Tahamata wil meer saamhorigheid op De Toekomst

BVeenstra, 27-07-2019 om 09:00, 8137 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax-jeugdtrainer Simon Tahamata pleit voor meer saamhorigheid op Sportpark de Toekomst. Het zit de oud-speler van de Amsterdamse club niet lekker dat hoofdtrainer Erik ten Hag het eerste elftal van Ajax zo veel mogelijk van de rest van de club wil afschermen, zo vertelt hij in een interview met Het Parool.

Ten Hag zou ongestoord aan zijn elftal willen werken, waarbij de spelers zo min mogelijk worden afgeleid. Tahamata vindt dat jammer en maakt daarbij een vergelijking uit het verleden. 'Als wij vroeger op Voorland op zondagochtend met de B1 speelden, verschenen de mannen van het eerste langs de lijn: Sjakie Swart, Johan Cruijff, Piet Keizer. Geweldig vonden wij dat, enorm inspirerend', stelt Tahamata in het interview. 'Voorland en de Meer waren één, je kwam die mannen bijna dagelijks tegen en ze herkenden je. Zo moet het zijn, ook nu. Waarom mogen jeugdspelers hun voorbeelden van het eerste niet door de gang bij de kleedkamers zien lopen en in de kantine zien zitten?'

Volgens Tahamata kan een wisselwerking ontstaan wanneer de spelers van het eerste en de jeugd bij elkaar zitten. 'Voor eerste-elftalspelers is het helemaal niet vervelend om af en toe een praatje te maken met ambitieuze jongetjes die ze zelf ook zijn geweest. Dat kan het clubgevoel versterken en als spelers een hechtere band met Ajax krijgen, blijven ze misschien wat langer.'

Tahamata vertrouwenspersoon voor Ajax-jeugd

Tahamata loopt nog altijd zes dagen per week rond op De Toekomst. Naast jeugdtrainer is hij ook vertrouwenspersoon voor de jeugdspelers. Wanneer een talent 'zijn koppie' lijkt te verliezen, krijgt Tahamata een seintje van hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali. 'Dan ga ik een wandelingetje met zo'n jongen maken en neem ik 'm mee naar achteren. Ik vraag hem wat eraan mankeert, of ik hou 'm een spiegel voor en zeg: "Als je zo doorgaat, word je weggestuurd. Wat wil je: opgeven of hard werken en luisteren? Doe in elk geval je best, al is het maar voor je familie, voor de mensen die het mogelijk maken dat jij hier bent, in een bevoorrechte positie." Ja, dat zijn inderdaad woorden die Bobby ook gebruikte', doelt hij op Bobby Haarms, voormalig assistent-trainer van Ajax.

Combineer jouw alledaagse leven met het supporten van Ajax: ga nu naar de officiële shop van Ajax en bekijk de casual kledingcollectie voor jong en oud. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Katjang
Volledig artikel; https://www.parool.nl/cs-bc1cc006
0 0
3sterren
Tahamata heeft gelijk. immers: ”Wie zich spiegelt aan een ander, spiegelt zich zacht”
De jeugdige talentjes komen er zo sneller achter wat er later van hen wordt verwacht ...
0 0
RememberLitmanen
Wat een gelul allemaal dat dit lekken na de pers is....iedereen weet toch dat het zo is, hij verteld niks nieuws. Hij geeft gewoon aan dat het voor de jongere spelers leuker is als er iets meer binding met het eerste is. Is toch logisch...
Wat ik hier allemaal op as gezegd word over spelers en staf, en dan commentaar hebben op zo’n onschuldig interview
3 0
Hofpleinismaareenfontein
Die goeie ouwe tijd. Tahamata overdrijft en heeft een te romantisch beeld van het verleden. Toen roken in de kleedkamer nog heel gewoon was. Sommige 16-jarigen hebben al gewoon contact met de grote jongens, bijvoorbeeld wanneer ze meetrainen met het eerste. Zolang de doorstroom naar het eerste elftal in orde is, is er met de identificatie tussen jeugd en Ajax 1 niets aan de hand.
0 -6
geDaante
Daarom is het nog wel mooi en leuker en nog motiverender voor die talenten om ze zo nu en dan eens van dichtbij te zien, ook als je niet met Ajax 1 mag meetrainen, wat velen nooit zullen mogen, of nog (lang) niet.

Het is gewoon helemaal nergens voor nodig het eerste elftal zó af te schermen, met dat geneuzel als 'focus' als excuus, houd toch op man. Alsof je focus verliest als je een paar jeugdspelers voorbij loopt en even gedag zegt.

Het gaat Tahamata vooral ook om dat clubgevoel, en dat is heel logisch, zonder dat ben je gewoon een productiefabriek die talenten aflevert.

Samen met de vele aankopen zijn dit gewoon weer stapjes richting verwijdering tussen Ajax 1 en de opleiding. Ook het eerste heel anders laten spelen dan de jeugd tot aan de bovenbouw is ook weer een soort van loskoppeling. Zo heeft Cruijff het nooit gewild.
6 -1
HelenThomas75
Оntzagweкkende кuikеns wаchten hier op je! --> www.Sexia.club
0 0
Radikaal
dat is wat google translate ervan maakt, ja? Ontzagwekkende kuikens?
1 0
Liam
100% eens met Simon.
2 0
Simpelishetmoeilijkst
Ja, vind ook dat het heel goed is voor Jonge kinderen de spelers uit het eerste Vaal te zien, en te dat zal zekernmotiveren.
0 0
rodnet
Inderdaad. WIJ zijn Ajax.
0 0
Ajax27
Snap beide kanten wel. Je speelt topsport op het hoogste niveau, dan moet er een continue focus zijn. Van de andere kant is het ook wel eens relaxt om gewoon even bij de jeugd te kijken naar jonge toptalentjes, even een babbel met ze maken... moet kunnen.
0 0
BrandjeXL
Hij heeft wel een punt. Hoe gaaf is het voor die jonge gasten om de spelers van het éérste te zien trainen of dat de spelers een paar minuten bij hun training kijken. Ik snap best dat TH besloten wil trainen maar hou het dan besloten voor de pers en supporters.
1 0
ST
Tijden veranderen Simon. Daarnaast, hou dit doet dingen voortaan even intern. De Telegraaf krijgt hiermee alleen maar nog meer munitie om ETH aan te vallen.
3 -5
ST
Doet= soort
0 0
geDaante
Je kan je eigen reactie bewerken he ;)
0 0
Ferd
Niet in de app
0 0
EricAjax1
Waarom bespreek je dit niet gewoon intern? Leuk om te lezen wat Simon er van vindt hoor maar dit veroorzaakt weer gezeik. Zelf praten over 'vroeger toen Swart en Keizer langs de lijn stonden' en vervolgens zelf niet gewoon zoals vroeger intern iets bespreken ....
2 -4
geDaante
Misschien heeft ie dat wel meermaals gedaan, zonder enige effect.
1 0
Ajaxvooraltijd
Beetje onverstandig om dit te gaan lekken naar de krant.
4 -3
Ajaxtrouw
Ja joh handig dit soort uitspraken. We hadden ook al even geen gezeik gehad binnen Ajax, werd weer tijd.
3 -3
Radie125
Ja Simon vroeger was alles beter hahahahaha
1 -6
Radikaal
Alleen generatie Smartphone gelooft dat generatie Smartphone heel bijzonder is. Dat wordt ze namelijk dagelijks verteld door marketeers. Niets nieuws onder de zon, dat overkomt iedere lichting. Voordeel van iets meer ervaring hebben is dat je ook de goede dingen kunt meenemen, die ervoor gezorgd hebben dat de huidige situatie is zoals ze is. En het dus kunt benoemen wanneer er een kind met het badwater wordt weggegooid.
0 0
Schip
Dat tahamata een voorbeeld uit de oude doos haalt, maakt het niet irrelevant. Hij werkt er nog steeds. TH verliest zich gewoon veel te snel in processen en speciaaldoenerij.

Kennelijk moet hij steeds tot naar de realiteit worden terug geroepen door spelers of wie dan ook. Het eerste moet toegankelijk blijven en al helemaal als de sportieve drempel veel hoger is dan eerder.

Mensen vergeten maar al te snel dat TH pas een succes is geworden na forse investeringen van AJax en nadat de spelers wijzigingen in trainingen en benadering wilden.

Dat moet nu niet anders worden, als de meer mondige spelers - misschien op een Tadic na - vertrekken.
2 -5
Ajaxadept
Wat een bullshit. Zelfs na een fantastisch seizoen krijgt ten Hag van sommige nog geen krediet! Als Tahamata zo denkt als hij communiceert, doe je dat intern binnen de club. Dan ga je niet via allerlei media lopen kreten dat jij het anders ziet. Zulk ongefundamenteerde kritiek maakt het extra moeilijk voor een hoofdcoach om te werken bij een club als Ajax. Het voegt nul komma nul toe.....!
1 -3
geDaante
Geen blind krediet inderdaad, maar credit where credit is due, dus voor zijn inbreng, en dat was vooral het goed managen van de groep. Wat Schip zegt, hij heeft veel naar de spelers geluisterd, en pas daarna ging het echt beter. Dan kan je Ten Hag credits geven zich open te hebben gesteld voor inbreng van spelers, en flexibel te zijn, maar tactisch kan hij dus niet 100% de credits krijgen, en ook niet wat de trainingen betreft.

We weten ook niet in hoeverre de spelers de uiteindelijk speelwijze hebben bepaald en dergelijke. Dus het enige wat we kunnen zeggen met zekerheid, is dat hij het nogmaals allemaal in goede banen heeft geleid, goed heeft gemanaged.

Ajax was ook vrijwel kansloos als tegenstanders vol druk op Ajax zette, en dat geeft aan dat Ajax niet zo goed was als het leek, want onder druk uitvoetballen moet een basiskwaliteit van een Ajaxteam zijn. Het laatste wat je wil is zelf onder druk gezet worden. Als Heracles en Feijenoord het je dan al vrijwel compleet onmogelijk maken... Benfica maakte het Ajax zo ook vele malen moeilijker dan de in crises verkerende Real en Bayern.
1 0
Radikaal
Eens wbt credit where it's due. Maar. De belangrijkste reden van het succes was volgens mij juist dat Ajax JUIST onder druk uit kon voetballen, met alle credits aan Frenkie. Een reden waarom weinig tegenstanders het waagden om vol druk te zetten was omdat ze op Frenkie nauwelijks vat kregen. Tottenham, met al die grote kerels, deden dat soort van - lange ballen pompen en er dan meteen opvliegen. Dat werd een soort voetvolleybal waar Ajax uiteindelijk ook niet de slechtere was en zeker niet kansloos - al verloor je dan ongelukkig in de laatste minuut. Wie hebben er vol druk op Ajax kunnen zetten waar ze "kansloos" tegen waren? Bayern thuis misschien, de Portugezen deden het ook goed. Maar dat waren uitzonderingen en tegen teams die gewend zijn naar voren te spelen op heel hoog niveau.

Ik durf wel te voorspellen dat we dit seizoen heel veel meer problemen in de opbouw zullen hebben als vorig jaar.
0 0
Ardoe
Goed argument man, ruim je wel netjes je lego op als je klaar bent?
2 -1
Radie125
hee internet hooligan jij ben een stoere man met humoristische opmerkingen. Vind het echt om te lachen. Nu even serieus jij maakt vaak van dit soort opmerkingen kom is met wat nieuws sukkel.
0 -1
Ardoe
Internet hooligan? Haha, ook een woordje geleerd op internet? En hoe kom je er bij dat ik vaak dit soort opmerkingen maak? Maar goed, het ging er om dat je opmerking nergens op slaat. Kom dan met een inhoudelijk argument. Maar ja, gezien je berichten moet jij het helaas doen met anderhalve hersencel.
1 0
Bocarra
Er lopen op de toekomst een aantal mannetjes rond die het groepsproces kunnen verstoren. Die willen overal hun plasje achterlaten. Ten Hag probeert de groep onverstoord te laten en als hij de toekomst ook nog moet managen dan staat de Televaag elke dag vol met onzin.
2 -4
trodat4030
Over welke 'mannetjes' heb je het precies? En hoe en welk proces kunnen zij verstoren? Ik ben echt benieuwd welke spelers van het 1e mentaal zo labiel zijn dat ze helemaal van het padje raken als ze een kwartiertje kijken bij een jeugdwedstrijdje. Jij hebt het klaarblijkelijk allemaal keurig op een rij, dus graag naam en toenaam.. Vaag in de rondte wijzen kan iedereen, te makkelijk.
0 0
Bocarra
Wel eens van de 5de colonne gehoord. Googlen maar.
0 -1
trodat4030
Nogmaals, wat heeft het te maken met 15 min jeugdvoetbal kijken? Niet laf verwijzen naar een vage zoekterm op google, wees een kerel en spreek!
0 -1
Juichtoon
Simon heeft zeker gelijk alhoewel ik niet weet of z'n beeld over Ten Hag klopt.
4 -2
Ajaxtrouw
Onruststoker, komt gezeik van
1 -6
BrandjeXL
Je mening geven heeft niks met onrust stoken te maken. Mensen die dat wel zo zien hebben een bekrompen koppie.
2 0
Ajaxtrouw
Hij moet niet openlijk kritiek leveren op TH. Dit doe je binnenskamers.
0 -2
Juichtoon
Geloof dat Simon wel te goeder trouw is en er echt op uit is om Ajax beter te maken.
De tijd zal het leren.
2 0
eros
De toekomst en de arena liggen te ver uit elkaar. De spelers van 1 kunnen voor hun wedstrijd niet ‘effe’ een paar minuten van de jeugd mee pikken.

Daarnaast is dat vrijwel onmogelijk om dat in alle rust te doen.
1 -2
MosesD
Volgens mij speelt de jeugd op zaterdag, dus dat spelers van Ajax1 komen kijken, dat kan best.
4 -1
FlyingDutchMan
Daar sla je de spijker op zijn kop, vroeger kon dat nog. Hedendaags is dit gewoon niet meer zo mogelijk.
1 -3