Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Alderweireld voelde zich 'jarenlang verloren' in A'dam

BartVeenstra, 23-10-2019 om 07:50, 15336 views, Knack |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Toby Alderweireld denkt dat, als hij het opnieuw zou kunnen doen, hij niet opnieuw op vijftienjarige leeftijd naar Amsterdam zou verhuizen om in de jeugdopleiding van Ajax te spelen. De Belg had het jarenlang behoorlijk moeilijk vanwege heimwee, al ging het vanaf zijn achttiende een stuk beter, zo vertelt hij in een interview met Knack.

Zijn eerste gedachte toen hij bij Ajax ging spelen, was nog 'wauw, ik voetbal bij Ajax'. Dat gevoel veranderde al snel. 'Tot je als vijftienjarige alleen de trein naar Amsterdam op stapt, en beseft hoe je leven er voortaan uitziet', zegt Alderweireld, die uit een warm gezin kwam. 'Die beschermde jongen belandde op een school in de Amsterdamse Bijlmer. Een ruige, multiculturele buurt. Letterlijk de eerste zin die ik tegen een medeleerling durfde te zeggen, was: "Waar hebben we subiet les?" Hij begon te lachen, zelf had ik niet door hoe Vlaams dat klonk. Heel mijn lijf zei toen: ik wil dit niet. Dit is te veel voor mij. Laat me alsjeblieft naar huis gaan.'

Alderweireld bleef uiteindelijk in Amsterdam, maar voelde zich wel 'jarenlang verloren' in de stad. 'Het milderde, maar ging nooit over. Als een duiveltje dat op mijn schouder bleef zitten', zegt de Belg, die overigens helemaal niets tegen Amsterdam heeft. Vanaf zijn achttiende ging het beter. Hij bedacht dingen om gelukkiger te worden. 'Dat was: alleen wonen, en een autootje kopen zodat ik naar Antwerpen kon wanneer ik dat nodig had. Ik speelde al in de eerste ploeg maar verdiende echt geen schatten. Het was rekenen: heb ik genoeg om deze week benzine te kopen? Maar ik had mijn lot opnieuw in handen, en dat maakte een groot verschil.'

Tot slot rijst de vraag: zou Alderweireld - als het kon - de stap naar Ajax en Amsterdam opnieuw maken? 'Ajax niet, toch niet op die leeftijd. Het is een fantastische club, begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, maar ik was er te jong en te weinig zelfstandig voor. En ik durf te denken dat ik via een andere route ook wel aan de top zou zijn geraakt.'

Denk jij dat Ajax met 2-1 van Chelsea wint? Zet in en krijg 8,30 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AlexIbarra
Leuk om ook eens de andere kant te horen, ipv alleen succesverhalen.

Toch ook wel apart. Met de trein ben je zo in Antwerpen als je 16 bent en het is voor vrienden / familie prima te doen om ff naar Amsterdam te komen. Desnoods voor een avondje.
Als in mijn tienerjaren een vriend naar Arsenal of Dortmund verkaste, zou ik hem zeker af en toe op gaan zoeken.
Misschien heeft zijn gezin een druk familiebedrijf en waren al zijn vrienden ook superambitieuze voetballers of zo, maar die 160 km hoeft op zich geen reden te zijn om je zo eenzaam te voelen.

Toch hebben we sindsdien volgens mij geen jeugdspelers onder de 16 meer uit het buitenland gehaald dus het zal voor Ajax ook wel een les zijn geweest.
0 0
Frank e
Begrijpelijk voor een jonge jongen kan dat heel overweldigend zijn. Als je dan toch doorzet is dat karakter tonen. Hoe moet dat zijn voor jongens die met groter cultuur verschil te maken krijgen? Neem nou jongens uit zuid Amerika die spreken de taal niet, het is hier koud en je kan ook niet even een autootje pakken naar je familie of vrienden..
2 0
masterrr
Op je 15e, het is ook nogal wat. Knap hoe hij het heeft doorgezet
1 0
PetrusKeizer
een warm gezin, en dan op je 15e alleen op de trein naar Amsterdam gestapt? Mis ik iets hier?
3 -3
Schip
Waarom de Bijlmer in godsnaam. Verder niet bepaald een liefdesverklaring aan Ajax. Daar staat Jan heel anders in denk ik.
4 -1
AjaxDaniel
Ajax doet dat nu beter ja, buitenlandse talenten worden nu in ‘betere’ wijken geplaatst. Al is de Bijlmer erg aan het opknappen is en het daar nu veel beter dan 15 jaar geleden.
1 0
ruben uit de ho
Toby heeft meerdere malen zijn liefde aan Ajax al verklaard. Dit is alleen de andere kan van het verhaal, maar doet nogmaals niets af aan zijn liefde voor onze club.
2 0
Dolberg25
Toby heeft drie kruizen op zijn arm getatoeëerd. Lijkt me toch dat Ajax dan zijn clubje is.
7 0
Ajaxvooraltijd
Nee hij houdt gewoon erg veel van porno :-))
5 -4
Bep
Topper. Ik was al lang afgehaakt.
2 0