Donderdag topoverleg over BeNeLiga, Ajax heeft grote stem

BartVeenstra, 23-01-2020 om 15:05, 8892 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Accountantsbureau Deloitte presenteert donderdag een rapport aan de zes grootste clubs van Nederland (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht) en aan de vijf grootste clubs van België (Anderlecht, Standard Luik, Club Brugge, RC Genk en AA Gent), zo meldt het Algemeen Dagblad. De krant schrijft dat de Eredivisie CV, de KNVB, de KBVB en de Belgische Pro League eveneens aanschuiven bij het topoverleg.

De vraag in het dossier is of een gezamenlijke competitie (Nederland met België) significant meer inkomsten oplevert uit marketing en televisie dan beide bestaande competities bij elkaar opgeteld. Daarbij is het ook van belang hoe zich dat verhoudt in 2025, wanneer het Nederlandse televisiecontract met FOX Sports afloopt. De plannen hebben alleen een realistische kans wanneer sprake is van 'één plus één is drie'. 'Wanneer uit de berekeningen blijkt dat de kloof met de vijf Europese topcompetities substantieel verkleind kan worden, krijgt het project in de komende maanden een vervolg.

In België zou verdeeldheid zijn onder de clubs, terwijl de Nederlandse clubs meer collectief optrekken. Toch is met name Ajax bepalend in de koers voor de komende periode, zo valt te lezen. 'Ajax legt de cijfers van de BeNeLiga óók naast die van een mogelijke Europese supercompetitie, en naast de ontwikkelingen in de Champions League. Als de Nederlandse landskampioen geen heil ziet in de Belgisch/Nederlandse plannen, is de kans klein dat het project concreet van de grond komt.'

Een BeNeLiga zou ook gevolgen hebben voor andere clubs uit de Eredivisie en ook daar wordt donderdag over gesproken. In ieder geval zijn er nog heel wat hobbels te overleven voordat er sprake is van een BeNeLiga. Zo is de UEFA altijd kritisch geweest op plannen voor competities over de grens. 'Geen onbelangrijke vraag wordt ook of de UEFA net zoveel gezamenlijke Europese tickets beschikbaar zal stellen als nu in de Belgische en Nederlandse competities gebeurt.'

Mocht er een BeNeLiga komen, zal dit sowieso pas vanaf 2025 zijn. 'Omdat de Nederlandse televisierechten pas dan op de markt komen. Die tijd verwachten de betrokkenen ook sowieso nodig te hebben om een mogelijk BeNeLiga van de grond te kunnen krijgen, met al zijn haken en ogen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Henkjanklaas
De supporter met gezond verstand zit hier totaal niet op te wachten. Ajax versloeg weliswaar in een oefenpotje de kampioen van België met twee vingers in de neus, dus zitten wij op potjes tegen Belgische tegenstanders te wachten. Wat is er mis met bijv. groningen - ajax afgezet tegen bijv. charleroi - ajax ?..
Zal wel weer met poen te maken hebben, maar sportief gezien is het niks.
0 0
trainerdv
Jammer als dit een gedrocht wordt waar niemand op zit te wachten, maar waar iedereen (of althans alleen de directies) zich inbluft. Zo gaat dat vaak met fusies. Ik zit er persoonlijk niet op te wachten. In de jaren 80 speelden we voor 8000 man, de jaren 0 waren ook karig als fan met een sfeerloze, slechtgevulde Arena. Het kan (na een succesperiode) enorm verkeren. Nu het goed gaat, zie de sfeer gister, denkt men weer dat de bomen tot in de hemel groeien, maar wacht maar als iedereen ineens thuisblijft op zondag voor Ajax-Charleroi, omdat we al 7 punten achterstand hebben op Anderlecht bijvoorbeeld. Ik vind dat de fans de eerste stem moeten hebben over een dergelijke fusie. Die zorgen op de lange termijn echt voor de kwaliteit van de competitie. Seizoenskaarten worden even makkelijk opgezegd als aangevraagd.
1 -1
BokkieBokstra
De Beneliga, het is een terugkerend ding. Ik hoop het niet, de eredivisie is leuk genoeg en de Beneliga is echt niet veel aantrekkelijker. De concurrentie met Engeland, Spanje, Duitsland, Italie zal je ook verliezen met de Beneliga. Dacht ook dat Belgische clubs ook niet enthousiast zien en ik denk het merendeel van de eredivisie ook niet. Zal wel overwaaien.
1 -1
pizzapunt
BeneLiga is nog steeds kruimels i.v.m. andere competities. Ik zie er geen heil in. zelfs een verdubbeling van je TV-geld á 8 miljoen is het in mijn beleving niet waard.


De KNVB moet binnenlandse transfers gaan stimuleren en geld binnen de competitie aan het rollen krijgen.
1 -1
DeHardeWaarheid
Binnenlandse transfers stimuleren. Op welke manier?
0 0
pizzapunt
Clubs uit de middennoot die maar oostblokkers en afrikanen scouten, terwijl er in eigen land voldoende goede spelers rondlopen.
0 -1
DeHardeWaarheid
Tja Bosman-arrest.

De salaris-eisen voor niet-Eu'ers behoren tot de strengste in Europa.
0 0
ElPistolero9
Ik hoor dus net op de VI podcast dat Ajax van plan is om in 2025 uit de Eredivisie CV te stappen en zelf tv-rechten te gaan distribueren. Alle internationale deals die nu gemaakt worden, zoals de partnerships met andere clubs, media-outlets, sponsorships etc. zijn een soort voorbereidinh daarop - zodat straks Ajax internationaal voor meer geld tv-rechten kan verkopen. Menno Geelen had dit blijkbaar gezegd.

Natuurlijk is dat nog ver weg, maar mij klinkt dat als muziek in de oren. Dan kan je pas echt een grote stap zetten financieel en aansluiting vinden.
2 0
BokkieBokstra
je zal toch andere club ook nodig hebben voor een competitie.
0 0
AjaxDaniel
Vgm doen de grote Portugese clubs dit ook en verdienen ze daar veel meer geld mee dan normaal.
0 0
ElPistolero9
Idd, Benfica en Port doen dat. Scheelt je zo 50 miljoen op jaarbasis
0 0
DeHardeWaarheid
Maar is dat ook wenselijk voor de consument?

Want Ajax kan alleen de tv-rechten van de eigen thuiswedstrijden verkopen.
0 0
Alderweireld3
Wenselijk voor de Ajax-fan die zijn club naar grotere hoogte wil zien stijgen.
0 0
Fredschuit1
Niet doen!
0 -1
jaripettersson
Wat is dat verhaal van die supercompetitie waar ajax bij wil zitten. Is dat ipv de eredivisie of allebei?
0 0
MisterAFCA
Dat is ipv de de Champions League. Eigenlijk is dat de nieuwe Champions League.
1 0
ajax4ever01
Je kan beter gezamenlijk gaan met de duitse competitie, dat is dan veel aantrekkelijker.
0 -2
jaripettersson
Zit Duitsland niet op te wachten.
5 0
ElPistolero9
Dat Fox contract, het blijft hilarisch. Welke klapmongool sluit er in de snel groeiende voetbalwereld een 15 jaar durend contract af? Om in de woorden van Trump te spreken: 'the worst deal in the history of deals.'
4 0
Bjorn
Makkelijk praten achteraf.

Toen het contract gesloten werd, in 2012, zaten de clubs aan de grond met Eredivisie Live. Er moest geld bij en het bedrag dat dat we toen op jaarbasis ontvingen lag nog veel lager dan de huidige bedragen.
2 -1
ElPistolero9
is ook achteraf praten, maar je kunt nu wel concluderen dat het slecht heeft uitgepakt. zelfs de belgische competitie heeft nu een betere tv-deal dan wij...
3 0
DeHardeWaarheid
De Belgen verdelen dit seizoen 80 miljoen over de 1e en 2e klasse. Dat zijn 24 clubs.

Vorig seizoen kreeg Club Brugge als kampioen 8,05 miljoen. Dat is minder dan wat Ajax, PSV en Feyenoord kregen in de Eredivisie.
0 0
ElPistolero9
Ging mij om de nieuwe deal waar ze nu mee bezig zijn, gaat vrijwel zeker over de 85m (Eredivisie) heen. Al wist ik niet dat er daar Meerdere competities in hetzelfde pakket gaan. Toch blijft het gênant als je kijkt naar het verschil qua inwoners tussen Belgie en NL
1 -1
DeHardeWaarheid
Dat zal toch sterk afhangen van wie de rechten koopt.
De Tv rechten worden voornamelijk betaald door de abonnementsgelden.

Fox is alleen een sportzender.

Proximus en Telenet doen aan televisie, internet en mobiele telefonie. Die verdienen hun geld terug doordat de klanten meerdere abonnementen nemen.
0 0
DeHardeWaarheid
12 jaar en alle clubs inclusief Ajax hebben voorgestemd.

Maar goed, hoeveel zou in de huidige markt een nieuwe contract vandaag de dag opleveren?
0 0
MPAjax
Bene liga kost meer dan het oplevert.
4 -2
Danos
Wat is je bron? Waar baseer je mening op?
2 -1
geronimo
Beneliga is niets en het gaat ook nooit wat worden,niet doen dus
2 -2
InOost
Lijkt me een goed idee eigenlijk. Sportief gezien wordt het er zeker beter op, voor het kijken dan denk ik ook. Meer goede teams, betekent meer potjes van betekenis wat het alleen maar spannender maakt.
Als de cijfers goed zijn en we gaan er op vooruit, dan zie ik niet zozeer een tegen argument als Ajacied zijnde. Het is misschien jammer voor het voetbal dat kleine clubs minder inkomsten krijgen omdat ze niet tegen Ajax kunnen spelen. Maar kleine clubs bestaan in andere landen ook als ze niet in de hoogste niveau uitkomen.
1 0
JariJari
Plan B als de Europese super league niets wordt.

Of als de super league een gesloten toernooi wordt, want dan hoeven we ons niet te kwalificeren en boeit de vermindering van het aantal CL plekken niet.
0 -1
Kingoffdatoilet
Beneliga is echt onzin. Ik kijk liever Ajax - Emmen dan Ajax kv Mechelen. Minder plekken voor de cl voor beide landen. Minder binding met achterban. Ver reizen. Geen grote stijging van kwaliteit in de competitie of van inkomsten uit televisie gelden. Denk dat het juist slechter is dan de eigen competitie
1 -2
RusselWestbrook
Dat wordt dan je eigen competitie, slimpie.
3 0
Oliveira
Compleet verspilde tijd die BeNeLiga. Ajax zal die competitie gelijk al ontgroeien. Ik zou nog eerder zeggen: meldt je aan bij de Bundesliga. Dan pas wordt het interessant. Mijn redenen zijn: in de BeNeLiga zit (nog) geen geld. In de Bundesliga zit miljarden. Grote spelers gaan nou eenmaal naar competities waar geld zit.
1 -4
AjaxDaniel
Dat Ajax de competitie waarschijnlijk zal ontgroeien klopt, maar dat heb je nu toch ook? Aan de andere kant betekent het dat ook in een BeNeLiga de kans groot is dat Ajax kampioen wordt. Terwijl je wel meer geld ontvangt en op papier de 6de sterkste competitie bent.
2 0
RusselWestbrook
Doe de topclubs uit Oekraïne en Portugal er ook bij, dan wordt het wat. Ben je op papier meteen een top 4 competitie, tot aan de nok toe gevuld met Europese prijzen uit het verleden.

Als je dan toch bezig bent, pak je ook meteen de topclubs uit Schotland en Rusland er bij. Dan begint het écht ergens op te lijken.
1 0
De Stift
Ik ben groot voorstander van de BeNeLiga. Het maakt dat de Nederlandse en Belgische topclubs een competitie kunnen optuigen die enigszins kan concurreren met de Duitse, Franse, Italiaanse en Engelse. Wat interessant zou vinden als pilot, is om te starten met een BeNe-berkertoernooi. Dus bijvoorbeeld dat de finalisten van de beker elkaar nog treffen in een mini-toernooi. Dan kan je onderzoeken of toeschouwers erop zitten te wachten, of het interessante wedstrijden oplevert etc. Je kan het nog kleiner maken door de start van het seizoen niet de Johan Cruijff-schaal te laten zijn, dus de landskampioen tegen de bekerwinnaar, maar dat het een wedstrijd is tussen de kampioen van Nederland tegen de kampioen van België. Beide opties zie ik als een goede test voor een eventuele BeNeLiga.
2 -1
RusselWestbrook
Het kan nooit concurreren met de landen die jij noemt, om de doodeenvoudige reden dat België en Nederland bij elkaar opgeteld nog niet eens de helt van de bevolking hebben van elk van die landen afzonderlijk (behalve Engeland, maar dat is de meest vermarktte competitie ter wereld)

Het idee is leuk, maar het is nog steeds veel te klein.

Voor de goede orde:

België en Nederland: 11,4 en 17,2. Samen 28,6.
Frankrijk: 67,0
Duitsland: 82,8
Italie: 60,5
Engeland: 56,0
2 -1
GorillaBiscuits
Hoezo is de UEFA tegen competities over de grens??? Wat is de Champions League dan? Juist, een competitie over de grens!
0 0
geDaante
Dat zullen ze zien als een toernooi, wat het eigenlijk ook is ;).
1 0
GorillaBiscuits
Naar de buitenwereld zullen ze dat zeggen. Maar ze willen graag een Europese supercompetitie, en met de huidige en aankomende veranderingen hebben ze die competitie ook gewoon onder de noemer Champions League. De naam League geeft het eigenlijk al weg he ;-)
0 0
Cruijffthebest
Flikker op met je Beneliga!!!!
3 -2
Soccerskins
Ik juich het nog altijd toe, de competitie wordt er sowieso sterker door. Bij een league van 18 clubs zou je ongeveer hierbij uitkomen.
- Ajax
- AZ
- Willem II
- PSV
- Feyenoord
- Vitesse
- Utrecht
- Heerenveen
- Heracles
- Club Brugge
- Gent
- Royal Antwerp
- Charleroi
- Standard Liege
- Genk
- Anderlecht
- Zulte Waregem
- KV Mechelen
4 -4
DeBaarsjes
Belgische bond kwam met deze 8:
De grote 5:
Club Brugge
Anderlecht
Standard
AA Gent
Racing Genk.
Aangevuld met:
Antwerp FC
Sporting Charleroi
En de laatste plek zal tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk gaan.
1 0
Bjorn
Ik denk dat veel Ajacieden geen interesse hebben in Genk - Ajax en liever Groningen of Heerenveen - Ajax zien. Laat staan mensen in het buitenland.. gaat nooit gebeuren.
3 -3
JariJari
Ik zie liever Bayern-Ajax ;)
2 -2
RusselWestbrook
Natuurlijk krijg je niet even veel Europese plekken, doe niet mal. Als je dan 5 competities bij elkaar gooit krijg je 10 CL plekken, dat kan toch niet?
1 -2
Aspers73
Dus dan krijgen deze 2 landen ipv 4 CL plaatsen (2 directe voor de kampioenen en 2 voor de nrs 2) ineens nog maar 1 of 2 plaatsen voor de CL? Dus raken we nog verder achterop. Ajax moet hier echt nooit aan mee doen.
2 -2
WesleySonck
Het aantal CL plaatsen kan je natuurlijk niet bij elkaar optellen. Je zou eventueel wel de coefficienten bij elkaar kunnen optellen en kijken op welke plek je dan komt (derde van europa, te kort door de bocht maar toch)
0 -1
RusselWestbrook
Coefficienten zijn geen kwestie van bij ellaar optellen. Hoe er wel een nieuwe coefficient voor de nieuwe competitie berekend moet worden, dat wordt een lastig verhaal.
2 -1
Bjorn
Tegen die tijd is er allang een Super League waar kwalificaties vast anders gaan werken. Coefficient verleden tijd.
0 0
RusselWestbrook
Ik ga er vooralsnog van uit dat dat een gesloten competitie gaat worden zonder kwalificatie.
1 0
Bjorn
Die kans zit er dik in inderdaad. Tot die tijd zorgen dat we goed presteren zodat we erbij kunnen zitten.
0 0
JariJari
Dan joinen we die gewoon op basis van onze resultaten.
0 0