'Van der Sar heeft grote twijfels over BeNeLiga'

BartVeenstra, 24-01-2020 om 08:55, 9302 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax, en ook Standard Luik, zitten niet te wachten op een BeNeLiga, zo stelt Telegraaf-journalist Valentijn Driessen in zijn column. Donderdagmiddag werd er positief gereageerd op het onderzoeksrapport van Deloitte, waarin werd onderzocht of een BeNeLiga op termijn haalbaar is.

Een vervolgonderzoek is aanstaande, maar niet alle clubs - bijvoorbeeld Ajax - zijn het ermee eens. Driessen schrijft dat over het algemeen het enthousiasme in België over een BeNeLiga veel groter is dan in Nederland, waar de sportieve en financiële noodzaak minder wordt gevoeld. 'Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft namens de Nederlandse landskampioen ook grote twijfels over de fusiecompetitie en denkt niet dat Ajax er goed aan doet om hieraan deel te nemen.'

Ajax wacht liever op een andere kans die zich mogelijk in de komende jaren voor zal doen. Driessen: 'De Amsterdammers willen graag de handen vrijhouden om vanaf 2024 eventueel op de trein te springen van een veel grotere, rijkere grensoverschrijdende competitie met de topclubs uit de vijf grote voetballanden. En zit de Ajax-fan te wachten op het affiche Eupen-Ajax op zondagavond half negen. Nee, dan liever Emmen-Ajax.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hakkie
Nederland en Belgie kunnen volgens mij gewoon apart op de coëfficiëntenlijst blijven, want de onderlinge competities maakt niets uit voor de punten aldaar. De eerste Belgische ploeg en Nederlandse ploeg gaan dan gewoon Europa in als de kampioen van hun land enz.

Door de vergrote onderlinge weerstand zou de kwaliteit van het voetbal in beide landen zomaar verhoogd kunnen worden en daarmee de kans op meer punten op de coëfficiëntenlijst.

Tel daarbij op dat het achterland van sponsors wordt vergroot, waardoor zij meer geld over zullen hebben voor sponsorcontracten. Ook door de meer aansprekende tegenstanders zullen de inkomsten uit bijvoorbeeld de kaartverkoop stijgen. Hierdoor kunnen clubs de betere spelers makkelijker behouden of contracteren net als het verhoogde perspectief op deelname aan Europees voetbal.

Ik zie alleen maar een win-win situatie en denk dat van der Sar dat ook vindt.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
mensen kunnen wel zeggen dat Ajax het Bayern van europa moet worden of al is, maar ajax ontving 150miljoen vorige zomer en staat na de winterstop maar 3 puntjes voor op de nummer 2.
Als je het niveau in nederland beter wil maken moet je kijken naar de opleidingen en hoe je spelers langer in nederland kan houden. Ze halen talenten steeds jonger weg maar tussen de 12-16 jaar lopen er ook nog zat talenten bij amateurclubs. Psv haalt nu weer een braziliaane verdediger van 16 of 17,moet weer aanpassen etc. en blijft een gok. Investeer dan in jeugd in nederland. In belgie spelen veel afrikanen waardoor het fysieke niveau weer wat hoger kan liggen en er meer als mannen gevoetbald wordt ipv als jonge jochies. En dat fysieke als tegenstand heb je wel weer nodig als je europees wat wil neerzetten. Weinig nederlandse trams kunnen europees overleven omdat ze de beuk erin kunnen gooien. Wat dat betreft zouden belgische clubs als tegenstanders wel een aanwinst zijn. Plus het feit dat een club als ajax zich meer zou schamen als het een keer van de mat wordt gepseeld door belgen van aa gent, dan dat ze uit van groningen verliezen.Dan denken mensen toch eerder Hoe kunnen we van zo'n belgisch clubje verliezen, en gaat de prestatiedrang misschien weer omhoog.
0 0
FreddyAX
Ik zit niet te wachten op een Beneliga. die Belse clubs interesseren mij helemaal drie keer niets.
0 -3
Joseph
Wat je je moet afvragen is of je liever Anderlecht, Brugge, Gent en Standard ziet dan ADO, RKC, VVV of Fortuna.

Ik zie graag wedstrijden waarin Ajax wat tegenstand krijgt, ik zie dus geen enkele reden om vast te willen houden aan de hopeloze eredivisie.
2 0
WinstonBogarde
Dat heb ik ook met 94,44% van de Eredivisieclubs (en 100% van alle buitenlandse clubs.. Dus ik vind dat nou niet zo'n heel erg sterk argument..
2 0
Joodhannus73
Na decennia van wanbeleid lijken we nu eindelijk een beetje het Bayern van Nederland te worden (mede door recentelijk falen van PSV en chronisch falen van Feyenoord) en dan fuseren met België, waardoor de kans op een kampioenschap alleen maar afneemt. Nou nee! Vergeet niet dat ook Belgische clubs 110% gemotiveerd zullen zijn om tegen Ajax te spelen. En het niveau van Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik is nog wel een stuk hoger dan Utrecht, ADO Den Haag en FC Twente, waar we het vaak lastig tegen kunnen hebben. Het aankomende decennium kan je in eigen land elk jaar kampioen worden en dus CL spelen. Daar moet je je op richten. Daar zit ook het écht grote geld. Niet in een BeNeLiga. Beter goed presteren in CL en dan mee met de elite clubs in een Europese competitie. Dan hebben wij ook elk jaar 150 miljoen (of meer) aan tv-recettes en kunnen we gelijk concurreren met de grote jongens. Dat lost alle problemen in 1 keer op... Hoeven onze toppers ook niet meer weg...
0 0
ram
Eupen is nogal een stom voorbeeld. Zeg dan Genk of Gent. En dat is echt wel mooier dan Emmen hoor...

Maar ik heb ook twijfels. Aan de ene kant is het veel leuker om tegen Standaard, Anderlecht, Gent en Genk te spelen ipv tegen RKC, ADO en Emmen. Voor de weerstand is het wel wat beter, denk ik.
Financieel denk ik eigenlijk niet dat het veel verschil zal maken. Sponsoren zullen op termijn wel wat meer gaan betalen. Maar zal het heel veel schelen; ik weet niet.

Mijn grootste bezwaar is eigenlijk het verlies van het nationale karakter. En ik vind het eigenlijk gewoon niet kunnen dat landen competities gaan samenvoegen. We hebben niet voor niets nationale competities en daarnaast de Europese leagues. Dat is juist het mooie van het systeem.
En hoe zouden wij het vinden als Schotland ineens bij Engeland gaat, en Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland samen, ofzo? Daar kunnen wij het slachtoffer van worden. Ik zou het niet fair vinden in ieder geval.
1 -1
Dondy
Inderdaad, hoe zouden we het bijvoorbeeld vinden als clubs uit Wales bij de Engelse Premier League zouden voetballen!?

Oh nee wacht...
0 -1
WinstonBogarde
Waarom niet gewoon testen met een bekercompetitie zoals in het Ijshockey?..
0 0
Babangida83
Grotendeels beaam ik wat je zegt. Betreft andere landen die zich samenvoegen...ze gaan wel Europese plekken inleveren. Dus in de praktijk denk ik niet dat het zo'n vaart zal lopen.
0 0
Suarez16_
Behoud de Eredivisie lekker. Het is niet alsof Ajax dan opeens 120 miljoen TV geld krijgt.
0 0
WinstonBogarde
Daar gaat het ook niet om.. Men wil de competitie aantrekkelijker maken zodat spelers ten eerste niet naar de eerste de beste subtopper uit een grotere competitie vertrekken en daarnaast het voor het aantrekken van spelers ook interessanter maakt, zodat men niet een derde deel van de uitwedstrijden op plastic hoeft te spelen en naar stadions als dat van VVV toe moeten.. En ten tweede wil men de weerstand verhogen door vaker tegen topploegen (voor Nederlandse en Belgische begrippen dan) te spelen ipv alleen PSV Feyenoord en eventueel AZ..
1 0
SUPERJODEN1900
Zo stom dat argument van ‘kijk je liever naar Ajax-Eupen als naar Emmen-Ajax?’ Ze pakken precies weer de minste clubs. Je ruilt simpelweg een club als PEC in voor brugge en RKC voor Anderlecht. De competitie word gewoon stukken beter en daar is niets tegen in te brengen. Er zitten misschien nogsteeds 4 wat mindere coubs in, maar momenteel zijn er zo’n 8 ‘sterke’ clubs in de eredivisie, in de beneliga zullen dat er minstens 13 zijn en 8 kanshebbers voor de titel.
4 0
FreddyAX
Ach welnee;Ajax zal ook tegenover die Belgen weinig pijn lijden.
Daarbij spreekt dat Belgische competitievoetbal me totaal niet aan, armoedig geklooi en geen spelvermaak.
Lekker niet doen zou ik zeggen.
0 0
Joseph
Toch staan ze met dat armoedige geklooi boven Nederland in Europa met hun competitie. Moet je voorstellen hoe slecht de eredivisie dan is, helemaal als je kijkt naar de tegenstanders van Ajax in de eredivisie..
0 0
TaBoeMan
oke mogelijk dus Ajax EUelftal in europese top competitie, Ajax NLelftal in de BeNeLiga, Ajax 023 in hoogste nederlandse competitie, en Ajax 019 in de BeNeLiga belofte competitie. Ik zeg zo doen we het! Er lopen zat spelers rond met ajax opleiding om die elftallen in te vullen. Zonder dat er aankopen nodig zijn, tenzij het dus duidelijk beter is zoals hoort.
0 0
Amsterdam1900
Jong Ajax lekker mee laten ballen met die ploegen die dan afvallen van de eredivisie dan.
0 0
wladimir
Het is vrij duidelijk dat Ajax de komende jaren kampioen zal worden. Aankomend seizoen is kwalificatie Champions League gegarandeerd. Zowel Feyenoord als PSV is het niet gelukt om te overwinteren in de Europa League. Oké, AZ wel. Ajax kan het niet alleen.

Het gat tussen Europese top en Ajax wordt groter. AZ, Feyenoord en PSV zakken dan helemaal terug. In die zin is het jammer dat de topclub FC Twente zo hard is gestraft. FC Utrecht en Vitesse hebben misschien nog iets in Europa te zoeken. De rest zijn financieel gewoon KKD ploegen.

BeNeLiga zorgt voor meer weerstand en meer inkomsten.
0 -2
Lazell
Toch maar eens het artikel geopend, maar nergens een quote of referentie waarin vd Sar dit gezegd zou hebben. Dit is wat Valentijn hoopt/denkt wat vd Sar denkt, gepresenteerd als waarheid. Nergens op gebaseerd, zoals altijd.
2 0
WinstonBogarde
Dat is dus precies wat ik dacht.. Kan me niet voorstellen dat hij juist actief bezig is om dit soort dingen te onderzoeken en er vorm aan te geven, om er vervolgens niks in te zien...
0 0
NelsonAFCA
Ajax moet lekker naar de Bundesliga, lekker spelen tegen Bayern München, Borussia Dortmund en Schalke 04. Volle stadions, meer geld, 4 rechtstreekse tickets voor de Champions League.

Ajax - Genk... hou op.
3 -4
DeHardeWaarheid
Er is maar één scenario waarbij Ajax in de Bundesliga kan spelen en dat is de RB Leipzig route. Dus op het 5e of 6e niveau beginnen en in Duitsland spelen.

Alleen dan kan de DFL, die de 1e en 2e Bundesliga organiseert, een promotie niet tegenhouden. Over domweg aansluiten mogen alle 36 clubs stemmen.
1 0
WinstonBogarde
Als ze dat net zo doen als in het Ijshockey zul je nooit in die Bundesliga komen.. Want Tilburg mag daar na 3x kampioen geworden te zijn in de 3de divisie nog steeds niet promoveren naar de tweede divisie, laat staan de Bundesliga (of zoals het tegenwoordig heet DEL)..
0 0
RusselWestbrook
Dit zou ook een goede optie, maar besef wel dat de kans dat Ajax direct in de BundesLiga mag beginnen vrijwel nul is. Er is één voorbeeld van een Nederlandse club die naar Duitsland gegaan is, alleen in een andere sport: ijshockey.

Deze club moest helemaal onderaan beginnen in de ijshockeypiramide en mag tot op de dag van vandaag niet promoveren, ondanks een kampioenschap.
2 -1
WinstonBogarde
3 kampioenschappen.. En ze zitten nog steeds in dezelfde competitie als waarin ze begonnen..
0 0
afcasven1995
Ajax - Genk had gewoon een CL affiche kunnen zijn dit seizoen.
1 -1
Redrum
Ik heb ook grote twijfels Edwin. Juist Ajax is in zijn eentje wel financieel aan het groeien. Ik heb het idee dat de BeNeLiga voornamelijk voordelen oplevert voor clubs die zelf niet in staat zijn te groeien.
0 0
Babangida83
De tv-gelden bij Ajax laten het grootste verschil zien tov clubs uit de grote competities. De vraag is alleen of je dat er mee oplost. Zou best kunnen. Maar als t verschil marginaal is, dan kunnen we beter eens beginnen de Eredivisie eens wat beter te vermarkten. Want met Ajax, Cruijff's en Van Basten hebben we hele grote namen met heel mooi voetbal voortgebracht. Iets wat door Ajax vorig jaar weer nieuw leven in is geblazen.
1 0
sucre
@Redactie, dit klopt niet: maar niet alle clubs - bijvoorbeeld Ajax - zijn het er niet mee eens.
Dit moet zijn: maar niet alle clubs - bijvoorbeeld Ajax - zijn het ermee eens

Dank!
1 0
Amsterdam1900
Hoe is dit anders dan Wales en Engeland die ook samen zitten?
1 0
DeHardeWaarheid
Nee, Wales heeft een eigen competitie. Het staat 47e op de UEFA ranking.

Cardiff City en Swansea zitten wel al 100 jaar in de Engelse voetbalpiramide.
1 0
AjaxDaniel
Uiteraard zou een Super League het beste zijn. Maar Eupen is een fout voorbeeld. Dat is niveau Emmen en heel de gedachte achter de BeNeLiga is dat je niet meer tegen zulke clubs speelt.
4 -2
Joseph
Zit Ajax te wachten op een potje Ajax-Anderlecht, dat is de vraag. Je knikkert de 8 zwakste er uit met hun kunstgras en krijgt er 8 terug uit een competitie die boven Nederland staat op de Europese kaart.

Natuurlijk moet Ajax vol voor een super competitie gaan, maar zo'n BeNeLiga is een stuk interessanter dan de hopeloos saaie eredivisie.
2 -1
vincent_DV
Fout is alleen dat die Super League helemaal niet de nationale competities gaat vervangen. Denk je werkelijk dat Juventus uit de Serie A gaat stappen? Of Real Madrid uit la Liga of Manchester City uit de Premier League? Dat gaat nooit gebeuren dus Ajax zal altijd in de Eredivisie of Beneliga blijven spelen.

Het enige wat gaat veranderen is de CL waar je dan bijvoorbeeld 2 tot 4 poules van 8 clubs krijgt en dus maximaal een wedstrijd of 20 inclusief knock-out. Dat zijn 5 wedstrijden meer als starten in de laatste voorronde van de CL tot de finale. Nationale competities zullen daardoor misschien kleiner worden om de kalender rond te krijgen.
1 0
Joseph
Als dat zo is, is er geen enkele reden om vast te houden aan de armoedige eredivisie.
0 0
WinstonBogarde
Wel als het meer geld op gaat leveren.. De grote clubs "chanteren" hier de UEFA toch ook altijd mee als ze meer geld willen of meer vaste plekken.. Voetbal is niet meer wat het was.. Denk je nou werkelijk dat die clubs dwars gaan liggen als de UEFA besluit de CL finale in het Midden-Oosten, China (hier misschien wel, maar dan vanwege dat virus) of de VS te laten spelen en ter compensatie het prijzengeld voor beide finalisten verdubbelt?.. Ik denk van niet, dus waarom zouden ze dan wel aan de eigen supporters denken en nostalgie denken wat betreft de nationale competitie..
0 0
trainerdv
Die Superliga zou veel beter bij ons passen. Ajax is bezig groot te denken. Dat moet je je niet committeren aan een BeneLiga natuurlijk.
2 -1
vincent_DV
Ik kan me niet voorstellen dat er een moment komt dat clubs zich gaan uitschrijven voor de nationale competities. Dat gaat voor wie dan ook te ver, ben ik van overtuigd. Zelfs Barcelona supporters zitten liever naar Barca-Sevilla te kijken dan naar Barca-Dortmund, in ieder geval als ze moeten kiezen.

Daarom is de reden om niet mee te doen door die Super League heel wankel, omdat die competitie de CL gaat vervangen en niet de gehele nationale competitie. Dus je speelt toch nog een andere competitie dus waarom dan geen bene Liga?
1 0
AjaxDaniel
Precies, zover ik het begrijp is het niet het een of het ander. Als het er echt van komt zal Ajax denk ik gewoon deelnemen aan die BeNeLiga
0 0
vincent_DV
Ik ben niet heel positief over de Beneliga maar ook niet echt negatief. Voorstanders en tegenstanders grijpen vanalles aan om maar hun mening kracht bij te zetten. Zoals dit over Eupen-Ajax, de grap is namelijk dat juist die potjes er niet meer zijn omdat die op het 2e niveau spelen dan. Ook dat de Belgische competitie niet van hoog niveau is. Is het niet de bedoeling dat door meer geld en een grotere markt de competitie juist van een hoger niveau moet worden? Ook over uitwedstrijden dat het zo ver reizen is bla bla bla. Wat dacht je van Frankrijk en Duitsland, die lachen zich een ongeluk als ze dat horen. Alles heeft te maken met gewenning, de meeste willen altijd alles bij het oude houden, zo werkt dat nou eenmaal.

Aan de andere kant snap ik wel dat een nationale competitie meer gevoel met zich mee brengt en dat heeft ook wel weer wat.

Maar waarom niet bijvoorbeeld beide houden? Een Beneliga met 10 clubs die 2 keer tegen elkaar spelen en spelen om 1 CL ticket, 2 voorronde en 2 Europa league tickets. En een Nederlandse competitie die start met een voorronde onder 20 teams waar er na 1 ronde 10 overblijven die ook twee keer tegen elkaar spelen en dan spelen om 1 CL ticket en 1 Europa League ticket. De top 5 uit die competitie speelt het jaar erop de Beneliga en die andere 5 op het tweede niveau. Zo blijven alle clubs die nu Eredivisie spelen elk jaar tegen de grote clubs spelen, heb je een nationaal kampioen en heb je een lucratieve competitie.
1 -1
Babangida83
Je uitgangspunten zijn erg goed, vind ik. De vraag is dan, wat is de beste oplossing.
0 0
AFCAsphere
Kan je dan niet beter een soort MLS opzet toepassen op de BeNeLiga? Dus 8 Nederlandse clubs en 8 Belgische clubs, met een Noordelijke Nederlandse Conference en een Zuidelijke Belgische Conference. Aan het eind van de reguliere competitie en play-offs systeem waarbij de nummer één van beiden conferences als laatste instromen en dus grotere kans hebben om kampioen te worden van de NL’se en BE’se conference, waarna er in een ultieme finale word gestreden om het kampioenschap van de BeNeLiga.
0 -1
RusselWestbrook
Je kan dan beter het nationaal kampioenschap verplaatsen naar de KNVB Beker. Maak je dat toernooi wat dikker door het best of 3 te maken ofzo.
0 0
vincent_DV
Ik denk dat je hiermee juist erg tegemoet komt bij de clubs die nu fel tegen zijn. Die maken vrijwel ieder jaar een goede kans op voetballen op het hoogste niveau en zelfs op de Beneliga omdat als ze in de top 5 zitten, zitten ze erbij en je houdt daardoor ook echt een nationaal kampioen wat ik zelf wel belangrijk vind.

Een bekertoernooi kan denk ik in Nederland nooit echt veel groter worden dan het nu is.
0 0
RusselWestbrook
Als je het landskampioenschap er aan verbindt dat wordt het natuurlijk automatisch groter.
0 0
De Stift
Het is logisch dat Van der Sar met een schuin oog kijkt naar die Europese supercompetitie, maar ik ben voorstander van de BeNeLiga. Het tilt het algehele niveau absoluut omhoog. Ik begrijp eerlijk gezegd de bezwaren op de site niet zo. Vanuit het perspectief van kleinere clubs is het een bedreiging, dat snap ik. Maar hoeveel spelers vertrekken niet bij Ajax omdat de buitenlandse competities meer weerstand bieden? Ik kan me voorstellen dat spelers als De Jong en De Ligt nog een of twee seizoenen te behouden waren geweest, als de eredivisie van het niveau PL of Primera Division waren. Natuurlijk: de reisafstanden worden aanzienlijk groter, dus daarmee wordt het zwaarder voor de spelers en lastiger voor de supporters. Maar het leeuwendeel van de supporters komt naar thuisduels en de fantastische fans die de club nu naar Sittard en Groningen volgen, zijn echt wel bereid om ook naar Brugge of Antwerpen te trekken.
We moeten ons geen zand in de ogen laten strooien door het succes van Ajax de afgelopen paar jaar. Want de rest van de Nederlandse competitie zakt weg qua niveau. En dat terwijl het niveau en de macht van de Europese top alleen maar groeit. Hoe kan Ajax daar structureel aansluiting bij krijgen? Via die Europese supercompetie? Ja, maar dan schrijf de eredivisie echt af. Of via het versterken van die eredivisie. En dat kan door de fusie van België en Nederland.
1 0
Babangida83
En hoeveel Europese tickets gaat de Beneliga volgens jou krijgen?
0 0
AFCAsphere
Volledig eens met deze post
0 0
Schwalbino
Als ze ook nog Luxemburg erbij doen dan gaat het de goede kant op.
0 0
trainerdv
De belangrijkste vraag is: waarom zou je het willen? Zitten de fans te wachten op een nieuwe competitie? zitten de spelers erop te wachten? Wordt het voor iedereen winstgevend? wat gebeurt er met de 8 eredivisieclubs (en 10 jupiler clubs) die buiten de boot vallen? Kan je promotie-degradatie eerlijk houden? Stroomt het geldschip binnen qua marketing? Haken Nederland en Belgie hierdoor wel aan bij de Europese top? Ik denk eigenlijk dat op al die vragen het antwoord Nee is. En daarom moet je dit niet willen.
0 0
Joseph
Meer weerstand voor de topclubs. Supporters die houden van meer interessante wedstrijden wel. Spelers idem. Het wordt voor de top winstgevender, wat goef is voor het Nederlandse voetbal. Die 8 krijgen ee interessantere competitie onder de BeNeliga. Promotie/degradatie gewoon per land. Kans op aanhaken bij de Europese top is groter dan met de eredivisie.

Eigenlijk zijn al jouw vragen positief te beantwoorden ten opzichte van de saaie eredivisie. Als je van voetbal houdt, prefereer je dit boven de eredivisie.
1 0
MPAjax
gezonde twijfels, kost meer dan het opbrengt omdat de populariteit van voetbal in belgie te laag is over het algemeen, alleen anderlecht, brugge etc. trekken genoeg kijkers en wat moet je met de rest van de clubs onder de subtop, die kan je niet zomaar uitsluiten
1 0
Rujar
Met de Beneliga overbrug je echt niet het gat naar de topcompetities. Wie kijkt er naar de belgsiche competitie? Echt helemaal niemand! Dus waarom zou je er dan aan beginnen. Je holt de Nederlandse clubs alleen maar verder uit. Alle belgsiche clubs zijn helemaal kansloos in de CL. Je moet kijken waar niveau (en geld) zit.
2 0
Joseph
Vertel anders even hoe Feyenoord en PSV het in de CL doen.. België staat gewoon boven ons hoor, moet je voorstellen hoe groot dat gat zou zijn als je de punten van Ajax er vanaf zou halen.

Kortom je kan misschien eindelijk iets doen aan die volstrekt uitgeholde eredivisie. Je komt niet bij de top, daarvoor zal Ajax bij de Super competitie moeten komen. Maar ik zie die competitie er niet komen, ik zou niet weten waarom de Engelse clubs van de PL af zouden willen..
1 0
RusselWestbrook
Non argument natuurlijk dit. De beste 8 Belgische clubs zijn beter dan 8 slechtste Nederlandse clubs, dus het algehele niveau van de competitie gaat omhoog.

Alle Nederlandse clubs zijn over het algemeen ook kansloos in de CL, met zo nu en dan een uitschieter.
4 0
Kingoffdatoilet
Van die 8 draaien er 4 in de eredivisie gewoon onderaan in mee hoor. De clubs die in Nederland degradatiekandidaat zijn gewoon middenmoters in België.
1 -2
Ajax4life16
dit is natuurlijk onzin. De Belgische competitie is juist veel gelijkwaardiger dan de Nederlandse. Waarom denk je dat de Belgische competitie de afgelopen jaren boven de Eredivisie staat?
1 -1
RusselWestbrook
Met van der Sar eens dat Ajax voor een eventuele nieuwe Europese competitie moet gaan. België en Nederland samen is, hoewel een verbetering ten opzichte van de Eredivisie, te klein om het gat te dichten. Te weinig inwoners, nog geen 30 miljoen samen. De competities waar je tegen strijd hebben allemaal meer dan 60 miljoen inwoners, behalve Engeland (56 miljoen).

Als ze nou in 1995 begonnen waren met een BeNeLiga en deze competitie net zo goed in de markt gezet hadden zoals de Premier League gedaan heeft sinds de jaren 90, dan was het een ander verhaal geweest. Maar dit is gewoon veel te weinig, veel te laat.

Maar goed, mocht Ajax buiten de boot vallen voor die nieuwe competitie en het opzetten van een nog grotere competitie dan een BeNeLiga mislukken, dan is de BeNeLiga de beste optie. Anders niet.
3 0
DeHardeWaarheid
Een BeNeLiga is alleen interessant met dubbele europese tickets, dus 5 voor NL en 5 voor de Belgen. Want die extra inkomsten compenseren dik die 30 miljoen inwoners.
1 0
Joseph
Ik hoef helemaal geen 5 tickets voor Europa, 3 is meer dan genoeg. Dat gestuntel van die andere eredivisieclubjes is niet om aan te zien.
0 0
DeHardeWaarheid
Je hoeft niet alles te kijken.
0 0
RusselWestbrook
Sorry hoor, maar wtf?

10 Europese tickets voor een competitie van 18 clubs. 55% Europa in.

De rest van Europa zal gek zijn zeker.
1 0
DeHardeWaarheid
Juist en daarom komt de BeNeLiga er dus niet.
0 0
RusselWestbrook
Omdat jij belachelijke eisen stelt komt ie niet?

Haha, ok joh, het zal wel.
0 0
DeHardeWaarheid
Waar stel ik eisen?
0 0
RusselWestbrook
Nergens, excuses. Je stelt voorwaarden die compleet onrealistisch zijn.
3 0
DeHardeWaarheid
Juist en daarom is mijn stelling dat een BeNeLiga er niet komt.

Waarom zouden de subtoppers instemmen met een BeNeLiga als het de kansen op Europees voetbal halveert?

Wat gebeurt er met het draagvlak voor een BeNeLiga als één land elk seizoen de CL tickets pakt?
0 0
RusselWestbrook
Omdat ze allemaal wel weten dat zoals het nu is het een hopeloze zaak is.

Dat is het risico wat ze nemen. Het is natuurlijk ook niet zo dat deze clubs nu wel gegarandeerd Europees voetbal spelen, de meeste liggen er, als ze zich überhaupt al plaatsen, in de voorronde al uit. Of dat nu CL of EL is.

Wel kunnen ze bij een BeNeLiga rekenen op structureel meer inkomsten.
0 0
Ar
De BeNeLiga, al ruim dertig jaar een slecht plan dat zo nu en dan z’n kop weer opsteekt.
Moet je niet doen, nooit doen, en nooit zelfs maar willen.
Het is ook twijfelachtig of daardoor daadwerkelijk het niveau omhoog zal gaan, want behoudens de top 3 van België zitten er geen sterkere clubs tussen dan de middenmoot van de eredivisie. En zolang de nummer 17 het jaar erop de nummer 8 kan zijn, of de promovendus het seizoen erop nummer 12 kan eindigen, is het verschil tussen middenmoot en daaronder blijkbaar niet zo heel groot.
Dit akelige idee van een BeNeLiga steekt vooral vaak weer de kop op als het wat schrale armoede is in de eredivisie, of als Ajax er kortstondig zodanig bovenuit steekt dat alweer geroepen wordt dat Ajax de eredivisie is ontstegen. Wat nonsens is als je in de afgelopen 5 jaar maar 1 keer kampioen bent geworden.
Voor Ajax, en de eredivisieclubs, is de BeNeLiga gewoon een slecht idee. Je wordt er echt niet beter van, tenzij het gepaard gaat met een kunstgras verbod. Maar daar kunnen we beter landelijk naar toe.
3 -4
Sanalologo
Gaat er om dat als er niks veranderd, de eredivisie steeds verder weg zal zakken.
2 0
mgtow
Als wij meedoen met die super league dan hebben we daar geen last van.
0 0
DeHardeWaarheid
Wat is de top 3 van België?
0 0
Ruff Rhythim
Sja....wat is de top 3 van Nederland?
0 0
mgtow
1.Ajax
2. Een van de overige 17 flopclubs
3. Idem
1 0
Ruff Rhythim
Juist!
0 0
Woodenshoe
Hartstikke leuk allemaal, wordt niks...
3 -2
Danos
Het goed onderzoeken kan nooit kwaad, hoe zit het met eu tickets, wat worden ongeveer de tv gelden etc etc.

Dan kan je daarna tenminste een goede beslissing nemen en mocht het negatief uitvallen voor een beneliga dan zijn we ook klaar met die discussie. We horen deze optie al 20 jaar dan kunnen we dat ook afronden.

Denk wel dat een sterkere competitie leuker is om naar te kijken maar ook beter te vermarkten is in het buitenland.

Persoonlijk sta ik er vooralsnog neutraal in de discussie.

Kan je mee in de super league dan is het wel een ander verhaal
7 0
Lazell
Aan de ene kant, we kunnen op deze manier de 6e competitie van Europa worden. Aan de andere kant, de 6e competitie krijgt waarschijnlijk minder kaarten dan de 8e en 9e bij elkaar. Denk dat het niveau van clubs als Brugge, Feyenoord enz. daalt omdat ze nóg minder in Europa spelen, maar voor ons is het gunstig omdat we sterkere tegenstanders hebben en een gegarandeerde CL plaats.
0 -1
NotForSale
als ik het uit de mond van Sar hoor geloof ik het.
4 0
fc Barcelona_ke
Die valentijn driessen proberen wat aandacht krijgen! Ajac vd sar willen dat zelf graag!
0 -10
suske
Nou dat zie jij toch verkeerd Van de Sar is helemaal geen voorstander
3 -2
Joseph
Van der Sar wilt de super competitie, maar je gaat mij niet wijs maken dat als dat niet lukt, van der Sar geen betere competitie zou willen.. Eredivisie is 1 grote grap.
0 0
Ruff Rhythim
Maar heeft Edwin dat zelf in eigen woorden zo gezegd dan?
Vooralsnog is dit het suggestieve verhaal van driessen die dat denkt te moeten opmaken uit het feit dat Ajax in 2024 liever voor die Superleague gaat spelen als die al komt.
1 0
Jariiii
Ik blijf toch voorstander. Je vergroot de weerstand (lees: maakt spelers beter), commercieel zal zo'n competitie interessanter zijn dan de huidige Eredivisie, en het ligt er maar net aan welke wedstrijden je benadrukt. Je krijgt er eindelijk meer serieuze tegenstand bij. Momenteel zijn in Nederland alleen de wedstrijden tegen Feyenoord, PSV (vooruit, ik noem ze) en AZ echt interessant, daar komen dan bijvoorbeeld Genk, Anderlecht, Standard en Brugge bij. Dat lijkt mij toch pure winst.
3 -5
Jornnn
Is ook zo. En als uiteindelijk blijkt dat we mee mogen doen met die superleague. Kan je er altijd nog uitstappen.
1 -1
Dubbelvla
ik heb altijd een beetje het gevoel dat het een zooitje is in België, met veel hooligans en vooral kracht-voetbal i.p.v. techniek en aanvallend spel. De twee competities zijn niet te vergelijken, laat staan fuseren. De enige reden is dat de landen naast elkaar liggen, maar de landen zelf zijn geen vriendjes toch?
3 -1
Sanalologo
Dat ze ander voetbal spelen is alleen maar goed. Hier speelt elk team 4-3-3 omdat de trainers totaal fantasieloos zijn. Gelukkig maken de buitenlandse trainers het af en toe nog leuk.
0 0
Labrador
Klopt wel een beetje. Veel rivaliteit onderling maar ook richting clubs in NL. Bruggen en Luik hebben een hekel aan Ajax.
2 -1
afcasven1995
Ook aan Feyenoord. Maar dat zorgt toch juist voor wedstrijden met veel beleving.
1 0
Amsterdam Loyals
Ja en nog meer wedstrijden zonder uit publiek...lachen joh
0 0
AFCAMM
Misschien bedoelt Valentijn dat niemand (van de uit supporters) er op zit te wachten ivm het reizen. Anders slaat hij de plank natuurlijk volledig mis. Een wedstrijd tegen Anderlecht is een stuk interessanter dan een wedstrijd tegen een laagvlieger uit de Eresivisie.


Wèl kun je je afvragen of wedstrijden tegen Belgische clubs in het algemeen net zo ‘leven’. Er is immers geen/weinig geschiedenis..
Je kunt zeggen wat je wilt van de jongetjes uit Rotterdam, maar dáár hebben we wel een hele geschiedenis mee en dat is de reden dat het zo leeft.
4 -1
Sanalologo
Wat voor geschiedenis is er als Ajax tegen RKC, Emmen of heracles speelt?
1 -1
AFCAMM
Bij RKC denk ik al gauw terug aan de wedstrijd van Vertonghen en hoe erg we die punten misten aan het einde van het seizoen.

Bij Heracles zijn er ook genoeg wedstrijden geweest om er een geschiedenis mee te hebben.
Voor Emmen geldt dat iets minder (behalve vanuit hun perspectief, want iedereen heeft wel iets met of tegen Ajax). Maar het zijn wel Nederlandse clubs. Dat heeft het toch dat competitieve gevoel. Het voelt toch lekker om (bij wijze van) van de club van je buurman te winnen?
1 -1
Ajax4life16
Geschiedenis tegen Anderlecht spreekt volgens mij voor zich. Tegen Standard Luik met dat vuurwerk gooien een tijdje terug, hebben we trouwens redelijk vaak tegen gespeeld laatste jaren. Tegen Club Brugge gaat er elk jaar een titelstrijd komen, dus die intensiteit zal je dan al hebben. Het is toch veel interessanter om tegen clubs te spelen waarmee je een concurrentiestrijd kan voeren ipv tegen een club als Heracles die eens in de 15 jaar een keertje van ons wint.
0 0
Sanalologo
Vind het een vrij magere geschiedenis, een kopbal van vertonghen. En geschiedenis is er om te schrijven.

En hoe groot is de kans dat je buurman voor Zwolle of Sittard is tenzij je er zelf vandaan komt.
2 0
Bjorn
Ik kan me volledig vinden in Edwin en Driessen deze keer. Wachten op de Super League.

In Azië en Europa zit niemand te wachten op Heerenveen - Ajax, maar wel op AA Gent - Ajax? Tuurlijk niet. Iedereen kijkt Premier League, La Liga en Bunsesliga.
2 -2
trainerdv
Klopt, het geld regeert al en zal nog meer regeren. Dan heb je nies aan een Beneliga
0 0
Ferd
De beneliga kan niet voor 2025 beginnen, dan is de nieuwe Europese league ook al bekend. Jong Ajax in de beneliga, Ajax in the euro league
2 0
DeHardeWaarheid
Natuurlijk kan dat wel als bijvoorbeeld FOX geintereseerd is in de BeNeLiga tv-rechten.
0 0
Markopantelic007
De vraag is of we wel op die andere trein zitten te wachten waar we vooral tegen degradatie ipv kampioenschap zullen ballen? We zitten nu natuurlijk in een zeer sterkte periode, maar realistisch gezien maken we natuurlijk geen schijn van kans tegen de grote jongens. Hoe denken jullie hierover?
1 -1
Ferd
Je vergeet dat we in die competitie qua geld plots wel mee kunnen doen met de grote jongens
1 -2
Amsterdam Loyals
Hahahaha... ja echt hoor. We gaan dan ineens "Premier League" bedragen ontvangen... Hou toch op. Dit is fuseren met een lelijk eentje met minimale extra mogelijkheden...
0 0
Hwb
Is maar de vraag, ligt eraan hoe het geld daar verdeeld wordt. Overigens snap ik dat Ajax erop hoopt, maar ik zie het niet gebeuren.
1 0
Radie125
Zo is het het beleid bij Ajax is prima alleen de factor tv geld werkt in ons nadeel. Stel je eens voor dat we de Ligt en Frenkie gewoon nog hadden bij Ajax dan waren we gewoon kandidaat voor de beker met de grote oren
2 -1
debarbaar
Alleen er komt geen affiche Eupen Ajax. Eupen bungelt onderaan in de league dus die zitten niet bij de 8 clubs. Ajax- Brugge Ajax-Anderlecht of Ajax- Luik is daarentegen tien keer leuker dan Ajax-Heracles, Ajax-RKC of Ajax-VVV
Waarschijnlijk lult Driessen maar wat uit zijn nek.
6 0
Bjorn
Zijn punt is echter dat of je nou Heerenveen - Ajax hebt of Luik - Ajax.. in Europa/Azie loopt hier nog steeds niemand warm voor en de supporters van de clubs al helemaal niet.
2 -2
Jariiii
Toch vergroot je de markt en daarmee de commerciële inkomsten met zo'n competitie, simpel.
2 -2
Amsterdam Loyals
Welnee man.. commercieel niets aantrekkelijker buiten Be en NL...
0 -1
Ajax4life16
commercieel is het dus wel aantrekkelijker. 2 competities die samen gaan gaat heel veel aandacht trekken, dus bedrijven gaan willen investeren en de uitzendrechten gaan duur worden. Daarnaast zijn veel teams redelijk gelijkwaardig, waardoor je een leuke competitie krijgt en ook het niveau gaat omhoog aangezien je 8 'slechte' ploegen inruilt voor 8 'goede' ploegen.
0 0
Amsterdam Loyals
Nee joh, nul extra aandacht. Echt nul!
0 0
Hwb
Flauw om Eiken te noemen. Kans dat die meedoen is niet zo groot. En als die wel meedoen, is dat natuurlijk niet het hele verhaal. Je krijgt ook Anderlecht, Club Brugge, Standard en Genk ipv RKC/Fortuna/Excelsior/Sparta/NAC/PEC/ADO/Twente. Dat lijkt me sportief een vooruitgang.

Al heb ik ook wel twijfels, een nationale competitie heeft veel meer charme en een belangrijke vraag is wat dit betekent voor de clubs die niet overgaan. Als het niveau daar keldert, wordt de basis van het NL voetbal minder breed. Vraag is of ook Ajax daar op lange termijn beter van wordt.
5 0
debarbaar
Niet alleen flauw, het is oliedom van die Driessen. Eupen kwalificeert zich niet eens voor de Beneliga. De clubs die het lijken te worden zijn Anderlecht, Brugge, Genk, Antwerp, Luik, Charleroi, Gent en Waregem.

Heel wat leuker dan RkC, VVV, Emmen, Zwolle of Fortuna
5 -1
Hwb
Dat is nog helemaal niet bekend. Er is namelijk nog niet bepaald wat je moet doen om te kwalificeren, net zoals het nog zeer de vraag is of het allemaal doorgaat.

Antwerp, Waregem en Charleroi is nog maar de vraag. Genk, Gent, Anderlecht, Club en Standard zullen erbij zijn als het doorgaat. Net als Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Utrecht en Vitesse. Andere clubs kun je over speculeren, maar valt niet met zekerheid te zeggen.
0 -1
Sjaakvaak
Daar gaat het niet om. Nu wordt Eupen genoemd terwijl het onderdaan de competitie bungelt. Mocht het zich wel kwalificeren dan staan ze dus blijkbaar 6/7 en dan is het ook niet erg als ze meedoen.
0 0
Babangida83
In t begin natuurlijk wel. Maar na een tijdje zonder Europees voetbal, zullen die ook gewoon niveau Eupen hebben. Enige wat je wint hiermee televisie- en sponsorgelden. Maar van sponsorgelden is dat ook maar de vraag, omdat er niet veel bedrijven in zowel België als Nederland actief zijn.

De kleinere clubs in Nederland zullen het hierdoor moeilijker krijgen. De vraag is of dat wenselijk is voor t algehele niveau van t Nederlands voetbal. Ik weet t niet.
0 -1
RusselWestbrook
Je kan je ook afvragen of Nederland niet te veel clubs met een proflicentie heeft.

De Jong ploegen van clubs uit de eredivisie draaien vrij moeiteloos mee in de KKD. Menig club uit de Tweede Divisie heeft een hogere begroting dan de kelder van de KKD. Veel clubs uit de KKD zijn aan het rommelen in de marge van de marges en zouden ook gewoon ergens onderaan bungelen een niveau lager.
1 -1
Babangida83
Ja, dat vraag ik me zeker af.

Het probleem van de KKD is ook gewoon de KNVB met al hun regeltjes. De tweede divisie heeft dat niet en heeft daarom een flink financieel concurrentievoordeel.

Maar de vraag is valide of we niet te veel profclubs hebben. Limburg is een mooi voorbeeld daarvan. Minder profclubs daar, betekent dat die andere in een grotere sponsorvijver vissen.
Maar fuseren met België is van een andere orde. Dan worden er in één keer 8 opgedoekt. Dat heeft impact. Ook op t geld (in de breedte) voor talentontwikkeling. Maar misschien dat onze subtopclubs dat over kunnen nemen. Al komt daar sportief qua talent nog niet zo veel vandaan momenteel.

Of je daar wijzer van wordt is puur een open vraag, ik weet t antwoord niet. Wat denk jij?
0 0
RusselWestbrook
Ik denk dat alleen de topploegen bij elkaar gooien in een competitie geen zoden aan de dijk zet. Ze moeten dan allemaal samen, op alle niveaus. 3-4 profniveaus en daaronder, op landelijk niveau, de hoogste semi-prof clubs, al dan niet met playoffs voor promotie naar de BeNeLiga's.

Maar volgens mij is er niemand die zo ver wil gaan, het is allemaal half werk, veel te laat, zoals altijd in de voetballerij.
0 0
Amsterdam Loyals
Waarom is Charleroi leuker dan Zwolle?
1 0
Hwb
Om Charleroi ook betekent Club, Anderlecht, Standard en Genk, terwijl Zwolle betekent RKC, VVV, Emmen en Fortuna.
5 -1
WesleySonck
Eupen - Ajax staat niemand op te wachten nee. Maar ik zie wel liever een Anderlecht-Ajax dan een RKC - Ajax. Maar ja, nog liever een Bayern - Ajax ofzo natuurlijk
0 0
Ajaxxxisdebeste
Ik zie er niks in, misschien beker samenvoegen en kijken of het werkt.
1 0
Babangida83
Dat vind ik een goed idee. Ook iets wat je op redelijk korte termijn wel kunt implementeren, lijkt me.
0 0
Spectre
Een BeneLiga Beker ofzo met Anderlecht, standard, Brugge en Genk vs Ajax fnoord p$v en AZ of iets dergelijks dat lijkt me ook wel wat of een prijs waar de kampioen van Belgie tegen de kampioen van NL speeld
1 0
jalex
Dat vind ik een heel goed en zelfs beter idee.
0 0
Hwb
Beker is een heel andere competitie. Je kunt aan de beker niet zien of 'het werkt' in de competitie.
1 0
Babangida83
Je kunt wel zien of het financieel meer opbrengt dan beide bekers apart.
0 0