Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Verhuurd: Ajacieden spelen zich in de basis

ThijsZwagerman, 04-09-2019 om 22:35, 18760 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Verhuurd' richt Ajax Showtime zich maandelijks op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In deel 1 van dit seizoen aandacht voor de eerste weken en officiële wedstrijden van de huurlingen bij hun tijdelijke werkgevers.

Dit seizoen verhuurt Ajax in de personen van Sven Botman, Kaj Sierhuis, Lisandro Magallán, Dennis Johnsen en Luis Orejuela een vijftal spelers. Op basis van de eerste weken van het nieuwe seizoen lijken de verhuurperiodes voor alle Ajacieden goed uit te pakken. Ajax Showtime zet de verhuurde spelers op een rij.

Sven Botman (sc Heerenveen)

Wedstrijden: 5/5
Basisplaatsen: 5
Speelminuten: 450
Assists: 1

Sven Botman overwoog deze zomer zijn opties en kwam tot de logische conclusie dat een verhuurperiode dit seizoen het beste voor hem zou zijn. De boomlange centrale verdediger heeft te maken met de moordende concurrentie van spelers als Daley Blind, Lisandro Martínez en Kik Pierie. Veel perspectief op speeltijd in de hoofdmacht van de Amsterdammers had hij dit seizoen dan ook niet. Botman had er natuurlijk voor kunnen kiezen om zich nog een seizoen in Jong Ajax, waarvoor hij tot dusver 28 duels speelde, te gaan ontwikkelen. Maar door de interesse van meerdere Eredivisie-clubs, was de keuze voor een verhuurperiode snel gemaakt.

Ondanks de belangstelling van FC Groningen, koos Botman uiteindelijk voor een verhuurperiode bij sc Heerenveen. Die keuze pakt op basis van de eerste weken van het seizoen fantastisch uit. Botman is onomstreden basisspeler in het elftal van trainer Johnny Jansen. De verhuurde Ajacied miste tot dusver zelfs nog geen minuut en houdt zich bij sc Heerenveen uitstekend staande op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Hij doet precies waarvoor hij naar Friesland is gekomen: Eredivisie-ervaring opdoen om zo komende zomer als een betere speler terug te keren in Amsterdam. De linkspoot oogt verdedigend solide en brengt ook in voetballend opzicht wat Jansen van hem verlangt. Als Botman deze lijn weet door te trekken, is de kans zeker aanwezig dat hij komend seizoen zijn debuut in Ajax 1 gaat maken.

Kaj Sierhuis (FC Groningen)

Wedstrijden: 4/4
Basisplaatsen: 4
Speelminuten: 285

Na een prima eerste halfjaar bij FC Groningen, is Kaj Sierhuis deze zomer begonnen aan zijn eerste volledige Eredivisie-seizoen. Middels een mooie huurconstructie, waarbij FC Groningen na afloop van dit seizoen de optie heeft om Sierhuis definitief vast te leggen en Ajax op dat moment weer een terugkoopclausule heeft, verbond de spits zich begin van dit kalenderjaar voor anderhalf jaar aan FC Groningen. Sinds zijn komst naar de FC is hij eigenlijk een vaste waarde in het elftal van trainer Danny Buijs. Ondanks het feit dat de huurling het indrukwekkende doelpuntenmoyenne uit zijn Ajax-tijd nog niet in de Eredivisie heeft kunnen evenaren, is Sierhuis een belangrijke pion in het spel van FC Groningen. De jongeling is de eerste aanjager en legt iedere week ontzettend veel energie in een wedstrijd. Hij werkt zich een slag in de rondte, maar is in voetballend opzicht ook erg belangrijk. Als aanspeelpunt en meevoetballende spits heeft Sierhuis grote stappen gemaakt. Zijn teamgenoten kunnen de bal bijna altijd bij hem kwijt en Sierhuis is goed in de combinatie met zijn ploeggenoten.

Een punt van kritiek is dus wel dat hij te weinig scoort. Dit seizoen miste de spits een penalty en maakte hij nog geen enkele treffer, terwijl hij afgelopen seizoen gedurende de tweede seizoenshelft tot slechts drie Eredivisie-treffers kwam. Dat aantal moet dus omhoog, zeker ook omdat het ploeterende FC Groningen - het scoorde slechts driemaal in vier wedstrijden en won dit seizoen pas één keer - snakt naar (doel)punten. Aan spits Sierhuis de schone taak om zijn tijdelijke werkgever daarbij te helpen. 

Dennis Johnsen lijkt zijn draai, na een moeizaam begin, te hebben gevonden bij PEC Zwolle.

Dennis Johnsen (PEC Zwolle)

Wedstrijden: 5/5
Basisplaatsen: 5
Speelminuten: 438
Doelpunten: 1

Dennis Johnsen beleefde een valse start van zijn verhuurperiode bij PEC Zwolle. De Noor, die afgelopen seizoen al werd uitgeleend aan sc Heerenveen, haalde zich tijdens zijn debuut tegen Willem II de woede van trainer John Stegeman en enkele ploeggenoten op de hals. Johnsen leidde met slordig balverlies de openingstreffer van de bezoekers in, maar baarde in balbezit nog meer negatief opzien. De buitenspeler viel op door enkele hakjes en een zogeheten Rabona-voorzet. Natuurlijk prachtig als het lukt, maar tegen Willem II gingen alle hoogstandjes faliekant de mist in.

Na het ‘circusoptreden’ tijdens zijn debuut, wist Johnsen zich echter wel redelijk te herpakken. De huurling behield zijn basisplek en begon steeds beter te voetballen. In bijna elke actie ging er dreiging van hem uit en afgelopen weekend bekroonde hij zijn betere vorm met een doelpunt tegen FC Emmen. Hoewel de treffer ietwat fortuinlijk tot stand kwam (na een schot van zichzelf kon Johnsen voor een leeg doel de rebound binnenwerken) en het pas zijn eerste doelpunt voor PEC Zwolle is, lijkt hij de knop wel te hebben omgezet. ‘Ik besef terdege dat dit een cruciaal seizoen wordt. Ik ben nu 21 jaar. Dat betekent dat ik niet langer een talent ben, maar dat ik belangrijk moet zijn voor het elftal met doelpunten en assists. Het wordt wel tijd mezelf te laten zien’, zegt Johnsen daar zelf over tegen Voetbal International.

Lisandro Magallán (Deportivo Alavés)

Wedstrijden: -
Basisplaatsen: -
Speelminuten: -

Op de laatste dag van de transferperiode verhuurde Ajax nog een speler. Lisandro Magallán wordt dit seizoen uitgeleend aan het Spaanse Deportivo Alavés. De Argentijn kwam een halfjaar geleden nog voor zo’n negen miljoen euro over van Boca Juniors, maar wist in Amsterdam geen moment te overtuigen. Tijdens de voorbereiding op dit seizoen werd hij zelfs in de pikorde voorbijgestreefd door Perr Schuurs en Joël Veltman, waarna zijn perspectief er bij Ajax niet beter op werd toen de Amsterdammers ook nog eens vijftien miljoen euro neertelde voor Alvarez. Een verhuurperiode is dan ook een goede uitkomst en in La Liga kan Magallán zich een jaar lang ontwikkelen op een uitstekend podium. Aan het einde van dit seizoen heeft Alavés bovendien de optie om Magallán definitief in te lijven, waardoor de kans aannemelijk is dat de centrumverdediger zijn laatste wedstrijd voor Ajax al gespeeld heeft.

Luis Orejuela (Cruzeiro)

Wedstrijden: 8/26
Basisplaatsen: 8
Speelminuten: 648

Evenals Kaj Sierhuis speelde ook Luis Orejuela afgelopen seizoen al op huurbasis bij de club waar hij ook dit seizoen actief is. Met Cruzeiro bungelt de Colombiaan iets boven de degradatiestreep in de Braziliaanse Série A, maar belangrijker is het feit dat Orejuela na een zware knieblessure is uitgegroeid tot onbetwiste basisspeler. De Ajax-huurling presteert goed en heeft Edílson, eerder nog de vaste rechtsback, uit het elftal gespeeld. Cruzeiro is tevreden over Orejuela en wil de Colombiaans international graag definitief aan zich binden. De kans is groot dat dat op korte termijn ook gaat lukken, aangezien er een optie tot koop van anderhalf miljoen euro in het huurcontract van Orejuela is opgenomen. De transfer zou een definitief einde kunnen maken aan het ongelukkige huwelijk tussen Ajax en Orejuela. In Amsterdam kwam de rechtsback tot slechts één Eredivisiewedstrijd.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
SpursAjax
Veel mensen vergeten dat Botman vorig jaar nog als A junior een heel seizoen mee draaide in de jong ajax. Natuurlijk gaat er dan soms nog iets fout. Maar nu als eerste jaar Senior direct basis staan bij een heerenveen is gewoon heel knap. Is nog heel jong en als hij aan zijn zwakke punten kan werken dit seizoen heb ik zeker nog wel vertrouwen in hem!
1 0
MPAjax
misschien kan botman toch nog een hoger niveau halen want een lange speler en een kopper als cv kan ajax wel gebruiken
2 0
B.dykstra
Sierhuis aub terughalen een puur en puur Ajax spits.ik weet het zeker als Groningen hem inlijft koopt psv hem van Groningen
0 -1
Ajax27
Eerst maar eens 20 goals erin leggen, dan zien we wel weer verder
0 0
Naoro
Hoe de fak is iemand die enkel kan afmaken een pure Ajaxspits? Ik denk dat je bij de verkeerde club zit
3 -1
Ajax#1900
Echt een bizarre comment idd.
0 0
Piejotter
Wat mij betreft is alleen Sven Botman nog een kandidaat voor het eerste van Ajax. Overige wens ik elders veel succes. Ja , ook Kaj, hardwerkend maar mist klasse en is te klein voor een spits.
0 0
marrene
Botman is niks minder dan Pierie. Verschil is dat wij 7 miljoen betalen voor een speler die in de KKD speelt. Geweldig gedaan van Overmars.
3 -8
ram
Janken zeg... Pierie is gewoon een groot talent en daarom ben ik blij dat hij er is. Nu kan hij zich ontwikkelen.

Het is een beetje een gok, dat klopt. Maar dat hoort erbij. Zo bouw je een topclub: talenten jong erbij halen. Net zoals dat is gedaan met Zivkovic en Schuurs. Zivko was geen succes maar Perr heeft zich ontwikkeld tot een geweldige speler, vind ik. In plaats van zeiken op een prima aankoop als die van Pierie (5 miljoen, trouwens) kun je beter zeiken op Overmars over het aanblijven van Veltman. Die staat toptalent in de weg.
2 0
Jelephi
Botman is slechter dan Pierie. Heb jij ooit wedstrijden van Botman gezien bij Jong en A1? Botman heeft de draaicirkel van een olietanker om maar over zijn voetbaltechnische kwaliteiten te zwijgen.

Je moet je wel afvragen waarom je 4 miljoen neerlegt voor Pierie. Die laat zien over te weinig bagage te beschikken om überhaupt aan te kunnen haken. Mis intellect, verdedigend vermogen en het ontbeert hem aan aanvallende impulsen.
0 -2
afcas
En die mij meerdere clubs in Europa op het lijstje stond om in de gaten te houden.
0 0
MosesD
Over Botman werd en wordt nogal eens minachtend gedaan, maar was en is een prima verdediger. Opbouwend vind ik Pierie wel een stuk beter/verder. Maar wie weet gaat Botman de Vertonghen route volgen.
1 0
behangdelul
7 = 4 mio, overdrijven is ook een vak.
5 0
marrene
OK. Maar dan nog.
0 0
marrene
OK, wist ik niet, maar dan nog.
0 0
ajaxxcied4life
Je zou zomaar eens gelijk kunnen hebben.
1 -2
DavyBlind
Zeer slechte zaak dat Siem de Jong, Benjamin van Leer en Labyad niet verhuurd/verkocht zijn. Wat moeten zij het komende half jaar?
1 0
Piejotter
Labyad wilde niet weg, vreemd genoeg kiest hij voor de reserve bank.
1 0
Soccerskins
Voor het salaris wat hij krijgt ga ik ook met alle plezier op een reserve bank zitten.
0 0
Bensco
maakt in verhuur niet uit. Hij ontvangt gewoon hetzelfde salaris maar de huurder betaald daar een gedeelte van en Ajax het andere gedeelte.
0 0
Danos
Tja als club heb je er niet altijd invloed op, of je moet ze '' gratis'' laten gaan maar zelfs dat word denk ik moeilijk omdat spelers dan nog een stukje missend salaris willen hebben.
0 0
preme
Die kunnen nog steeds weg. Er zijn meerdere kleine competities waar de transfermarkt pas midden september (Israël) of oktober (Australie, Qatar) sluit. Labyad zal wat dat betreft een lastiger verhaal worden, maar De Jong en Van Leer zie ik nog wel een transfer maken.
1 0
insectenverdelg
Bij Siem kan je, mits er een club komt die hem wil hebben en hij naar toe wil, gewoon rustig zn contract ontbonden. Eventueel met een financiële compensatie mee om t verschil on salaris op te vangen.
0 0