Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Tadić ook dit seizoen van onschatbare waarde

BadembaBarrie, 06-12-2019 om 08:00, 4013 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Bij Ajax draait het de laatste tijd om twee mannen: Hakim Ziyech en Quincy Promes. De twee weten elkaar moeiteloos te vinden en braken al menig wedstrijd open voor Ajax. Dusan Tadić lijkt minder aanwezig te zijn op het veld en mede daardoor hebben velen het idee dat hij een minder seizoen draait. De statistieken van de NOS tonen echter aan dat dat niet helemaal klopt.

Helemaal even goed als vorig seizoen doet Tadić het vooralsnog niet. Bij elkaar was de Serviër vorig seizoen zestig keer direct betrokken bij een goal, 38 doelpunten en 22 assists. Hij had daar 56 wedstrijden voor nodig, dus hij had net iets meer goals en assists dan dat hij wedstrijden had gespeeld. Dit jaar loopt hij vooralsnog 'slechts' één op één: 25 wedstrijden, tien goals en vijftien assists. 

Opvallend is hier dat Tadić dit seizoen dus wat vaker aangever is en wat minder vaak doelpuntenmaker. Dit valt ook terug te zien in de statistieken die wat dieper ingaan op de betrokkenheid van Tadić op het veld. In vergelijking met vorig seizoen heeft de aanvoerder van Ajax minder balcontacten in totaal (56.9 tegenover 65.4 vorig seizoen), maar meer in de vijandelijke zestien (10.2 tegenover 8.7 vorig seizoen). 

Tadic passt wat minder en schiet wat meer dan vorig seizoen. Hij passte per 90 minuten dit seizoen 37.8 maal, iets wat hij vorig seizoen gemiddeld precies vijf keer vaker deed. Hij schiet iets regelmatiger (2.3 keer per 90 minuten, tegenover 2.2 vorig seizoen), maar doet dat minder nauwkeurig (0.9 keer op doel, tegenover 1.2 keer). De linkspoot creëert tot slot meer kansen dan vorig seizoen (3.3 om 2.9 per 90 minuten), wat zijn naar verhouding hogere aantal assists verklaart.

Tadić is dus misschien net iets minder dan vorig seizoen, maar ondanks zijn rol op de achtergrond, is hij ook dit seizoen weer van onschatbare waarde voor Ajax. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dolberg, blijft hij zn directe tegenstander(s) wel continu bezig houden, is ie aanspeelbaar, maakt ie zn acties. Ja de spotlights staan op Ziyech en Promes op dit moment, maar iedereen met ogen in zn kop ziet nog steeds dat Tadic enorm van waarde is. Ik wist überhaupt niet dat dit een punt was wat speelde.
0 -1
Bapinho
Zijn veldspel is niet altijd even goed dit jaar; maar zelfs in zijn "slechte" wedstrijden stapt ie regelmatig met 2 assists van het veld af. Deze man is zo belangrijk voor Ajax en ik heb het gevoel dat ie in de kleedkamer ook een hele positieve rol speelt. Zo blij met hem. En af en toe denk ik ook wel eens dat ie iets zelfzuchtiger mag zijn. Dan heeft ie bijv een goede schietkans maar dan past ie toch nog 1 verder
0 0
Ajax68
Dusan Tadic is gewoon minder dan vorig seizoen, zeker ook met zijn balvastheid en doelpogingen. Statistieken zeggen mij niet zoveel, mijn ogen zien wat er gebeurt, en vooral niet gebeurt. Hij is en blijft echter een goede speler voor Ajax.
1 0
De Stift
De ondergrens van Tadic ligt bizar hoog. Hij heeft niet de ontspannen schwung van vorig jaar, maar speelt heel gefocust en taakbewust.
2 0
Lane 8
Ervaring
0 0
HStorm
Feiten. Heerlijk, thx
0 0
PetrusKeizer
zo. dat is dan goed op n rijtje gezet en maakt weer ns, met de koele cijfertjes bij de hand, duidelijk hoe goed Dusan is. Wil niets meer horen over een Tadic uit vorm :)
5 -1
MK77
Hij is niet in super vorm maar toch insane goed
0 0
3*stars*3
Had vorig seizoen echt belachelijke Stats.
Betrokken bij zoveel goals, in zijn 1e seizoen en dat in alle competities.
Dit seizoen viel het mij ook op dat hij aardig wat assists heeft geleverd.
Las af en toe wel wat kritiek en mensen roepen dan dat hij minder scoort.
Ze vergeten 1 ding, Tadic scoorde vorig seizoen ook aardig wat vanaf 11m.

Blijft een topaankoop.
Mede door komst van Promes, is het spel iets veranderd voorin maar Tadic blijft zijn waarde hebben.
Nu al een aantal prachtige assists geleverd.
Mooiste was die op Donny in Valencia.
3 0
Whazzza
Ja die penalties moeten ze er eigenlijk aftrekken. Assist zegt ook niet alles want als je medespeler jouw briljante paas niet afmaakt telt hij niet mee. Gecreëerde kansen misschien wel het belangrijkste cijfer
0 0
3*stars*3
Over briljante pass gesproken, die niet werd afgemaakt.
Die ene actie/pasa op Martinez, tegen Utrecht.
Ging via poot van de keep achter maar Martinez wist wel te scoren uit zelfde corner.
0 0
Schip
Eens, vorig jaar was hij deels linksbuiten met het gezicht naar de goal. Dat doelpunteninstinct was er toen wat meer. Nu speelt hij vaker met zijn rug naar de goal. Nog waardevoller voor het team, maar gaat wel beetje ten koste van zijn afmaken. In die wedstrijd tegen Real vorig jaar kwam alles samen.
1 0
3*stars*3
Precies, nu is hij meer een kapstok.
Ben wel gedeeltelijk eens met wat Kieft een tijd geleden zei, die noemde hem 1 van de meest complete Ajax spitsen sinds V Basten.
En nog belangrijker, Tadic laat een team doorvoerhaven.
Dat Tadic fysiek tekort komt, ben ik totaal niet eens met Kieft.
Maar ik blijf het een topaankoop vinden.
Kan ook genieten van zijn messcherpe kapbewegingen.
Laatst ook weer tegen Lille maar dan lijkt het of hij twijfelt om eerst te passen, ipv zelf schieten.
Echt een teamspeler.

Jaaa Real uit, was gewoon een 10 voor hem.
1 0
JariHeijden
Ik vind dat Patrick Kluivert de meest complete Ajax spits is sinds Van Basten. Kluivert had ook alles. Tadic is wel de meest complete Ajax spits sinds Kluivert. Naar mijn mening natuurlijk. :-)
0 0