Het beste Ajax ooit: Welke linksbuiten kies jij?

GinoHaverkamp, 04-04-2020 om 11:00, 9009 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax heeft in haar 120-jarige historie tal van spelers van wereldklasse voortgebracht. Je zou er zo drie hele elftallen van samen kunnen stellen. Maar wat is nou het beste Ajax aller tijden? Elke dag peilt Ajax Showtime per positie wie de beste Ajacied ooit is. In de één na laatste speelronde wordt bepaald wie de beste Ajax-linksbuiten aller tijden is.

Vandaag (zaterdag) wordt de laatste positie van het elftal ingevuld: de linksbuiten. Daarna volgt nog een verkiezing waarin wordt bepaald wie de beste Ajax-trainer aller tijden is. Staat jouw favoriete linksbuiten niet tussen de opties? Stem dan in de poll onderaan het artikel op 'Anders' en laat jouw keuze weten in de comments.

Piet Keizer

Er zijn niet veel voetballers die gedurende hun hele carrière voor één club hebben gespeeld. Piet Keizer is één van hen. De in 2017 overleden linksbuiten speelde tussen 1961 en 1974 in totaal 490 wedstrijden voor Ajax en was daarin goed voor 189 treffers. Keizer was een klassieke linksbuiten die gezegend was met een uitstekend linkerbeen. Het recept bleef dertien jaar lang ongewijzigd: de tegenstander opzoeken, er buitenom langsheen dribbelen en vlak voor de achterlijn de bal voorgeven op de spits. Zijn handelsmerk was de schaar, waarmee hij elke verdediger te slim was. De geboren Amsterdammer beheerste deze kwaliteiten uitstekend en was zodoende een belangrijke spil in het gouden Ajax dat in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup 1 won.

Jesper Olsen

Jesper Olsen was een genot om naar te kijken op het veld. De Deen was een tengere, maar zeer behendige linksvoor die tussen 1981 en 1984 furore maakte in Amsterdam. De 43-voudig international kon uitstekend dribbelen en verraste keer op keer de tegenstander met zijn passeerbewegingen, wat hem de bijnamen de vlo en de ongrijpbare opleverde. Eén van Olsens meest memorabele acties in het shirt van Ajax was zijn doelpunt tegen Feyenoord in november 1982. Ter hoogte van de middenlijn begon hij aan een dribbel waarbij hij drie verdedigers en vervolgens de Feyenoord-doelman omspeelde. Het was tekenend voor het soort voetballer dat Olsen was: een stylist van absolute topklasse.

Rob de Wit

Olsen vertrok in 1984 naar Manchester United en als opvolger werd Rob de Wit van FC Utrecht aangetrokken. Hoe goed De Wit echt zou worden, zou niemand helaas kunnen weten. In de zomer van 1986 werd de talentvolle linksbuiten namelijk getroffen door een hersenbloeding die het einde van zijn voetballoopbaan zou betekenen. In de twee jaar die De Wit spendeerde bij Ajax, liet hij echter zien uitstekend te kunnen voetballen. Vaker wel dan niet kreeg hij met zijn onbevangen spel het publiek op de banken met zijn onnavolgbare passeerbewegingen. Het zegt alles over de voetballer Rob de Wit, die met zijn onbevangenheid uitgroeide tot een Ajacied die niet meer vergeten wordt. 

Bryan Roy

Eigenlijk kwam Bryan Roy overal in de aanval wel tot zijn recht, maar zijn beste potjes voor Ajax speelde hij als linksbuiten. Bij zijn debuut in 1987 tegen FC Twente was het gelijk raak. Letterlijk, want zoals het een echte Ajacied betaamt wist Roy gelijk het net te vinden. Dat deed hij daarna nog negentien keer. Roy was een veelzijdige linksvoor met een uitstekend schot in zijn linkerbeen. Beroemd is zijn goal tegen FC Twente in het seizoen 1989/90, waarbij hij met een lobje van buiten de zestien de keeper verraste. Zijn grootste Ajax-succes boekte hij in 1992, toen hij met de Amsterdammers de UEFA Cup won ten koste van het Italiaanse Torino Calcio.

Marc Overmars

In de zomer van 1992 stapte Roy over naar Foggia en zijn vervanger werd door Ajax weggeplukt bij Willem II: Marc Overmars. Ondanks de grote stap miste de aanvaller in zijn eerste seizoen geen minuut. Dat had hij logischerwijs te danken aan zijn uitstekende spel. De linksvoor was pijlsnel en met zijn behendigheid een ware plaag voor elke tegenstander. Met zijn uitstekende linkerbeen was hij daarnaast erg productief, zowel op het gebied van assists als op het gebied van zelf doelpunten maken. In 1995 was hij één van de sterspelers van het Ajax dat dat jaar de Champions League won. Twee jaar later stapte hij over naar Arsenal om daar furore te maken.

David Neres

Vaak speelt David Neres als rechtsvoor, maar in het succesvolle Champions League-seizoen 2018/19 stal de Braziliaan de show als linksbuiten. Onder meer tegen Real Madrid (1-4 zege) en Juventus (1-1 gelijkspel) viel de dribbelaar op door te scoren op het absolute wereldtoneel. Neres, die in januari 2017 zijn vaderland achter zich liet om te gaan spelen voor Ajax, is een typische Braziliaanse voetballer. De aanvaller danst als het ware op het veld en speelt zijn tegenstanders met regelmaat dol. Dat combineert de zevenvoudig international met een uitstekend rendement, want in 99 officiële duels is de Zuid-Amerikaan goed geweest voor 29 treffers. 

Eerdere verkiezingen (stemmen is nog steeds mogelijk)

Het beste Ajax ooit: Welke doelman kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke rechtsback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke centrale verdediger kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke linksback kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke middenvelder kies jij?
Het beste Ajax ooit: Welke rechtsbuiten kies jij?
H
et beste Ajax ooit: Welke spits kies jij?

Showtime Poll
Wie is volgens jou de beste Ajax-linksbuiten ooit? 61% Piet Keizer
6% Rob de Wit
8% Jesper Olsen
0% Bryan Roy
22% Marc Overmars
2% David Neres
0% Anders (laat het weten in de reacties)
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MichelAngelo66
Ik neem een voorschot op het lijntje dat iedereen zn team nog even kan droppen.... voor je het weet is deze weg.

Schrijvers
Suurbier F.de Boer. Krol
Rijkaard
Neeskens G.Muhren
Cruijff
Bergkamp v.Basten Keizer

Reserves: vd Sar, Hulshoff, Blind, vd Vaart, Litmanen, Swart, Olsen.

En dan doe ik er nog heel wat tekort..... Lerby, Rep, Vanenburg, Jonk etc. etc.

Wat een weelde is dat toch. Welke club kan dit zeggen. :)
2 0
mistermiyagi
Voetballend zal dit Tadic/Neres moeten zijn. (simpel)

Piet Keizer is één van de beste ooit, dus mijn keuze valt op een '74' 88 team.
0 0
Jariiii
't Is natuurlijk Keizer, maar ik moet voor Olsen kiezen. Die heb ik zelf zien spelen en ik heb altijd een zeer groot zwak gehad voor deze heerlijke, prachtige speler. Met zijn solo in De Kuip (waar ik bij was, en waar ik toen nog gewoon als enige in het vak kon juichen) en zijn bijdrage aan de 8-2 (ik ben nóg nat van de regen) verdient hij mijn stem ook gewoon.
1 0
Web
Nu hoop ik nog dat iedereen hier zijn beste Ajax ooit mag invullen
Zal bij mij weer veel anders zijn dat bij de jongere generatie
Maar mooi om te zien
0 0
Middenweg401
Je kunt 'm hier droppen natuurlijk.
En dan zeggen wij wel welke fouten je hebt gemaakt. ;)
0 0
Mokumnorth
Ik vind dat nostalgische gevoel bij een hoop mensen mooi. Volgens mij is minimaal 80 % van de gekozen spelers afkomstig uit het gouden team van de jaren 70.
Ik vind dat te makkelijk en durf zelfs best te stellen dat deze spelers toen tot de wereldtop behoorden. Maar als zij met die kwaliteiten tegenwoordig zouden spelen, zij nieteens in de jupiler league zouden spelen.
Het voetbal is veranderd, heel erg veranderd. Het is veel sneller en veel tactischer geworden. Dit geldt uiteraard ook voor de tegenstanders.
0 -3
MichelAngelo66
Sorry, maar je kan niet alleen de tijd doortrekken naar het heden en dan de kwaliteit van de spelers niet. Je moet alles wel in het juiste perspectief houden natuurlijk. Toen hadden de spelers ook twee benen en een hoofd.
1 0
Jariiii
Jupiler League? Wat een dedain.
3 0
OpaVerteld
Uw stelling is alleen waar als we de betreffende spelers als tijdsreizigers zouden oppikken in 1970 en naar 2020 zouden brengen, incl lang haar, sigaretten rokend en rijdend in een Citroen SM.
Maar als deze spelers met het zelfde talent eind jaren 90, begin deze eeuw geboren zouden zijn, zouden zij nu wederom tot de wereldtop behoren.
4 0
Web
Helemaal mee eens
De omstandigheden zijn nu zo veel beter, trainings faciliteiten zo veel beter
2 -1
Mokumnorth
Zou kunnen, maar ik denk het niet. Er is veel meer concurrentie tegenwoordig.
0 -2
MichelAngelo66
Hoezo? Voetballers nu worden over het algemeen juist meer overschat. Zo bijzonder vind ik vele niet.
1 0
Web
Johan kon er ook niets van toch?
Toen Johan terug kwam op zijn oude dag was hij nog veruit de beste
2 0
Middenweg401
Welnee. Vroeger voetbalde ieder jochie elk moment dat hij kon.
0 0
Mokumnorth
Ja toen waren er alleen 3 miljard mensen op de wereld en nu 7,5 miljard.

Verder is de scouting in ieder land veel groter en professioneler geworden.
0 -1
7172AFCA7395
China en India. Samen meer dan 2,5 mrd inwoners toch ?
Hoeveel goeie voetballers komen daar vandaan...
0 0
Web
Man wat denk je vreemd
Talent is van alle generatie
Alleen de mogelijkheden zijn nu veel beter, totaal andere training methode, het materiaal
Ik heb zelfs nog even gespeeld met stalen neuzen in mijn voetbal schoenen
Keizer was nu ook een topper geweest, had op een heel andere manier getraind dan in de jaren 70
2 0
Middenweg401
Al die legendarische Chinese spelers tegenwoordig..
1 0
Middenweg401
Dus jij denkt dat Cruijff niet mee zou kunnen nu?
Het gaat om inzicht en talent. Daarin was hij lichtjaren vooruit. Ondanks zijn fysiek was hij top. Juist op dat punt is het meeste verandert. Een Cruijff volgens de huidige professionele trainingsmethoden zou net zo sensationeel zijn. De snelheid had hij overigens wel.
2 0
Middenweg401
Die Citroen mag mee hoor. :)
1 0
Middenweg401
Ik vind het te makkelijk om te stellen dat zij niet mee zouden kunnen. Toen de beste zou nu ook de beste zijn met de huidige trainingsmethodes.
1 0
Mokumnorth
Ik betwijfel dat, in die jaren was de sport veel kleiner dan nu denk ik, als je kijkt naar aantallen. Dus minder concurrentie.
0 -1
OpaVerteld
Het blijft wreed te moeten kiezen....
Toch maar Piet Keizer, al was het maar door z'n staat van dienst waar geen enkele andere LB van Ajax aan kan tippen.
Ook erg genoten van Jesper Olsen. Marc Overmars door z'n inbreng in de 2de gouden periode.
Toch heb ik het meeste gevoel bij Robbie de WIt. Geweldig talent die bij vlagen echt geniaal was.
En een echte linksbuiten!
Wat de huidige jonge generatie supporters heeft met Nouri, had ik met Rob.
Heb echt zitten janken toen het over bleek te zijn met z'n carrière'.
Wat een verlies!
2 0
Web
Weet je wat het is
Robbie de Wit en Jesper Olsen waren heerlijk om na te kijken
Ik was ook helemaal kapot toen Robbie de Wit die hersenbloeding kreeg
2 0
Middenweg401
Ja, ook zo treurig hoe hij bijna terug leek te zijn en toen weer een terugslag kreeg.
Gelukkig is hij er wel nog. Fijne kerel.
1 0
Middenweg401
Mijn favoriete spelers:

Olsen - Van Basten - Bergkamp
Davids - Cruijff - Vanenburg
F. de Boer - Koeman - Rijkaard - Krol
vd Sar

Maar Tahamata, Litmanen, Vd Vaart, Frenkie, Lerby en grootheden van voor mijn tijd Keizer, Neeskens en Swart horen er natuurlijk ook bij.
1 0
Babayaka
Mooi team gap,
1 0
Beachboy
Waar zijn de spelers van nu? Bewuste keuze?
0 0
Middenweg401
Wat is jouw team bb?
0 0
Babayaka
Onana,
Suurbier, rijkaard,krol,de boer
Jonk,litmanen davids
Tjeu la ling, van basten, cruyff

Bank
Bogarde, sar, bergkamp, olsen,lerby, zlatan koeman , richard witsche, vdvaart. Hulshof danny blind.
Ervan uitgaand dat er 12 op de vank zitten tegenwoordig.
0 0
Middenweg401
Das niet verkeerd. :)
Bergkamp op de bank zetten is wel een doodzonde, maar goed.
Leuk dat je Tcheu noemt (was een wel een beetje alles of niks, maar dat mag ook bij een buitenspeler).
Zlatan op de bank is ook een risico trouwens. Die gaat vast met dingen gooien. Hopelijk zit hij niet naast Raf.
0 0
Middenweg401
Frenkie noem ik ook, en is "van nu".
Uiteraard kan ik ook erg van Ziyech genieten. Toch vind ik dat we het grootste deel van de huidige eeuw (vd Vaart is mijn 3e en grootste favoriet van deze eeuw naast Frenkie en Hakim) niet verwend zijn met stylisten als Cruijff, Bergkamp, Van Basten en Vanenburg. Spelers die voetbal verheffen tot kunst, en waarom ik deze sport mooi vind om te kijken.

En daarnaast is de impact van de eerste verwondering altijd het grootst natuurlijk. Net als bij muziek.
Het team met Olsen, Vanenburg, Van Basten, Rijkaard en Cruijff.. Dat was echt om te smullen. Ook al werden er geen grote Europese wedstrijden gespeeld, en wast het stadion nog niet half zo groot. Hier zaten wel een paar spelers tussen die staan voor alles wat ik mooi vind aan voetbal (techniek, bluf, onbevangenheid, plezier, creativiteit).
Maar.. het was de laatste jaren absoluut weer genieten hoor, na een hele lange armoedige periode.
0 0
Middenweg401
Waar is Tahamata?????????!
Overigens zijn linksbuitens sowieso spelers voor de liefhebbers. Hoe zeer Olsen ook mijn favoriet was, ook voor Roy, Robbie de Wit en Simon ging je op de banken staan. En Keizer is legendarisch natuurlijk.
1 0
Middenweg401
Jesper Olsen!
Daarbij begin mijn liefde voor Ajax, en ik heb van weinig voetballers zo genoten als van onze eigen vlo. Voor mensen die hem niet gezien hebben:
https://www.youtube.com/watch?v=ygho-tMpqvA
2 0
MichelAngelo66
Overigens heren van AS.... krijgen we ook de eindlijst straks? Of de mogelijkheid om allemaal ons eigen beste team nog een keer te maken en dat daarna met alle voorgaande polls een eindlijst wordt gemaakt?
1 0
MichelAngelo66
Deze lijkt me niet al te ingewikkeld. Ik mis trouwens wel Tahamata in de lijst.. beetje slordig.

Piet Keizer en als reserve Jesper Olsen. Eerlijk snap ik nooit zo goed wat iedereen zo goed vind aan Overmars. Ik was blij dat hij toen in het team zat, maar hij kon vooral hard lopen en dat benutte hij voor de volle 100%. Zakelijk zoals hier genoemd wordt, zeker, maar daar ben ik eigenlijk geen Ajacied voor. Keizer en Olsen waren by far de betere voetballers.
0 0
Schip
Wederom onmogelijk. Keizer was geniaal en een voetballer pur sang, Overmars was de zakelijkheid en effectiviteit ten top, Olsen was mijn lieveling destijds, De Wit had een bak talent maar was o zo wisselvallig. Neres is geen linksbuiten, Roy was enkel een talent. Had dan Laudrup erbij gezet.
2 0
KingJames23
Neres heeft vorig seizoen z’n beste wedstrijden op linksbuiten gespeeld.
0 0
Jan Doedel
Wou een heel verhaal typen maar mooi gezegd en helemaal eens!
0 0
RusselWestbrook
Overmars was de eerste moderne linksbuiten. Niet meer dat ineffectieve, simpel te verdedigen, aan de zijlijn plakkende met kalk op de schoenen gepruts van vroeger.

Overmars moet dit gewoon winnen. Vrijwel alle moderne ploegen spelen tegenwoordig met een type Overmars. De Keizers van nu spelen nu rechtsbuiten.
1 -2
PetervanAmsterdam
Het gaat niet om vroeger, later of nu. Keizer was als linksbuiten kwalitatief natuurlijk een veel betere speler dan Overmars. Om dat te kunnen inzien, hoef je zelfs niet eens verstand van voetbal te hebben.
0 0
RusselWestbrook
Albert Luque, natuurlijk.

:p
0 0
Ajax567
Overmars
0 0
PetervanAmsterdam
Dit zou op grond van kwaliteit het definitieve elftal moeten zijn:

Van der Sar
Suurbier-Rijkaard-Frank de Boer-Krol
Neeskens-Cruijff-Frenkie de Jong
Bergkamp-Van Basten-Keizer


En dan kun je ook nog een ijzersterk schaduwelftal maken:

Schrijvers
Reiziger-Danny Blind-De Ligt-Maxwell
Sneijder/Vanenburg/Jonk-Litmanen-Davids
Swart/Rep/Finidi-Patrick Kluivert-Overmars/Olsen
2 -1
Schip
Met Rijkaard en de Boer achterin, heb je Frenkie niet nodig. Rijkaard schuift al in. Dus dan moet je Davids op links zetten. Dat helpt de opbouw, bovendien was Davids in zijn bloei echt werelds. Frenkie komt meer tot zijn recht met twee centrumverdedigers die achterin blijven, punt naar achteren dus.

En Bergkamp hoort niet op rechts te worden verkracht. Dat is een 10, althans een schaduwspits. Waarom werd Jonk niet genoemd bij beste middenvelders ooit trouwens? Verdiende dat wel. Uniek duo. Op rechts natuurlijk Swart of Rep, met een eervolle vermelding voor Finidi en Schippie.
1 -1
PetervanAmsterdam
De wereldtopspelers Bergkamp, Frenkie de Jong, Rijkaard en Frank de Boer behoren altijd samen in het beste 'elftal' van Ajax. Daar lijkt mij geen enkele discussie over mogelijk. Voetballers van dat buitengewone niveau kunnen natuurlijk op ieder moment uitstekend met elkaar ballen, dus een tactisch praatje is in dit soort gevallen onzin.
0 0
ST
Piet Keizer. Zonder enige twijfel.
3 0
Ajaxxxisdebeste
Zou de jeugd echt aanraden vooral nu in deze tijd, zoek hem op via YouTube of via oude dvd’s van Ajax, hij was zoooo goed misschien wel van hetzelfde niveau als Cruijff in zijn positie. Weergaloze voetballer.
0 0