Ziyech: 'Lekker om twee stofzuigers achter me te hebben'

BartVeenstra, 29-08-2019 om 09:30, 14439 views, Ziggo Sport |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Hakim Ziyech vond het fijn woensdagavond weer eens 'op tien' te hebben gespeeld. Door afwezigheid van Donny van de Beek (blessure) en Noussair Mazraoui (schorsing) moest trainer Erik ten Hag keuzes maken en zodoende stond er een geheel nieuw middenveld.

Met Ziyech als meest aanvallende middenvelder en met Edson Álvarez en Lisandro Martínez werd het Amsterdamse publiek verrast. Voor eerstgenoemde was het in ieder geval fijn. 'Ik heb altijd wel op tien gespeeld, al speelde ik vorig seizoen vaker op rechts. Maar ik ben het niet verleerd', zegt hij in gesprek met Ziggo Sport. 'Het was lekker om twee stofzuigers achter mij te hebben. Álvarez weet wat zijn taak is en dat wel fijn voor een speler als ik', zegt Ziyech over het feit dat de Mexicaan de bal vaak veroverde en direct inleverde bij de spelmaker.

Tegen APOEL Nicosia had Ajax de volledige controle, maar toch moest men lang wachten op de openingstreffer. Ziyech geeft aan dat geduld hebben het belangrijkste was. 'Dat was het moeilijke. We willen heel graag en snel de eerste goal maken, maar dat gebeurde niet. Dan moet je geduldig zijn, hoe moeilijk dat op dat moment ook is. Zij kunnen met die snelle rechtsbuiten (Moussa Al Tamari, red.) gevaarlijk zijn in de counter. Ik denk dat de jongens achterin hun aanvallers onschadelijk hebben gemaakt. Dat geeft ons voorin meer ruimte om te zoeken naar die ene opening.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WouterBerg83
Briljant, de analisten hebben bakken kritiek op het middenveld, en dan met name op Alvarez. Terwijl onze spelmaker juist aangeeft daardoor zelf lekkerder te kunnen voetballen, wat het hele team weer ten goede komt. Beter kon niet!
2 0
Simpelishetmoeilijkst
Weer van Hakim genoten gisteren avond, en begrijp dat hij het prettig vindt mt stofzuiger Alvarez achter zich. Ook hij deed het prima, en geheel in onze traditie, scoort bij zijn debuut.
1 0
Sunny
Ziyech bezit eigenlijk alle eigenschappen om de rol van de Jong over te nemen.
Is verdedigend wellicht minder maar aanvallend dan weer sterker.
Als hij op die positie leert om nog zuiniger op de bal te zijn heb je m.i. een speler die het nog beter dan de Jong kan uitvoeren.
0 0
Barra
Spelen wel echt compleet anders en er zullen ook genoeg wedstrijden zijn waarin Ziyech op 10 niet gaat lopen. Denk bv aan ploegen die ons vast zetten en hoog druk uitoefenen, dan komt Ziyech hoe goed hij ook is ook veel minder uit de verf. Gisteren hadden de middenvelders echt vrij spel en zat Apoel er totaal niet kort op. Het geluk is wel dat Ziyech en Tadic binnen een wedstrijd moeiteloos met elkaar van positie kunnen wisselen, want Tadic is balvaster en kan goed met een mannetje in zijn rug spelen. Gelukkig hebben we genoeg opties om het per wedstrijd te bekijken en in te vullen
0 0
De Stift
Inderdaad: Ziyech lekker op tien laten. Ziyech is de spelverdeler van dit Ajax. Hij brengt creativiteit aan de bal en is de eerste die druk zet. Hij is ongrijpbaar en onvoorspelbaar.

Donnie op de positie van Alvarez (al zal Donnie nooit zo dienend spelen). Donnie heeft veel techniek, goed gevoel voor de ruimte, en de nodige creativiteit. Met Martinez naast hem zie en Ziyech voor hem zie ik het op het middenveld helemaal goed komen.

Alvarez op de positie van Veltman. Veltman doet het naar behoren, maar mist toch fysiek, flair, snelheid en het killersinstinct. Alvarez lijkt al deze zaken te hebben. Alvarez is denk ik niet 'de nieuwe De Ligt', maar zou zomaar eens kunnen uitgroeien tot 'de nieuwe Sanchez'. Hij is snel, sterk, kopsterk, goed aan de bal.
4 0
WouterBerg83
Helemaal mee eens, is een logische keus. Zeker na gisteravond.
0 0
Tscheu
Zyjech op 10, heerlijk.
3 0
Rentokill
Slim om zo te spelen tegen deze kutcounterploeg. Je meest creatieve speler de bal zo snel mogelijk laten krijgen. En twee poortwachters om de counters eruit te halen. Mooi. Tegen dit soort clubs bestaat dus ook een antwoord. Nemen we mee in het bagagerek.
9 0
SilverHaze
Lering is dat we in de voorrondes voortaan niet mooi moeten willen voetballen. Geef je veel te veel ruimte weg. Als winnen zo belangrijk is met uitgoals, in deze fase van het seizoen, moeten we dat risico niet nemen.

Zonder Nico en Martinez waren we er tegen Paok al uitgevlogen. Zoveel strijd geven de Hollandse gasten niet waardoor je er gewoon uitgecounterd wordt. Het verleden en talloze uitschakelingen moeten daarop wijzen.
2 -1
Tscheu La Ling
Toch jammer dat we Sinkgraven niet meer hebben in plaats van Tagliafico
;-)
(PS: Dit was sarcastisch bedoeld)
0 0
Luie Spits
Onana

Dest/Veltman, Schuurs, Blind, Nico
Alvarez, Donny, Martinez
Ziyech, Tadic, Neres

Voorkeur voor Dest en Schuurs. Jongens met veel potentie en die al veel goede dingen hebben laten zien. Middenveld is misschien wat statisch maar je kan variëren met andere spelers.

Gezien de basis een sterke bank met Mazraoui (eerst maar eens in vorm komen), Promes, Hunter, Marin en Varela aangevuld met jeugd zoals Lang, Gravenberch, Eckelenkamp. Wellicht kan Marin zich dan ook steeds beter inpassen als het vergrootglas er minder nadrukkelijk op staat.
2 0
LS16
Toch zie ik Hakim liever hangend op rechts. Naar aanleiding van gisteravond zou dit mijn favoriete opstelling zijn op dit moment:

Onana

Veltman (Dest)
Alvarez
Blind
Tagliafico

Martinez (6)
V/d Beek (8)
Tadic (10)

Ziyech
Huntelaar
Neres

Promes i.p.v. Huntelaar en dan Tadic is de spits is ook een mogelijkheid.
2 0
DS
Ik denk inderdaad dat dat hem gaat worden.
De opstelling van gister avond.
Veltman eruit en Alvarez op zijn plek.
En dan Donny erbij op het middenveld.
Ik vond Ziyech geweldig op 10.
Maar voor die voorste 4 zijn er genoeg opties met Ziyech, Tadic, Neres, Hunter, Promes en Lang.
0 0
TheTruth
Martinez is ook echt niet slecht aan de bal hoor
6 0
Murtagh
1 stofzuiger en 1 spelverdeler zou ik beter vinden denk ik
4 0
Barra
Het stond bij balverlies nu veel beter, maar in deze bezetting ga je het niet redden tegen een ploeg die flink druk zet. Nu konden de middenvelders in alle rust opendraaien en zat er geen druk op, maar met Alvarez en Martinez samen heb je te weinig voetballend vermogen om onder druk uit te spelen en het zijn ook geen echte verbindingsspelers. Martinez zie ik wel in een soort Anita rol op het middenveld en daar zou je Donny en Ziyech/Tadic voor kunnen zetten.
5 -2
Schip
Zeker, compleet mee eens. Als ze onder druk komen, zal Alvarez als eerste problemen krijgen. Martinez kan aardig opendraaien, maar is niet voor niets een verdediger.

Je wil daar een opbouwende krachtpatser naast hebben. Iemand met uitstekende passing, kort en lang.
3 0
Lazell
Eens met je strekking, maar ik denk dat jij Martinez onderschat. Die lange bal van hem is werelds, misschien nog wel beter dan Vertonghen/Alderweireld. En heeft inzicht door passes uit te stellen en op het perfecte moment te geven.

Moet wel nog groeien in zijn rol, maarja. Zet er een voetballer naast en je hebt een prima voetballen middenvel.
1 0
RaynoFischer
Tegen deze ploeg kon het idd, Denk dat Alvarez uiteindelijk wel gewoon centraal achterin gaat spelen.
Donny komt er ook weer in natuurlijk, die kan je ook op die positie zetten, alleen dan haal je denk ik wel helaas een van zijn sterke punten eruit, diepgang
2 0
UltimateKaos
Gewoon met de punt naar achteren dan...

Onana
Dest/Mazroui/Veltman-Alvarez-Blind-Tagliafico
Martinez
Ziyech van de Beek
2 0
ajaxxcied4life
Eens, ik denk dat Martinez wel wendbaar genoeg is om soepel open te draaien, maar met daarnaast ook nog Alvarez wordt het in veel gevallen iets te veel van het goede, alhoewel ik deze samenstelling uit bij PSV of Feyenoord niet gek of vervelend zou vinden. Verder eens met jouw relaas.
0 0