'Vorig jaar in deze fase nog niet de geoliede machine'

BartVeenstra, 15-08-2019 om 07:45, 7035 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Daley Blind heeft er voldoende vertrouwen in dat Ajax over enkele weken een geoliede machine kan zijn. De verdediger zag namelijk dat het elftal vorig seizoen rond deze tijd ook nog niet perfect draaide, terwijl het daarna een prachtig seizoen kende.

'De automatismen van vorig jaar moeten nog komen', zegt Blind in het Algemeen Dagblad. 'Maar dat is in deze fase van de competitie ook wel weer logisch. Vorig seizoen waren we in deze fase ook nog niet de geoliede machine, die we later zouden worden', aldus de Amsterdammer, die dit seizoen vooral op het middenveld speelt.

Blind zag dat Ajax een jaar geleden - toen de club het in de derde voorronde van de Champions League opname tegen Standard Luik - ook nog geen op elkaar ingespeeld team was. Om die reden gingen er ook toen dingen verkeerd. 'Toen werden we weggespeeld over de flanken. Daar hadden we geen oplossing voor. Nu, met zoveel nieuwe spelers ook nog niet.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cello
Ik zat nog even samenvatting te kijken van afgelopen dinsdag. En met het oog op de drie penals, die alle drie overigens terecht waren (kleine discussie misschien over het hands van Biseswar omdat het van dichtbij was), kwam er bij mij ook een ander idee op.

Kan me nog de berichtgeving herinneren, dat de UEFA een beetje in de maag zat met de situatie, dat een halve finalist van vorig seizoen dit seizoen zich via 2 rondes moet kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Dan kijk ik naar twee van de drie penals, die gegeven worden voor duwen en trekken en dan denk ik...... ja volgens de regels zijn het penals, maar in de realiteit wordt het niet veel bestraft met een penal gezien ook de ontelbare keren dat spelers aan elkaar hangen, trekken en duwen. Dus je ziet het niet veel dat die regel ook consequent wordt toegepast. Dus 1 penal is dan vaak al opmerkelijk, laat staan dat het 2 keer gebeurd. Zou het zo maar kunnen, heel misschien, dat de UEFA dan toch deze scheidsrechter heeft geïnstrueerd om de mogelijke voordelen van Ajax bij zulke momenten niet zomaar weg te wuifen??. Om op deze manier enigzins Ajax richting hoofdtoernooi te krijgen, als alles niet echt meezit?.

Ik weet het is niet te bewijzen en wellicht ook te ver gezocht....maar toch, het intrigeert me wel!. Je ziet namelijk niet vaak dat voor deze dingen penals gegeven worden (ookal hoort het wel zo te zijn).... en dan nu 2 keer in 1 wedstrijd??.
3 -5
Schwalbino
Dit lijkt me onwaarschijnlijk. Als de scheids Ajax wilde helpen, had hij dat met gele en rode kaarten kunnen doen. Veel subtieler.
3 0
Pipodeclown112
Mwoa, vergezocht. Het gebeurt gewoon niet heel vaak dat je mensen zo debiel lomp iemand anders omver ziet lopen. Zeker die eerste was echt te dom voor woorden. Die balt valt vanuit de lucht recht naar beneden. Nooit dat Neres er vanaf daar met een kopbal genoeg kracht achter kan zetten om hem voorbij nog een verdediger en de keeper te krijgen. In beide gevallen helpt het natuurlijk wel dat de bal daadwerkelijk bij die Ajacied zou belanden en er niet 2 meter overheen zeilt.

De regels voor hands zijn trouwens met ingang van dit seizoen aangescherpt. Ballen zoals bij Biseswar zouden nu consequent penalty's moeten opleveren aangezien hij zijn arm uitsteekt en zich daarmee breder maakt. Dat krijgt nu (meer dan eerst) voorrang boven het feit dat het van dichtbij is en je geen reactietijd hebt.
2 0
BrandjeXL
Dat laatste klopt niet. De regels zijn dusdanig aangepast dat aanvallend hands altijd wordt afgefloten . In geval van hands van de verdedigende partij is er niks veranderd en blijft het de interpretatie van de scheids/VAR.
1 -1
Pipodeclown112
Voortaan anders eerst even de spelregels lezen:

The following ‘handball’ situations, even if accidental, will be a free kick:
[...]
• the ball touches a player’s hand/arm which has made their body unnaturally bigger
0 0
BrandjeXL
Ik hoef niks te lezen want wat jij zegt is áltijd al een pingel geweest.
0 0
jalex
Ik ben te naïef om dat te geloven, al begrijp ik wel wat je bedoelt. Ik denk dan nog eerder dat het komt omdat de scheidsrechter Ajax een veel mooiere/fijnere club vindt dan PAOK en je dan bij twijfel wat eerder een partij kiest (onbewust).

Ik heb ze ook alle 3 nog even paar keer terug gekeken:
1e: 100% strafschop. Komt daar nog bij dat die 2 minuten daarvoor eigenlijk al gegeven had moeten worden
2e: Ongelukkig voor Biesewar (die erg goed speelde), want het was wel van heel dichtbij. Maar hij had hier toevallig wel veel voordeel van want anders was die bal mogelijk wel bij Donny aangekomen.
3: Lastig te zien maar na een paar keer terugkijken lijkt me dit ook een duidelijke penalty. Tagliafico krijgt hier echt een duidelijke duw en komt ten val ipv dat hij kan opspringen.

Respect voor de scheidsrechter dat hij er ook gewoon 3 geeft. Dat zullen er niet veel gedaan hebben.
1 0
Web
Ik vind het bijzonder dat het zolang duurt rond Donny, je hebt al 2 competitie wedstrijden gespeeld en voorronden CL. Hij moet er zelf ook dood ziek van worden?
Nu nog geen beslissing.
0 0
jalex
Die blijft. Wordt vandaag naar buiten gebracht.
0 0
BrandjeXL
Rustig vriend. Donny gaat bijtekenen.
0 0
Davidovski
Ik heb echt het gevoel dat de sleutel Blind een linie terug en Martinez op CVM is. Een strijder met snelheid en een pass naar voren is wat ontbreekt en speelt Marin tegelijkertijd ook meer in zn kracht. De rust van Blind achterin zal voor resultaat zorgen ben ik van mening.
0 0
BrandjeXL
Dat zou een verbetering kunnen zijn maar de sleutel gaat wat ver. Marc krijgt (terecht) veel lof maar over de samenstelling van de selectie ben ik niet tevreden. We stellen/kopem weer spelers op die niet op hun beste positie spelen. Blind deed het geweldig als CV maar TH moet hen als controlerende middenvelder gebruiken omdat er geen goede vervangers zijn voor Frenkie en Lasse. Marin is een prima speler maar zou op de plek vam Donny moeten spelen want dat is zijn positie. Helaas moet deze jongen op een plek spelen met een tactiek wat hij niet kent. Ik denk eerder dat een Pröpper wel voor die balans kan zorgen en dan kan Blind weer terug naar CV. Feitelijk mist dit Ajax twee middenvelders en zou je de aankoop van Marin vooralsnog overbodig kunnen noemen.
1 0
GvanAchteren
Er wordt te vaak vergeten dat Overmars moest anticiperen op het mogelijke vertrek van een aantal spelers. Promes voor oa Neres of Ziyech, Marin voor Donny, Martinez voor Nico. Als deze spelers daadwerkelijk waren vertrokken en er was niemand gehaald dan was het huis ook te klein geweest. Gelukkig zijn ze (hopelijk) gebleven en hebben we wat doublures. Alleen Schöne kwam onverwacht en daar zou nog een vervanger voor mogen komen, tenzij we die in de bestaande selectie of jeugd kunnen vinden. Ik blijf zeggen laten we met Donny beginnen en tegelijkertijd proberen alsnog een rvm van buiten te halen. Martonez en Donny samen moeten een end kunnen komen om Frenkie en Schöne te vervangen.
0 0
Ajax27
Precies dit. Genoeg jaren gehad dat er te laat werd gereageerd en dat Ajax achter het net viste. Proactief handelen. Als Ajax de play-offs niet wint kan het alsnog zijn dat er binnen een week een paar spelers vertrekken die perse CL willen spelen. Dan moeten er gewoon jongens klaar staan.
0 0
Babangida83
Een Ajax- middenveld met Martinez en Marin ipv De Jong en Schone. Zie je het contrast? En dan bedoel ik niet in kwaliteit, maar in eigenschappen. Martinez Marin zou bij Feyenoord een prima middenveld zijn op CL/EL niveau. Maar bij Ajax heeft dat natuurlijk veel te weinig voetbal en creativiteit.
0 -1
Davidovski
Ik denk dat als Blind doorschuift bij balbezit je voldoende creativiteit hebt en dat middenveld is helaas gewoon weg, dus het zal hoe je het ook wend of keert anders zijn en niet te vergelijken.
0 0
Ajaxtrouw
De Jong en De Ligt zijn gewoon niet op te vangen.
4 0
Web
Klopt, en dat je dat nastreeft prima, moet je ook voor gaan
Maar de realiteit is dat je een stuk minder bent
Frenkie is van de buiten categorie
5 0
WZAWZDB14
Toch mag het geen excuus worden om zo rampzalig te verdedigen in de omschakeling.
3 -4
Web
Wij zijn wel Ajax, maar op dit moment nog niet de beste
0 0
Rentokill
Pas als iets. aan het licht komt, kun je er wat mee...
0 -2
tyzinho
Wanneer er een oplossing is gevonden voor de 2 centrale verdedigers en 2 controleurs, zal gaan het lopen. Tot die tijd is het af en toe een gatenkaas
4 -1
1434
We moeten ook niet vergeten dat we in januari die oorwassing in de Kuip kregen en in februari gelijkspeelde bij Heracles. Toen dachten we allemaal dat het seizoen over was.

Die wedstrijden tegen Real waren het kantelpunt waardoor we echt in een flow raakten en die machine werden. Iedereen lijkt zich alleen de wedstrijden tegen Madrid, Juve en Bayern te kunnen herinneren, maar het was vorig jaar echt niet allemaal hosanna. Geef het de tijd en we worden weer een ingespeeld team. De voorhoede is hetzelfde gebleven dus nu moet de puzzel op de andere posities nog even goed vallen.
7 0
Jariiii
Kantelpunt was Bayern-uit.
1 -1
rsvh88
I love Donny, dont get me wrong. Maar op dit moment lijkt hij wel een ouderwetse balletjes wachter. Hij mag zich veel meer bemoeien op het middenveld aub.
1 -2
Pauw
Dat je hier nu mee komt...

Dit heeft hij altijd gedaan. Ik vind 'm de laatste 10 wedstrijden juist meer betrokken bij het spel.
2 -2
Web
Op woensdag na, toen vond ik hem weer te diep staan, en onttrok zich van het spel. Onbewust, heeft met de veldbezetting te maken, de linies waren veel te ver uit elkaar, was niet te belopen, kom je overal een stap te laat, en dan lijkt het heel klungelig, dat was met name voor Blind zo, die heeft wel erg veel baat met compact staan
3 -1
Pauw
Als Alvarez speelklaar is en in de smaak valt verwacht ik dat Ten Hag weer kiest voor Blind in het centrum van de verdediging en Alvarez op één van de twee controlerende posities (want daar gaat Ten Hag niet meer vanaf stappen). Marin oogt momenteel vooral erg onzeker en dat zien we terug in alle simpele dingen die fout gaan. Mazraoui kan beter dan hij nu laat zien, maar ik vraag me of hij balvast genoeg is voor die plek. Van de Beek in zijn huidige vorm zou een goede optie voor die positie zijn, maar daar Ten Hag zal 'm daar vermoedelijk niet van zijn huidige positie willen lichten. Dat is ontzettend jammer, want er zijn veel spelers in de selectie die op 10 minuten zouden kunnen maken. Denk aan Lang, Gravenberch, Marin, Tadic en Ziyech.
0 0
Web
Dan onderschat jij de meerwaarde van Donny daar. Dat gaan die anderen maar zo niet brengen op die positie
1 0
Schip
Onzin. Zowel in de eerste als tweede voorronde stond het achterin prima en op het middenveld redelijk.

Ik neem Blind weinig kwalijk. Die heeft al tig keren aangetoond dat hij een prima 6 is. Maar verder is het een zootje op het middenveld met uitgerekte linies, zwak balverlies en niet nakomen van afspraken bij positiewisselingen.

Dat je moet wennen, ok. Dat je volledig uit elkaar valt kan gewoon niet.
0 -1
Web
Heeft er toch mee te maken, als een team niet compact staat, kom je overal een stap te laat, en is het helemaal weg
Denk maar eens aan het kantelpunt tegen Tottenham thuis, De Ligt en Blind gingen mee voor een spel hervatting, het veld lag helemaal open, dat koste ons de finale

Dat zag je woensdag contant, het lag zo vaak open
3 0
Schip
Maar ook in de opbouw en omschakeling zag je dat degenen die wel achter de bal stonden, het niet goed oppakten.
0 0
Web
Het voetbal was ook niet best, kan ik niet ontkennen.
0 0
Pauw
De veldbezetting is niet altijd oke, maar ik merk dat veel mensen elkaar zonder zelf de situaties te beoordelen elkaar napraten.

Wat Ajax in tegenstelling tot vorig jaar vooral vaak overkomt, is balverlies in het centrum van het veld terwijl we al met man en macht voor de bal staan (want we willen zo graag aanvallen). Met Frenkie en in wat mindere mate Schone had Ajax enorm balvaste spelers in het centrum van het veld.

Ik heb zowel Marin, Blind en Mazraoui de laatste wedstrijden zeer veel ontzettend gevaarlijk balverlies zien lijden. Als dat vorig jaar op die plekken was gebeurt had het ook open gelegen hoor, ondanks de Ligt en Frenkie. Hoewel, Frenkie had met zijn enorme loopvermogen nog wel het een en ander kunnen corrigeren.

Het is dus zaak dat de twee controlerende spelers betrouwbare passers zijn.
2 -1
Web
Mee eens, die moeten echt bal vast zijn, cruciaal voor dit systeem
0 0
Jariiii
Tegen Standard was Ajax veel verder dan dit seizoen tegen PAOK.
Toch heeft Blind een punt: de automatismen komen al. Je zag de stijgende lijn al in de tweede helft tegen Vitesse en bij vlagen tegen PAOK. Ik denk dat het elftal over een paar weken wel aardig is ingespeeld.

Wat dat betreft is APOEL natuurlijk een prettige tegenstander. Ik onderschat geen enkele club en weet dat het allemaal nog even moet gebeuren, maar de hoop lijkt reëel dat het een tegenstander is waartegen je het je kunt veroorloven nog niet op je allerbest te zijn.
5 -2
Vlieske
Bij vlagen tegen paok? Voorin combineren ze lekker ja. Het zijn ook stuk voor stuk prima voetballers. Maar elke corner voor was een kans tegen. Het staat gewoon niet goed. Heeft niks met automatisme te maken.
0 0
Jariiii
Natuurlijk heeft het daar wel mee te maken.
En zeker in het begin van de eerste helft van de uitwedstrijd zag je een paar mooie aanvallen waar alle linies bij betrokken waren.
0 0
Vlieske
Daarom zo snel mogelijk met de punt terug gaan spelen. Nu het nog kan.
1 0
EersteAanname
Leg uit? Ik mis alle logica in dit verhaal
1 0
Rhythim
Precies.
Maar dat schijnen ze vooral in de media niet te begrijpen dus hakken ze nu al spelers hun kop eraf en vinden ze die spelers nu al "totaal ongeschikt voor Ajax."
2 -1
Web
Moet je lak aan hebben, de voeten laten spreken de komende tijd
Het komt wel goed, maar dat niveaue van vorig seizoen gaat het helaas niet worden.
Frenkie is niet op te vangen.
0 0
Rentokill
Niet alleen in de pers. Ook hier helaas.
3 -1
Rhythim
Ook hier helaas ja
0 0
ossenaar
Echt he.

Het moet smullen zijn voor Driessen en consorten dat het nu nog niet allemaal zo loopt als zou moeten. Kunnen ze hun kwaliteitsblaadje weer volschrijven..
0 -1