VI: '37 procent speeltijd Ajax voor eigen jeugd'

FinnDekker, 31-03-2020 om 08:40, 5031 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voetbal International heeft onderzocht welke Nederlandse club het meest gebruik maakt van zelfopgeleide spelers. AZ blijkt uit de data de nummer één, waarna Ajax op korte afstand volgt op de tweede plek. Vergeleken met de rest van Europa zijn de percentages met betrekking tot speeltijd voor eigen jeugd hoog.

'De term zelfopgeleid leidt vaak al tot discussie', opent het medium over de soms gevoelige kwestie. 'Denk maar terug aan de tijd van Viktor Fischer bij Ajax. De Deense aanvaller werd in 2011 op zijn zeventiende weggekocht bij FC Midtjylland en brak na een periode in de Ajax-jeugd door in het eerste elftal van de Amsterdammers. De een zal beweren dat Fischer opgeleid is door Ajax, omdat hij zijn laatste stap naar het echte profvoetbal op De Toekomst heeft gezet. De ander zal spreken van importjeugd.'

Om die reden houdt VI de regels van de UEFA aan. Een speler moet tussen zijn vijftiende en 21ste minstens drie jaar geregistreerd zijn geweest bij zijn huidige club. 'In de Eredivisie valt op dat de toptwee erg hoog scoort als het gaat om het percentage speeltijd voor zelfopgeleide spelers. Bij AZ gaat dit Eredivisie-seizoen liefst 43,4 procent van de speeltijd naar spelers uit de eigen opleiding.' Ajax haalt een percentage van 37,4.

'In de vijf grote Europese competities komen alleen Athletic de Bilbao (48,3%) en Celta de Vigo (44,3%) tot een hoger percentage (dan AZ, red.).' Willem II is de hekkensluiter van de lijst. Het percentage van de club uit Tilburg is slechts 0,1. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
godlike
Ik denk dat de kracht van Ajax vooral ligt in het vroeg scouten van jonge spelers. Voor Nedelands zo vroeg mogelijk en in het buitenland zo vroeg als kan. Het is ethisch natuurlijk altijd een afweging maar het hoeft niet altijd zielig en nadelig te zijn voor een speler en zijn familie. De jaren dat ze het Ajax-spel aangeleerd krijgen en kunnen wennen aan de druk zijn essentieel. Spelers die te laat komen halen het vaak niet of kosten te veel tijd om te wennen, die tijd is er niet bij Ajax.
0 0
TontoKarnaggel
Willempie 2 als laatste, tsja, als je zelfs Frenkie de Jong geen speeltijd geeft....
1 -1
Jari_held
Die hebben een hele bewuste keuze gemaakt nauwelijks iets met jeugd te doen (leverde te weinig op en veel transfervrij weg). Kiest voor goedkoop scouten en daarna door verkopen.
0 0
Ferd
De Jong was toen nog piepjong. Kreeg in zijn eerste jaar bij Ajax ook geen speeltijd in Ajax 1.
0 0