'Ajax kan reserves komende jaren nog hard nodig hebben'

BartVeenstra, 01-04-2020 om 07:35, 5714 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Waar sommige mensen zeggen dat Ajax geld zou moeten doneren in een noodfonds, schrijft Voetbal International dat de Amsterdamse club de reserves de komende jaren zelf heel goed kan gebruiken. Het medium dook in de financiële cijfers van de clubs uit de Eredivisie en daarbij komt een opvallende conclusie naar voren als het gaat om Ajax.

Ajax heeft in de laatste jaren een flinke financiële buffer opgebouwd en ondanks de deelname aan de Champions League en de overwintering in de Europa League stevent de club af op een operationeel verlies van 25 tot dertig miljoen euro, zo schrijft Voetbal International. Door de coronacrisis kan dat gat bovendien nog oplopen. 'Voor dit seizoen is dat geen probleem. De verkoopwinsten op Matthijs de Ligt, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech zijn ruimschoots voldoende om dat op te vangen. Voor de komende seizoenen ziet het er minder gunstig uit.'

Dit komt omdat de afschrijvingen op transfersommen en tekengelden nu al vijftig miljoen euro zijn. Tel daarbij de operationele tekorten van 25 tot 35 miljoen euro bij op en het seizoen wordt begonnen met 75 tot 85 miljoen euro in de min. Om uit de rode cijfers te blijven moet Ajax voor zoveel geld dus spelers verkopen in de zomer. 'En dat zal in de nieuwe spelersmarkt niet eenvoudig worden. Andere clubs kijken de Amsterdammers nu aan of ze niet wat kunnen doneren in een noodfonds, maar Ajax kan zijn reserves de komende jaren nog weleens hard nodig hebben.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
debarbaar
Ik zou de boekhouder van Voetbal International weleens leren kennen. Als we uitgaan van een gemiddelde contractduur van 5 jaar en de afschrijving zou 50 miljoen bedragen dan praten we over een selectie waarvoor 250 miljoen zou zijn betaald. Dit is flauwekul. Daar komt bij dat er alleen een operationeel verlies is als je geen Championsleague voetbal haalt en VI gaat er blijkbaar vanuit dat alle andere inkomsten stagnant zullen zijn. Ja als je de snode plannen van Valentijn Driessen zou volgen en je zou je hele Europese inkomsten moeten verdelen over 18 clubs dan kom je direct in de buurt. Maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Dat zou van de zotte zijn. Komt bij dat Overmars uitgaat dat Onana, Tagliafico, Ziyech, Marin en Alvares weer vertrekken aan het einde van het seizoen.
1 0
Meerkoet
Daarom heten ze ook reserves ....... non-nieuws
1 0
MPAjax
VI zit cijfers uit zn duim te zuigen voor lezers om de boel op te ruien, zoveel is duidelijk
1 0
Kingoffdatoilet
Cijfers in het artikel zijn nogal discutabel. Verder is het altijd verstandig om het geld zelf te gebruiken inplaats weg te geven
1 0
Ajax34
De JCA is tot het einde van het seizoen op enkele kaarten na uitverkocht Ajax heeft die inkomsten al binnen. De in komsten die Ajax gaat missen is van drank,eten en mechandice van 4 thuis wedstrijden.Hoe alles begroot wordt weet ik niet. Maar ik denk dat vi iemand uit een grote duim aan het zuigen is.
1 0
MosesD
Ik ben niet zo'n boekhouder, maar hoe kan Ajax nou een operationeel verlies draaien van 25 tot 30 miljoen?
1 0
Danos
Ik snap echt helemaal niks van de berekening van Vi, uit niks in de halfjaarcijfers blijkt dat er een operationeel verlies is van 30 tot 35 miljoen.

Dat Corona effecten nog bij moet komen, oke dat klopt maar we weten natuurlijk nog niet hoe het seizoen gaat aflopen dan wel wat eventuele commerciële afspraken zijn.

En laten we vooral logisch nadenken er is geen enkele maar dan ook geen enkele rvc die akkoord gaat met uitgaven dat je structureel start met een tekort van 50 tot 80 mio per jaar die je op basis van een variabel inkomstenbron kan aanvullen.

1 0
AFCA020!
Ik zou het belachelijk vinden als Ajax moet doneren in het noodfonds.

Het hele fucking land haat ons, lachen om uitschakeling, smullen van een vormdip, etc,, laat ze dan ook lekker de hik krijgen...

Daarnaast is het onze eigen verdienste dat we er zo voor staan. Andere clubs voeren wanbeleid en wij niet. Nou dan is het onze verdienste dus. Wij betekenen al meer dan genoeg voor de comp en het Nederlandse voetbal. Andere mogen ook weleens wat doen.
3 0
DemyV
Maar daar gaan we de eerste divisie salarissen al van betalen toch?
0 0
nkoster
Afscrijvingen is een fiscale kostenpost maar geen cash out, het heeft geen impact op de liquiditeitspositie van de club, alleen op het eigen vermogen. Het huidige eigen vermogen van 260 mln is erg laag ingeschat in vergelijking met marktwaarde spelers en kas positie. Simpel gezegd: het artikel geeft een volledig onjuist beeld van de situatie.
3 0
masterrr
Er werd vaak gesteggeld over wat Ajax moet doen met al dat geld. Wel, er is nu een crisis en Ajax heeft zijn eigen noodfonds en zal geen spelers hoeven te verkopen.
3 0
Babayaka
Ajax heeft nog reserves, welke andere club nog meer ?
4 0
insectenverdelg
Dus we gaan zo ongeveer alleen uot van uitgaven, maar niet van inkomsten en schrijven dan een leuk stukje. Next.
3 0
Dennis129
Hoezo gaat hij alleen uit van uitgaven en niet van inkomsten?
Hij heeft het over een operationeel verlies van ongeveer 30 miljoen. Dan kijk je toch naar beide? Vind het best een groot bedrag eigenlijk.
Maar er staan met Neres, Onana, Tagliafico en vd Beek natuurlijk een heleboel spelers onder contract die een hoop geld gaan opleveren dit of volgend jaar.
Daarnaast zit er echt een supertalentvolle jeugdlichting aan te komen met oa Timber, Taylor, Unuvar, Hansen en Brobbey.. Dus heel veel gekocht hoeft er zeker volgend jaar zomer niet te worden.
0 0
Multi
Omdat er niet gekeken wordt naar de inkomsten van transfers. De hele sensatie van het artikel is dat Ajax geld tekort komt zo'n 30/35 miljoen. Maar wat ze lekker niet vermelde is dat er door middel van 1 uitgaan transfer er operationeel al winst behaald kan worden. En dan heb ik het nog niet eens over het eigen vermogen dat Ajax in het veld heeft staan in 1 en de jeugd.

Daarom is het een waardeloos artikel, want het belicht slechts 1 kant van het verhaal wat een totaal verkeerd beeld geeft.
1 0
DarkChild
Dat klopt niet helemaal. Operationeel resultaat is altijd zonder incidentele inkomsten als transfers. Het is dan ook hetgeen (onder andere) waar naar gekeken wordt bij Financial Fairplay.
0 0
Multi
En laten nu net de transfers, bij elke club, de grootste inkomsten bron zijn. Het artikel is gewoon suggestief geschreven en heeft geen enkele lading. Puur sensatie maken om niks.
0 0
DarkChild
Hoewel ik het met je eens ben dat het artikel wat eenzijdig is cq zich focust op het negatieve (Want dat verkoopt, dat snap ik ook wel) is het denk ik wel verstandig
om zo zuiver mogelijk naar de dingen te kijken. En dan is een operationeel resultaat wel wat anders dan een resultaat na transfers. En dan is wel belangrijker dan een nuance.
Het klopt namelijk niet dat bij alle clubs de transferinkomsten de belangrijkste inkomstenbron zijn. Dat zijn namelijk de sponsorinkomsten en vooral tv gelden. Oftewel:
de structurele inkomsten. En zo zijn de structurele inkomsten en uitgaven ook weer verbonden met Financial Fairplay en KNVB licentie-eisen.
Long story short: deze huishouding, dít salarishuis, met de huidige contractspelers en salarissen houdt Ajax niet lang vol. Daar zijn de structurele inkomsten te laag voor.
0 0
Multi
Nou het is een mix van de transferinkomsten, maar ook de incidentele inkomsten vanuit het Europees voetbal. Want ook dit kan je niet rekenen als vaste inkomsten.

Zo ontving Ajax in 2019/2020 209,55 miljoen aan transferinkomsten. Ze gaven uit 59,25 miljoen.
Daar zit een verschil van: 150,3 miljoen (positief). En natuurlijk gaat er een deel naar de belasting, doorverkoop % enz, maar al zou daar 50 miljoen van overhouden (wat overigens meer is)... en dan was er Europees gezien in 2019/2020 44,19 miljoen wat binnengehaald werd.

En natuurlijk ze maken het spannend en moeten iets te schrijven hebben. Maar als je alle incidentele inkomsten weglaat, dus ook Europees en ook de transfers. Tja dan zullen ze het niet lang volhouden, maar we weten allemaal dat die incidentele kosten ook enorm veel bijdragen aan de inkomsten van Ajax. Zeker als je Europees ver komt.
0 0
Multi
Inderdaad wat een waardeloos stuk. Komkommertijd.
2 -1