in het leven is, maar wanneer er weer het een en ander opgestart mag worden zal de voetballerij economisch gezien niet de hoogste prioriteit hebben. 'Ik verwacht dat andere sectoren dan voor zullen gaan.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FreddyAX
Het hele verhaal van doorzetten van de competitie is juridisch niet houdbaar; stel dat er eventueel naderhand toch een voetballer besmet blijkt en dat er daardoor andere spelers ziek worden dan kan de KNVB zich niet verschuilen achter de argumenten die men nu denkt te hebben.

Wie de zaak rondom Appie heeft gevolgd weet dat er dan een enorm juridisch circus zal ontstaan rond een schadeclaim waarbij ook de goede naam van clubs,betrokkenen,en spelers in het geding komen.
Een verwoeste carriere of het verlies van een familielid door infectie via een potje voetbal is heel wel mogelijk.Ik vraag me af of Gudde en andere stuurlui aan wal dan nog vinden dat ze de juiste beslissing hebben genomen.

Maar is dat dan niet de verantwoording van het RIVM? Nee, tenzij het RIVM een verklaring ondertekend dat een besmetting (door een potje voetbal) uitgesloten is, wat denk je zelf?

BVO's hebben er ook een rol in ; ze zijn werkgever en dienen zich ook aan de ARBO-wet te houden,dat houdt in zorg dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Stel dat het niet uit de hand loopt maar dat er ergens in de selectie of staf een Corona geval te betreuren valt veroorzaakt door besmetting van buitenaf en men heeft dat tijdig in de gaten.
Dan zal er gebeuren wat er met de stafleden van Ajax gebeurde en zal er mogelijk een hele selectie in isolatie moeten,dus alsnog afbreken competitie.

Dus je moet wel een hele dikke plaat voor het hoofd hebben om te denken dat er binnen nu en pak em beet 4 maanden veilig gevoetbald kan worden.

Ik vermoed dat het al moeilijk gaat worden om de competities volgend seizoen op te starten, een alternatief zou kunnen blijken dat we volgend jaar er aan toe komen om de huidige competitie uit te spelen!
Ik hoop dat het anders zal zijn maar de kop van de KNVB moet echt uit het zand getrokken worden.
En wat zal dat toch weer pijn doen bij al die egocentrische ,onnadenkende belanghebbers, men zal zich op allerlei manieren verzetten en daar geen middel bij schuwen.

Neveneffect van die welbekende meeschreeuwers is dat ze ,mogelijk onbedoeld, een totaal verkeerde houding ten aanzien van de veiligheidsmaatregelen lijken te rechtvaardigen.
Helaas, "met de nadruk op lijk"(citaat Urbanus)
1 0
Deepblue
"Met veel mensen dicht op elkaar zitten en schreeuwen en bier drinken met elkaar"
Dat is totaal geen Carnaval, dat is gewoon een normale ordinaire stapavond.

Hij heeft misschien verstand van voetbal, maar niet van Carnaval.
1 -1
Frank1978
Een viroloog met verstand van goed voetbal... :-)
1 0
Ajax68
WAAROM adviseren jullie virologen, jij en die Dibbels of hoe heet die zo gewéldig interessante man , de KNVB niet over het INZICHT dat de competitie pertinent niet meer verder kan ?
Jullie vrezen ZELF een reactie na de zomer van dit vreselijke virus, terwijl jullie éérst aangeven, dat warmte goed zou zijn ?
Jullie komen erg twijfelachtig en niet vertrouwd over, iets wat de mensen juist NU zo nodig hebben !
Zo heeft rutte, de zgn "crissismanager" éérst 77.000 mensen uit de zorg gegooid, terwijl ze nu keihard NODIG zijn, heeft hij ook zoveel ziekenhuizen gesloten en bezuinigd, dus WAT nou "geleerden " ??? Jullie roepen zélf de complottheorien op bij de mensen, is DAT rustgevend dan ?
Net zoals jullie vele zaken binnenkamers houden en dus gewoon VERZWIJGEN, die de mensen beter niet mogen/moeten weten !
Ongeoorloofd en Onacceptabel !
En maar mooi en vooral interessant lopen doen voor die camera's !
0 -2
Middenweg401
I.t.t. sommige voetbalfans hebben de beleidsbepalers en virologen een iets algemenere agenda. De voetbalbonden hoeven zich alleen aan die regels te houden.
2 -2
Middenweg401
Als ik hier zo het een lees begrijp ik dat de nieuwe manier van nieuwsgaring (via facebook of andere middelen die op jouw verknipte sensatie behoefte naar samenzweringen zijn afgestemd) een behoorlijk probleem is.
1 -2
Illegaal
https://jensen.nl/de-angst-oorlog-de-jensen-show-127/?fbclid=IwAR1n-qYx0ZQrWZIKo6n0AjbIciCarW6DJ_T6_M93yTquie4xKvKgYHxt7kI

Deze uitzending van Jensen duurt 46 minuten, osterhaus komt er ook in voor waar hij gaat toasten en whisky drinkt met personeel doordat een meisje een virus heeft opgelopen, toen hij dat hoorde stak hij zijn vuist omhoog met de mededeling YES..... hij was blij dat een kind doodziek was

Deze man heeft alleen belang met veel geld verdienen via farmaceutische bedrijven waar hij aandeel houder in is.
3 -4
Bensco
Filmpje is uit zijn verband gerukt. Hij steekt niet zijn vuist omhoog vanwege dat meisje maar om dat hij een sms'je krijgt met de mededeling dat er vaccins zijn besteld.

Zelfde geldt voor die borrel. Het filmpje is geknipt en geplakt maar de context is meer van " hopelijk gaan we het goed doen komende tijd". Het lijkt me apegeil dat die gasten zeiden; " cheers pikkies, een kindje heeft de griep opgelopen"
0 -1
Middenweg401
Ik vind het gezoek en onrust stoken van Jensen (welke gek hecht in vredesnaam waarde aan zijn vorm van "journalistiek") heel wat enger en gevaarlijker.
1 -1
Illegaal
jochie laat jij je maar voorliegen door onze extreem linkse media, die de waarheid niet mag en durft te vertellen, en veel belangrijke gebeurtenissen en onderwerpen niet in hun programma's benoemen.
Als je andere media op internet niet beluisterd en leest blijf je onwetend en dom omdat de werkelijke feiten je schijnbaar niet interesseren

Weet je dat de tv in handen is van de pvda en d66.... weet je ook dat meeste rechters in Nederland ook van deze twee beide partijen afkomstig zijn?

Met deze twee partijen aan de macht in media en tv land moet je niet verwachten dat je de waarheid te horen en te zien krijgt, ze verdraaien heel veel en belangrijke feiten laten ze bewust achterwege over belangrijke onderwerpen.

De rechters van deze beide partijen zijn zo oneerlijk als de pest, ze meten met twee maten, ze zijn ontzettend laf en bang en het blijft een gesloten kring van linkse rechters, rechters die iets aan de immigratie rechtse kant zijn en die wel eerlijk zijn worden buitengesloten en krijgen die baan niet.
Voordat je rechter wordt, wordt je (prive) geschiedenis uitgepluist waar jouw sympathie etc. naar uit gaat.
0 0
MarLuuk76
Jensen is een sukkel, eens met je. Maar denk niet dat jij ook maar een heel klein beetje weet wat de bedoeling is.
0 0
FreddyAX
Jensen is een relnicht, hij vindt zichzelf enorm belangrijk en heeft geen scrupules .
Schoppen is eenvoudig en trekt aandacht daar maakt hij gebruik van, zijn populistische praatjes doen vermoeden dat hij zelf niet erg geïnteresseerd is in een goede analyse van problemen en een constructieve oplossing.
Hij beperkt zich tot joviaal geschreeuw omkleed met semi intelligent taalgebruik.
0 0
Illegaal
Jensen is zeker geen sukkel, hij is geen domme jongen.

Als je het nu over rutte (en zijn Vvd) zou hebben van hij is een grote leugenaar die je niet vertrouwen kan en waaronder vele zieken- en verpleeghuizen gesloten zijn en die verantwoordelijk is voor het verlies van 77.000 banen in de gezondheidszorg en verantwoordelijk is voor het vervallen van 1400 ic bedden etc. etc., dan gaf ik je gelijk.

Jensen is meer te vertrouwen dan rutte, ik zou niet weten wie een grotere leugenaar dan rutte is, ik heb zelden een politici meegemaakt die zoveel liegt, "vergeet" en bewust feiten niet benoemt zoals bovenstaande, hij is nu heel vriendelijk naar verplegend personeel maar dat verplegend personeel is kapot gemaakt door hem en zijn mede regeringspartijen.
Het verplegend personeel zelf is dan ook helemaal niet positief over rutte want zij weten hoe ze zijn aangepakt door rutte en hoeveel collega's van hun, hun baan verloren hebben.

Je kan ook moeilijk van hem de waarheid verwachten dat hij zijn eigen falen gaat vertellen en dat hij de medeoorzaak is dat er te weinig verplegend personeel is en te weinig ic bedden etc.
0 -1
DT10
Ik weet niet wat erger is: De eigenbelangen van Ab Osterhaus, of de complottheorieën van Robert Jensen?
0 -1
Murtagh
Het is een feit dat weggenomen vrijheden zelden worden terug gegeven en dat is waar hij voor waarschuwt niet zo heel vreemd toch
1 -1
DT10
Ik zeg ook niet dat ik het over alles met hem oneens ben, dat zou raar zijn. Ik zeg alleen dat hij ook een heleboel onnozele complottheorieën de wereld inbrengt, op een hele enge manier!
1 -1
Illegaal
Hoe oud ben jij?.. als je nog vrij jong bent dan begrijp ik jou want je hebt er de ballen verstand van.

Ben je al wat ouder dan heb je ervaring in deze dingen en weet je precies hoe het spel gespeeld wordt.

Trouwens heb je de video met daarop de bewijzen gekeken of heb je niet gekeken en ben je onwetende onzin aan het praten?
0 -2
DT10
Wat maakt het uit hoe oud ik ben en hoe weet jij nou waar ik verstand van heb? Ik zeg alleen dat Jensen op een hele enge manier zijn complottheorieën de wereld in slingert. En ja, ik heb een aantal van zijn video’s met een nare smaak zitten kijken.
1 -2
Illegaal
Het maakt heel veel uit hoe oud je bent, je krijgt namelijk ervaring in het handelen van mensen.

Toen ik 20 of 25 was had ik ook een heel ander idee over wat zich er allemaal afspeelt, nu weet ik veel meer hoe spelletjes gespeeld worden omdat ik ze allemaal al tig keer heb meegemaakt zoals leugens van politici of multinationals en allerlei trucjes en dubbele agenda's die ze gebruiken zoals osterhaus etc etc.

Er gebeurt zo vaak hetzelfde met die gasten maar altijd wisten ze er niks van af of ze bedoelden het niet zo, of de omstandigheden waren er niet naar etc etc.....
Ik kan die lepe spelletjes van hun als mijn broekzak en trap er niet meer in.

En ik ga echt niet alleen op de mening van Jensen af alhoewel hij gelijk heeft m.b.t. osterhaus... hij bewijst het namelijk met beelden en geluid.
Jensen heeft op meer dingen gelijk, ik vind het vreemd dat jij met een nare smaakt naar Jensen hebt gekeken, als je je verstand goed gebruikt kom je erachter dat hij niet liegt, hij zal er wel eens naast zitten maar voor het overgrote deel niet.

Met Bill Gates en andere in de farmaceutische industrie zijn min of meer aannames die hij niet kan bewijzen maar het is geen complottheorie hij laat feiten zien en zegt niet of dit waar is of niet maar hij mag er wel bedenkingen bij hebben, vergeet niet hij komt ook uit het mediawereldje en weet hoe het gespeeld wordt, ook hij heeft ervaring, en hij heeft ook nog eens verstand

Verstand en ervaring zijn twee verschillende kundigheden, je kan verstand hebben maar je kan ervaring missen over hoe de dingen gespeeld worden, je zal er steeds meer achter gaan komen dat alles om geld gaat, ook bij osterhaus en consorten, het is echt niet allen het voetbal waar het om geld gaat, alles gaat om geld.
1 -4
Web
Als je die enge Jensen serieus neemt
Maak ik mij zorgen
En ik denk dat ik ouder ben als jou
0 0
Illegaal
ik denk niet dat jij ouder dan mij bent.

Ik neem Jensen serieus als hij met feiten komt en dat komt hij vaak genoeg.
Ik zou niet weten wat eng aan Jensen is, noem eens een voorbeeld waarom jij dat vind?
0 0
Middenweg401
Ben je illegaal omdat je bent ontsnapt uit area 51?
1 -2
DT10
Je kan nog zo een lang betoog houden, als jij de journalistiek van Jensen serieus neemt, neem ik jou niet serieus, al ben je 105 jaar oud! Misschien moet je eens stoppen met drugs.
2 -2
Illegaal
Wie neem jij dan serieus rutte?
of een andere politici of de extreem linkse tv?
Laat jij je maar voorliegen, geen probleem voor mij hoor
0 0
FreddyAX
Extreem links?
Dat is toch volslagen idioot man,dus omdat jij een licht paranoïde aanleg hebt en complotten ziet is de TV extreem links.
Ik meen toch echt dat er wel wat zenders met programma's zijn die duidelijk rechts van het midden zitten,o.a. die Jensen van jou.
0 0
MarLuuk76
Je krijgt het Corona virus (wat heel toevallig ook op 666 uitkomt, Corona alfabetisch opgeteld is 66 en dan nog 6 van Corona de Kroon je hebt 666) nu ook al van praten, aldus Fox News. Hebben virologen net ontdekt. Ook al heb je geen enkel symptoom je kan toch iemand anders besmetten aldus Fox news. Lachwekkend gewoon.
2 -6
DT10
“Corona alfabetisch opgeteld is 66 en dan nog 6 van Corona de Kroon je hebt 666”

Hahahahahaha
1 -1
MarLuuk76
Leer rekenen en taal. Ik kan er niks aan doen dat jij dat niet begrijpt, en dan dom gaat blaten.
1 0
Middenweg401
Met je laatste 2 woorden ben ik het eens.
Je bent flink van het padje.
1 -2
MarLuuk76
Gewoon rekenen als jij een andere uitkomst hebt krijg je van mij een krat bier. Mits het antwoord klopt.
0 0
Arek Milik
We hebben al die jaren duivels bier gedronken zonder dat we het wisten! Shit im doomed!
1 -1
MarLuuk76
Nog zo’n grappenmakker, onwetendheid ach ja. Lach mij maar uit i don’t care. Nanodots bestaan niet natuurlijk, een electronisch paspoort ook niet. Hier een link voor je onwetendheid, maar ik neem het je niet kwalijk verder. Gewoon bestaand bedrijf, of check ff neuralink van Elon Musk en vertel dan dat er niets aan het handje is. En verbind ze al helemaal niet ,et elkaar en Bill Gates. Links uiteraard niet checken. En mij vooral blijven uitlachen.

https://www.neuralink.com/

https://www.biometricupdate.com/201909/id2020-and-partners-launch-program-to-provide-digital-id-with-vaccines
0 0
Arek Milik
Ik weet dat de deepstate hier allemaal achter zit.. één groot corrupt zooitje!
0 0
Arek Milik
Sorry voor de late reactie, maar ik bedoelde het helemaal niet sarcastisch. Nooit geweten dat het op 666 zou uitkomen.
0 0
Lazell
Wat valt er precies te lachen? Je loopt echt maar wat dom te lullen omdat bij jou in de omgeving er nog niks te zien valt. Hou ajb gewoon je mond.
0 -2
MarLuuk76
Jij denkt mij te kennen, bijzonder. En je maakt ervan dat ik lach. Allemaal domme aannames.
0 0
Murtagh
https://www.geenstijl.nl/5152485/haal-virusverdiener-ab-osterhaus-van-onze-buis/
4 -4
MarLuuk76
Hoop mensen hier die de gewone waarheid niet begrijpen. En het ook doodnormaal vinden dat mensen bedrijfsmatig in het RIVM zitten. Met serieus veel geld. Kun je allemaal vinden. En heeft niks met de platte aarde te maken.
0 -4