Jonk weigert gelijk te halen: 'Goede gevoel overheerst'

ThijsZwagerman, 01-04-2020 om 20:05, 5051 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Wim Jonk wil niet zeggen dat Ajax de goede Champions League-campagne van vorig seizoen te danken heeft aan de manier van opleiden die hij en enkele anderen hebben geïmplementeerd in de jeugdopleiding van Ajax, zo vertelt de oud-Ajacied aan Voetbal International.

Jonk werkte tussen 2011 en 2015 in de jeugdopleiding van Ajax en hervormde deze aan de hand van ideeën van Johan Cruijff grotendeels. Toch wil de huidige trainer van FC Volendam zichzelf niet op de borst kloppen door te zeggen dat Ajax dankzij deze manier van opleiden vorig seizoen de halve finale van de Champions League heeft bereikt. ‘Dat zal altijd een discussie blijven. Tegenstanders zullen waarschijnlijk zeggen: niets, dat was gewoon een goede lichting. Maar wij zijn meer van de feiten en de logica’, stelt Jonk, waarna hij zich nader toelicht.

‘Het is niet zo moeilijk om de periode van 1995 tot pak hem beet 2015 te analyseren en te vergelijken met 2015 tot en met nu. Hoeveel grote spelers zijn toen door Ajax opgeleid? En wat is de kwaliteit nu de laatste jaren? Dan vergelijk je direct de spelers die zijn opgeleid in een andere visie met de vruchten van Plan Cruijff. Want die zijn zo rond 2015 in het eerste elftal zichtbaar geworden. Of je kijkt naar de bankrekening, ook die spreekt boekdelen’, zegt Jonk. 

De oud-Ajacied benadrukt vervolgens dat hij helemaal niet zijn gelijk hoeft te halen met het Champions League-succes. ‘Dit gaat niet zozeer om ons gelijk of ongelijk. Veel belangrijker is dat mensen leren van de geschiedenis van Ajax, en bij FC Barcelona zie je precies hetzelfde. Cruijff verschijnt, schudt de boel op en voert zijn visie door, en voilà: een X aantal jaar later worden de vruchten geplukt. Keer op keer dat patroon. Om Johan zelf te citeren: misschien is toeval dan logisch?’

Ondanks dat Jonk in 2015 op een vervelende manier vertrok uit de Ajax-opleiding, kijkt het voormalig Hoofd Jeugdopleiding al met al met een goed gevoel terug op zijn in Amsterdam. ‘Als je ziet hoe het voetbal in Nederland en daarbuiten nu zaken omarmen die we toen bij Ajax hebben geïntroduceerd, zoals methodologie en spelprincipes, performances coaches, kleinere ruimtes voor de pupillen, individueel opleiden... Ondanks de weerstand is de inhoud dus wel verspreid. Dan overheerst achteraf het goede gevoel.’  

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Jonk is realist, waar Jongkind nog van kan leren

Natuurlijk speelt goed opleiden mee
Maar ook dat Ajax van het salaris plafond is afgestapt, het is een combinatie van factoren
En er komt ook nog eens een dosis geluk bij, alles moet op zijn plaatst vallen

Vorig seizoen speelden er helemaal niet zo veel spelers uit de eigen jeugd.
Frenkie komt van Willem 11 misschien wel de belangrijkste schakel
Maar wat te denken van Ziyech, Neres Tadic, Tagiafigo , Schone en Onana
Allemaal jongens die goed passen in het geheel en bleven omdat Ajax ze goed betaalden
Gekoppeld aan de Ajacieden Blind, De Ligt, Donny en Mazraoui

Vandaar dat Jonk voorzichtig is, en terecht
0 0
Rood Gevaar
Een enorme illusie, maar wat zou ik deze man graag als vervanger van Ten Hag zien
1 -1
vincent_DV
Hij wil niet met de eer strijken, maar zegt in alles dat het toch echt wel door zijn tijd komt dat Ajax nu succesvol is. Is dat niet met de eer strijken??

Maar even zonder gekheid, de enige spelers die zijn opgeleid door Ajax zijn en misschien uit Jonk zijn tijd kwamen waar Ajax de CL halve fijnste heeft gehaald zijn de Ligt, Mazraoui en van de Beek waarbij je van de Beek kan betwijfelen of dat wel zo is en de Ligt zou altijd doorbreken.
3 -3
trodat4030
Hij schrijft de eer toe aan Cruijff, meer dan aan zichzelf.

Verder werd de lichting van Donny (en Nous) juist beschouwd als de eerste lichting die volop profijt zou trekken van de nieuwe manier van opleiden. Zo werd die lichting in 2012/13 al genoemd. Verder was het onder Jonk en co dat De Ligt van het middenveld naar de verdediging ging. Een verandering die zn ontwikkeling in een stroomversnelling bracht.

Vraag me af hoe jij tot jouw conclusies komt, want zo'n beetje alles was volgens plan Cruijff. Opleiden toptalent, aanvullen met goede aankopen (Ziyech, Frenkie, Nico, Onana) en het liefst een oud speler met ervaring in de top (Blind) en spelers uit topcompetities (Tadic).
1 0
heinp
De beste en trouwste volgeling van JC .heeft tenminste karakter .
Volendam draait ook als een tierelier ,snel terughalen die man .
14 -1
AjaxDaniel
Zeker terughalen, ben bang dat anders Psv of Feyenoord er mee aan de haal gaat.
0 0
AFCA14JC
Nederige man, kan menig nog wat van leren...
10 -2
jaripettersson
Queensy?
1 0
AFCA14JC
Absoluut haha
0 0