Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Tahamata blikt terug: 'Ik kon geen nee zeggen'

ArthurV, 11-11-2019 om 21:40, 6838 views, Ajax TV |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het is vandaag (maandag) precies veertig jaar geleden dat Simon Tahamata, in het met 4-1 gewonnen duel met PSV, zijn beste wedstrijd speelde in het shirt van Ajax. De voormalig buitenspeler speelde op 11 november 1979 de Eindhovense verdediging helemaal zoek, scoorde twee keer en bereidde één treffer voor. Voor de camera van Ajax TV blikt Tahamata uitgebreid terug op dit historische duel.

Tahamata kreeg voor zijn fantastische optreden het rapportcijfer 10 van het weekblad Voetbal International, waarmee hij zich in een bijzonder rijtje vestigde met onder anderen Johan Cruijff en Marco van Basten. De oud-voetballer laat weten dat hij na deze bijzondere prestatie met beide benen op de grond werd gehouden door Bob Haarms. 'Als we dan een paar dagen verder waren zei Bob: nou is het klaar hè? We hebben zondag weer een andere wedstrijd!'

Ook Sjaak Swart kan zich de wedstrijd nog goed voor geest halen en beoordeelt het optreden van Tahamata met een 8,5. Als Tahamata Mister Ajax er lachend op attendeert dat hij een 10 kreeg van Voetbal International, zegt Swart: 'Simon, tienen worden er nooit gegeven bij Ajax. Dat weet jij ook wel. Heeft VI weleens tienen gegeven? Nou, dan mag je je tien hebben.'

Het optreden van Tahamata leek een opmaat naar meer, maar niets bleek minder waar. 'In die tijd heb ik natuurlijk veel gesukkeld. Met mijn vorm, met alles... Er gingen zoveel dingen door mij heen. Dat was eigenlijk een periode dat het minder ging door alle bijzaken. Op alles wat op mij afkwam zei ik ja, want ik kon geen nee zeggen. Dat zei Bobby ook al.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
SamW
Tahamata op links en Ling op rechts. Iedere week smullen in het De Meer. In een overigens iets minder succesvolle periode van Ajax.
0 0
Ton70
Nou valt wel mee hoor. Kampioen in 1977, 1979 en 1980 en halve finale EC1 in 1980. Toen begon het voor mij als supporter. De wedstrijd tegen PSV was ik bij, Vak D. Ling, Tahamata, Lerby, Arnesen, Krol, Schrijvers. Onvergetelijk!
0 0
Juichtoon
Wedstrijd via radio gevolgd. Word nog blij als ik eraan terug denk.
0 0
AFCAMM
Ik heb hem helaas nooit meegemaakt en ik heb te weinig gezien van hem als voetballer, maar hij komt wel over als een heel fijn mens. Die iconische foto van hem en Haarms is wat mij betreft één van de mooiste sportfoto’s.
0 0
Eastwood
Simon Tahamata, een Ajax-icoon...
0 0
PetrusKeizer
waarschijnlijk de mooiste pot die ik in de Meer heb gezien. Simon draaide die rechtsback van psv he-le-maal dol. In t Olympisch Stadion was de afdroging van feyenoord met 8-2 een wedstrijd om nooit te vergeten.
0 0
OpaVerteld
Opmerkelijk dat je nog steeds een zekere mate van lichtvoetigheid kunt zien die Simon zo kenmerkte. Cruijff had dat ook.
Alles op souplesse i.p.v. op kracht.
0 0
Schip
Dat was flink voor mijn tijd, maar Tahamata ken ik wel als jeugdspeler. Heb nog met een neefje van hem gevoetbald. Super fijne man.
0 0
Tscheu
Geluk dat ik er bij was die wedstrijd. Heel stadion Simon Simon scanderend. Hij was weergaloos met als apotheose een lobje over Van Beveren, beste keeper van Nederland. Opzoeken op YouTube, lekker even kijken!
0 0
Schwalbino
Ik was de bal in die wedstrijd en Simon's balbehandeling was zo fijn dat ik bloosde bij elke goal. Ik vond het jammer dat hij geen hattrick maakte want anders had hij me mee naar huis genomen.

Even serieus. Ik zag de wedstrijd in samenvatting op Studio Sport. Simon was een van mijn favoriete spelers. Jammer dat hij Ajax veel te vroeg verliet. Samen met Cruijff, Vanenburg en Bergkamp wel de meest technische speler.
0 0
PetrusKeizer
je kunt Simon t best vergelijken met andere ajax-linksbuitens. Piet Keizer, Jesper Olsen, Robbie de Wit. Dat zijn wel de eersten waar ik aan moet denken. Ik heb ze allemaal zien spelen en allemaal hadden ze iets aparts.
0 0
Ton70
Jesper Olsen was ook geniaal. Ongrijpbaar. Die solo in de kuip...
0 0
Duif63
Ik was er ook die dag. Voor één keer op de Reynolds tribune. Het was een heel bijzondere wedstrijd, van Simon uiteraard maar eigenlijk van heel Ajax omdat we vier dagen ervoor nog met 4-0 door Omonia Nicosia waren afgedroogd.
0 0
Tscheu
Nadat we eerst thuis met 10-0 hadden gewonnen....
1 0