Hoe Ajax-periode Dest tóch een succesverhaal werd

BvdPloeg, 12-02-2020 om 16:00, 11438 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Sergiño Dest staat mogelijk nu al voor de transfer van zijn leven. De negentienjarige Amerikaan is in de race om na de zomer de nieuwe rechtsback te worden bij Bayern München en dat hadden veel mensen tot een jaar geleden niet durven voorspellen. Ik ook niet, met de aantekening dat de opmars van Dest achter de schermen al eerder begon.

Dest kwam in de zomer van 2012 naar de jeugdopleiding van Ajax. Hij werd opgepikt bij Almere City en sloot aan bij Ajax D1. Dest was toen nog een ukkie, zoals zoveel jonge talentjes in die leeftijdscategorie. Hij werd na de zomer van dat jaar dertien jaar en waar sommige teamgenoten al de lucht in schoten, bleef de groei bij Dest nog achterwege. Als rechtsback speelde hij zijn wedstrijden, in zijn eerste seizoen in D1 en in zijn tweede seizoen in C2.

Manusje van alles en bijna uit de gratie

Sinds de zomer van 2014 kwam Dest bij mij en Ajax Showtime op de radar. Als volger van de O15 tot en met de O19 (destijds nog gewoon de C1 tot en met de A1) zag ik Dest voor het eerst aan het werk in een uiterst talentvol C1, onder leiding van coach Brian Tevreden. Dest zelf was alweer toe aan zijn derde seizoen bij Ajax en in die tijd speelde hij nog vooral als rechtsback. Mede vanwege zijn lengte kon hij daar zijn ei kwijt, met zijn rushes langs de lijn en goede techniek.

In de as was hij kwetsbaar, maar hij kwam er weleens terecht. Dest stond weleens op tien, op zes en hij viel als het moest al weleens in als aanvaller. Een vaste basisspeler was hij namelijk niet. Op de rechtsbackpositie concurreerde hij vaak met Thomas Rier en op het middenveld liepen spelers als Kees de Boer, Giovanni de la Vega en Juan Familia Castillo. Het was ook het elftal waar Jurgen Ekkelenkamp en Sven Botman nog als centraal duo fungeerden en waar Daishawn Redan in de spits stond. De supercup, de landstitel, de beker; alles werd gewonnen.

Een seizoen later kwam de klad er wat in, bij de ploeg (inmiddels de B2) en bij Dest. De Amerikaan begon wel langzaam te groeien, maar hij kreeg er in de persoon van Jurriën Timber ook een concurrent bij op zijn positie. Bovendien begon de pubertijd, kwam volgens zijn naasten het temperament wat meer om de hoek kijken en was het zelfs even de vraag of hij de schifting richting de B1 zou overleven. Dest mocht uiteindelijk door en zoals ze zo mooi zeggen; the rest is history.

Vink en WK zetten Dest in de spotlights

Het seizoen 2016/2017 was een cruciaal jaar in de ontwikkeling van Dest. De dribbelaar kwam in de B1 van coach Gery Vink terecht. Castillo was inmiddels al naar Chelsea, het was het eerste jaar dat Ekkelenkamp permanent op het middenveld kwam te spelen, het was het jaar met de mislukte aankopen Ricardo Farcas, Oliver Horvath en Szabolcs Schön, maar het was bovenal het jaar van de doorbraak van Dest. Hij kreeg naast lengte ook meer body, hij kreeg van Vink het vertrouwen op de backpositie en dat wierp zijn vruchten af.

Hoewel Vink en Dest met hun karakters regelmatig botsten, zal Dest meteen beamen dat hij er baat bij heeft gehad. Dat komt ook doordat Dest een belangrijke rol kreeg in dat elftal. De ploeg liep niet over van creativiteit, mede omdat Vink koos voor verdedigers op het middenrif en middenvelders in de voorhoede. Vlot combinatievoetbal zag je er zelden, maar resultaat had het wel. Ajax B1 werd dat seizoen kampioen, het won de Future Cup en Dest was op de rechterflank een lust voor het oog. Hij dribbelde naar hartenlust, bleef met zijn snelheid en techniek verdedigend simpel op de been en was zo - uitgerekend als rechtsback - een belangrijke speler die wat voetbal in de ploeg bracht. Ook als linksback bracht hij wat hij moest brengen.

In het seizoen 2017/2018 leek het even te haperen. Dest kwam, mede door het verdwijnen van Ajax A2, meteen in de O19 terecht en daar kreeg hij met Navajo Bakboord te maken. Coach John Heitinga stelde hem toen vaker niet dan wel op. Bovendien was het ook het seizoen waarin Dest eind 2017 zijn voet stijf hield en bij Ajax bleef aandringen op deelname aan het WK O17 met Amerika. Ajax stemde eerst niet in, maar liet Dest wel gaan. 'Maar O19 gaat door, dus je kunt je plek verliezen', zo was de boodschap uit Amsterdam. Het WK bleek een schot in de roos. Amerika werd weliswaar uitgeschakeld in de kwartfinale, maar Dest liet zich zien en keerde met een bak vol ervaring en bravoure terug naar Ajax.

Bakker en Bakboord geven Dest beslissende zetje

Je kunt het je nu haast niet voorstellen, maar Dest was na zijn terugkeer van het WK tot eigenlijk begin 2018 nog steeds gewoon een reservespeler bij Ajax O19. De Amerikaan bleef het afleggen tegen Bakboord en zelfs Jurriën Timber kreeg soms al de kans als rechtsback. Links achterin speelde het eerste half jaar van dat seizoen steevast Mitchel Bakker. Het was de periode waarin er bij kamp Dest zelfs serieus werd nagedacht aan een andere richting. Er waren meerdere clubs geïnteresseerd in die periode, mede door het WK O17. Het waren echter een zware blessure bij Bakboord en de vroeg bekend gemaakte transfer van Bakker naar Paris Saint Germain die ervoor zorgden dat Dest vanaf februari 2018 begon te spelen.

Dat je in het voetbal soms een beetje geluk nodig hebt, bewees Dest in de maanden die volgden. Hij sloot het seizoen af als rechtsback bij O19 en hoewel hij in de eerste maanden van het seizoen 2018/2019 nog regelmatig als buitenspeler werd opgesteld door Heitinga (vooral door een gebrek aan aanvallers in die ploeg), zou zijn tijd bij O19 sneller voorbij zijn dan misschien gedacht. Op 15 oktober debuteerde hij in Jong Ajax, dat toen veel spelers miste. In de weken erna werd hij in sneltreinvaart basisspeler bij de beloften van Michael Reiziger. Het was eigenlijk pas de tweede keer in zijn tijd bij Ajax dat Dest onder een trainer voor langere tijd het vertrouwen kreeg op één positie en net als in de O17 onder Vink betaalde Dest dat vertrouwen van Reiziger dubbel en dwars terug. 

Dest wervelde aan de rechterkant en bracht voetbal in de ploeg bij de beloften. De twijfel, die jarenlang heerste bij Ajax, was definitief voorbij. In december van 2018 volgde zijn eerste contract. Dat het op achttienjarige leeftijd pas zijn eerste contract was, vertelt nu achteraf het hele verhaal. Wat in de maanden erna gebeurde, weten we allemaal. Dest sloot in de voorbereiding op het seizoen 2019/2020 aan bij het eerste elftal en debuteerde in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV meteen met een basisplaats. Hij werd vast onderdeel van de selectie, begon steeds meer te spelen, zijn contract werd met een jaar verlengd en plots kwam hij in beeld bij Oranje. Dest koos, meer dan terecht, gewoon voor Amerika. Het feit dat de staf van de KNVB hem alleen aan het werk zou hebben gezien als rechtsbuiten zei alles over hoe lang hij al werd gevolgd; vermoedelijk slechts enkele weken. 

De sneltrein van Sergiño Dest dendert ondertussen verder. Slechts zeven maanden na zijn debuut in het eerste elftal gaat Ajax misschien al 'ja' zeggen tegen een miljoenenbod van Bayern München. Het zou een passend slot zijn van een Ajax-periode die voor Dest vol pieken en dalen zat, op zoveel momenten volledig anders had kunnen lopen, maar uiteindelijk een succesverhaal is geworden. Een succesverhaal dat vooral door Dest zelf geschreven is. 

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
036AFCA97
Sergino, blijf gewoon, lul! ;)
0 0
HStorm
Showtime, het kleine neefje van de Telegraaf.
0 -3
Babangida83
Dat bijna uit de gratie wordt door de media af en toe best overdreven. Met name door de Telegraaf. Het klinkt natuurlijk mooi. Maar het is gewoon zo dat niet iedere trainer het in ieder talent ziet zitten. Juist daarom is de opzet in de opleiding zodanig dat er niet meer door één trainer over een talent besloten wordt. En in sommige elftallen, afhankelijk van in welke leeftijdscategorie de schifting het moeilijkst is, is het zelfs zo dat er elk half jaar een andere trainer voor de groep staat. Zo wordt voorkomen dat potentie die eventueel door één type trainer over het hoofd gezien wordt, maar door een ander type trainer niet, geen speeltijd krijgt in de belangrijkste fase van zijn ontwikkeling. Eén onderschatte maatregel, héél erg belangrijk.
7 0
PetrusKeizer
goeie posting, ik had werkelijk geen idee! wie heeft dat bedacht, die trainerswissels? briljant!
0 0
PetrusKeizer
het hele verhaal gaat natuurlijk over Dest, prima. Maar eigenlijk viel me t meeste op de opmerking over Reiziger als z'n coach. Mijn theewater zegt dat Reiziger gewoon n echt goeie coach is. Niet iemand die maar n beetje meehobbelt met ten Hag.
4 0
Rdk1983
Dan ben je als Ajax dus je eigen glazen aan het ingooien. Eigen jeugd dat doorbreekt mag je niet zo laten gaan.
1 0
wladimir
Hij heeft niet een heel lang contract meer. Met Mazraoui is er back-up. Een back kunnen we wel opleiden. Pakken die 25 miljoen. Dat is echt veel voor iemand in z'n eerste seizoen.
1 0
Spectre
En als je hem verkoopt dan meer dan 26 miljoen, 26 is al veel voor een back die net een seizoen in het 1e speelt maar hij is onze toekomst dus laat ze daar dan maar heel diep voor in de buidel tasten
1 0