'Voetbalwedstrijden in dat proces helemaal aan het einde'

BartVeenstra, 09-04-2020 om 09:05, 2961 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De meest vooraanstaande Belgische viroloog Marc van Ranst verwacht - net als de Duitser Alexander Kekulé - dat voetballen met publiek voorlopig niet aan de orde is. Tegenover De Telegraaf laat hij weten dat de ingevoerde maatregelen weliswaar snel zijn ingevoerd, maar het terugwandelen zal daarentegen in een heel traag proces verlopen.

Daarbij zal men voortdurend moeten bekijken wat het effect is op de verspreiding van het virus. En voor de voetbalfan en muziekliefhebber betekent dat slecht nieuws. 'Massabijeenkomsten zoals concerten en voetbalwedstrijden zitten in dat proces helemaal aan het einde', aldus Van Ranst, die in de zomermaanden - tussen twee pieken van het virus in - denk dat er mogelijk gespeeld kan worden zonder publiek. 'Daar is het voetbal eigenlijk niet voor bedoeld, maar dan zouden de wedstrijden via tv gevolgd kunnen worden. Voor zo’n scenario moet het virus wel teruggebracht zijn richting nul. Die kans acht ik niet groot, maar het is niet uitgesloten.'

Van Ranst laat weten dat voetballers zich zullen moeten aanpassen. Geen handen meer schudden met elkaar en ook het juichen moet anders. 'Daarnaast zou je de spelers kunnen testen voor wedstrijden om te zorgen dat er geen besmette spelers in het veld staan. Of ervoor kiezen om alleen de spelers die immuniteit hebben opgebouwd te benutten. Het zijn allemaal heel ongebruikelijke dingen, maar deze extreme tijd vraagt om het vermogen om buiten de gebruikelijke kaders te denken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FreddyAX
Het hele verhaal van doorzetten van de competitie is juridisch niet houdbaar; stel dat er eventueel naderhand toch een voetballer besmet blijkt en dat er daardoor andere spelers ziek worden dan kan de KNVB zich niet verschuilen achter de argumenten die men nu denkt te hebben.

Wie de zaak rondom Appie heeft gevolgd weet dat er dan een enorm juridisch circus zal ontstaan rond een schadeclaim waarbij ook de goede naam van clubs,betrokkenen,en spelers in het geding komen.
Een verwoeste carriere of het verlies van een familielid door infectie via een potje voetbal is heel wel mogelijk.Ik vraag me af of Gudde en andere stuurlui aan wal dan nog vinden dat ze de juiste beslissing hebben genomen.

Maar is dat dan niet de verantwoording van het RIVM? Nee, tenzij het RIVM een verklaring ondertekend dat een besmetting (door een potje voetbal) uitgesloten is, wat denk je zelf?

BVO's hebben er ook een rol in ; ze zijn werkgever en dienen zich ook aan de ARBO-wet te houden,dat houdt in zorg dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Stel dat het niet uit de hand loopt maar dat er ergens in de selectie of staf een Corona geval te betreuren valt veroorzaakt door besmetting van buitenaf en men heeft dat tijdig in de gaten.
Dan zal er gebeuren wat er met de stafleden van Ajax gebeurde en zal er mogelijk een hele selectie in isolatie moeten,dus alsnog afbreken competitie.

Dus je moet wel een hele dikke plaat voor het hoofd hebben om te denken dat er binnen nu en pak em beet 4 maanden veilig gevoetbald kan worden.

Ik vermoed dat het al moeilijk gaat worden om de competities volgend seizoen op te starten, een alternatief zou kunnen blijken dat we volgend jaar er aan toe komen om de huidige competitie uit te spelen!
Ik hoop dat het anders zal zijn maar de kop van de KNVB moet echt uit het zand getrokken worden.
En wat zal dat toch weer pijn doen bij al die egocentrische ,onnadenkende belanghebbers, men zal zich op allerlei manieren verzetten en daar geen middel bij schuwen.

Neveneffect van die welbekende meeschreeuwers is dat ze ,mogelijk onbedoeld, een totaal verkeerde houding ten aanzien van de veiligheidsmaatregelen lijken te rechtvaardigen.
Helaas, "met de nadruk op lijk"(citaat Urbanus)
0 0
Van Reenen
Waarom is de groep voetballers belangrijker dan mensen met bijvoorbeeld COPD, hartklachten en mensen die chemo's ondergaan? Het lijkt mij dat de groep voetballers als laatste getest moeten worden en de bobo's van de knvb niet,
0 0
behangdelul
Er komen 29.000 testmogelijkheden per dag straks, dan moeten de voetballers 2x/3x in de week de eerste zijn want voetballers.....riiiightt
1 0
Redrum
Allemaal leuk en aardig, maar clubs hebben geld nodig en willen gewoon voetballen. Ze zijn prima bereid de gezondheid van hun spelers en medewerkers op het spel te zetten. En als het toch niet meer kan? Dan moet Ajax ze maar compenseren voor misgelopen inkomsten. Want Ajax heeft als eerste gezegd dat ze willen stoppen en dat is niet eerlijk.
4 0
mgtow
Heldere samenvatting
1 0