'Beste O19 van laatste jaren moet YL winnen'

FinnDekker, 03-03-2020 om 15:30, 11462 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In tegenstelling tot de hoofdmacht van Ajax speelt de Onder 19 nog wel in Europa. Het vlaggenschip van de jeugdopleiding speelt dinsdag in de eerste wedstrijd van de knock-outfase van de Youth League tegen Atlético Madrid. Het is hoog tijd dus om de jeugdploeg onder de loep te nemen met jeugdwatcher Bram van der Ploeg.

Ha Bram! Welke opstelling kunnen we verwachten?

'Een ijzersterke opstelling, met veel jongens uit Jong Ajax. Liam van Gelderen komt er achterin bij, normaal gesproken als rechtsback. Op het middenveld en voorin heeft John Heitinga met Kenneth Taylor, Quinten Timber, Naci Ünüvar, Sontje Hansen en sinds kort ook Youri Regeer nog meer beloften tot zijn beschikking. Anass Salah-Eddine is geblesseerd en Brian Brobbey is nog niet fit genoeg. Onder de lat wordt het afwachten, Calvin Raatsie en Daan Reiziger wisselen daar constant van plek.'

Veel jongens keren dus terug. Vorig jaar klaagde je nog over 'ervaren' jongens die werden teruggehaald. Nu sta je er dus anders in?

'Dat is dit jaar wel anders in mijn ogen. De jongens die terugkomen uit Jong zijn veelal eerstejaars A-junioren en soms zelfs tweedejaars B. Bovendien heeft de huidige O19 de afgelopen maanden in de competitie laten zien dat het niveau niet hoog genoeg is voor de Youth League. Het is echt heel stroef en statisch zonder de doorgeschoven spelers. Vorig seizoen waren deze jongens die nu gaan spelen bovendien al goed genoeg om uitgedaagd te worden in Europa, en toen koos Ajax voor dispensatiespelers uit Jong die niet beter waren in mijn ogen.'

Oké! Wat maakt dit team een favoriet voor de titel?

'Acht spelers uit deze lichting zijn Europees kampioen geworden met Oranje O17 en op het WK O17 zat er meer in dan plek vier. Al vanaf de O14 volg ik deze talenten op de voet en het zijn stuk voor stuk toptalenten. Ze mogen nu gaan bewijzen hoe de meesten van hen gegroeid zijn bij de beloften. De groep uit Jong wordt aangevuld met onder meer Neraysho Kasanwirjo en Devyne Rensch... Zo staat er een piepjong elftal met voetballend vermogen en duelkracht en het is aan Heitinga dat goed neer te zetten.'

Waar ligt dan nog de zwakte van deze ploeg?

'Die zit vooral in de leeftijd en het feit dat men niet wekelijks met elkaar samenspeelt. Heitinga moet er in een paar trainingen een geheel van maken en dat is niet makkelijk. Bij Jong Ajax gebruikt men dezelfde principes als in het eerste, qua drukzetten en speelstijl, maar Sontje Hansen heeft al eens aangegeven dat dit in de O19 nog niet zo is. Daar komt bij dat deze jonge spelers bij Jong Ajax hebben laten zien dat ze moeite hebben met een voorsprong verdedigen, een wedstrijd doodmaken. Ik ben heel erg benieuwd of dat tegen leeftijdsgenoten anders is.'

Wat heeft men geleerd in eerdere jaren in de knock-outfase?

'Dat Europees voetbal heel anders is dan het voetbal in Nederland. Je krijgt te maken met fysiek sterkere tegenstanders, lepere spelers, spelen op resultaat... Alleen mooi kunnen combineren is niet genoeg, zo hebben de meeste jongens uit deze O19 de laatste weken dus al ondervonden in de Keuken Kampioen Divisie. Je hebt het complete pakket nodig om ver te komen, en een beetje geluk. We weten allemaal nog hoe de A1 met Appie, Donny en Carel ooit na een galavoorstelling werd uitgeschakeld na strafschoppen.'

Atlético zal best zo'n fysiek sterke ploeg zijn die op resultaat speelt?

'Zoals ik in onze podcast Branie reeds zei: Atlético is een ervaren ploeg, 18.3 jaar gemiddeld. De coach kiest vaak voor dezelfde basiskern en die spelers zijn bijna allemaal achttien of negentien jaar oud. In een 4-4-2 systeem heeft Atlético alleen twee keer van Juventus verloren en dat was gezien de statistieken ook nog best geflatteerd in beide gevallen. In de play-offs werd Glasgow Rangers met 0-4 verslagen. Ook in de competitie staat de ploeg keurig tweede, met achttien zeges in 23 duels. Met spits Salido en controleur Castro is Atlético wel twee vaste waardes kwijtgeraakt. Die zijn in de winter allebei verhuurd. Ajax kan desondanks aan de bak, op papier. 4-4-2 is sowieso altijd al een uitdaging voor Nederlandse clubs.'

Durf je een voorspelling te doen?

'Ajax moet de Youth League winnen. Ik vind dat de club dat moet eisen. Dit is na de lichting met Appie en Donny individueel en in de breedte de beste O19 van de laatste jaren en Ajax heeft nog nooit Nyon, waar de halve finales en de finale worden gespeeld, gehaald. Als het nu weer wordt uitgeschakeld, heeft Ajax gefaald. Ik ga voor 2-0.'

Mooi! Is er tot slot al iets bekend over de volgende tegenstander?

'Ja! Op 17 of 18 maart speelt Ajax bij winst uit tegen de winnaar van Rode Ster Belgrado - Midtjylland. Geen grote en bekende clubs, maar Salzburg heeft de Youth League ook al eens gewonnen. De wedstrijd tegen Atlético wordt in ieder geval de laatste op De Toekomst.'

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax met een achterstand de rust in gaat tegen FC Utrecht? Zet in en krijg 4,35 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lagasj
Niet met deze onbenul van een trainer.
0 0
geDaante
Ze moeten er voor gaan inderdaad, maar uiteindelijk totaal niet belangrijk. Je moet de YL aangrijpen om je beste talenten die weerstand te laten ondervinden, dus niet oudere spelers terughalen puur vanwege verder zijn en fysiek sterker zijn.

Zoals Heitinga toen deed met Ekkelenkamp en De Wit terughalen naar de -19, en op één middenveld te zetten... Ongelooflijk. Dan geloof je niet in aanvallend combinatiespel en kwaliteit. Was een schande.
3 0
Ansjo
Als er een grote talenten stroom aan zit te komen dan is het des te belangrijker dat het tactisch "meesterbrein" ten Hag ontslagen wordt en er iemand voor de groep wordt gezet die wel met topvoetbal om kan gaan. Het is toch verschrikkelijk die vent. We hadden vorig jaar een goede selectie en daarom zijn we ver gekomen. Tijdens de CL en de competitie heb ik ten Hag desondanks flater op flater zien begaan.

Ten Hag is een kneus, een oplichter. Heeft totaal geen overwicht. Klinkt als een idioot. En nee daarmee bedoel ik niet dat Achterhoeks, Twents of whatever. Hij klinkt gewoon als een idioot. Wim Jonk moet iig teruggehaald worden in welke hoedanigheid dan ook.

Als we dit seizoen nog kampioen gaan worden dan komt dat echt niet door ten Hag maar doordat de spelers onderling zelf hebben afgesproken hoe er gespeeld gaat worden ondanks wat die mompelende dwaas tactisch "meesterbrein" ten Hag erover te zeggen heeft.

Ik hang de vlag uit als hij vandaag nog wordt ontslagen.
3 -4
trodat4030
Leuk verhaal, maar het staat echt in het verkeerde topic. Zijn tientallen topics waar je je ei kwijt kan, laten we het hier gewoon over de jeugd hebben, want daar gaat dit artikel over. Heb je daar niks over te vertellen, zeg dan gewoon niks.
5 -1
Duif63
Wat moet ik hier nou weer van denken. Al jaren lees ik dat bij de opleiding van Ajax winnen niet belangrijk is, en nu wordt er ineens verwacht dat O19 de Youth Leauge moet winnen.
Dat rijmt niet met elkaar.
0 -1
Schip
Ik vind het juist wel terecht dat Bram nu eens uitspreekt dat een resultaat verwacht mag worden van deze lichting.

Je moet ook niet te letterlijk nemen dat winnen niet belangrijk is in de opleiding. Prijzen zijn op zich geen hoofddoel, resultaten in wedstrijden ook niet. Individuele ontwikkeling wel, maar die is dan weer nodig om prijzen en resultaten te boeken in het eerste.

Winnaarsmentaliteit is natuurlijk wel nodig en ook een competentie die je moet aanwakkeren en ontwikkelen. Dus een keer een eis stellen dat er wordt gewonnen, is juist goed voor de ontwikkeling. Deze groep mag meer druk op de schouders krijgen en laten zien hoe ze daarmee omgaan.
0 0
geDaante
Alleen is winnaarsmentaliteit niet aan te leren, dat zit in je genen (temperament) en/of wordt sociaal/maatschappelijk vroeg ontwikkeld in een kind doordat ie bijvoorbeeld geldingsdrang heeft ontwikkeld, op moest boksen tegen oudere broers en ouder vriendjes op het pleintje, etc.
Ook verantwoordelijkheidsgevoel speelt mee.
2 0
DrD3k
Je weet ook wel dat je bij Ajax altijd moet winnen en dat de spelers er ook ziek van zijn als ze iets verliezen. Het zijn topsporters en die willen altijd winnen, hoe jong ze ook zijn. Doorschuiven als een speler het te makkelijk krijgt met een individueel traject, dat is wat er gebeurt en goed word uitgevoerd. Spelers beter maken en op hun grenzen laten spelen. Maja dat weet je zelf ook wel want je komt niet bepaald lomp over maar hoe zou ik het zeggen....met je vraagstelling kun je zo bij de keurings dienst van waarde gaan werken. ;)
0 0
trodat4030
Overigens, als het ALLEEN maar om winnen zou draaien, zouden bijv Gravenberch, Dest en Traore er ook wel bij zitten, als je kijkt naar wie er allemaal nog in o19 mogen spelen (en dan tel ik de dispensatiespelers niet eens mee, er mogen er ook nog een paar van 1 jaar ouder meedoen) kan je echt een elftal opstellen dat dit toernooi amper kan verliezen.
0 0
geDaante
Dat is niet helemaal waar, die zijn nodig voor Ajax 1.
0 0
trodat4030
Dat komt omdat jij alles 100 procent letterlijk neemt, dat is namelijk heerlijk zeuren op dagen als deze. Kan jij weer net doen of je het allemaal niet snapt.

De YL is voor deze talenten nog steeds een prima uitdaging en hoe verder zij komen, hoe meer de HELE SELECTIE zich ontwikkelt, dus past dit prima. Het is geen competitie, waar je sws een x aantal wedstrijden speelt, of je nou wint of niet. Hier betekent verliezen eruit vliegen en niet meer op dit niveau ontwikkelen. Dus moet je gewoon winnen en zover mogelijk komen als je kan.
2 0
geDaante
Maar wel met je beste talenten, en niet ervaren middelmaat terughalen wat men eerder deed (Ekkelenkamp, De Wit en meer). Of men dat nu doet, zal moeten blijken (wie men opstelt).
1 0
markk
Volgens mij haal Jij nu dingen door elkaar. Natuurlijk is winnen belangrijk, je wilt spelers opleiden die een echte winners mentaliteit hebben. Echter is dat bij Jong Ajax in mindere mate het geval omdat het doel daar is om talenten klaar te stomen voor Ajax 1. Natuurlijk wil je zo ver mogelijk komen in dit toernooi, mooie ervaring voor de spelers en goed voor het imago van de jeugd van Ajax.
0 0
geDaante
Winnaarsmentaliteit is niet aan te leren.
1 0
Duif63
Ik wil juist dat altijd willen en moeten winnen een onderdeel van de opleiding moet zijn. Als ze dat in de jeugd niet wordt bijgebracht, hoe kan je dan verwachten dat ze die mentaliteit later in het eerste wel hebben.
Klaar stomen van talent voor de top, betekent niet alleen technisch en tactisch opleiden maar ook mentaal. En daar zie ik al jaren weinig van terug in het eerste. Zie ook de resultaten van de laatste maanden. Zelfs gelijkspelen in wedstrijden die niet lopen lukt niet.
1 0
Cisco2
Dus je moet talenten als Unuvar, Gravenberg en Hansen tegen leeftijds genoten laten spelen? Zodat ze alles gemakkelijk uit spelen en verveeld raken?

Door schuiven en weerstand verhogen maakt spelers sterker. Niet als je alles wint, dat is leuk maar daar word je niet sterker van.
0 0
Lagasj
Dat is niet wat Duif63 zegt.
Hij kijkt naar de mentaliteit van spelers zoals Gravenbergh en Eiting die doordringen in het eerste en laten zien dat ze geen winnaars mentaliteit hebben in de jeugd omdat je geen winnaars mentaliteit kunt ontwikkelen maar oa op moet selecteren bij de poort.
0 0
Aspers73
Laten we maar even niet zo hoog van de toren blazen en ronde voor ronde bekijken.
2 -1