Terugblik: Schöne beslist AZ - Ajax met weergaloze vrije trap

StijnDoornhof, 27-03-2020 om 08:00, 1675 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de tijden van de coronacrisis blikken we terug op memorabele Ajax-wedstrijden uit het verleden. Op 27 maart 2014 - exact zes jaar geleden - leek Ajax na een halfuur spelen in halve finale van de KNVB Beker tegen AZ op het randje van uitschakeling te staan: een rode kaart en een penalty tegen, maar Ajax reisde uiteindelijk voor de eindstrijd af naar De Kuip. 

Het is 27 maart in het seizoen 2013/2014. Ajax staat bovenaan in de Eredivisie, maar de ploeg is drie weken eerder nog op pijnlijke wijze uitgeschakeld door RB Salzburg in de Europa League. Vandaag (27 maart 2014) speelt Ajax voor de halve finale in de KNVB Beker tegen AZ en er zal gewonnen moeten worden. Een dag eerder werd de mogelijke tegenstander in de finale al bekend: het PEC Zwolle van Ron Jans wist NEC met 2-1 te verslaan. 

Ajax bereikte de kwartfinale van de beker door FC Volendam met veel moeite te verslaan na een verlenging (4-2). Hierna werd er gemakkelijk gewonnen van de amateurclubs ASWH (4-1) en IJsselmeervolgels (0-3), waarna Feyenoord in de kwartfinale van de beker wachtte. In de Klassieker komt Ajax in eigen huis al vroeg (7') op een 0-1 achterstand door een goal van Jean-Paul Boëtius, maar door goals van Viktor Fischer, Bojan Krkic en Thulani Serero wordt er uiteindelijk met 3-1 gewonnen van de Rotterdammers.

De wedstrijd tegen AZ

In de halve finale staat voor Ajax een lastige uitwedstrijd tegen AZ te wachten. Na een moeizaam begin onderbreekt Joël Veltman in de 32ste minuut een veelbelovende aanval van AZ wat hem op een gele kaart komt te staan. Amper een minuut later en uit de vrije trap die volgt houdt diezelfde Veltman Rasmus Elm vast binnen de eigen zestien meter. Een tweede gele kaart en dus rood plus een strafschop tegen volgen. Dit lijkt een heel lastige avond te gaan worden.

Toenmalig AZ-spits Aron Johansson neemt plaats achter de bal, maar weet niet te scoren. Met een uitstekende redding houdt Kenneth Vermeer in ieder geval voorlopig zijn doel schoon. AZ en Ajax gaan met 0-0 rusten. Vlak na de rust krijgt Ajax opnieuw een meevaller: Mattias Johansson krijgt ook zijn tweede gele kaart en het is weer tien tegen tien. Een vrije trap volgt en Lasse Schöne neemt plaats achter de bal. De vrijetrappenspecialist doet wat hij in de jaren erna nog veel vaker heeft laten zien: scoren. 

Ajax wint uiteindelijk moeizaam dankzij een uitstekend keepende Vermeer en een prachtige vrije trap van Schöne en weet zich daarmee te plaatsen voor de finale in de Kuip. In deze finale tegen PEC Zwolle komt Ajax op een 1-0 voorsprong na een wereldgoal van Ricardo van Rhijn, maar nadat de wedstrijd kort stil heeft gelegen door vuurwerk van de Ajax-supporters wordt er op pijnlijke wijze met 1-5 verloren van PEC Zwolle. 

AZ Almaar - Ajax (0-1)

Opstelling Ajax:

Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Blind, Serero, Klaassen; Schöne, Sigþórsson, De Sa

Optelling AZ:

Esteban; M. Johansson, Gouweleeuw, Viergever, Poulsen; Ortiz, Elm, Gudelj; Beerens, A. Johansson, Berghuis

Doelpunten:

0-1 Lasse Schöne (48')

Stijn Doornhof

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bjorn
Ondanks het op papier matige materiaal (De Sa, Serero, Boilesen, Van Rhijn, Duarte, Sigthorsson) zag je bij vlagen toch aardige dingen. Over het hele seizoen gezien was het te mager.

Schone was in 2013/2014 geweldig.
0 0
Lazell
Vermeer keepte sterk zeg, wat een reflexen, ijzersterk uitgekomen en penalty killer. Jammer dat hij zo vaak vreemde fratsen had, anders was het een geweldige keeper geweest.
1 0
noppenkoning
Schone brak ook vaak een wedstrijd open met een goal uit een vrije trap, tegenstander moet dan meer komen en makkelijker voetballen.
2 0