Woordvoerder Ajax: 'Sport en politiek scheiden'

BartVeenstra, 15-11-2019 om 12:00, 6173 views, AT5 |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Een woordvoerder van Ajax heeft tegenover AT5 laten weten dat sport en politiek gescheiden moeten worden inzake de aanstaande reis van de Amsterdamse club naar Qatar. Ajax belegt van 4 tot 12 januari een trainingskamp in het land in het Midden-Oosten.

Sinds de bekendmaking van dit trainingskamp is er veel te doen geweest omtrent de locatie. Tijdens de bouw voor de stadions voor het WK 2022 zijn er veel dodelijke slachtoffers - het precieze aantal is niet bekend - gevallen. Bovendien zouden de arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden hebben moeten werken. Amnesty International roept aandeelhouders dan ook op om vrijdagmiddag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering vragen te stellen over deze kwestie.

Op dit moment is het onduidelijk of er ook echt aandeelhouders vragen gaan stellen over de trip van Ajax naar Qatar. Amnesty International was eerder van plan om zelf aandelen aan te schaffen, maar zag daar uiteindelijk vanaf. Het is wel duidelijk dat Ajax zich - de club heeft 73 procent van de aandelen in handen - weinig hoeft aan te trekken van eventuele vragen.

Tegenover AT5 geeft Ajax tekst en uitleg over de reis, waarbij het duidelijk naar voren komt dat sport en politiek gescheiden moeten worden. 'In januari zijn de omstandigheden daar het beste om optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Denk aan het weer, de velden, de accommodatie en de tegenstanders. En het is ons daar vorige keer goed bevallen. Dit jaar zijn wij uitgenodigd om aan een sterk toernooi deel te nemen, wat het naast de sportieve aspecten financieel ook interessant maakt.'

Denk jij dat Oranje met 0-2 wint op bezoek bij Noord-Ierland? Zet in en krijg 5,65 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FreddyAX
Sorry maar hier kan ik me niet in vinden, Ajax zou zich veel meer moeten realiseren dat de naam Ajax bespat wordt op deze manier.
Sport en politiek scheiden is alleen nodig als er iets goed mis is met de politieke situatie, dat de FIFA zich laat verleiden is al een drama , ik ben hier echt flink teleurgesteld over.

Ik hoop oprecht dat men alsnog afziet van dit voornemen, los van wat PSV doet, de FIFA wil ,het gaat om onze naam .
0 0
Joker
Huh en wel van de toren blazen als je politiek correct met de trein waar sneller is naar Lille reist.

Om een maand later onmondig milieu vervuilend naar Qatar te gaan. Dat hypocriete dat irriteert..

Vlieg de hele wereld over, koop shirtjes uit China maar doe niet schijnheilig politiek correct,
3 0
OpaVerteld
Even wat feitjes m.b.t. dit vreselijk land:

Qatar is een gewaardeerd lid van de wereldgemeenschap en de Verenigde Naties.
Qatar is een gewaardeerd leverancier van aardolie met klanten over de hele wereld.
Qatar is een zeer gastvrij land en biedt onderdak aan een ieder die het zich kan veroorloven.
Qatar is een solide rechtstaat met een rechtssysteem gebaseerd op de Sharia.
Qatar is door geen enkel land of organisatie aangeklaagd bij een internationaal strafhof.
Qatar biedt werkgelegenheid en een beter toekomstperspectief aan duizenden werknemers , dikwijls uit armere landen.
Qatar kent net als Nederland een koningshuis.
Qatar's emir werd door kongin Beatrix verblijd met het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Qatar als onderdeel van de VAE behoort tot de 10 rijkste landen ter wereld.
Qatar is gastheer geweest van de 18de klimaatconferentie van de UN,
Qatar is jarenlang sponsor geweest van Barcelona CF en is nu de trotse sponsor van AS Roma.

Tsja....als je dit even op je in laat werken, snap je echt niet wat een gerenommeerde voetbalclub als Ajax in zo'n shithole te zoeken heeft....niet waar?
0 -1
Benijax
Je hebt je naam verkeerd gespeld. Het is Opa vertelt.
0 0
Adam24
Het gaat in eerste instantie niet om het land, wat je overigens zeer rooskleurig omschrijft, maar om de stadions die Ajax gaat 'testen', het complex waar Ajax gaat trainen en het hotel waar Ajax gaat verblijven. Deze zijn allemaal rechtstreeks gelinkt aan de zwaar overtrede mensenrechten. Het gaat om de rede van de uitbuiting van mensen. Waar Ajax nog even doodleuk over zegt dat ze daar heen gaan omdat de accommodaties zo top zijn. Je weet wel die accommodaties waarbij mensen sterven om het te bouwen.
2 0
SoNick
Daar ben ik het mee eens. Het is wel goed dat supporters vraagtekens zetten bij de reis, maar ga er alsjeblieft niet binnen de vereniging over bekvechten. Daar zijn andere verenigingen voor.

Het statement vind ik echter niet zo krachtig als je het alleen maar gebruikt wanneer het je uitkomt. Wat betreft Qatar moeten we het scheiden, maar wat was Ajax gretig om zich politiek te profileren met de treinreis naar Lille. Enige valide argument van toen was en is: beste reiscomfort om tot prestatie te komen. Dus ook als je het beste leerlingetje van de klas wil zijn: politiek en voetbal scheiden.
1 0
AnsB
Het gaat niet alleen om politiek. Die doden zijn rechtstreeks gerelateerd aan voetbal.
Hoe je ook denkt over de scheiding tussen sport en politiek, het is qua PR gewoon niet slim om naar zo'n land te gaan
2 0
Restored
Probleem is dat we alleen staan, al die voetbalbonden hadden al lang samen een boycot voor het WK 2022 moeten aankondigen maar de juiste mensen zullen wel weer een zak geld hebben gekregen.
0 0
Adam24
Met de juiste mensen bedoel je ook de voetbalclubs die daarheen gaan om de stadions te testen?
0 0
Red Devil
Er is ook nog zoiets als fatsoen in je flikker hebben.
Alleen het geld telt en die doden zijn onbelangrijk zeker.
3 0
Aspers73
Beetje makkelijk antwoord dit van Ajax. Wel 'maatschappelijk bewust' zijn en met de trein naar Lille, en dan een maand later met zijn allen naar Qatar.
6 0
AFCAjax
Als er sprake is van slavernij moet je dat uiteraard niet steunen door ernaartoe te gaan en daar gebruik van te maken, als er sprake is van mensen die vrijwillig (ook al geven hun omstandigheden niet veel betere opties) daar werken onder slechte omstandigheden en gewoon betaald krijgen wat is afgesproken en vrij zijn om ontslag te nemen en iets anders te zoeken (hoe beperkt en beroerd dat aanbod ook is) zie ik het probleem niet.
Als je arme mensen met beroerde werkopties wilt helpen moet je niet hun beste werkoptie (want dat is de plek waar ze kiezen te werken) gaan boycotten, dan zijn ze alleen maar slechter af.
Als je dat soort mensen wilt helpen dan moet je daarheen om ze een betere optie te bieden, maar doorgaans is het de onstabiele, niet echt vrijheidslievende politiek/overheid in dat soort landen die dat niet echt aantrekkelijk maakt.

Maar ik heb me er verder niet in verdiept waar hier sprake van is.
0 -1
Adam24
Het Parool:

'Loze salarisbeloften, inname van ­paspoorten, achterstallig loon, vervuilde slaapverblijven, onveilige werkplekken. De situatie van gastarbeiders in Qatar is genoegzaam bekend. In totaal zijn volgens voorzichtige schattingen bij de bouw van stadions voor het WK 2022 honderden doden gevallen.

In 2016 schreef Amnesty International een rapport na ge­sprekken met 234 arbeidsmigranten. Rode draad in de ­uitbuiting vormt het kafalasysteem, waarbij migranten een sponsor moeten hebben voor een werkvergunning. Bij aankomst leveren ze hun paspoort in en zijn ze overgeleverd aan de nukken van hun werkgever. De migranten sluiten vaak hoge leningen af voor recruteringskosten. In combinatie met lager dan beloofde salarissen voelen velen zich gevangen.

Ook hotel Marsa Malaz Kempinski, waar Ajax zal verblijven, is in verband gebracht met uitbuiting. Medewerkers kregen ver onder het minimumloon betaald voor dagen van soms 15 uur, schreef The Guardian in 2018. Volgens het hotel zijn de misstanden inmiddels verholpen. Bij de aanleg van het Khalifa Stadion en de rest van de zogenoemde Aspire Zone waar Ajax gaat trainen, was op grote schaal sprake van uitbuiting, aldus Amnesty. Qatar kondigde vorige maand nieuwe arbeidswetgeving aan. Dat is eerder gebeurd, zonder dat iets wezenlijks veranderde.'
2 -1
Kake
Onzin. Ik ben in hart en nieren Ajacied. Maar Ajax moet zich diep en diep schamen. Als je Ajacied bent betekent niet dat je ook alles goed moet praten.
Dit is gewoon bloedgeld. Is niks meer of minder.
2 -2
trooop
Ajax gaat in 1944 op trainingskamp nabij auswitch. Dezelfde woordvoerder: 'De omstandigheden zijn daar nou eenmaal het best. Denk aan het weer, de velden etc. En het is ons daar vorig jaar ook goed bevallen. De nazi's zijn heel blij met onze komst, wat het naast de sportieve aspecten financieel ook interessant maakt.'
6 -4
stefanwillem
Zielig excuus voor een mens ben jij. Ik wordt hier gebanned als ik iemand "stumper" noemt en dit laten we staan AS?
2 -1
Tinus
Trooop trekt het in het ridicule, maar hij heeft hier natuurlijk gewoon een punt. ‘Voetbal en politiek gescheiden houden’ kun je makkelijk gebruiken als het je (financieel) uitkomt. Lekker makkelijk want dan kun je heel makkelijk principes hebben, je kan ze tenslotte overboord gooien als ze je even niet uitkomen.
2 -2
Bky
Wat een kansloze vergelijking en in mijn ogen ban waardig.
1 -1
trooop
Het is een hyperbool om duidelijk te maken hoe onhoudbaar het is om te roepen dat je sport en politiek moet scheiden. Het idee is dat je zoiets niet letterlijk neemt.

Maar ook al haal je dat er niet uit; 'ban waardig'? Ik wist niet dat jij zo'n lichtgeraakt moraalriddertje was.
2 -2
Redrum
Weet je wat een goed idee is? Laten we als voorbereiding op de wedstrijden na de winterstop in een omgeving gaan trainen dat het tegenovergestelde klimaat heeft van waar we de komende maanden mee te maken krijgen in de competitie! Briljant!
1 0
AlexIbarra
Prima dat groepen als een Amnesty zich even laten horen om de misstanden in Qatar aan de kaak te stellen.

Ook prima dat Ajax niet als enige in de voetbalwereld politieke statements gaat maken en gewoon zakelijke / sportieve keuzes maakt voor de locatie van een trainingskamp.
2 0
Tecmessa
Beetje gênant dit...
0 0
Adam24
Belachelijke actie en reactie van Ajax. Hoe durf je te stellen dat de accommodatie zo top is in Qatar? Juist dit is de gehele kwestie. Ajax (en de andere clubs) zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
1 -3
Danos
Onzin en een accommodatie kan prima top zijn los van het feit hoe het tot stand is gekomen
2 0
Adam24
Maar om over de accommodatie te beginnen, terwijl daar nu juist het gehele pijnpunt van Amnesty ligt, is wel erg opmerkelijk en een teken van het bord voor de kop van Ajax wat betreft deze kwestie.
0 -3
Mocrodammerr
geldt dit ook voor alle Nederlandse bedrijven die daar zijn gevestigd? met zn allen terug naar holland.
0 0
Adam24
Als het even kan wel, maar dat is de gehele kwestie niet.
0 0
Mocrodammerr
oh nee, dat is de kwestie niet. als ajax of psv die kant op gaan, is het een grote kwestie. maar grote Nederlandse bedrijven die zich daar hebben gevestigd is van andere orde. all about the monnie
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Alleen omdat qatar geld heeft, ze hebben bij veel grote clubs een vinger in de pap door investeringen of geldschieters.Was qatar arm dan was niemand daar ooit heen gegaan.Stel er was in albanie een stadion waar tientallen of honderden mensen waren omgekomen tijdens de bouw, dacht je dan echt dat niemand al lang had gezegd We spelen niet op een kerkhof.Als bijv. duitsland/engeland/frankrijk ooit naar albanie zou moeten voor een kwali.Had ook de uefa allang gezegd, daar spelen we niet. Maar bij qatar zien ze alles door de vingers want die hebben poen. Waarom het wk daar gehouden kan worden? Ze beloven investeringen, paaien sponsors,iedereen die maar wil kan financieel meeprofiteren zolang het wk daar maar heen gaat. Stel de noordpool had een land met geld, hadden ze daar nog gespeeld. Want waar kijk je naar Omstandigheden voor spelers.En met die hitte is het lastig topprestaties te leveren. En met koelapparaten aankomen, tsja, zit je met duizenden mensen in een airco stadion.
En Ajax dat naar qatar gaat?Er doen grote clubs mee en Ajax vindt het mooi dat ze er bij horen en et is een eer gevraagd te worden. Een beetje zoals uitgenodigd worden op een feestje terwijl er ook criminelen komen.Mensen aan dan roepen Daar wil je toch niet heen die hebben bloed aan hun handen. Heeft ook met status te maken die Ajax krijgt door mee te doen.Als jij naar dat feest zo gaan en zaken kan doen wat goed is voor je business.Je moet als ajax zijnde niet met andermans problemen in je eigen voet schieten. Dat wil zeggen Niet zo'n kans weggooien door niet te gaan,terwijl alle andere clubs zich ook niet druk maken om qatar.Dan zou ajax zichzelf pijn doen door roomser dan de paus te willen zijn.
1 0
Superjan
Zonder me uit te spreken over of het wel of niet kan dat Ajax daarnaartoe gaat (het kan me bar weinig schelen):

Sport en politiek zijn niet te scheiden. Dat hele toernooi is een politiek charmeoffensief, eraan meedoen dus een politiek statement, of je wil of niet. Iedereen weet dat er misstanden zijn in die landen. Het statement is dus dat je dat als bedrijf niet zo erg vindt dat je er een zak geld voor laat liggen. Als dat je afweging is, fine. Ik ga daar zoals gezegd inhoudelijk geen woorden aan vuil maken. Wat ik wel wil zeggen is dat men zich geen zand in de ogen moet laten strooien door zo'n clichématige one-liner.
4 0
mallerd
Dalijk met het WK hoor je ze niet, want dan “moeten” we wel daarheen.
1 0
jaripettersson
Ik heb een aanbouw aan mijn huis laten maken. Helaas zijn daar 17 onderbetaalde bouwvakkers bij overleden, maar ik lig me toch heerlijk in het zonnetje op mijn nieuwe dakterrasje. Genieten!
2 0
JesusZoonVanGod
Waar maken we ons druk om? China kreeg de Olympische spelen terwijl bekend is/was dat ze op grove wijze de mensenrechten schenden. Wij hebben een marketingoffensief en samenwerkingen in China, terwijl mensen daar vast zitten in kampen etc.

Dit is gewoon selectieve verontwaardiging! Groot gelijk dat we geld gaan opstrijken in Dubai.
3 0
Robbie en de Kock
Sorry maar ik vind het gewoon niet kunnen. Ajax heeft ook een voorbeeld functie. Lekker makkelijk om te zeggen dat je sport en politiek moet kunnen scheiden.
4 -4
Bky
Oke, welke conclusies ga je er zelf aan verbinden? Ga je PSV supporten?
4 -4
Robbie en de Kock
Ja! Vanaf nu ben ik Psv supporter.
0 0
Bky
Echt heel erg van je, want die zijn vorig jaar heen geweest, schaam jij je niet om supporter te zijn van zo'n club?
0 0
Bky
Heel goed van Ajax, niet zwichten voor dat emoterreur.
4 -5
Simon1
Wat leven we toch in een jank wereld. Ja er gaan dingen mis in de wereld, waar niet? Moeten we dan gelijk maar niet meer daar naartoe? Er blijven namelijk heel weinig plekken over met deze redenatie. De ene keer is het mensenrechten, Trump, Brexit, Krim, Israel. Wat is het volgende excuus, m'n schoonmoeder?
5 -3
Bjorn
Helaas zit de wereld zo niet in elkaar.
0 0
mallerd
Optimaal voorbereiden op de tweede seizoenshelft betekent gewoon in Amsterdam blijven.

Stel dat er helemaal géén doden waren geweest had je dan nog steeds al die commotie gehad? Ik betwijfel het. Dat mensen daar in erbarmelijke omstandigheden werken is natuurlijk verschrikkelijk, maar dit gebeurd overal in de wereld.
1 0
RaynoFischer
Toen PSV er vorig jaar heen ging hoorde je niemand, maar als Ajax er heen gaat vergaat de wereld zowat, wel typisch dit..
1 0
davy14
Bizar...
1 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Stel dat ik volgende week een aandeel koop van Ajax (€10 kost dat volgens mij). Dan kan ik volgend jaar toch komen op de aandeelhoudersvergadering?
1 0
Bky
Nee, een aandeel kost 20,80 euro, omdat we zo goed gaan omdat we eindelijk een directie hebben die kansen als deze gewoon benut.

Jeweetwel, die kansen om aan te haken bij de Europese top, daarin moet je keuzes maken.

Het is prima hoor als je wil dat we dit niet doen, maar niet janken dan als we een Europese subtopper blijven.
1 -2
DaarHoordenZijEngelenZingen
Want 700.000 euro gaat het verschil maken daarin.
0 0
Bky
Zeg je dit nu serieus?
0 0
AFCAjax
zijn die werknemers gedwongen daar te werken, als in geweldadige reactie als ze niet op komen dagen/ontslag nemen?
0 0
insectenverdelg
uitbuito g, moderne slavernij en slechte arbeidsomsrandigheden gaat het om.
3 -1
AFCAjax
wat houd moderne slavernij in? slavernij is slavernij als je vrij bent ontslag te nemen en een andere baan te zoeken of wat dan ook is het geen slavernij.
Ongeacht hoe slecht de alernatieven zijn, want je kiest uiteraard voor jou de beste optie.
1 -1
Jari_held
Onzin in dat geval kun je racisme en homohaat in stadions ook rechtlullen onder de noemer politieke discussie en sport niet mengen
7 0
Babangida83
Mensenrechten verwarren met politiek. Je moet t maar kunnen.
7 0
Joseph
De juiste weergave: in de sport wilt Ajax geen keuze maken tussen financiën en politiek.
0 0
Murtagh
"In januari zijn de omstandigheden daar het beste om optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Denk aan het weer, de velden, de accommodatie en de tegenstanders. "

HAHHAHAHAHAHAHAHAHA Het beste voor de portemonnee ja
1 0