Ajax zonder O21 en met O18 in nieuwe jeugd-divisies

BvdPloeg, 02-04-2020 om 11:00, 35012 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Het kwam in december van vorig jaar een beetje uit de lucht vallen: een nieuwe competitieopzet in de jeugd van het amateur- en profvoetbal vanaf het seizoen 2020/2021. De KNVB presenteerde op 16 december 2019 het plan om vanaf komend seizoen een O18, O21 en mogelijk ook een O23 in te voeren. Ajax Showtime probeert één en ander uit te leggen. 

Ajax legt O21 naast zich neer

Het persbericht in december van de KNVB was nogal vaag. 'Vanaf 2020/’21 wordt er gestart met een Onder 21 competitie voor betaald voetbalclubs en amateurverenigingen die met hun huidige Onder 19 uitkomen in de Tweede Divisie of hoger', zo viel er te lezen. De enige informatie die erbij werd vermeld, was dat de clubs vanaf eind januari verder zouden worden ingelicht. Volgens deze richtlijnen zou Ajax ook in aanmerking moeten komen voor een dergelijk elftal, maar de club liet in januari al weten dat het geen heil ziet in een extra ploeg in de opleiding.

Wat is het plan van de KNVB? Omdat volgens de voetbalbond veel spelers na hun tijd in de O19 in een gat vallen, is de O21-competitie in het leven geroepen. Spelers die niet meer in de jeugd mogen spelen, maar ook niet meteen kunnen aanhaken bij het eerste elftal krijgen hiermee een extra kans op competitie en dus ontwikkeling. Meerdere profclubs spelen al wel met hun beloftenploeg (ook wel O23) in de Keuken Kampioen Divisie, maar voor veel clubs geldt dit ook niet of zij spelen slechts in de Tweede Divisie.

In totaal mogen er in 2020/2021 veertig clubs deelnemen aan de O21-competitie. Betaaldvoetbalorganisaties móéten deelnemen aan deze categorie, als zij met hun beloftenploeg (O23) niet in de voetbalpiramide spelen. Ploegen zoals Ajax en AZ spelen met hun O23 (Jong-elftal) in de Keuken Kampioen Divisie. Zij besloten dan ook om voor 2020/2021 geen O21-elftal in te schrijven. Feyenoord deed dit dan weer wel. In totaal worden er vier O21-divisies van acht ploegen gevormd. De vierde divisie kan ook uit twee competities van acht bestaan, afhankelijk van de hoeveelheid inschrijvingen. Als Ajax en AZ volgend seizoen alsnog willen deelnemen met een O21 stromen zij in 2021/2022 in in de vierde en laagste divisie van deze leeftijdscategorie. Het lijkt dus uitgesloten dat Ajax hier ooit aan zal deelnemen. Een O23-competitie lijkt verder alleen interessant voor amateurploegen die nog niet zo'n team hebben. Deze competitie wordt alleen opgestart als er genoeg animo voor is.

Ajax O18 vervangt de O19

Om ruimte te maken voor de O21-lichting wordt door de KNVB een O18 in het leven geroepen, omdat de stap van O17 naar O19 te groot zou zijn voor talenten in die leeftijdscategorie. Het gevolg hiervan is echter wel dat de O19 wegvalt voor clubs als Ajax. De O19-categorie blijft alleen voor amateurverenigingen in stand. In een inschrijvingsdocument van de KNVB wordt bevestigd dat de Amsterdammers vanaf 2020/2021 spelen met een O13, O14, O15, O16, O17 en O18. Opmerkelijk hierbij is dat de stap van O17 naar O19 kleiner is geworden met de komst van een O18, maar dat de stap van O18 naar Jong Ajax alleen maar groter is geworden door het verdwijnen van de O19. 

De O18-categorie wordt net als de O21 ingedeeld in divisies van acht clubs. De eindstand in de O17-competities van dit seizoen bepalen welke clubs in welke divisie gaan spelen. Ajax staat vijfde in de Eredivisie O17 en aangezien al het jeugdvoetbal vanwege het coronavirus voor de rest van dit seizoen is geschrapt door de KNVB, mogen we aannemen dat Ajax O18 in 2020/2021 start in Divisie 1. Hierin wordt in het najaar een volledige competitie gespeeld; veertien wedstrijden in totaal, uit- en thuiswedstrijden. In het voorjaar start een nieuwe competitie. De winnaars van de najaars- en voorjaarscompetitie Divisie 1 O18 spelen een finalewedstrijd voor het kampioenschap én belangrijk: een ticket voor de Youth League voor het volgende seizoen. Als één club de najaars- én voorjaarscompetitie Divisie 1 O18 wint, is een finalewedstrijd niet nodig.

Belangrijk voor de O18 is dat er in het seizoen 2020/2021 vijf dispensatiespelers op het wedstrijdformulier mogen staan. Dit is een belangrijk vangnet voor spelers van Ajax die dit jaar eerstejaars A-junioren zijn en volgend jaar normaal gesproken als tweedejaars A in O19 hadden kunnen spelen. Denk hierbij aan spelers zoals Donny Warmerdam (foto) en Max de Waal. Zij kunnen komend seizoen als dispensatiespeler alsnog voor O18 uitkomen. Verder verandert er weinig qua opzet; naast de competities is er een bekertoernooi voor de O18, de vaste speeldag is zaterdag en er wordt negentig minuten gespeeld. Of John Heitinga, momenteel de trainer van Ajax O19, trainer wordt van Ajax O18 is nog niet bekend.

Ook O17 en O15 op de schop

De leeftijdscategorieën van de andere jeugdteams van Ajax blijven hetzelfde, maar de KNVB heeft er wel voor gekozen om de competitie eenduidig aan die van de O21 en O19 te laten lopen. Zo zal ook Ajax O17 vanaf 2020/2021 in het najaar én in het voorjaar in een competitie met acht ploegen spelen, met uit- en thuisduels. Dit seizoen speelde Ajax voor de winterstop nog in een competitie van veertien, met één speelronde tegen iedere club. Net als bij de O19 wordt de algehele O17-kampioen bepaald door een finalewedstrijd tussen de kampioen van de najaars- en voorjaarscompetitie. Er wordt door de O17 sinds dit seizoen al negentig minuten gespeeld.

Ook de O16 gaat spelen in Divisies en niet meer zoals dit seizoen in een O16 A en O16 B. Wat wel even belangrijk is, is dat de indeling voor 2020/2021 plaatsvindt op basis van de eindstanden in de O15-competities van dit seizoen. Gunstig, want Ajax O15 sluit het seizoen vanwege het coronavirus af als vierde in de Eredivisie O15. De wedstrijden van O16 duren ook komend seizoen tachtig minuten en ook hier volgt een finalewedstrijd tussen twee kampioenen. 

Tot slot de O15, en je raadt het al: ook hier komen divisies van acht clubs per competitie om de hoek kijken. Het wordt in dat opzicht wel lekker overzichtelijk. De klassering van de huidige O15 bepaalt de indeling voor het komende seizoen, dus mogen we verwachten dat Ajax O15 net als O16, O17 en O18 in Divisie 1 terecht komt. Voor de administratie: net als bij O16 zullen ook de duels van O15 tachtig minuten gaan duren. 

Gooit het coronavirus roet in het eten?

Nu de jeugdcompetities in Nederland, en dus ook die van de Ajax-jeugdploegen, voor dit seizoen definitief zijn stopgezet, is de vraag hoe de KNVB de competities voor 2020/2021 precies gaat vormgeven. Op de vraag van Ajax Showtime of de ploegen in januari zijn ingelicht, zoals beloofd in het persbericht in december, werd ontkennend gereageerd. 'Op dit moment valt er nog niet zo heel veel meer over te zeggen dan je in het persbericht hebt gezien. Dat heeft mede te maken met de situatie rondom corona van dit moment', zo klonk het vanuit een woordvoerder van de bond.

Gaat de KNVB de indelingen voor O15, O16, O17 en O18 voor komend jaar inderdaad op basis van de amper gespeelde voorjaarscompetities van dit seizoen maken? Kunnen clubs voldoen aan de criteria van de nieuw te vormen O21-competities? En komt er een versoepeling wat betreft dispensatie in de O18? Vooral voor dat laatste punt geldt dat Ajax en alle andere BVO's voor 1 mei duidelijkheid aan spelers moeten geven of ze mogen blijven of moeten vertrekken. Mocht dat laatste het geval zijn, dan moet de speler op zoek naar een andere club, terwijl er al sinds begin maart niet meer is gespeeld.

Ajax wacht de informatie vanuit de KNVB af, op papier lijken de Amsterdammers wel klaar voor het nieuwe seizoen. De invulling ervan zal de komende weken duidelijk moeten worden. Vooralsnog zijn de eindgesprekken met spelers nog niet geweest en met officieel nog een maand te gaan, is de vraag gerechtvaardigd: kunnen spelers nog een nieuwe club vinden en kunnen clubs hun teams voor 1 mei rond krijgen? Wordt ongetwijfeld vervolgd... 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Libero
Ik vind het wel een te betwijfelen keuze van Ajax om niet aan de O21 mee te doen. Spelers staan nu in zowel O19 als Jong te dringen voor minuten. Kan je stellen dat het ze hongerig houdt, maar o.a. de keepers komen nauwelijks aan voldoende minuten wat hun ontwikkeling in de weg staat.
0 0
vincent_DV
Onbegrijpelijk dat Ajax hier niet aan mee doet. Hierdoor zou je 10 tot 15 extra talenten kunnen hebben waardoor je meer Dest/Mazraoui gevallen kan krijgen, je kan eerder spelers van buitenaf halen omdat er toch genoeg speeltijd is, je loopt dus minder snel een parel mis, oftewel een grotere talentenpool dus meer doorbraken in 1.

Ook kan je bepaalde spelers alvast tegen oudere spelers laten spelen vanuit U18. Iedereen kan op zijn eigen niveau spelen, dus niet op een te laag niveau en ook niet te hoog. Spelers als Pynadath en Mendez hadden zich veel meer kunnen ontwikkelen als de U21 er was
1 0
falonso
Deels eens met je reactie, maar ik vind het wel kort door de bocht. Het kost een bak met geld namelijk. Je moet voor een volledige extra selectie salariskosten gaan betalen en er moet een technische staf voor komen. Dan zijn er bijkomende kosten aan shirtjes, reizen naar wedstrijden etc. Dat moet het wel waard zijn. De échte parels maken de stap vanuit de O18 naar Jong Ajax toch wel, kijk maar naar wie daar nu al spelen. Veel van hun zijn nog speelgerechtigd voor de O19. Het is gewoon een kosten/baten analyse die Ajax maakt en zij vinden blijkbaar de kosten te hoog in verhouding tot de voordelen. Als zij dat vinden, en daar hebben ze echt wel uitgebreid onderzoek naar gedaan, dan denk ik dat wij als fans vertrouwen kunnen hebben in dat besluit.
1 0
Libero
Een Dest of zelfs Mazraoui leveren ieder meer dan het equivalent van jaren die investering op bij verkoop. Het hoeven niet allemaal wereldvoetballers te zijn wil je er miljoenen aan kunnen verdienen.
Ja, die zijn er zonder een O21 gekomen, maar je vergroot hiermee wel de kans dat de laatbloeiers toch nog gaan renderen en je biedt herstellende spelers en die uit vorm een team waar ze ritme op kunnen doen. De beste en fitste spelers gaan veel meer speeltijd in Jong krijgen (er wordt nu enorm veel gerouleerd) en zijn veel eerder klaar voor het grote werk. Ajax kan trainers en staf zich daar verder laten ontwikkelen, ook een aardige bijkomstigheid. Allemaal een kwestie van groot denken en durven investeren ipv beren op de weg zien en bang zijn voor de kosten.
Het zou denk ik juist een investering zijn die zich dubbel en dwars zou terugbetalen of waar op zijn minst geen verlies op geleden wordt.
Eigenlijk denk ik dat de motivatie meer vanwege een organisatorisch probleem is dan dat het een financieel risico is.
0 0
Pheadrus
Hoe gaan ze dat doen met de Youth League? De kampioen van de O19 mag mee doen aan de YL. Maar als er geen O19 is, wie mag dan mee doen namens Nederland?
0 0
falonso
De kampioen van de O18
0 0
Pheadrus
De KKD wil (terecht) niet meer dan 4 jong teams hebben. Ik geloof dat het de bedoeling is om voor de Jong teams een promotie degradatie systeem te hanteren vanuit de O21 competitie naar de KKD. Daarmee kan Feyenoord het fel begeerde plekje in de KKD te pakken krijgen. ten koste van Jong PSV, Jong AZ of Jong Utrecht.


Feyenoord zit daar op dit moment niet bij omdat zij het financieel niet aan konden een aantal jaar geleden.
0 0
afcas
Dus jong clubs die in de voetbalpyramide zitten, maar niet in de Kkd hebben dan maar pech en kunnen niet promoveren, maar clubs die niet mee wilden doen worden nu beloond?
0 0
Fluitje
Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde voor Ajax: de grootste talenten spelen onder weerstand tegen oudere profspelers. Voor andere clubs verandert er ook niet veel, hun O19 spelers zullen immers onderling spelen. Hooguit met af en toe een oudere speler erbij. Uiteindelijk heeft Ajax nog steeds wat het wil en de andere BVOs die meer weerstand willen niet echt.
0 0
mgtow
Je centen weggeven aan een warlord is nog nuttiger dan het optuigen van deze Feyenoord Support Competitie
4 0
Joodhannus73
O-21 wordt alleen maar ingesteld omdat Feyenoord dat wil. Die zijn zo stom geweest om niet mee te doen aan Jong in de Eerste divisie. Die zitten nu op de blaren. Talenten lopen daar weg of komen niet omdat er geen verbindingselftal tussen O-19 en het eerste zit. Bij Ajax, PSV en AZ heb en ze dat wel. Dat straalt af op de opleiding. Gudde zit als Feyenoord supporter en oud-directeur nu als KNVB voorzitter een plan te bedenken om dit alleen voor zijn club recht te draaien. Waarom zou een club als ADO Den Haag nu een extra O-21 team willen instellen? Die jongens moeten wel betaald worden. Het zijn geen kinderen meer. Plus de hele technische staf daaromheen etc. Dat gaat af van investeringen in het eerste. Als je vanuit O-19 de stap naar het eerste niet kan maken, dan zal dat vanuit O-21 waarschijnlijk ook niet lukken. Alleen de grootste talenten komen bij het eerste terecht. Ga je het voor de paar uitzonderingen dan doen? Kortom, er wordt een hele competitie opgetuigd speciaal voor Feyenoord.
6 -1
AjaxPassion
Niet alleen Feyenoord.

Eigenlijk wil geen één amateurclub dat er 2e elftallen van profclubs in de piramide zitten, aangezien zij niet interessant zijn qua publiek en omdat er geen rivaliteit is van oudsher (derby's).

Ook de profclubs uit de JL zijn/waren niet gediend van 2e elftallen.

Daarnaast kost het extra geld, wat de minder rijke profclubs (Waar Feyenoord er 1 van was) niet op konden brengen, om zo'n 2e elftal in te schrijven en onderhouden.

Ik vind het ook een kutplan aangezien je i.m.o. juist aan kwaliteitsbundeling moet doen (voetbalpiramide), i.p.v. spreiding door weer 2 nieuwe stromingen toe te voegen (o21 en evt. O23 competitie).

Ik vraag me daarnaast af wat ze nu met de reserves/revaliderende spelers willen in de nieuwe opzet? Nóg een extra competitie?
0 -1
MosesD
Warrig verhaal. Waarom wordt de O19 precies vervangen voor de O18? En blijft Jong Ajax (O23) gewoon in de KKDivisie?
0 0
Hollister
Dat laatste is simpel te beantwoorden... omdat dit enorme progressie oplevert voor die spelers... kweken van inhoud, weerstand, fysiek, en mentaal...
je zag dat na de winterstop.. hoe jongens van 16, 17 en 18 nog niet in staat waren 90 minuten lang weerstand te bieden en het met de week iets verbeterde
0 0
MosesD
Met 'dat laatste' doel je op het voortbestaan van O23 in de KKdivisie. Maar waarom O19 vervangen voor O18?
0 0
Terugnaardemeer
Bij klachten twee weken in quarantaine. ;)
0 0
BvdPloeg
1. "Omdat de stap van O17 naar O19 te groot zou zijn voor talenten in die leeftijdscategorie."

2. Ja, daarom is er ook geen O21 ingeschreven. Het is voor de meeste clubs of/of, niet en/en.
0 0
Hollister
Daarnaast is de onder 23 voor amateurclubs totaal niet interessant. Ze willen dit namelijk gaan spelen op de zaterdag in 2 x 14 wedstrijden.. Afstanden veel te groot en teveel niveauverschil is dit plan gedoemd te mislukken
0 0
Hollister
We moeten gewoon die hele kalenderleeftijden steeds meer los gaan laten... gelukkig doet Ajax dat ook al.. als je kijkt naar de gemiddelde kleeftijd van de onder 23, en alle andere onder ... teams. Vooral na de winterstop zie je dat dit volledig wordt losgelaten.. Het gaat om de individuele ontwikkeling en prikkel van een speler.. daardoor zie je jongens als Regeer, Unuvar, Brobby ook sneller als vroeger minuten maken in Jong Ajax en daarvoor de onder 19. De gehel opleiding door stelt Ajax de individuele ontwikkeling boven dat van het teambelang (kampioenschap)
0 0
Hollister
Meneer Gudde bij de KNVB, doet alles voor zijn populariteit binnen het legioen ... laat hem lekker bezig zijn met waar hij voor is aangenomen.. Deze nieuwe opzet is alleen maar gedaan om Feyenoord sneller in de piramide te krijgen, net zoals ik ook verwacht dat alles in het werk wordt gesteld om de huidige competitie af te maken, ongeacht de gevaren.
2 -1
Amp
Begrijp er geen hol van. De o-19 werd toen in t leven geroepen doordat de stap tussen a-junioren en senioren te groot zou zijn. Nu konden die junioren nog een jaar rijpen onder lagere weerstand, en de groep afvallers zo te verkleinen. En dan gaan ze dit nu omgooien door dat gat weer groter te maken... Weet iemand waar ik het onderzoek kan vinden dat tot deze adviezen heeft geleid? Zelfs met heel veel goede wil kan ik mij er namelijk niet aan onttrekken te denken dat dit steeds meer riekt naar het naar de pijpen dansen van bepaalde groepen (lees:clubs).
0 0
Libero
Ajax kiest er zelf voor om niet aan de O21-competitie mee te doen. Er worden daarnaast genoeg spelers van 16 t/m 19 naar Jong doorgeschoven, zo groot is dat gat dus niet, als ze maar genoeg talent hebben.
0 0
BvdPloeg
De KNVB wijst zelf slechts op het persbericht uit december, meer is er niet bekend. Ik heb dit artikel opgepend op basis van een 40 pagina's tellend document over de invulling van de competities. Over de beweegredenen is heel weinig bekend.
0 0
ProBono
Nee. Ze zouden de stap moeten maken naar de O21 - die Ajax niet inschrijft omdat het al een O23 team heeft.

Sowieso zit Jong AJax nu al vol met tweedejaars A-junioren; dus in dat opzicht veranderd er niet veel. Deze leeftijdsgrenzen passen in het geval van Ajax juist veel beter bij de realiteit.
1 0
BvdPloeg
Dit jaar wel, met veel talenten van 16/17 die al stappen overslaan. Maar er zijn ook voldoende lichtingen geweest waar jongens gewoon tot hun 18e/19e in de opleiding speelden, totdat ze de stap konden maken naar Jong/1.
1 0
Hollister
Het lijkt erop dat Ajax dit vroegtijdig doorschuiven van jeugdspelers steeds meer en vaker doet of denk jij dat dit slechts toeval is?
0 0
Hollister
Maar Bram, is dit jaar dan nu een uitzondering vanwege onze talenten? Of is dit ook niet een wijziging in ons beleid mbt het vroegtijdig doorschuiven van talenten door de gehele opleiding heen... Vanaf de winterstop zie je in iedere leeftijdsgroepen hele (nog meer dan andere jaren is mijn mening) jonge talenten doorgeschoven worden ... wat zelfs in vrijwel iedere leeftijdscategorie resulteerde in mindere teamprestaties.. zelfs de onder 19 gaat geen kampioen worden, door het vroegtijdig doorschuiven van diverse spelers naar Jong.
0 0
BvdPloeg
Doorschuiven is geen uitzondering, maar de hoeveelheid spelers die kúnnen worden doorgeschoven wel. De volledige Jong Ajax bestaat uit eerstejaars A of zelfs tweedejaars B-junioren. Dat moeten we niet als iets normaals gaan zien, de lichting uit 2002 is gewoon ontzettend goed. Er kan er straks weer eentje tussen zitten waar de spelers wat langer nodig hebben, maar krijgen ze die tijd nu er na O18 slechts 2 keuzes zijn

1. Jong Ajax
2. Dispensatie in O18 (en dus spelen tegen jongere spelers)
0 0
Hollister
Zou men er dan toch niet verstandig aan doen om bv aan een Ajax onder 21 competitie deel te nemen... Je kan dan als Ajax extra talenten aantrekken waardoor de kans op doorstroming weer groter wordt... Op deze manier loopt Jong Ajax ook steeds voller met hele jonge talenten. Uiteindelijk wil je namelijk wel dat iedere speler van 17 tot 21 zoveel mogelijk speelminuten krijgt, toch?
0 0
off
Als de stap van o17 naar o19 te groot is moet je vooral een stap van o18 naar o21 maken.
3 0
SpursAjax
Wat een waardeloos plan dit van de knvb zeg. Hoe kan je O19 er nou uithalen? Dit betekent dat eerstejaars A junioren direct de stap zouden moeten maken naar Jong Ajax. Sommige spelers hebben gewoon omdat ze bijvoorbeeld nog klein en licht van stuk zijn gewoon dat laatste jaar jeugdvoetbal nodig. Echt de KNVB verbaast me elk jaar weer met de meest waardeloze nieuwe regels..
0 0
ProfessorX
Dit is in werking gezet voor Feijenoord aangezien die niet meedoen met Jong .
2 0
DrFootball
Die stap is er wel, namelijk de 021 competitie. Ajax heeft alleen besloten om hier niet aan mee te doen.
0 0
AFCA020!
En terecht ook. We moeten alleen maar van die wardeloze tussencompetities opstarten omdat ze in Rotterdam hebben liggen slapen en nu janken dat de Jong competities te zwak zijn...
5 0