Deze Kroaat is he-le-maal bezeten van Ajax

basdew92, 14-12-2019 om 12:00, 14052 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Rodney Rijsdijk is columnist en schrijver over Ajax. Kort geleden leerde hij Tomislav Filipovic kennen.

Onlangs had een vriend van mij een Kroatische vriend van hem op bezoek. Dat is niet zo heel bijzonder want mijn gabber heeft veel connecties in de Balkan. Wat het speciaal maakt: deze man, Tomislav Filipovic, kortweg Tom, is al sinds zijn jeugd een ongelooflijk fanatieke Ajax-fan.  

Zijn site ‘’Ajax… and nothing else matters’’  is één van de meest complete Ajaxfan-sites die ik ooit heb gezien, ware het niet dat de site compleet in het Kroatisch is. Tom heeft mij, bij mij thuis voor zijn site geïnterviewd. Bezetener dan Tom kom je ze niet gauw tegen. Want hoewel hij geen Nederlands spreekt of schrijft koopt hij ook gewoon Nederlandse Ajax-boeken, die hij vervolgens rustig zin voor zin vertaalt. Dat hij dan best een poosje over een boek doet maakt hem niks uit. Hij verslindt zo ongeveer elke letter die over zijn favoriete club gaat. Zijn grote idool is Jari Litmanen. Hoe wordt een gozer uit Kroatië die nog nooit in Nederland heeft gewoond zo’n maniakale Ajacied?  

Tommi, alles goed met je? Hey, ik vertelde laatst aan mensen dat ik een totaal Ajax-gekke Kroaat bij me over de vloer had. Hun eerste, logische vraag was natuurlijk: hoezo is iemand uit een ander land voor Ajax? Hoe en wanneer ben jij met het Ajax-virus besmet geraakt?
'Dat heb ik aan mijn vader te danken. Hij vertelde al van kleins af aan verhalen over het geweldige Ajax van de jaren zeventig. Altijd als we samen voetbal keken begon hij weer over dat geweldige Ajax van Johan Cruijff en Johan Neeskens. Dus ik begon steeds meer over Ajax te leren, terwijl ik niet eens elke wedstrijd keek, niet eens wist hoe de spelers eruit zagen. Toen ik 10 was, in 1987, zag ik mijn eerste Ajaxwedstrijd op TV. De Europacup 2-finale, Ajax Lokomotiv Leipzig. Die wedstrijd gaf mij mijn eerste idool: Marco van Basten. Sinds die dag ben ik Ajacied!' 

Maar had je dan nooit een favoriete club in Kroatië of voormalig Joegoslavië? Als voetbalfan heb je toch ook een club in je eigen land die je support?
'In de Kroatische regio Dalmatië, waar ik vandaan kom, is iedereen supporter van Hajduk Split. Ik ben daar echt het zwarte schaap. De eerste en enige club die ik support is Ajax. Ik was de enige die blij was toen Ajax Hajduk versloeg in de jaren negentig. Ik heb zelfs nog problemen gehad met de harde kern van Hajduk toen ik op de voorpagina van de grootste krant uit de regio op de foto stond met Frank Rijkaard toen de Ajax-selectie net geland was in Split. Dat werd niet gewaardeerd.'

Tom (tweede van rechts) krijgt een handtekening van Frank Rijkaard bij aankomst op het vliegveld.


Wat was de eerste wedstrijd van Ajax die jij live in het stadion hebt gezien en hoe oud was je toen?

'Mijn eerste wedstrijd was Dinamo Zagreb-Ajax in 1998. Het werd 0-0, ik was 22 jaar en ik zag mijn helden voor het eerst live. Ik zat in het thuisvak omdat ik geen kaartjes voor het Ajaxvak kon krijgen. Ik zat tussen de harde kern van de Dinamo Bad Blue Boys. Toen had ik m’n Ajax-shirt maar niet aangetrokken want in de Balkan teken je dan dus je doodvonnis.

Mijn eerste keer in de Johan Cruijff ArenA was tegen Utrecht toen Ajax met 1-2 verloor! Ten Hag was de coach van Utrecht en Labyad scoorde de twee Utrecht-goals.

Achteraf zie ik die nederlaag nu als een overwinning, hoe gek dat ook klinkt, want daarna begonnen er dingen te veranderen binnen Ajax. En laatst was ik dus bij de 4-0 overwinning tegen Feyenoord in het stadion! Deze klassieker was mijn Mount Everest. Ik had twee wensen in dit leven en dat was Ajax live zien winnen van Feyenoord en door het Olympisch Stadion lopen. En dat is allebei gebeurd laatst! Zo zie je maar, dromen kunnen uitkomen.'


Wat doe je eigenlijk voor de kost? Al die Ajax- en Amsterdamtripjes moeten natuurlijk ergens van betaald worden.
'Ik ben zanger van beroep! Daar verdien ik mijn geld mee. Hoe cool is dat? Ik heb ook een jaar meegedaan aan een soort American Idols. Maar eigenlijk kan ik de zin van het leven in één zin samenvatten: opstaan, Ajax, ademen, Ajax, eten, Ajax, slapen, Ajax.'

Tom, net als ik was jij 18 toen Ajax de Champions League won. Ik was aan het drinken als een kampioen op het Leidseplein, maar hoe beleefde jij dat daar? In de kroeg of thuis met vrienden? Was het een beetje feest daar?
'Man, het eerste wat ik me herinner is dat ik mijn vaders bed sloopte na die goal van Kluivert! Ik sprong er zo hard op dat het stuk ging! Het tweede dat ik me herinner was dat ik teleurgesteld was omdat Jari Litmanen niet had gescoord en het derde is dat ik die avond zwaar dronken ben geworden met mijn vrienden. Ik om de Ajax-overwinning te vieren en zij hadden geen reden om dronken worden maar deden gezellig mee. Ik heb ook gedronken als een kampioen, maar helaas niet op het Leidseplein.'

Hoe loopt je site? Wordt ie veel gelezen? Is Ajax een beetje populair in de Balkan?
'Ajax Balkan Fans is de Facebook-pagina waar ik alle artikelen van mijn website ‘‘Ajax… and nothing else matters’’ op deel. En ik heb dus niet alleen lezers uit de Balkan, maar echt van over de hele wereld! Wat best gek is, want alle content is in het Kroatisch geschreven. Ik denk dat mensen het net zo lezen zoals ik artikelen van bijvoorbeeld Ajax Showtime vertaal. Er zijn via de Facebook-pagina ook een hoop vriendschappen ontstaan. Via sommige contacten die ik via de site heb opgedaan ben ik ook naar wedstrijden geweest. En eigenlijk ben ik via via ook dankzij die pagina met jou in contact gekomen. Ajax zorgt voor vriendschappen over de hele wereld!'

Dilemma, Tom, pistool op je hoofd: Kroatië wereldkampioen of Ajax de Champions League winnen, wat zou je kiezen?
'Dat zal ik je eerlijk zeggen. Al speelde mijn hele familie in het Kroatische team en stond ik er zelf in als keeper, dan nog kies ik voor Ajax!' 

Door Rodney Rijsdijk

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax34
Respect kerel.
0 0
AjaxDaniel
Mooie vent haha
0 0
WantAmsterdam
Kan ik me goed in vinden, maar toch bijzonder dat hij niet Nederlands heeft geleerd, zou alles wel veel makkelijker maken als hij zelf Ajax boeken leest :)
Maar geen disrespect hoor, van Duits naar Nederlands is wat anders dan van Kroatisch naar Nederlands, dus geen misplaatste arrogantie van mijn zijde.
Verder natuurlijk een Ajacied, echter vind je ze niet. Geweldig, en hoop dat wij Ajacieden, maakt niet uit waar wij vandaan komen, nog heel veel mooie successen zullen meemaken
0 0
zskb410
great pictures! hi from Ajax fan from Ukraine!
9 0
Amsteraaij
dat antwoord op die laatste vraag. wat een held
2 0
Afc22
Erg leuk om te lezen.
0 0
AjaxCitizen
Hahaha. Met een Ajax shirt naar De Kuip. Wat een held! Ik doe het hem niet na.
3 0
Bertus2002
In Kroatie zijn ze wel wat gewend hahaha
0 0
michaellaudrup
Heel bijzonder dit.
1 0
TontoKarnaggel
Bok Tomislav,
Iyepo u ovo čitati. Nado koji ti vryeme uskoro ti krevet može rušiti. ;)

Dug život Ajax!!!

of zoiets...
8 0
Noxin
Haha, netjes.
1 0
GvanderK
Goed en mooi stuk!
3 0
ibrAjax
Mooi stuk as. Wat een baas!
3 0
Joodhannus73
Briljant..! Ik weet dat er in Bologna ook zo iemand zit. Een Italiaan die vanaf kinds af aan helemaal leip is van Ajax. Deze je de ik nog niet. Fantastisch!
4 0
Redrum
Ja ik weet niet of dat echt heel bijzonder is. Het schijnt dat er in Noord-Brabant een mannetje of 500.000 zit met een zware leerachterstand dat zwaar fan is van psv. Daar kunnen wij niet tegenop.
3 0
Duif63
Geweldig dit! Zo'n man moet gewoon een seizoenskaart krijgen. En reiskostenvergoeding uiteraard.
4 0
Mikenick
Leuk stuk! *knipoog*
0 0
Rho1980
Dit is toch geweldig man!!!!
Ajax moet dit veel meer uitbuiten cq promoten! Zo’n vent moet je een lokale uithangbord maken.
2 0
Noxin
Ha, mooi man. Sowieso staat Ajax er in Kroatie goed op. Veel positieve reacties als ik met een Ajax-shirt door Split loop. Toen ik naar het stadion van NK Zadar ging, stond de voorzitter in de fanshop. Die was meteen enthousiast en hebben vervolgens ruim een uur staan praten over Ajax.
2 0
basdew92
ik denk dat jouw avatar 'm wel zorgen baart haha :p
0 0
Noxin
Ach, de anti-Ajax stance van de harde kern was vooral voorafgaand aan de wedstrijd in Split. Volgens mij konden de supporters het uiteindelijk onderling goed vinden en zijn er in het jaar erna voetbaltoernooitjes georganiseerd tussen Torcida en Ajax-supporters.
0 0
basdew92
nice man, wist ik niet! Zal eens kijken of daar nog iets over te vinden is
0 0
KingJames23
Wat een held!! Mooi om te lezen.
1 0
Tinus
Werelds, letterlijk en figuurlijk!
3 0
Beretta
Mooi verhaal! Hier in Kenia ook genoeg mensen tegengekomen die met lof over Ajax spreken, en baalden van de uitschakeling. Het is jammer dat we zo lelijk zijn uitgeschakeld in de CL want het voetbal dat we spelen wordt enorm gewaardeerd en kan op lange termijn echt heel erg veel opleveren. Hopelijk is dit een incident, en niet vorig jaar, dan kunnen we geleidelijk groeien naar een vast plek in de CL knock-out rondes, vanaf daar kunnen we best weer heel ver gekomen als het een beetje meezit.

Voor dit jaar primair focussen op het kampioenschap en de opperste motivatie opbrengen voor de EL, hopelijk loten we eerst een makkelijke tegenstander en daarna een gerenommeerd team. Wellicht dat we dan weer mooie dingen kunnen laten zien, zoals in 2017.
3 0
Peterv13
haha die derde foto ook :) Super leuk man !
0 0
Ajacied33
Haha wauw wat een mooi verhaal. Fans over de hele wereld, en deze man is echt fanatiek
4 0