'Hoop dat mijn zoon opgroeit onder andere omstandigheden'

JesseTH, 28-02-2020 om 17:55, 6615 views, NRC |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

André Onana heeft zich in een uitgebreid interview met het NRC uitgesproken over het onderwerp racisme. Als getinte sportman heeft de Ajacied er zelf geregeld mee te maken en dus hoopt ook hij dat het een oplosbaar probleem is. Hij doet het niet voor zijn eigen generatie, maar voor die van zijn zoontje.

'Mijn zoon André junior is twee jaar. Ik hoop dat hij opgroeit onder andere omstandigheden', vertelt een eerlijke Onana. Voor zijn leeftijdsgenoten doet hij het al niet meer, want dat zou tevergeefs zijn. 'Mijn generatie gaat geen plezier beleven aan de anti-racismemaatregelen. We doen het voor de generatie van mijn zoon. Dat moeten we accepteren.'

De goalie zelf heeft regelmatig te maken met racisme, ook bij Ajax. Een paar jaar terug had hij het gevoel zelfs heel sterk. 'Ook als ik een wedstrijd foutloos had gekeept, werd er vanaf de tribune op mij afgegeven. Dan ga je je afvragen: komt het doordat ik zwart ben? Kennelijk heb ik het gedaan als we verliezen, dacht ik. En als we winnen hebben wij het samen gedaan. Gek, want we zijn toch allemaal Ajax?'

'Met mijn familie praat ik nooit over dit soort dingen', vervolgt de 23-jarige doelman. 'Het doet pijn, maar ik kan er goed mee omgaan. Ik wil niet dat mijn moeder mijn pijn voelt. Zelfs mijn vader en broers weten er niet van. Keuzes hebben consequenties. Mijn last moet niet hun last worden. Ook in de kleedkamer praten we er niet veel over. Hoe je hier mee omgaat, is voor iedereen privé.'

'Ik heb een positieve natuur'

Onana neemt racisme uiterst serieus, maar wil er niet in doordraven. 'Het is heel makkelijk, en gevaarlijk, om van racisme te spreken als de voorkeur van een coach naar een witte keeper uitgaat. Misschien is die zwarte keeper er niet klaar voor. Misschien is die witte keeper gewoon beter. Voor je het weet, word je als zwarte keeper wantrouwend. Dat past niet bij mijn manier van leven. Ik heb een positieve natuur, wil van elke dag genieten.'

Denk jij dat Van de Beek scoort en Ajax wint van AZ? Zet in en krijg 4,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Deepblue
Het lijkt me een geweldig persoon, persoonlijkheid en het is een geweldige keeper.
Maar zijn obsessie met de kleur van zijn huid (het is trouwens blank NRC, niet wit), is toch wel zijn minste kant. Gelukkig is het een positief figuur die hier niet veel aandacht aan wil besteden...
2 -2
AFCAsphere
Het is wit, net zoals dat Onana zwart is. In de Engelse taal zeggen ze ook “white people and black people”. Maar goed, dit is helemaal niet het onderwerp van discussie.
1 -3
GvanderK
Ik ben blank. Oostblokkers en Britten zijn wit. Surinamers zijn bruin, Afrikanen zwart. Wat maakt het uit. Het is maar een dun laagje huid. Als daarachter maar een goed leuk persoon zit toch, veel belangrijker.
0 -1
AFCAsphere
Je kunt het zo hard en zo vaak zeggen als je wilt, maar je bent en blijft wit. Ik vind het ook fijn dat de media het zo benoemd.

Voor de rest heb je gelijk, onze huidskleur maakt niet uit, behalve dan dat je de juiste kleur noemt en niet ‘blank’ zegt omdat dat zogenaamd beter klinkt. Onze persoonlijkheid doet er het meest toe, dat klopt zeker.
1 -1
GvanderK
Nee ik ben blank. Niet wit.
0 -2
AFCAsphere
Haha, zoals ik al zei, je kan het zo vaak herhalen als je wilt: je bent en blijft wit. Dat is ook wat je voortaan zal gaan horen. Deal with it.
0 0
Ajaciedvooraltijd1434
Ik vind het een geweldige keeper.

Ben alleen in het algemeen een beetje moe van het feit dat het in Nederland allemaal zo verschrikkelijk is wat betreft discriminatie. Een paar imbecielen zullen zeker discrimineren en die moet je ook aanpakken, echter wordt alles tegenwoordig ook wel bestempeld als discriminatie. Dan ga je toch ergens heen waar het vele malen beter is?
1 -2
AFCAsphere
Ik hoor steeds vaker dat mensen zogenaamd ‘moe worden’ van het horen over racisme. Ik vind dat echt zo’n oliedomme uitspraak, met alle respect. Hoe denk je dat mensen die racistisch bejegend worden zich voelen? Denk je niet dat zij het meeste recht om zich moe te voelen? Want geen enkel persoon zit erop te wachten om gediscrimineerd worden vanwege zijn of haar etnische achtergrond.

En dat ‘ga maar ergens waar geen racisme is’ slaat ook nergens om. We weten allemaal de geschiedenis van Europa en haar kolonisatie-verleden. Daar ga ik niet al te uitgebreid op in, maar er zijn om die reden mensen hier heen gebracht en die ondervinden nu racisme nadat hun voorouders het al uitgebreid ondergingen. Daarnast, het westen bied gewoon meer mogelijkheden om te studeren en te werken, dus als je jezelf zo goed mogelijk wilt ontwikkelen dan kom je hier naartoe. Dan kan je mensen vertellen om ergens anders heen te gaan, maar dat slaat natuurlijk nergens op.

Als je zo daadwerkelijk moe word van het horen over racisme, wat echt een kortzichtige opmerking is, dan moet je misschien zelf ook wat meer moeite doen om ervoor te zorgen dat racisme niet meer zo vaak voorkomt.
1 -2
VoorOnzePloeg
Voor mij de nieuwe captain, gedraagt zich laatste tijd echt volwassen. Al moet dat zeuren tegen de scheids eruit, maar dat deed hij gister ook niet gelukkig
0 0
Ajax1969
Het is niet het volledige interview. Dus lees eerst het
interview in NRC voor je oordeelt.
0 -1
Cupmetgroteoren
Iedereen wordt gediscrimineerd en daarom is iedereen verongelijkt continu. Als dikke of kale man word je door vrouwen gediscrimineerd, als donker of getint persoon word je etnisch geprofileerd en extra in de gaten gehouden op bepaalde plekken, als dikke lelijke vrouw heb je een lage sociale status, als zuid-oost aziaat word je bij voorbaat als slappeling geframed en denken mensen zomaar grappen over je te kunnen maken, als boze blanke oude man word je door de overheid gediscrimineerd, als asielzoeker word je als tweederangs burger beschouwd, als jood is men wantrouwend en denkt men dat je op geld uit bent en sneaky bent, als mooie vrouw moet je je als mooie klassevolle vrouw gedragen anders word je een slet genoemd, et cetera et cetera. De mens zit gewoon vol vooroordelen en oordelen.

En ja, Onana wordt anders bejegend als donkere keeper. Men keek en kijkt er iets skeptischer naar omdat men geen donkere goede keeper gewend was. In zijn begindagen werd ook gezegd: hij is een donkere keeper, hij komt er niet. Maar er zit ook een psychologisch aspect aan: als negen mensen gewoon alleen naar kwaliteit kijken en niet naar huidskleur, maar één persoon beoordeelt je op je afkomst of huidskleur, dan ga je dat laatste onthouden en vergeet je de overige negen. Mensen onthouden nu eenmaal vooral de negatieve ervaringen. Maar het is een krankzinnige wereld en iedereen moet balans zien te vinden temidden van de waanzin.
3 0
Ruudje74
Hoe dom klinkt dat: ....doordat ik zwart ben....
Niet dat hij het zegt, maar dat hij het ter discussie moet stellen. Dat we onderling elkaar niet dulden omdat we een andere huidskleur hebben. Hoe ontzettend simpel is dat?! Juist mensen die anderen racistisch bejegenen moeten we als zeer inferieur beschouwen. Voor mij mag hier keihard door de overheid op worden opgetreden. Niet zomaar een stadionverbod of zoiets door de club, nee, serieuze gevangenisstraffen van bv 5 jaar.
2 -1
Labrador
Een van de grootste persoonlijkheden van de afgelopen 10 jaar
2 0
Sonofafca
Geweldige keeper,maar plaatst zichzelf ook in een slachtofferrol. Kap daar nou eens mee.
6 -4
ST
Eerst het hele artikel lezen. Hij doet dit juist niet.
2 0
AFCAsphere
Hij plaatst zichzelf juist niet in een slachtofferrol, maar het woord ‘slachtofferrol’ noemen is ongeveer hetzelfde als de racisme kaart trekken is, maar dan voor witte mensen.

Onana zegt hier juist dat hij racisme niet zijn leven wilt laten bepalen, dat hij ondanks racisme succes wilt hebben en gelukkig wilt zijn, en zo te zien lukt dat prima. Hij zegt simpelweg dat racisme helaas nog steeds een probleem van deze tijd is en dat hij er alles aan wilt doen om ervoor te zorgen dat zijn zoontje er minder of niet mee te maken wilt krijgen.
1 -2
Ajacied33
Ga toch weg man
2 -3
Maxwell_5
Waar zie jij hier een slachtoffer dan?
1 -3
Sonofafca
Jij hebt onder een steen gelegen.
1 -1
Maxwell_5
Zoals al eerder aangegeven, lees het stuk. Maar dan nu zoals het hoort: goed. Nergens stelt hij zich op als slachtoffer. Misschien wil je dat heel graag lezen, dat kan. Maar dat staat echt nergens.
1 -1
@Maar7en
Volgens mij heb je zelf onder een steen gelegen de afgelopen maanden tenminste. Zie oa Italië. Onana zegt geen gekke dingen en gedraagt zich nooit als een slachtoffer. Lees het stuk nog maar eens goed. Je kunt niet ontkennen dat er nog altijd racisme is in stadions daar moet je je ogen niet voor sluiten.
2 0
Redrum
Het gemis van Onana zal groot worden. Dit is een keeper die nog lang herinnerd zal worden door ons.
4 -1