Promes: 'Voel me soms wel een beetje miskend'

BartVeenstra, 19-10-2019 om 10:15, 3534 views, Ziggo Sport |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Quincy Promes vindt het jammer dat er niet altijd aandacht is geweest voor zijn prestaties in de Russische competitie. De aanvaller van Ajax speelde kortgeleden nog voor Spartak Moskou, deed het daar goed - hij werd zelfs verkozen tot beste speler van de Russische competitie - maar in Nederland lijkt men dat soms een beetje weg te wuiven.

Sterker nog: Promes moet regelmatig kritiek verwerken. 'Ik hoor en lees af en toe wel wat, maar dat heeft nooit echt effect gehad op me', zegt de aanvaller in gesprek met Inside Ajax bij Ziggo Sport. De Amsterdammer denkt dat men in Nederland Promes uit het oog is verloren toen hij in Rusland speelde. 'Die competitie komt hier niet elke week op tv, dus je mist een groot deel van mijn carrière. Maar dat waren juist de beste jaren van mijn carrière. Daardoor missen ze een beeld van me.'

Promes denkt te weten daar de kritiek vandaan komt. 'Ze zien me alleen bij het Nederlands elftal en daardoor kan zoiets ontstaan', zegt hij. 'Als je de statistieken erbij haalt, kun je er weinig op aanmerken. Maar als je soms hoort wat mensen roepen, voel ik me soms wel een beetje miskend. Het heeft geen effect op me. Ik lees het wel, maar het is alleen maar goed. Kritiek is goed en dat hebben spelers ook nodig.'

Voor Promes is opbouwende kritiek altijd welkom. Zelf wil hij vooral zijn voeten laten spreken en daar is hij hard mee bezig. Met Ajax streeft hij nu het hoogste na. 'Ik wil nog heel veel bereiken bij Ajax. Ik wil slagen, dus kampioen worden. Uiteindelijk, op lange termijn, wil ik misschien nog een vervolgstap maken.'

Denk jij dat Ajax met 0-4 wint op bezoek bij RKC Waalwijk? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cupmetgroteoren
Er is een bepaald beeld ontstaan van Promes als moeilijke en egocentrische jongen. Daarnaast heeft men hem alleen in Oranje gezien en daar was het niet goed. Als je dan ook nog eens in het nieuws komt met rappen en op een bepaalde manier juicht (terwijl je in het calvinistische Nederland alleen sober mag juichen blijkbaar) en Derksen klapt eroverheen met een paar scherpe quotes over je, dan wordt het lastig. Depay wordt ook nu pas geaccepteerd, zelfde geldt voor Ziyech vorig jaar. Men heeft in Nederland nogal moeite met aparte spelers met een eigen mening.
0 0
AnsB
Ja, ik herken dit wel, die miskenning. Dat is ook mijn indruk als ik de vele reacties op hem hoor of lees. Hij wordt door Koeman vaak als eerste gepasseerd of gewisseld. Meestal ten faveure van Bergwijn of Babel. Terwijl Promes in meerdere opzichten betere statistieken heeft dan m.n. Bergwijn - vooral qua rendement.

Aan Promes blijven veel vooroordelen kleven (vind ikzelf dan). Die hebben ook zeker een basis, vooral door zijn optredens in Oranje: in het begin wilde hij zichzelf te graag bewijzen en liep hij zichzelf voorbij, later werd hij vaak in een keurslijf gedwongen (mocht hij niet zwerven maar moest hij aan de zijkanten blijven). Hij was zelden overtuigend in Oranje alles bij elkaar.
Máár: er was/is ook weinig oog voor wat hij wél goed deed/doet: de snelle combinaties, het rendement.

Bij Ajax krijg je meer kans om hem goed te beoordelen, maar die vooroordelen spelen dan mee.
Als Promes-fan van het eerste uur (toen hij nog bij Twente speelde) heb ik hem altijd nauwlettend gevolgd en ik heb eerder een positief vooroordeel naar hem - al ben ik zeker meer oog gaan krijgen voor zijn vooral mentale tekortkomingen. Hieronder, in een reactie op Lagasj schrijf ik daar meer over.
2 -1
Red Devil
Niet lopen piepen maar gewoon blijven presteren.
0 -2
HStorm
Russische competitie heeft sterke verdedigers. Heeft je goed gedaan. Je lijkt superfit en hebt een topmentaliteit. Prijzen pakken ouwe rukker.

En nu de wei in en niet meer lullen.

2 0
Rentokill
Ga praten met Hakim, die heeft dit ook van zich af weten te schudden.
0 0
OpaVerteld
Begin eens te stoppen met die prive ego showtjes na een doelpunt.
Dat vier je in 1ste instantie met de man van de assist en met het hele team.
1 -1
PetrusKeizer
o ja. dat zijn de regels, he. pfff. ik heb maar n probleem-pje. heel klein, hoor. al die Promes-interviewbrokken op AS. Wekt op deze manier de indruk dat Quincy graag over zichzelf kletst. Iets wat hij zelf ook in de gaten moet houden. Ga ns op interview-dieet, Quincy. En verder vind ik je n leuke gast die t bij Ajax heel goed doet, dus lekker doorgaan zo.
0 0
ajaxxcied4life
Want als hij daar mee zou stoppen dan komen zijn Russische prestaties wel op de voorgrond? Of zou hij nog beter spelen ja? Een beetje een kulopmerking. 70% van de spelers viert op zo een wijze een doelpunt. Gisteren legde hij uit dat hij dat dansje onder meer doet omdat zijn dochtertje dat leuk vindt om te zien, omdat zij dansfilmpjes kijkt en dat dansje eruit vindt springen. Je zoekt spijkers op laag water opa.
1 -1
Ajax27
Het doet je niets, maar ieder interview waarin ze hem er iets over vragen verteld ie wel een uitgebreid verhaal met argumenten om aan te tonen hoe goed ie wel niet is. Neem nou gewoon een voorbeeld aan Ziyech, heeft zich ook jarenlang wél aangetrokken wat media en publiek van m vond. Nu doet ie het niet meer en zie daar... de ultieme kwaliteiten en potentie komen er voor de volle 100% uit. Dus Quincy, schijt aan de rest en gewoon lekker ballen!
0 0
Lagasj
Ligt eraan hoe je over jezelf denkt.
Maar als je iets meer vooruit leert zien waar iedereen staat en nauwkeuriger in je pass wordt kan je echte top worden. Je balverlies is gewoon nog te groot, meer rust en overzicht in je spel dus.
Dan gaat je handeling snelheid ook vanzelf vooruit.
Gaat je wel lukken tussen deze toppers van Ajax.
0 0
AnsB
Ik denk dat dit 'iets meer vooruit leren zien waar iedereen staat' één van de miskenningen is van Promes. Ik denk juist dat hij dit heel goed beheerst, getuige de vele ballen die hij direct afspeelt (bij de snelle combinaties) en de vele ballen die hij vooruit speelt in het strafschopgebied.

Ik snap wel waar je op doelt hoor, want je ziet hem ook regelmatig treuzelen voor hij de bal afspeelt, maar dan zijn dat ook vaak situaties waarin de snelle combinaties niet mogelijk zijn (niemand beweegt of staat vrij), of situaties waarin hij met de rug naar het doel staat.
Geen enkele spelers ziet bovendien altíjd alles vooruit, vooral niet in situaties waarin je afwegingen maakt: ga ik voor een actie, kaats ik of zoek ik de vrije man. Dat levert heel vaak van dat soort treuzelsituaties op, omdat je ook afwacht wat je tegenstander doet en wie van je medespelers bewegen. In mijn ogen gaat het dan om een situationeel en niet om een structureel gebrek aan handelingssnelheid en overzicht.
Promes zit sneller in de hoek van de vooroordelen (de miskenning) bij dit soort situaties: men ziet vooral dit en de situaties die dit weerspreken ziet men niet, of het wordt gezien als een uitzondering.

Voor mij zijn er drie punten waarop hij zich kan verbeteren:
1) in situaties waarin hij zich te veel wil bewijzen: niet forceren
2) in situaties waarin het lekker loopt: niet te nonchalant en overmoedig worden
3) in het algemeen: focus en concentratie langer vasthouden en dus minder slordige passes geven.

Dat zijn allemaal vooral mentale 'dingetjes'. In principe beschikt hij namelijk over een goede basistechniek, heeft hij een goede pass, weet hij heel vaak de vrije man te vinden - óók in de kleine ruimtes (dus heeft hij overzicht), heeft hij veel oog voor de snelle combinatie (hij kijkt dus goed om zich heen en heeft een hoge handelingssnelheid), en heeft hij volgens TH ook veel tactisch inzicht. Dat maakt hem, naast zijn scorend vermogen, uitstekend geschikt voor topvoetbal. Het zijn volgens mij vooral die mentale dingetjes die hem dwars zitten in zijn carrière.
En wat dat betreft is TH inderdaad een hele goede trainer voor hem, want die blijft hem achter de broek zitten. Van zichzelf is hij weliswaar eerzuchtig, maar neigt hij ook naar gemakzucht volgens mij.
0 -1
ajax4ever01
Laat je niet gekmaken en iets aanpraten Quincy, als jij gewoon je ding blijft doen, scoren en het team helpen zal die critici vanzelf zwijgen
3 0