Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

#excjaj: Méndez moet fysieke inhaalslag maken

FinnDekker, 27-10-2019 om 12:00, 9424 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Bij Jong Ajax staat het resultaat op de tweede plaats. Ontwikkelen is het hoofddoel. Onze samenvatting na afloop van de wedstrijd geeft dus niet altijd de juiste weergave van wat echt van belang is. Wat viel op naast het scoreverloop? Dat proberen wij na ieder duel uit te leggen aan de hand van een aantal opvallende notities van Jong Ajax-watcher Finn Dekker. Ditmaal over de knappe zege op Excelsior door wederom twee goals van Lassina Traoré.   

Llansana maakt een goede indruk

Enric Llansana begon vrijdagavond op de plek van Ryan Gravenberch, die bij de selectie van het eerste zit voor De Klassieker. De achttienjarige middenvelder groeide in de wedstrijd. Steeds meer werd Llansana in het spel betrokken door zijn goede spel aan de bal met de drang naar voren. Bovendien won Llansana veel duels van zijn directe tegenstander Rai Vloet, die pas echt van zich liet zien nadat Llansana naar de kant ging. Kortom, een goed tweede optreden bij de beloften.

Timber timmert hard aan de weg

Hij speelde alle wedstrijden de volle negentig minuten: Jurriën Timber. Begin dit seizoen nog als rechtsback, net als vorig seizoen vaak het geval was, maar inmiddels al heel wat weken in het centrum. De verdediger viel vrijdagavond onder meer positief op in balbezit. Timber schuwt niet om in te dribbelen op het juiste moment en heeft wat betreft zijn passing een fijn rechterbeen. Ook hij zakte, net als heel Jong Ajax eigenlijk, in de tweede helft wat in, maar de achttienjarige was over de hele wedstrijd goed voor een ruime voldoende.

Méndez moet fysieke inhaalslag maken

Alex Méndez stond tegen Excelsior voor de tweede keer sinds zijn komst in de basis. Maar net als tegen Go Ahead Eagles werd de Amerikaan al na 45 minuten gewisseld. De aanvallend ingestelde middenvelder kwam weinig in het spel voor. Wanneer de bal bij hem was, had Méndez het lastig tegen de fysiek veel sterkere en grotere linksback. Zijn gebrek aan duelkracht brak hem op. Tot nog toe kan de linkspoot dit niet compenseren met voetballende kwaliteiten, al zie je af en toe wel dat hij technisch veel kan met een bal. 

Lang geeft niet thuis

Iemand die in slechte zin opviel was Noa Lang. De linksbuiten was vrij onzichtbaar, in ieder geval te onzichtbaar voor iemand die tussen Jong Ajax en Ajax 1 pendelt. Het is niet dat hij al weken lang onvoldoendes scoort, maar er zit meer in het vat. Er kwam vrijdag weinig dreiging van zijn kant. Zijn corner werd verzilverd door Jurgen Ekkelenkamp, dus mocht hij er weer een assist bijschrijven. Toch lijkt Lang in een kleine vormdip te steken, iets wat je aan zijn houding afleest. Zijn tweede gele en dus rode kaart was dan ook tekenend voor zijn wedstrijd. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
altijdwelwat
Lang een kleine vormdip ? Was tegen Jong AZ de enige die niveau haalde met 2 fantastische assist. En die 2e gele dus rood was echt een grap, maar goed die jongen heeft schijnbaar een stempeltje.
1 -1
JanTa
Juist. Op die leeftijd mag je nog een inzinking krijgen omdat het leermomenten zijn die je meeneemt als je doorontwikkeld. Sommige zijn veel te snel met het afschrijven van spelers.
2 0
EricAjax1
En jij bent duidelijk fan van hem waardoor je beeld ook gekleurd is.
1 -1
EricAjax1
En jij bent duidelijk fan van hem waardoor je beeld ook gekleurd is.
0 0
Sterspeler
Ik zou persoonlijk wel wat meer van Mendez willen horen en lezen. Hij maakte op mij met beeldmateriaal een uitstekende indruk. Wat is het dat het nog niet helemaal wil lukken en zijn hier op het forum watchers die meer van hem weten/kunnen inschatten of hij het gaat halen?
0 0
Schwalbino
En hij is 68 kg bij een lengte van 1.78. Dus gewoon een lichtgewicht. Zal nog even duren voordat hij 5 kg spieren erbij heeft.
0 0
Schwalbino
Inschatten of hij het gaat halen is per definitie onmogelijk. Hij is lichtvoetig, kan een mannetje uitspelen en is technisch heel begaafd. Hij staat vooral bekend om zijn afstandsschoten en zijn steekpasjes. Bij de u19 is hij de spelmaker.

Fysiek zal hij, zoals terecht boven aangegeven, nog flink moeten wennen en werken. Ook de manier van voetballen is anders dan hij gewend is. Bij (Jong) Ajax ligt het niveau van meeverdedigen en afjagen door middenvelders op een veel hoger niveau dan hij gewend is.
0 0
Sterspeler
Helder verhaal. Dankjewel.
Mbt tot inschatten ben ik het niet met je eens. Van een Nouri en de Jong wisten we allemaal dat ze zouden aanhaken.. is het een talent van die omvang of beduidend minder?
0 0
Schwalbino
Nouri en Frenkie waren op die leeftijd beter in te schatten omdat ze hier al veel langer speelden. Mendez is minder ver dan die twee op hun 18de waren maar het talent is onmiskenbaar aanwezig.
1 0
HeavenlyDivine
Hoorde een tijdje terug van een Amerikaanse jeugdwatcher dat hij echt óóóntzettend lui is.
Misschien is z'n uithoudingsvermogen gewoon ruk.
3 0
Schwalbino
Je komt echt niet in het Amerikaanse voetbal omhoog als je lui bent en geen enkele Amerikaanse bondscoach zet je in de basis van de u19 als je lui bent.

In een recent artikel hier op AS gaf hij aan dat hij van opvanggezin in Nederland naar een zelfstandige woning verhuisd is. Een beetje je draai vinden als je nooit eerder zelfstandig hebt gewoond is vrij normaal.
1 -1