Veldmate: 'Ajax scout meer in Europese toplanden'

BartVeenstra, 27-01-2020 om 08:00, 5717 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Henk Veldmate, hoofd scouting bij Ajax, heeft in de Ajax Podcast op Ajax.nl laten weten dat Ajax de laatste tijd nadrukkelijker rondkijkt in de grotere competities. Dit is het gevolg van de gezonde financiële situatie van de club.

'Het is veranderd', zegt Veldmate. 'Ajax heeft heel duidelijk een salarishuishouding gehad met bepaalde maxima, maar de laatste anderhalf jaar is dat losgelaten en zijn er andere dingen mogelijk gebleken', doelt hij onder meer op de komst van spelers als Dusan Tadić, Daley Blind en Quincy Promes.

Dat Ajax in de Champions League meer succes heeft dan enkele jaren geleden zorgt ervoor dat het werk voor Veldmate wat makkelijker wordt. 'We zijn meer gaan scouten in andere landen, op een hoger niveau. Spanje, Italië, Engeland, Duitsland… Omdat wij denken dat wij daar nu mogelijk in staat zijn om een aantal spelers weg te halen. We hebben meer budget, dus kun je ook in andere competities rondkijken.'

Bij Veldmate wordt altijd snel de link gelegd met Zuid-Amerika, maar de hoofdscout is van mening dat dat ietwat wordt overdreven. 'We doen net zoveel in Nederland. Als je je wilt versterken, moet je eerst dicht bij huis kijken. Maar de norm bij Ajax ligt dermate hoog dat je soms verder moet kijken. Als ik in Zuid-Amerika kom, vinden mensen dat aansprekender of interessanter dan België. Mijn volgende reis? Colombia, tweeënhalve week en twintig wedstrijden.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
louis60
Blinde vlek bij scouting: grote CV met voetbal gogme. Is het nu zo moeilijk om een goede CV te vinden? Zo verliezen we beker, schaal en EL.
0 0
echteajacied
Vind dat we nu genoeg zuidamerikanen hebben. Die moeten meestal eerst wennen aan de Nederlandse cultuur en de Nederlandse competitie en kosten vele miljoenen. Ff nog iets over Tadic en Veltman. Als Veltman weer eens een cruciale fout maakt dan is het meestal een tegengoal en als Tadic weer eens een briljant moment heeft levert het ons meestal iets op. Geef mij dus maar Tadic.
0 0
ElPistolero9
Ik begin ook rap het vertrouwen in de scouting te verliezen. De aankopen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, vallen grofweg in 2 categoriëen te verdelen, a) het (terug)halen van 'bekende' spelers en b) het scouten van 'onbekende' spelers.

Categorie A begint, tot mijn grote ergernis, een steeds prominentere rol in ons aankoopbeleid te spelen. Het begon goed, met Tadic en Blind, maar heeft er ook voor gezorgd dat we nu met de Jong en Babel opgescheept zitten. Ongetwijfeld dat dit laffe beleid ook gaat leiden tot de aankoop van Klaassen deze zomer. Voor dit beleid heb je vrijwel geen scouting nodig.

Als je kijkt naar Categorie B, de aankopen waar de scouting voor verantwoordelijk is, dan moet je tot de zeer pijnlijke conclusie komen dat sinds de aankoop van Nico twee jaar geleden, er maar 1 goed gescoute aankoop is gedaan (Martinez). De rest (oa Bandé, Magallan, Kristensen, Marin, Alvarez) zijn allemaal regelrechte miskopen gebleken.

Dit is een hele zorgelijke ontwikkeling. Natuurlijk, scouting is hit & miss, maar de balans is de afgelopen twee jaar totaal de verkeerde kan uitgeslagen. Ik mag hopen dat hier intern harde noten over gekraakt worden, maar als ik het vele onderlinge schoudergeklop zo aanschouw, vrees ik van niet.
4 0
Ferd
Babel is een noodverbandje voor 6 maanden. Niet zo jammeren.
0 0
ElPistolero9
Wow, jouw fantastische argument haalt mijn hele betoog in 1 klap onderuit
0 0
343
Nog niet veel positiefs. :-(
0 0
davidsglory
Ben benieuwd wat er in het scoutingsrapport van Babel stond
3 -1
MankeNelis
Daar staat in: waar is de Balbel, daar heeft hij ruzie mee. Geen type voor de kleine ruimte.
0 0
behangdelul
NL international, bekend met de speelwijze, eenvoudig in te passen en kind van de club. Nog meer nodig?
2 -1
MPAjax
kan aardig rappen
6 0
Boer Gijs
Tadic, Blind en Promes kopen, dat noem ik geen scouten maar shoppen
5 -1
RuffRhythim
Nou, je moet toch wel aardig wat fiksen om dergelijke jongens zo ver te krijgen dat ze als speler in hun fysieke topjaren (terug) in de Eredivisie komen spelen.
Als Ajax in deze vijver wil blijven vissen is dat geen abc-tje
0 0
Luie
ik ben er wel blij mee dat ze het zo gedaan hebben.
0 0
vincent_DV
Inderdaad. Scouten in de grote competities betekent ook kijken naar spelers die nog niet in de Eredivisie hebben gespeeld, anders is het gewoon domweg je netwerk aanboren.
1 0
Web
Moeten ze wel willen, en kunnen overtuigen om voor Ajax te spelen
2 0
Boer Gijs
Tuurlijk maar dan is het wat Vincent schrijft, netwerken en nog steeds geen scouten. Het is ook niet makkelijk dat moeten we toegeven.
1 0
Web
Ajax zal nooit structureel mee doen in Europa
Vorig seizoen viel alles op zijn plek, Blind en Tadic werden gehaald, hebben beiden wat met Nederland en Ajax, van daar dat dit mogelijk was, ze komen zo maar niet hier voetballen
Daarbij liepen er bijzondere talenten als Frenkie en De Ligt.
Nu zijn daarbij ook nog eens 4 van de betere spelers geblesseerd, wat vorig jaar niet gebeurden
En dan zit het gewoon tegen nu. Daarbij zijn Tadic , Donny en Tagliafigo niet in vorm.
Dat neemt niet weg dat het gisteren het heel zwak was tegen Groningen, en dat het heel vreemd is dat Ten Hag met Siem begint. Cruciale fout van Ten Hag ( heeft hij zelf ook wel door denk ik )
Ook is Babel nog niet de speler waar ik op gehoopt had, denk en hoop dat dit wel goed komt?
Maar in principe is die gehaald voor Neres en Promes, die komt straks op de bank terecht, of hij zal veel meer moeten brengen

Ajax moet vertrouwen hebben in de eigen jeugd jeugd, Eiting is lang geblesseerd geweest, maar laat het nu zien, Gravenberch heeft nog tijd nodig ( moet hij wel willen bij tekenen ) de andere jongens als Ekkelenkamp en Lang komen te kort voor dit Ajax ( gisteren bij Twente was het weer niks )

In de laatste drie jaar zijn er wel degelijk hele goede spelers gekocht. Dolberg, Frenkie, Onana, Neres, Ziyech Sanchez, Tagliafigo, Blind, Tadic, Martinez, Promes
Dat is nogal een liijst, 11 spelers in drie seizoenen, dat is een boven gemiddelde

Ook ik begrijp de aankopen van Magallan en Alvarez niet, maar wat hier gebeurt is dat ze alleen maar over de mindere aankopen praten en niet over de vele goede aankopen

En de spelers hebben nog rest waarde, Overmars heeft helemaal niet zoveel toegelegd op Kristensen en Orejuela, daar staat nog eens tegen over dat hij spelers als Dani de Wit nog kan slijten voor behoorlijk wat geld, Ekkelenkamp gaat de zelfde weg aan het eind van het seizoen.

Ik wil hier eigelijk mee zeggen, de plank word bij ons veel te hoog gelegd, het zit nu even tegen, je mist gisteren 4 toppers en Tadic, Donny en Tagliafigo zitten niet de beste periode, dat kan gewoon gebeuren,

En dat eeuwige gezeik op Veltman is diep triest, iedereen weet dat hij het niveau van De Ligt niet heeft, en dat Alvarez ook niet brengt wat ze gehoopt hadden, Schuurs kapitale fouten maakt
Veltman doet altijd zijn stinkende best, meer zit er niet in, ik erger mij dan veel meer aan Tadic, ok niet in vorm, kan gebeuren, het zijn geen robots, maar dan kun je kwa inzet wel meer brengen, en die komt er hier zo mee weg.

Maar er komen nu echte talenten aan Timber, Taylor, Hansen, Unuvar. Enz

Ajax moet een mix hebben van routine en jeugd, en eens in de zoveel jaren kun je misschien als alles goed valt strijden om de CL, nooit structureel.
7 0
wladimir
Wanneer Ajax zich kwalificeert voor Champions League, eigenaar wordt van de Arena en jaarlijks voor zo'n 150 miljoen verkoopt dan is het financieel Europese top. Sowieso ben je Europese top wanneer de club ieder jaar is gekwalificeerd voor de Champions League en Europees overwintert.

AZ, Feyenoord en PSV staan financieel zoveel achter dat het eerste een realistisch scenario zou zijn wanneer de kampioen van de Eredivisie automatisch is gekwalificeerd voor Champions League. Dat is op lange termijn geenszins gegarandeerd.

Gisteren verliest Ajax van Groningen waar volgens mij 5 spelers met een Ajax verleden in de basis staan. Groningen is wel linker rijtje. Daarboven staan veel clubs waar veel bij Ajax opgeleide spelers rondlopen. De stap van Jong naar 1 is te groot. Daarom zal een tussenstap moeten worden bedacht door strategisch te gaan samenwerken met een club uit de Eredivisie. Hiermee kan de stap naar 1 worden overbrugd en kan er een team in Nederland komen die ook Europees punten kan pakken.

Ajax heeft genoeg geld om kampioen te worden in Eredivisie en KKD. Tevens kan er een elftal worden gecreëerd waar Europees voetbal mee kan worden gehaald. Het lijkt logisch om samen te werken met een club in de buurt die ook een goede jeugdopleiding heeft. Almere City, AZ, Telstar of Volendam. Misschien zelfs allemaal.
0 0
Mocrodammerr
En dan kom je met Marin op de proppen.
4 -1
Boer Gijs
Hahaha, Erik zag hem en vond het wel wat. Na gisteren wil hij Zeefuik, Padt, Sierhuis, Warmerdam en Matusiwa
4 -1
Duif63
Vandaar dat we afgelopen zomer spelers uit België, Mexico, Friesland en Drenthe hebben gehaald. En nu een veteraan uit Turkijke. Geweldig allemaal, wat een inzicht.
4 -1
Web
Niet zo zuur
Scherpen word jaren een goede keeper bij Ajax, nu begint iedereen te zien dat hij toch wel wat heeft, was ook al afgeschreven
Waar komt Robben ook alweer vandaan?
En een speler voor een half jaar huren, helemaal niet verkeerd, ja hij brengt het ( nog ) achteraf is alles zo makkelijk
3 0
Lagasj
Ben het vertrouwen in deze scouts allang verloren. Er staan geen goeie vervangers als er een paar geblesseerd zijn Allemaal tweede rang spelers die te duur zijn ingekocht. Zo worden we geen kampioen.
2 -2
Chiesaneres11
Prijzen zijn allemaal gestegen inkoop en verkoop! 15milj van nu is oude 5 a 7 milj. Wil je meer garantie dan betaal je gewoon 20+. We gaan zien waar ze mee aan gaan komen! Idd doorselecteren en middelmaat slijten en daarmee meer kwaliteit in selectie krijge
0 0
Web
Als er een paar geblesseerd zijn, wil je dan bij Ajax zestien gelijkwaardige spelers
En daar geloof jij in?
Denk je dat ze in Nederland op de bank willen zitten?
4 -1
jaripettersson
Hou toch op met de illusie dat je toppers kunt kopen voor Ajax 1. Alle aankopen na vorig seizoen zijn een stap achteruit. Bouw rustig met je eigen jeugd naar een succesjaar over een paar jaar. Vul aan als je niveau Blind of Tadic kunt inpassen waar nodig. Geduld zou ajax goed doen.
2 -1
vincent_DV
Dan ben ik zeer benieuwd deze zomer wat Ajax gaat halen. Want nu lijkt het erop alsof Ajax juist meer binnen Europa gaat shoppen.
4 0
RuffRhythim
Zozo...Messi wordt dus ineens een echte optie voor Ajax zeg....
0 -3