Ajax trok meer toeschouwers dan 7 andere bekerduels bij elkaar

BartVeenstra, 24-01-2020 om 11:10, 14113 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het bekerduel tussen Ajax en SV Spakenburg van afgelopen woensdagavond trok meer toeschouwers dan alle andere zeven wedstrijden bij elkaar. Het toeschouwersaantal bij de wedstrijd van Ajax lag op 52.017, terwijl dit aantal bij alle andere zeven bekerduels opgeteld neerkomt op 39.694.

Het toont de populariteit van Ajax nog maar eens aan. Het verkopen van kaarten voor competitiewedstrijden en Europese wedstrijden gaat de club al steeds gemakkelijker af en nu weet de club ook het stadion uit te verkopen voor een wedstrijd tegen een amateurclub uit de Tweede Divisie.

Een enorm verschil met enkele andere wedstrijden in de achtste finales van de KNVB-Beker. Neem Fortuna Sittard tegen Feyenoord. De Limburgse club heeft een stadion met een capaciteit van 12.500. Het aantal toeschouwers? Nog niet eens de helft: 5.878. Of sc Heerenveen tegen Willem II. In het Abe Lenstra Stadion is er plek voor 27.224 toeschouwers. Het aantal toeschouwers hier? Ongeveer een kwart: 7.102. Ook bij Heracles Almelo - Vitesse vielen de toeschouwersaantallen tegen. In het Erve Asito (voorheen Polman Stadion) kunnen 12.080 toeschouwers, maar voor het bekerduel werden maar 6.034 kaartjes verkocht.

Ook TOP Oss, dat met AZ speelde tegen de nummer twee van de Eredivisie, wist haar stadion niet uit te verkopen. Van de 4.700 plaatsen waren er deze week slechts 2.615 bezet. FC Eindhoven, dat speelde tegen FC Utrecht, trok 1.678 toeschouwers, terwijl er plaats is voor 4.700 toeschouwers.

Bij het bekerduel tussen IJsselmeervogels en Go Ahead Eagles waren er 3.500 toeschouwers aanwezig, terwijl er bij die club bij competitiewedstrijden gemiddeld 2.000 mensen aanwezig zijn. Tot slot: het bekerduel tussen NAC Breda en PSV trok 12.887 toeschouwers en dat terwijl er plek is voor 19.000 toeschouwers in het Rat Verlegh Stadion.


De toeschouwersaantallen van de achtste finales van de KNVB-beker in overzicht.


Bart Veenstra
(Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax met 1-2 wint op bezoek bij FC Groningen? Zet in en krijg 7,55 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MPAjax
je trekt als hoofdstad al snel meer aandacht, het verschil nu alleen is dat de nieuwe generatie sneller voor populariteit kiezen dan hun eigen club in eigen dorp of stad tot op het bot steunen, dat heeft de media ze geleerd

het is daarom niet zo vreemd dat je meer mensen naar de stad ziet willen trekken, alleen zal een stad met mensen nog steeds wel het boerenland nodig hebben om hun voedsel te verbouwen en daar zit hem nu juist de crux

vind dit niet per se een goede ontwikkeling
1 0
Sterspeler
Ik ben zelf niet geboren in de stad Amsterdam en woon er ook niet. Ik vind het een geweldige stad en Ajax blijf ik supporten en volgen. Maar ik heb niet de drang om persé naar de randstad te gaan. Ik snap dat ook niet zo. Je betaalt je tegenwoordig helemaal de tering voor een kleine woning. Dan blijf ik toch liever net in Gelderland zitten waar de huizenprijzen prima zitten. Ook daar kan je mooi wonen.

Ik denk dat er ook een probleem in zit dat mensen steeds slechter worden in concessies doen en niet realistisch kunnen/willen zijn. Alles moet maar op aanvraag geregeld worden. Nieuwe broek nodig? prima, vandaag besteld, morgen in huis. Boodschappen thuisbezorgd. Mensen hoeven steeds minder moeite te doen om te krijgen wat ze willen. Het liefst ook op afbetaling.
0 0
ranger
joh als wij uit moesten naar spakenburg en feyenoord thuis dan had feyenoord meer supporters van die 7 bekerduels
En in Rotterdam praat je over supporters en wij hier over toeschouwers. (eigenlijk wel lachwekkend)
0 0
Juichtoon
Het zijn ook toeschouwers. Overigens zeg ik altijd Fnoord fans en Ajax supporters.
0 0
KlasseLasse
met alle respect als psv of feye thuis had gespeeld was deze statistiek er helemaal niet geweest lag gewoon aan de uit/thuis loting
0 0
Dennis1964
De Kuip zou zeker niet uitverkocht zijn. Hooguit 25000. Maar wel altijd de credits het legioen.
0 0
Labrador
Zeker. En laten we eerlijk zijn. Zodra de top 3 op bezoek komt is het opeens uitverkocht in Groningen, Heerenveen en Arnhem.
3 0
Redrum
Nou, dat valt wel mee. Ik geloof niet dat psv en feyenoord nog voor volle stadions zorgen als ze op bezoek komen. Alleen Ajax trekt nog volle zalen.
1 0
Red Devil
Veel stadions lopen alleen vol als Ajax op bezoek komt dus Vitesse mag zich ook verheugen op een vol juis binnenkort in de KNVB Beker.
1 0
Kingoffdatoilet
Raar dat de complexen van de amateurs en die van de Jupiler League ploegen niet vol zaten tegen een eredivisie ploeg
3 0
Suarez16_
Tja mooie cijfers natuurlijk, maar ijsselmeervogels, eindhoven, fortuna en oss hebben natuurlijk niet veel capiciteit en heereveen, nac en heracles in totaal ook minder dan de Arena denk ik. Maar goed zegt natuurlijk wel wat dat Ajax de Arena uitverkocht krijgt tegen spakenburg en dat bij heereveen er maar 7000 mensen van de 25000 zitten tegen willem 2.
1 0
Redrum
Ik snap die lage opkomsten echt niet bij bekerwedstrijden. Juist de beker is voor de meeste clubs in Nederland de enige kans op een prijs.
2 0
Suarez16_
Zeker, maar goed snap ook wel dat je als fan van fortuna of heracles er niet van uit gaat dat je ver komt. Bij Ajax, willem 2, az, utrecht, feyenoord, psv en vitesse zit het wel vol denk ik, maar als fortuna, heracles of pec zwolle zijnde ga je er niet van uit. Die hebben 1 keer in de 30 jaar een incidentele finale om de 10 jaar erna weer te verliezen van ijsselmeervogels, de dijk, telstar en de graafschap. Daar zal het misschien pas gaan leven bij een gunstige loting in de kwartfinale.
0 0
johnantoni
Kan zomaar te maken hebben met dat PSV, Feyenoord, Utrecht, AZ en Vitesse uit speelden.
3 0
Ruff Rhythim
Dan hadden juist die stadions waar zij speelden flink vol moeten zitten
5 -3
johnantoni
Onzin. De stadions waar in ze speelden zijn klein. Clubs die ik noemde hebben grotere stadions.
2 -2
Wout1988
die van heerenveen is bijna net zo groot als psv
0 0
Ruff Rhythim
Gaat om de bezettingsgraad dat snap je toch wel?
0 -2
Sjaakvaak
Je redenatie klopt niet. Als de stadions kleiner zijn, dan zou je juist eerder verwachten dat ze uit zouden verkopen. Alleen zijn de absolute aantallen dan inderdaad lager.

Probleem is juist dat ook die kleine complexen allemaal maar voor de helft waren gevuld. Behalve IJsselmeervogels.
1 -2
Bjorn
Een aantal clubs krijgt de stadions echt niet meer vol waar dat vroeger een garantie was. Groningen en Heerenveen zijn de mensen flink afgehaakt.
1 0
AFCAwooz
Heerenveen en groningen is ook gewoon niet spectaculair de laatste jaren. Heerenveen heeft echt goede spelers gehad met Dost, Assaidi, Samaras, Alves en die Djuricic ofso. Nu is het alleen niet zo veel. Groningen heeft dit jaar na VVV de minste goals gemaakt in de competitie. Dat zegt ook al veel.
1 0
Kingoffdatoilet
Groningen heeft er ook een concurrent bij in de vorm van FC Emmen. Emmen speelt de laatste jaren leuk voetbal, het is spectaculair en het heeft een gezellig stadion. Daarom kiezen steeds meer mensen uit Drenthe en d rand van Groningen voor FC Emmen. Ook speelt mee dat het voetbal in Groningen al jaren nergens meer op lijkt.
1 0
Adam24
Ajax is mateloos populaire op het moment. Maar sommige van de andere clubs mogen zich toch wel schamen. Heracles en Heerenveen waren gewoon leeg, terwijl ze zeer aantrekkelijke tegenstanders hadden.
8 0
JordyAjacied
Mooi maar logisch, AZ, Feyenoord, PSV, Utrecht en Vitesse speelde allemaal uit.
2 0
Redrum
Klopt, maar het viel wel enorm op hoe leeg die stadions waren. Blijkbaar trekken die clubs tegenwoordig ook geen publiek meer. Al hebben sommige van die clubs sowieso nooit echt publiek getrokken natuurlijk.
5 0
Ruff Rhythim
Die stadions hadden wel vol gezeten als ze Ajax hadden geloot.
Zegt genoeg over de rest.
3 0
Lars93
Ik krijg hier in de buurt van Rotterdam altijd te horen dat Feyenoord ook fans door heel Nederland heeft die uren reizen voor een potje thuis tegen Fortuna. Dus dat ik niet zo moet zeiken over de reistijd naar Amsterdam. Maar blijkbaar valt de omgeving van Sittard dan niet onder heel Nederland, want daar trekken ze geen extra publiek :')
3 0
Bullmajor
Die zouden ook niet een uitverkocht huis hebben.
Tegen Fortuna zou dat hondstrouwe publiek massaal niet zijn op komen dagen, denk ik...
1 -1
Redrum
Nog mooier was dat er een sfeer was die ze in de meeste stadions van Nederland nog nooit gehad hebben. En dat tegen een amateurploeg.
9 0
Dubbelvla
misschien waren er gewoon veel werklozen en leerlingen, want eerlijk, een wedstrijd die met een verlenging tot half 12 duurt op een di/wo/do is wel vrij onhandig.
0 -6
Dick
Jezus, alsof half 12 killing is om de volgende dag vroeg op te staan. Wat zijn we toch een land van half zachten geworden....
8 -1
debarbaar
Domme beledigende opmerking. Dus dinsdag, woensdag en donderdag komen wel uit tijdens Europees voetbal? Ik ken overigens tal van lieden met een kantoorbaan en ambtenaren die minder moeite voor hun inkomen doen dan een werkeloze of een leerling.
2 -1
Mokum2018
Maar waarom zag ik toch lege stoeltjes? Waren deze personen dan toch niet gekomen?
0 0
debarbaar
Een simpele rekensom leert dat wanneer je een capaciteit hebt van 54990 en je 52017 kaarten verkoopt je 2973 lege stoeltjes hebt. Tel daarbij 5% op van mensen die een kaartje gekocht hebben maar die uiteindelijk niet konden komen dan heb je 5500 lege plekken.
0 0
Juichtoon
Dat Ajax zoveel toeschouwers trekt komt ook door het comfort dat de Arena biedt. Je zit er altijd en overal zeer comfortabel. Gemakkelijk naar de wc die er netjes uitzien, snel bij het eten en drinken. Etc.
Steeds als ik ergens anders ben, Sparta of in de Kuip besef ik weer hoe goed Ajax het ook op dat gebied voor elkaar heeft.
4 -1
f*ck010
Eeeh... ik ga echt niet naar het stadion omdat de stoeltjes comfortabel zouden zitten hoor. Dan zou ik wel thuis op de bank gaan liggen!
0 0
AFCADEE
het parkeren bij de Arena is ook best goed geregeld. vergelijk dat maar eens met de kuip of in Eindhoven.
2 0
Babayaka
Nou misschien moet de opbrngst dan maar gedeeld worden met de andere 7 duels, dit is natuurlijk oneerlijk.

@Dehardewaarheid: En welke einstein heeft dat weer bedacht ?
0 -1
DeHardeWaarheid
Voor veel toeschouwers was dit de enige mogelijkheid om dit seizoen Ajax te bekijken in het stadion.

Er volgen ook geen thuisduels meer dit seizoen in de beker.
6 0
3*stars*3
Daar heb je een punt maar Ajax is ook gewoon hot.
Tot een paar jaar geleden zou dit gewoon niet gebeuren, zelfs als het de enige thuisduel in de beker zou zijn.
En laten we wel wezen, Ajax speelde tegen amateurs.
Meeste fans weten vooraf dat je de B of misschien C keus zou gaan zien.
1 0
Stamhoofd
Misschien waren veel supporters ook wel nieuwsgierig naar het B en C team.
0 0
Schip
Ah vandaar. Zorgde wel voor een mooie sfeer en terecht in deze fase van het toernooi.
2 0
Babayaka
kaarten waren ook 20,10 en 5 euro
3 0