Kranten: 'Ajax verdiende het om door te gaan'

BartVeenstra, 11-12-2019 om 07:55, 4659 views, Nederlandse kranten |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Nederlandse kranten spreken daags na de Champions League-uitschakeling van Ajax over 'een dreun' en 'een mokerslag'. Door de 0-1 nederlaag tegen Valencia rest voor Ajax nu de Europa League, terwijl het volgens de kranten gezien het behaalde aantal punten en het vertoonde spel meer had verdiend.

De Telegraaf

De Telegraaf wijst erop dat PSV en Feyenoord er een moord voor zouden doen: overwintering in de Europa League. 'Maar voor Ajax is de plaatsing voor de knock-outfase van het B-toernooi niets meer dan een dreun', schrijft de ochtendkrant, die Ajax 'jammerlijk zagen falen'.

In De Telegraaf wordt er ook kritisch gekeken naar enkele tactische keuzes van trainer Erik ten Hag. Zo zag het dagblad dat Edson Álvarez met geel op zak risico liep, waardoor Sergiño Dest het veld inkwam en Noussair Mazraoui op het middenveld kwam te spelen. 'Het was een noodgreep en daarom onbegrijpelijk waarom hij Carel Eiting, Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch op maandagavond in Jong Ajax tegen Roda JC liet spelen. Een van de drie zelfopgeleide middenvelders op de bank zetten tegen Valencia, had hem veel meer (creatieve) mogelijkheden geboden.'

Na de eerdere nederlaag tegen Willem II vreest men in Amsterdam en omstreken nu het ergste. 'Ten Hag zal na de zeperd van vrijdag tegen Willem II en de mokerslag van Valencia in recordtijd alle scherven bijeen moeten rapen, want anders dreigt een Rampweek met de hoofdletter R. Zondag wacht in het dakloze AFAS-stadion de Eredivisie-kraker tegen AZ, dat het puntenverschil met de lang zo onaantastbare, maar nu aangeslagen koploper kan terugbrengen tot nul. En dat zou uit Amsterdams perspectief een treurige Kerst inluiden.'

Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad hoopte op een nieuwe, schitterende avond in Amsterdam. 'Een kolkende Johan Cruijff Arena, met daarnaast een stampvolle Ziggo Dome, waar de wedstrijd op een groot scherm wordt uitgezonden. Alles is aanwezig voor opnieuw een Champions League-avond waarop een deken van euforie over Amsterdam valt', klinkt men in eerste instantie nog hoopvol. 'Maar het loopt helemaal anders. Vanaf het eerste fluitsignaal is Ajax aan het jagen. Op de bal, op de tegenstander, maar vooral op zichzelf. Onnodig wordt vaak voor de allerhoogste versnelling gekozen, met foute keuzes en onzorgvuldigheid in de passing tot gevolg.'

De ontgoocheling na afloop was groot, zo schrijft de ochtendkrant verder. 'Spelers vallen in het gras, staren in het oneindige. Ze weten dat de schijnwerpers van de Champions League, daar waar ze in 2019 zo vaak schitterden, in 2020 niet meer op hen staan gericht. Tien punten, een serie spectaculaire duels, veel doelpunten: indrukken voor de eeuwigheid, maar de derde plaats in groep H is het enige dat echt telt. Ajax doet niet langer meer mee in de Champions League.'

de Volkskrant

Ook de Volkskrant schrijft dat Ajax gezien het spel in de groepsfase van de Champions League meer had verdiend dan de derde plaats. 'De fijnzinnigheid, de precisie is enigszins weggesijpeld uit het Amsterdamse spel dat Europa weer attendeerde op Ajax uit Amsterdam, hogeschool van voetbal. Beter was Ajax in de tweede helft. De treffer was verdiend geweest, zoals Ajax het over zes duels verdiende om door te gaan. Qua voetbal, qua kansen.'

'Ajax speelde het beste voetbal van de groep, maar eindigde als derde', schrijft de Volkskrant, die zag dat de bal telkens net verkeerd viel. 'Het was de avond van net niet, zoals na die prachtige aanval in de 67ste minuut. Tadic-Van de Beek-Ziyech. Net niet goed geraakt. Omhaal Lang: net niet zuiver genoeg. Schot Martinez: net gepakt.'

Tot slot blijft de Volkskrant positief over Ajax. 'Ajax verloor, maar is niet verloren. Als nummer drie mag het na de winterstop instromen in de Europa League, waarin het zich tot de kanshebbers op de eindzege mag rekenen. Maar dat alles is een schrale troost bij de club die wil aanhaken bij de Europese top, en die top speelt in de Champions League.

Trouw

Tot slot is het woord aan Trouw. Het dagblad schrijft dat het Ajax vaak mee heeft gezeten in de Champions League. 'Maar gisteravond bood Ajax, door diverse mutaties danig verzwakt, te weinig gewicht om evenals vorig seizoen te overwinteren in de Champions League. Ajax leverde zoals te verwachten viel een zinderende voetbalavond af in het eigen stadion. Spannend was het tot de laatste minuut. Goed zeker niet. Daarvoor ging er te veel mis bij de Amsterdammers. Valencia, de huidige nummer acht van Spanje, oogde bovendien net iets slimmer, zuiniger en vooral iets volwassener in de alles-of-niets-wedstrijd.'

De vele wisselingen bij Ajax lieten zich voelen, zo schrijft Trouw verder. 'Op het hoogste niveau kan dat niet ongestraft. Lang, pas dit seizoen gedebuteerd in het eerste, ontbeert nog de inhoud voor een Europese wedstrijd van de hoogste intensiteit. En de Mexicaan Álvarez, al na tien minuten bestraft met geel, liet andermaal zien dat hij geen middenvelder is.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cupmetgroteoren
Deze generatie kan alsnog een unieke prestatie neerzetten door de EL te winnen. Ik hoop dat ze dat beseffen. Wat mij betreft behoort Ajax tot de favorieten, maar niet zoals het nu gaat,: opportunistisch spel gebaseerd op individuele flitsen. Overmars moet toch eens op zoek gaan naar die spelverdeler die de rust kan bewaren en het tempo kan dicteren. Dan kan martinez terug naar cv, waar hij het eigenlijk het best deed, ondanks zijn lengte. Op het middenveld komt ie gewoon net iets tekort. Veltman, mazraoui, dest en timber mogen het dan gaan uitvechten voor de rb plaats.
0 -1
mickey2602
Martinez terug naar CV? En Daley Blind dan? Die wil je dan graag als CVM zien? Is geprobeerd,werkte niet dus gaat niet gebeuren.
1 0
AFCZlatan
Ik heb een titel, die toepasselijker is: ‘Veltman speelt als vanouds en loods Ajax naar de Europa League’.

Dan lijkt het tenminste nog wat. Ik ben echt zwaar teleurgesteld na gisteren...
1 -1
Salamis
Jammer, Ajax was beter, maar het zat net niet mee, geen enkele bal viel even goed. Promes en Neres werden gemist. Martinez en Veltman waren slecht. Lang kan dit niveau nog niet aan. De scheids was vorig jaar goed, maar nu echt een zeikerd. Het enige wat ik echt niet begrijp is het inbrengen van Siem de Jong. Die blijft maar minuten krijgen, maar hij kan het echt niet meer.
0 0
funnymountain
Die Italiaanse scheidsrechter zal wel een bonus krijgen van de maffia.
0 -2
7172AFCA7395
Ja en vorig seizoen was er een beetje mazzel tegen Benfica.
Daar ontbrak het nu toch wel aan.
0 0
blessure
Driessen zei Gravenberch brengen.
Hoe komt hij erbij.
Leuke voetballer, die Gravenberch, maar leid ontzettend veel balverlies.
Wel een speler voor de toekomst.
Ten Hag had, het is misschien niet des AJAX, Schuurs erbij moeten zetten in de spits, om het nog te forceren.
1 0
Ajax27
Leuke voetballer? 10 klassen beter dan Alvarez. Dus als je had moeten wisselen Had je hem erin kunnen brengen. Dus dat is Ten Hag zeker aan te rekenen dat hij hier geen rekening mee heeft gehouden. Nous heeft allang laten blijken dat ie tekort komt voor het middenveld.
1 0
Adios
Toch gewoon trots op de prestaties van dit team! Bijna voor 200 miljoen aan spelers kwijtgeraakt en in deze lastige poule met veel pech uitgeschakeld. Want niet alleen de scheidsrechterlijke beslissingen of blessures zaten tegen, ook de resultaten van de andere teams waren precies ongunstig. Valencia verdiende in 2 wedstrijden meer tegen Chelsea, wat had betekend dat Ajax al door was geweest. Was Chelsea-Valencia niet gelijk geworden, dan was 0-1 gister voldoende geweest. Maar ja, als mn tante een lul had, was het mn oom... Volgend jaar beter en dit jaar nog zoveel mogelijk Europese avondjes!!
0 0
Aspers73
Het ergste is dat je dit van ver af zag aankomen, en het dan ook doodleuk gebeurd.
1 0
Babayaka
Niet echt, je wordt 3de dus tja. Ze hebben de eerste wedstrijden geluk gehad ook, dat de tegenstanders de vele kansen die ze kregen niet tot goals promoveerde.
Echter dat is de laatste paar weken anders, en wanneer je dan zelf amper nog scoort wordt het een lastig verhaal. Op naar de volgende deceptie, as zondag wordt het niet beter.
0 -2
FerdiZ
goed verhaal, lekker kort, doen we niks mee.
zou me niks verbazen als az zondag weer compleet van de mat wordt gespeeld
1 0
Cisco2
K zou thuis blijven onder m'n dekentje als ik jouw instelling had.....
1 0
Ajacied33
Kijk, jouw positiviteit hebben we nodig. Top!
1 0
gi0vanni
Verdienen? Goed spelen is een maar het gaat ook om doelpunten maken. Als je dat niet doet verdien je niets. Een aantal snelle flankspeler is natuurlijk wel een gemis en de scheidsrechters hebben natuurlijk ook niet echt eerlijk gefloten maar dan nog had Ajax genoeg kans om kansen af te maken. Helaas nu veel minder geld maar misschien wel kans op een Europese prijs.
0 -1
Ajacied33
Het gaat ook om doelpunten maken ja. En laten wij nou net de meest gescoorde ploeg zijn in onze groep...Verdienen we nu meer dan?
1 0