Jonk legt uit: 'Daarom durft Ajax zestienjarigen op te stellen'

ThijsZwagerman, 01-04-2020 om 20:25, 8777 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Ruben Jongkind en Wim Jonk is het extra aantal trainingsuren dat Ajax-jeugdspelers tegenwoordig maken de belangrijkste reden dat veel jonge talenten weten aan te haken in Jong Ajax. De belofteploeg speelt regelmatig met meerdere zestien- of zeventienjarige spelers tegen allemaal volwassenen uit de Keuken Kampioen Divisie, maar weet zich desondanks goed te handhaven op het tweede profniveau van Nederland. 

Jongkind, tot 2015 samen met Jonk werkzaam in de jeugdopleiding van Ajax, heeft wel een vermoeden waardoor dit komt. ‘Toen wij bij Ajax begonnen was het totaal aantal trainingsuren ongeveer 4.500 uur, gerekend vanaf de F1 tot en met de A1. Dat was nooit in kaart gebracht. Door alle veranderingen konden we 2.500 extra uren creëren en kwamen de jongens daardoor op 7.000 uren uit. Tegelijkertijd is ook de kwaliteit van de trainingen verhoogd’, vertelt hij aan Voetbal International.

Jonk vult zijn collega vervolgens aan. ‘Dit is de hoofdreden dat Ajax nu zonder twijfels spelers van zestien tot achttien in de top van de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie kan opstellen. Het talent was er eerder ook al, maar ze waren er niet klaar voor omdat ze te weinig vlieguren hadden gemaakt en fysiek niet sterk genoeg waren. Juist ook de performance coaching maakt het mogelijk dat spelers sneller op een hoger niveau kunnen trainen en spelen.’

Ook het anders kijken naar spelers helpt mee in de ontwikkeling van Ajax-talenten. Jonk en Jongkind keken in hun Ajax-periode na een tijdje anders naar spelers die later in het jaar geboren zijn, om zo door de fysieke achterstand van deze jonge talenten heen te prikken en hun technische voetbalkwaliteiten uit te lichten. 

‘Een goed voorbeeld daarvan is Noussair Mazraoui’, legt Jongkind uit. ‘Nous was zeer laat rijp, geboren in november uit de lichting Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Vince Gino Dekker. Hij stond vaak op wegsturen of twijfel, maar doordat we gemixed gingen trainen werd duidelijk dat hij met kop en schouders uitstak boven zijn leeftijdsgenoten die een team lager speelden. Had een goede basistechniek en bewoog technisch goed. Later heeft Nous dit zelf beschouwd in de auto van Andy.’ 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Vakker
Wim Jonk! Ik hoop dat hij weer terug komt naar Ajax.
4 -4
Hollister
Goed te lezen dat er een andere visie is gekomen op het selecteren op biologische leeftijd ipv kalender leeftijd en het verschil in het aantal trainingsuren... zeer goede ontwikkeling imo
0 0
ARUCAMBA
wie heeft er ooit gezegd dat er harder getrained moest worden, juist
0 0
geDaante
Dat is te simpel, en diegene had het niet over de jeugd, maar over het seniorenvoetbal. En doelde vooral op het fysieke, kracht. Dat is allemaal bullshit.

Jonk heeft het over de opleiding/ontwikkeling, en meer trainen op techniek, combinatiespel en spelvormen, waarmee je automatisch ook meer conditie/inhoud opbouwt. Dus vooral trainen met de bal.
Hieraan koppel je dan individuele training op performance, voor een betere loop, explosiever worden, etc., om sneller aan te kunnen haken in Ajax 1.
2 -1
Hollister
Het is maar hoe je het beestje noemt.. trainen op het fysieke en mentale aspect wordt als een vies woord bestempeld maar is wel degelijk net zo belangrijk als techniek training of tactische vorming.
Verander bv conditie of fysieke training door de term inhoud en het si al weer een heel stuk positiever....
Jongens als Unuvar, Hansen, Brobbey, Regeer, Taylor, etc Hadden die "inhoud" nog niet op het moment dat ze bij Jong kwamen... in een paar maanden zag je ze van max 45 minuten het voetbaltechnische hoge niveau vast kunnen houden naar bijna 70/80 minuten dit vast te kunnen houden.
Puur trainingen en spelen op hoger niveau... maar met heel snel resultaat.
Je zag vlak na de winterstop wedstrijden in de laatste 30 minuten compleet uit handen werden gegeven en bij de laatste wedstrijden waren ze al een stuk verder daarin... naast die zgn inhoud creeer je dan ook een heel stuk mentale weerbaarheid... iets waar Ajax bij de jeugd imo nog veel meer te winnen valt.
Nogmaals.. techniek en taktische vorming hoeft daar absoluut niet onder te leiden, het moet juist additioneel zijn in de opleiding.
0 0
geDaante
Ja precies, maar daarom was de aanpak van Jonk/Cruijff ook zo goed, en logisch ;).

Totaal niet scouten op fysiek, maar op voetballend vermogen, en de volledige focus op techniek, creativiteit en combinatiespel in de onder- en middenbouw, en pas in de bovenbouw, liefst na de groeispurt, jongens individueel fysiek aanpakken, in uren bovenop de al bijna verdubbelde uren aan de bal.

Pre-revolutie werd er al gescout op fysiek en snelheid, keek men minder naar voetballend vermogen, hield men ook geen rekening met geboortemaand-effect en dergelijke. Teamresultaat voorop, weinig tot geen oog voor het individu (Castillion die niet eens kon koppen na 10 jaar opleiding!), en geen duidelijke visie, alleen maar eilandjes. Er werd gewoon aangekloot.
0 0