Van Basten over Ibrahimovic: 'Hij provoceerde mij'

BartVeenstra, 27-02-2020 om 12:10, 13974 views, Corriere della Sera |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Marco van Basten bewaart geen goede herinneringen aan zijn eerste ontmoeting met voormalig Ajax-spits Zlatan Ibrahimovic. In gesprek met Corriere della Sera vertelt de oud-spits van Ajax en AC Milan, de club waar Ibrahimovic nu speelt, een anekdote.

'Toen ik begon met mijn trainersloopbaan, was er bij Ajax een jongen die mij provoceerde. "Jij bent Van Basten, laat me eens zien wat je kan doen", zei hij, en hij gaf me de bal', vertelt Van Basten. 'Maar vanwege mijn enkel kon ik niets doen. Wie die jongen was? Jullie kennen hem wel. Ze noemden hem Zlatan, zijn achternaam is Ibrahimovic.'

Van Basten speelde zelf tussen 1987 en 1995 bij AC Milan. Als gevolg van een enkelblessure moest hij zijn carrière noodgedwongen vroegtijdig beëindigen. In het seizoen 2003/2004 was hij trainer van Jong Ajax, waarna hij bondscoach van het Nederlands elftal werd. In het seizoen 2008/2009 was hij hoofdtrainer van Ajax. Inmiddels is Van Basten op tv te zien als analist bij FOX Sports.

Denk jij dat Ajax na een verlenging tegen Getafe doorgaat in de Europa League? Zet in en krijg 21,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
oxxer
Ik heb beiden zien spelen in de kracht en Zlatan mag de veters niet strikken van de voetballer van Basten.
Attitude kan je echt niet gaan verwarren met klasse.
Veel jongeren moeten echt niet denken dat Zlatan beter is, dat mag hij lekker dromen.
0 0
mikap74
Ik vermoed dat de media (en AS, hoewel zij beter moesten weten) deze anekdote van Van Basten verkeerd geinterpreteerd hebben. Zlatan daagde Van Basten wel uit, maar had ook enorm veel respect voor de legende Van Basten. Van Basten is Zlatan enkele jaren ook wezen opzoeken bij Manchester. Zelf vertelde Zlatan de 1e keer zenuwachtig te zijn toen hij Van Basten bij Ajax ontmoette, en dat hij Zlatan vaak prikkelde door weddenschappen met hem af te sluiten. Bekend is ook het verhaal waarin Van Gaal Zlatan vertelde dat hij meer moest meeverdedigen, terwijl Van Basten hem juist had voorgehouden zijn energie te bewaren voor dingen waar hij goed in was: aanvallen. 'Wie moet ik geloven', beet Zlatan Van Gaal toen toe,'jij, of een legende?'
9 0
Juichtoon
Precies, want Zlatan heeft ook eens over Marco gezegd dat hij vertrouwen hield omdat Marco het in hem zag zitten. Ook had Marco hem verteld dat je als spits het elftal het meeste helpt door te scoren.
5 0
Web
De schoonheid van het voetbal is bij van Basten vele malen beter dan bij Ibra
Ibra is een goede speler die ook heel vreemde dingen ( deed ) doet?
Kan zo op een training achter je langs lopen en een doodschop geven
En dan kun je het over ideale schoonzoon hebben, ik vind dit niet normaal, hij heeft soms een waas voor zijn ogen
Als van Basten nog fit was, had hij die zelfde Ibra alle hoeken van het veld laten zien op dat moment
Klassen beter Marco net zoals Messi en Ronaldo, die zullen ook nooit zo iets doen
2 -1
ajaxdordtt
Vroegah was alles beter!
0 -2
Web
Nee hoor, maar als jij Marco niet beter vind als Ibra
Maak ik mij zorger
Heel erg zorgen zelfs
4 0
oxxer
Vergeleken met van Basten de voetballer is Zlatan een redelijke voetballer.
0 0
ajaxdordtt
Beter dan.
Ik heb Marco nooit zien spelen.
1 -7
Web
Wel jammer dat hij het niet had als trainer
Beetje zijn goede naam te grabbel gegooid

Maar Oranje heeft onder hem wel de mooiste wedstrijden gespeeld op het EK
Zoals tegen Italië en Frankrijk
0 0
Web
Ik vond Marco een heel bijzonder speler
Jammer dat het mis ging tegen Groningen ( wel zijn eigen schuld)
Bij Milan heeft hij nooit zonder pijn gespeeld, en nog was hij vreselijk goed
0 0
ajaxdordtt
Wat ik heb gezien op Youtube was het een fantastische speler, het is niet voor niks een legend. Zlatan is echter wel een grotere naam internationaal.
0 -2
4xEC1
Op YouTube heb je van Basten meegemaakt, dus niet actief. Hoe weet jij nou dat Zlatan internationaal een grotere naam is? Omdat Zlatan nog actief is en dus ook veel vaker te zien is? Van Basten was/ is ook wereldberoemd met ietsje meer prijzen, ook individueel, dan Zlatan. Ík weet het nog niet eens zo zeker wie het bekendst is, laat staan iemand die 1 van de 2 niet eens actief heeft meegemaakt..
0 0
ajaxdordtt
In Amerika en Afrika weet niemand wie van Basten is hoor, Zlatan wel.
0 -2
PetrusKeizer
ja, en dus? Zlatan heeft er gespeeld en is er net weg. Marco heeft er nooit gespeeld en in de tijd dat iedereen t over Marco had, de gouden AC Milan tijd, interesseerde voetbal nauwelijks iemand ook maar ene moer in de States. Dus wat wil je nou eigenlijk zeggen. Niks waarschijnlijk, zoals zo vaak bij jou t geval is.
0 0
4xEC1
Jij bent echt gek. In Afrika niet?? Zo'n voetbalgek land weet meer dan jij denkt! En voetbal is in Amerika helemaal niks vergeleken met American footbal, basketball en baseball. Die sporters zijn vele malen bekender dan welke voetballer ook, daar heb je denk ik niet bij stilgestaan voordat je dat allemaal typte.
0 0
oxxer
Zlatan een grotere naam?
Jij bent volgens mij ben jij erg jong
Misschien door alle social media.
1 0
Aad82
Je bent zeker niet ouder dan 16?
2 0
AFCAsphere
Maar dat komt ook puur en alleen omdat Ibrahimovic actief is tijdens de periode van social media. Het zegt genoeg dat iemand als Kobe Bryant een enorme fan was van Marco. Heel veel mensen van de oudere generaties zullen zeggen dat MvB een betere voetballer is en dat kan ik best geloven, ondanks dat ik hem nooit live heb zien spelen, alleen beelden heb gezien. Ibra is overigens wel een geweldige speler hoor, daar niet van.
1 0
ajaxdordtt
Uiteraard speelt dat mee, los van social media ook gewoon omdat het recenter was. Maar Zlatan is natuurlijk ook veel meer een personality. Hoe Marco op mij overkomt is het een soort Bergkamp. Geweldige speler maar een enorme saaie lul.
0 -1
oxxer
Jij hebt van Basten nooit zien spelen dus kan jij er niet over oordelen. Na Cruijff de beste spits in NL. Tegenwoordig maakt social media spelers veel groter en beter dan spelers van voor dat tijdperk.
1 0
ajaxdordtt
Neah, sentimentaliteit maakt spelers van vroeger juist beter.
0 0
AFCAsphere
Recenter en social media komt eigenlijk op hetzelfde neer haha. Zlatan heeft natuurlijk een veel meer opvallend karakter. Hij is niet bang om zijn mond open te trekken en laat niet met zich sollen. Voeg daar een bepaalde vorm van humor aan toe, zijn zelfspot bijvoorbeeld, en dan heb je iemand die met zijn rare fratsen in het veld heel erg opvalt. Maar dit alles maakt hem geen betere voetballer dan Marco. Ik heb dus niet heel veel van Marco gezien, maar alleen al zijn techniek, zijn balbehandeling, dat is toch een stuk beter dan bij Ibra, met alle respect. Ik zie Zlatan meer als een atleet, die ondanks zijn lengte toch een prima techniek heeft en soms van die fabelachtige dingen doet die je niet vaak ziet. Die omhaal tegen Engeland, raket tegen Anderlecht, of die goal met zijn hak hoog in de lucht. Een voetballer die je niet zomaar vergeet, maar Marco is wel net een niveau'tje hoger denk ik.
0 0
Schip
Nee.
0 0
ajaxdordtt
Ja.
0 0
Web
Zeker
In deze periode misschien wel de best na Messi en Ronaldo
0 -2
oxxer
Persoonlijk vind ik Nazario de Lima gelijkwaardig aan Messi. Te vroeg moeten stoppen door die bleussures.
1 0
4xEC1
Ik heb van Basten meegemaakt, Zlatan, Henry, Romario, Ronaldinho, enz, enz. En natuurlijk dus ook Messi en Ronaldo. Maar de man die op mij de meeste indruk heeft gemaakt en waar ik maar niet genoeg van kan krijgen om naar te kijken is toch Ronaldo Luis Nazario de Lima. Er is een filmpje genaamd 'Ronaldo impossible technique'. Duurt zo'n 15 min. Echt een bizarre timing en snelheid had deze gozer met z'n bewegingen en ook NOOIT een beweging teveel voor de show of wat dan ook. Jammer van al zijn blessureleed in zijn carierre...
0 0
Brimily
kan hij toch video laten zien
1 0
Cupmetgroteoren
Van basten heeft een laag eq en kan niet zo goed met mensen en egootjes omgaan.
0 -18
PetrusKeizer
degene die EQ bedacht heeft wilde t makkelijk maken voor lui met n laag IQ, zoals Kutmetdruiloren. Want EQ onthoudt wat makkelijker als je wel ns van IQ gehoord hebt. EQ is echter onzin want IQ is Intelligence Quotient. En een Emotional Quotient bestaat niet. Dat zou dan een Emotional Intelligence Quotient moeten zijn, EIQ dus, gebaseerd op een test, opgebouwd uit n aantal subtests, die dan de zogenaamde Emotionele Intelligentie meet. Er bestaat zo'n test: de MSCEIT. Wordt in de klinische praktijk nauwelijks gebruikt.
0 -2
Sawadika
Van Basten heeft volgens jou een laag iq en jij gebruikt er de letters e en q voor. Mocht je nou niet weten hoe je je dient te gedragen en zelf ook niet de slimste bent houd dan gewoon je mond
2 -4
Ferd
het lage IQ is toch echt van jou als je het verschil tussen EQ en IQ niet weet.

Dat Kutmetgroteoren niet de slimste is en zijn mond moet houden is overigens wel waar.
0 0
ajaxdordtt
Jezus.
1 -2
Leviathan
Je hebt een iq en een eq. Eq is dus onder andere omgang met mensen/mensenkennis.
3 0
Web
Waarom kan van Basten niet goed met mensen omgaan?
Als trainer had hij het niet, is heel wat anders hoor
0 0
ajaxdordtt
Wat ene Held ook he, die Zlatan
2 -5
diamanti
Doen we allemaal wel eens toch Marco?
0 0
Schwalbino
Geen gebrek aan zelfvertrouwen en lef.
0 0
Schip
Wel een overschot.

Je kunt ook gewoon respectvol zijn en niet over iemand heen schijten. Mensen vinden het kennelijk mooi om zo'n houding te zien bij gasten als Zlatan en McGregor. Ik vind het persoonlijk mooi als zo'n McGregor na een grote muil knock out wordt gemept of uitgechoked wordt.

Ik heb veel meer met normale lui. Je hebt echt een lek in je hoofd, als je naar Van Basten toeloopt en heel brutaal zegt, laat eens wat zien met een bal.
1 -2
Ferd
jij hebt echt een lek in je hoofd als je op basis van een uitspraak van Van Basten gelijk denkt te weten hoe de vork aan de steel zit.
0 0
Benleiden
Ik kan ook niet begrijpen waarom Zlatan ooit zo aanbeden werd gezien zijn houding. Die jongen heeft totaal geen normen en waarden. Iedereen lijkt vergeten hoe hij weg is gegaan bij Ajax, evenals Maxwell. Allemaal ondankbare honden, ingegeven door maar één man: Raiola. Een gezwel eersteklas voor een club, en ook soms voor spelers.
12 -3
Ferd
Heel veel van de dingen die Zlatan doet zijn met (zelf)spot, cynisme, ironie en sarcasme. Alleen zijn dat vormen van humor die enige intelligentie vereisen. Als je dat mist dan snap je Zlatan en z’n humor niet. En dan vertaal je zijn gedrag als arrogant en ongemanierd
2 -3
Schip
Nee, het is een randdebiel die ploeggenoten een karatetrap op het hoofd geeft, of op andere wijze schopt bij wijze van humor.

Het is geen zelfspot, die gozer spoort niet. Doordat hij zo volhardend is in zijn provocaties, wordt dat neergezet als een vorm van ironie en zelfspot. En jij sluit je graag aan bij de hype. Er zit geen relativering bij. Hij vindt een beetje rellen gewoon vermakelijk.
5 -1
Ferd
Na meerdere berichtjes van jou gelezen te hebben snap ik waarom jij Zlatan niet begrijpt.
0 0
PetrusKeizer
de waarheid zal wel ergens in t midden liggen. t is n jongen uit de achterbuurten van Malmo, daar leer je wel van je af te bijten en te bluffen om te overleven. Hij houdt van provoceren, dat is wel duidelijk. Kan me wel voorstellen dat je zo iemand niet te lang om je heen moet hebben.
0 0
Web
Vaak was hij geniaal, maar soms sloegen ook de stoppen door bij hem
Humor is ook een mede speler ( van achteren ) een dood stop geven?
0 0
ajaxdordtt
You know Zlatan?

Helemaal eens.
0 0
Cupmetgroteoren
Onzinnig gelul. Zlatan moest weg van Van Gaal.
0 0
ajaxdordtt
Niet iedereen houdt van ideale schoonzonen en lulletjes rozenwater.
1 -5
Hans Kraay Jr.
Née klopt het getuige alleen van het hebben van normen en waarden als je dit soort gedrag vertoond van achter een toetsenbordje.
1 -4
Ajax114
Je hebt volkomen gelijk. Een grote kwal die zich vaak heeft misdragen op het veld. Echt niets leuk aan.
4 -1
Hans Kraay Jr.
Kunnen we ook van jou zeggen op AS.
7 -4
KennethVermeer69
Van Basten is groter dan Ibrahimovic ooit zal zijn
29 -3
PetrusKeizer
ik heb Zlatan nooit zien spelen, ook bij Ajax niet. Marco heb ik wel zien spelen. Ik kan dus eigenlijk alleen maar over Marco in t echie oordelen, Zlatan op de tv. Marco was n verfijnde, slimme speler. Verdedigers hadden weinig tot geen vat op hem. Zlatan is apart, technisch ook heel goed maar niet zo verfijnd als speler en zeker niet zo slim.
0 0
Web
Veel groter, mag zijn veters nog niet vast maken
0 -1
Ajacied33
Zlatan is wel een hele grote meneer hoor
4 -1
Web
Niet bij Marco hoor, lange na niet
Wel even de spelers op de juiste klasse beoordelen
3 -2
Hans Kraay Jr.
Beide zeer grote meneren. Maar van Baste idd wel iets beter.

Van Baste natuurlijk technisch veel begaafder en ook voetbal technisch een beter inzicht.

Ibrahimovic is een pure solist en voor zijn postuur nog technisch zeer begaafd ook.
4 0
Web
Marco is een meneer als voetballer
Ibra is een straat voetballer, niet te vergelijke
Marco was vele malen beter hoor
2 -1
Lazell
Nou nou, wat een provocatie... Als ik tegenover een van de beste ooit stond, zou ik hem ook wel eens live willen zien. Ik wist dat v Basten z'n enkel een probleem was voor topsport, maar ik had ook nooit geweten dat hij nieteens meer mag hooghouden of een paar balletjes trappen. Toch niet zo'n gekke vraag van Zlatan? Iemand als v Basten kom je niet tegen bij Malmo...
3 -4
MisterAFCA
Ook in de topsport is er een bepaalde hiërarchie. Het zal ook te maken hebben gehad met de manier waarop en het gezicht waarmee het gezegd werd.
3 -1
Lazell
Dan nog. Als jij een wereldvoetballer bent, beter dan welke 20 jarige dan ook ooit kan zijn op Messi na misschien. Dan ga je hier toch met een glimlach mee om? Of iets in de zin van: 'als er iemand hier iets nog moet laten zien ben jij het wel, met een knipoog'.

Marco is ook wel erg gevoelig voor zulke dingen, hoor. Erg licht geraakt als je dit als een probleem ervaart. Je kan best leuk mee omgaan en alsnog boven iemand staan in de hiërarchie.
1 -1
Illegaal
Beter dan welke 20 jarige dan ook ooit.. en je noemt Marco en Messi?

Er was er een die beter dan beide was.... Johan Cruijff!
0 0
Hans Kraay Jr.
Precies je moet weten hoe je met dat soort gasten moet omgaan.
2 0
Jariiii
Van Basten zal het niet voor niets als provocerend ervaren hebben.
3 -1
Lazell
Marco laat zich nou ook wel makkelijk provoceren. Toen ook met dat pannenkoek incident met die supporter.
1 -4
Web
Ga weg man, die Ibra is een goed speler, maar HEEL vaak slaan de stoppen door bij hem
0 -2
Lazell
Ik vind Ibra een goede voetballer, maar kwal. Niet mijn type mens. Maar dit is toch geen stoppen doorslaan? Komop zeg...

Ben ik nou serieus de enige die "hey jij bent toch die geweldige voetballer, laat maar eens zien dan als je zo goed bent" als iets hééél kleins ziet?

Heb zelf ook een management functie gehad en wel 100 van deze zogenaamde provocaties (of lolletjes, het verschil is heel klein soms). Ga je beledigd doen, krijg je of ruzie óf ben je je geloofwaardigheid kwijt. Allebei niet wenselijk(als ze miljoenen waard zijn is het nóg onwenselijker). Lach je erom en kaats je de bal terug, dan geef je een signaal af dat ze je niet kunnen raken en dat je hoe dan ook toch wel de baas bent en hou je de sfeer erin.
1 0
Schip
Want dat was niet provocerend.

Wordt maar geen advocaat of zo.
0 0
Lazell
Pfff, alsjeblieft niet zeg. Vooral strafrecht advocaat is een van de saaiste en lelijkste beroepen op de wereld.

En word jij maar geen trainer als je niet tegen provocerende supporters/spelers kunt ;)
1 -1