Geelen: 'Jeugd beleeft voetbal op heel andere manier'

BartVeenstra, 15-08-2019 om 09:55, 8878 views, SPORTNEXT Magazine |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Commercieel directeur Menno Geelen en adjunct-hoofdredacteur van Ajax Media Okko van de Berkt kunnen er niet meer omheen: social media wordt steeds belangrijker, ook voor een voetbalclub als Ajax. 'De jeugd beleeft voetbal op een heel andere manier', zegt Geelen in een interview met SPORTNEXT Magazine.

'We hebben bijvoorbeeld nog het jaarboek. Dat wil de oudere fan blijven lezen, maar onder de dertig koopt bijna niemand dat boek', zegt Geelen, die uitlegt dat Ajax voor de jongere fans videoclips maakt. 'Die mensen vinden het heerlijk om een uur lang clips te kijken. Je moet elke fan op een andere manier bedienen', zegt de commercieel directeur, waarna hij vertelt dat het vroeger belangrijk was dat het reclamebord wel goed in beeld was. 'Nu is het branded content-item op het social media-kanaal belangrijk. En over een paar jaar is weer iets anders belangrijk, wat we nu nog niet weten. Vroeger was er alleen Ajax 1. Nu heb je Jong Ajax, de Ajax-vrouwen en e-sport.'

Enorme groei op social media

De groei van Ajax op sociale media is enorm. Zo kent de club 525.000 YouTube-abonnees, 1,1 miljoen volgers op Twitter, drie miljoen volgers op Instagram en 2,9 miljoen mensen op Facebook. Als de club een filmpje deelt, zien miljoenen mensen Ziggo op het shirt van Ajax. 'Dat heeft een commerciële waarde. Hoe groter je bereik, hoe hoger de inkomsten die je kunt genereren', zegt Geelen, die benadrukt dat het wel vooral bij het voetbal moet blijven. 'Als je onze filmpjes bekijkt op de social media-kanalen, dan zitten daar geen overdreven commerciële uitingen in. De branded content erin stoort mensen niet.'

Van de Berkt is het daarmee eens: 'Ik vind dat er bij Ajax op dat vlak een bijzonder evenwicht is. Drie van onze vier best bekeken video’s op YouTube zijn branded content. Die vier zijn goed voor acht miljoen views', aldus een van de mensen achter Ajax Media. Hij legt uit waarom filmpjes van Ajax Media vaak zo'n succes zijn. 'We denken aanvallend en een beetje brutaal mag. Andere clubs maken ook toffe dingen. In elk geval proberen we voor de goede tone of voice te zorgen', aldus Van de Berkt, die weet dat hij wel hulp nodig heeft van de voetballers om het imago van de club te blijven verbeteren. 'Die gasten op het veld zorgen met hun schitterende voetbal daar natuurlijk het meest voor.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FrankBeton
Geweldig
0 0
Bjorn
Het mediateam is geweldig bezig sinds het jaar van de Europa League finale.
2 0
Radikaal
Daarvoor ook al, de jaren met Fischer, Klaassen en toen de A1 met Nouri en co.
1 0
A'dam Oud-West
Ze doen uitstekend werk en ondanks dat het brutaal oogt, spelen ze het wel op safe. Het enige jammere is nog steeds dat zo'n podium hebben gegeven aan zo'n onsympathieke en hypocriete 'artiest' als Sevn Alias. Ik hoop die kerel in de toekomst echt nergens meer tegen te komen op de kanalen van Ajax. Fouten maken mag natuurlijk
7 -3
vodin424
Hoezo is Sevn hypocriet en onsympathiek. Leg dat eens uit?
1 -1
A'dam Oud-West
Een festival afbranden vanwege een ludieke woordgrap, maar je eigen vrouwonvriendelijke, generaliserende en racistische teksten niet in dezelfde context plaatsen... Dan ben je hypocriet. Zijn motivatie voor dit soort ongein? Zichzelf als een één of andere gutmensch neerzetten en dat vind ik dan weer onsympathiek.
4 -2
vodin424
Noem eens een paar van die generaliserende en racistische teksten die hij gebruikt dan? Ik vind dat iedereen zijn mening mag hebben, ook als je een festival niet 'juist' vind. Maar mogen rappers dat niet doen dan?

Ik vind het wel zwaar allemaal wat je zegt. Om deze redenen nooit meer op de kanalen van ajax komen. Pfoe pfoe zeg wat is het een misdadiger.
2 -5
SjaakWolfs
'Sevn Alias' sluit zich aan in het rijtje beroepsgekwetsten terwijl joden, vrouwen, homo's en weet ik wat nog meer het moeten ontgelden in zijn teksten. Juist rapperts hebben er baat bij dat ze vrij zijn om te roepen wat ze willen, dus om dan ophef te gaan veroorzaken over wat ludieke teksten op een festival... Dat is vrij sneu, ja.
2 -1
Martijn316
"Ik stack die money als een fucking jood"

Dit was een van zijn teksten uit zijn 101Barz rapsessie. Behoorlijk vreemd, naar mijn mening.
6 -2
AFCA-B93
Was zelf ook wel benieuwd, dus heb wat gezocht. Dit was de eerste hit die ik zag:

Siktir lan, ben met kech, zij geeft mij nek
Ben op stacks, zij zag stacks, nu is zij wet
Ik was in d'r net, kan het djoeken, net vlindermes
Zij wil dat ik het in d'r zet, dus zij gaat lager dan kinderbed
Zeven A ik ben vies, ah
Money op me, net Visa
Bad bitch genaamd Lisa
Zet m'n handen bij lies, ah
Kan niet aan als ik diep ga
Ik ben fraude, geen [?]
Ik krijg nek van je sista
Zij wil pijpen, geen shisha
Geef d'r rondes, net bokser
Haal die lattie uit boxer
Zet d'r vast in een hoek, en blijven stoten, net boxter
Jouw bitch geeft me applaus, zij weet ik heb saus
Nigga, geen mosterd
Deze bitch die is ziek
Ze zegt ik mag het onderzoeken, net dokter.


Snap nooit wat het doel is van dit soort teksten, is dit stoer ofzo?
6 -1
Nieuwelichting
Wat een gezwets. Ik heb nog nooit van deze gast gehoord en ga ook niet de moeite nemen om hem op te zoeken. Def P met albums als ‘Cryptokilostijl’ en ‘het ware Aardverhaal’ blijft voor mij ongeëvenaard.
0 0
Stuyvesant
En wat dacht je van Brainpower en Extinz? Echte woordkunstenaars!
0 0
Nieuwelichting
Ik vind dat Def P een hoger niveau aantikt en ook meer een boodschap uitdraagt, maar deze namen kunnen we inderdaad rekenen tot de grote drie. De lat lag in deze tijd kennelijk hoger.
0 0
Lazell
Ik hou van goede rap, maar ik háát zulke teksten van nederlandse rappertjes. Heb me dat ook altijd afgevraagd, tot ik een artikel in de krant tegen kwam dat het publiek van boefje en zijn matties voornamelijk tussen de 11 en 16 jaar zit. Dit is een doelgroep die wel van zulke 'stoere' en 'rebelse' teksten houdt.

Hoe meer de mensen uit generaties erboven op vloeken, hoe rebelser de liedjes worden, hoe meer ze verdienen. Eigenlijk moeten alle moeders naar die concerten gaan, dan is het zo afgelopen met ze.
0 -1
AFCA-B93
Vind het maken van dit soort teksten ook niet knap ofzo. Dit zijn zulke loze teksten. Echte rap is voor mij wat Eminem talloze keren gemaakt heeft: Real Slim Shady, Mockingbird, Like Toy Soldiers. En niet elke track hoeft een boodschap te hebben, maar zoals deze track van Sevn is echt pure bagger imo
0 0
RusselWestbrook
Luistertip: Fresku en Surya
0 0
Minsc
Grotere letters in het jaarboek zou wel fijn zijn, ze maken het steeds moeilijker om te lezen.
2 0
Sjakio
groter lettertype, kost meer bladzijden en dus ook eurootjes...
0 0
OKP-AFCA
Jouw ogen worden gewoon slechter ouwe. ;)
5 0